Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο

Η Σμαρώ Κώτσια, εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο, μας δίνει τις συντεταγμένες της διοργάνωσης που πραγματοποιείται φέτος σε ψηφιακή εκδοχή.

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο

Η Σμαρώ Κώτσια, εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο, μας δίνει τις συντεταγμένες της διοργάνωσης που πραγματοποιείται φέτος σε ψηφιακή εκδοχή.

Το Αναλόγιο ξεκινά τα πρώτα του βήματα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με σκοπό την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής γραφής και την παρουσίαση νέων έργων πρωτοεμφανιζόμενων, ανερχόμενων αλλά και γνωστών και καθιερωμένων θεατρικών συγγραφέων και δημιουργών. Βασική ιδέα υπήρξε η δημιουργία ενός κοινού τόπου συνάντησης της ελληνικής δραματουργίας με τις δραματουργίες άλλων χωρών. Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών το Αναλόγιο διαγράφει μια θεαματική πορεία. Οργανώνει θεματικά αφιερώματα, αφιερώματα σε έλληνες συγγραφείς και δραματουργίες άλλων χωρών, συμπόσια, ημερίδες, πραγματοποιεί συνεργασίες με ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις θεατρικών έργων καθώς και προγράμματα φιλοξενίας με αναθέσεις συγγραφής και παρουσίασης έργων. Πολλές παραγωγές του Φεστιβάλ προωθούνται σε εθνικά και δημοτικά θέατρα και ελεύθερες σκηνές και ταξιδεύουν στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε ανάλογες διοργανώσεις και κερδίζοντας διεθνή βραβεία.

Συν τω χρόνω, το Αναλόγιο αποκτά διεθνή δράση και προβολή, μετέχει σε διεθνή δίκτυα, συνεργάζεται με το Διεθνές Φόρουμ Θεατρικών Συγγραφέων, με το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της Ουνέσκο. Γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεστιβάλ ΕFA και τιμάται από το 2017 έως και σήμερα με το Label Remarkable Festival της EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) ως «an important effort for the promotion of artistic creation and cultural exchange, on an international level» («μια σημαντική πρωτοβουλία για την προώθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των πολιτιστικών ανταλλαγών σε διεθνές επίπεδο»).

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο - εικόνα 1

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο είναι πλέον ένας καταξιωμένος θεσμός παγκόσμιας εμβέλειας, κατεξοχήν κοσμοπολίτικος. Ένα πρωτόκολλο πολιτισμικής παρέμβασης, αλλά και πολιτιστικής διπλωματίας. Φέτος, διανύοντας την 17 η χρονιά συνεχούς λειτουργίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο φέρει τον τίτλο «Λογοτεχνικές μεταγραφές του Μύθου και της Ιστορίας». Προσκλήθηκαν έγκριτοι Έλληνες συγγραφείς στους οποίους ανατέθηκε να γράψουν έργα μικρής φόρμας, αλλά και να προτείνουν έργα τους για παρουσίαση, με θέματα από την αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία, τους μύθους και την ιστορία. Όλα τα κείμενα του προγράμματος συνεισφέρουν στη μακρά παράδοση των λογοτεχνικών μεταγραφών των μύθων και της ιστορίας και προσεγγίζουν τα θέματά τους με σημερινή ματιά, μοντέρνα γραφή, ποιητικό λόγο, ευαισθησία και χιούμορ. Συμμετέχουν με έργα τους οι συγγραφείς: Γιώργος Βέλτσος, Τζένη Δάγλα, Σόνια Ζαχαράτου, Παναγιώτης Μέντης, Δημήτρης Οικονόμου, Ανδρέας Στάικος, Γιάννης Σολδάτος, Χριστόφορος Χριστοφής και θα πραγματοποιηθεί Αφιέρωμα στον θεατρικό Αλέξη Δαμιανό.

Tο Αναλόγιο θα συνομιλήσει με τους συγγραφείς, θα ηχογραφήσει / βιντεοσκοπήσει και θα προβάλει τις συζητήσεις αυτές. Οι ηχογραφήσεις θα γίνουν σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσικής και Ακουστικής Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ οι βιντεοσκοπήσεις θα προβληθούν σε διεθνή Φεστιβάλ ώστε δημιουργοί και έργα να προωθηθούν στο εξωτερικό. Το Φεστιβάλ Αναλόγιο, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, εξαγγέλλει μια σειρά εκδηλώσεων για το 2021 ανά τον κόσμο με τίτλο «;200 χρόνια Επανάσταση;». Το Φεστιβάλ στην Ελλάδα θα οργανωθεί από 21-26 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αθήνα, σε δημόσιους, αρχαιολογικούς και χώρους ιδιαίτερης σηματοδότησης.

Στο Πρόγραμμα θα συμπεριληφθεί, μεταξύ άλλων, η παρουσίαση νέων έργων μικρής φόρμας που θα επιλεγούν από διεθνή επιτροπή μέσω διεθνούς πρόσκλησης για συγγραφή νέων έργων. Καλλιτεχνικός Επιμελητής του ελληνικού προγράμματος είναι ο θεατρικός συγγραφέας, δραματουργός και μεταφραστής Μάνος Λαμπράκης. Προθεσμία υποβολής έργων μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021. Περισσότερες πληροφορίες για το συγγραφικό πρόγραμμα «;200 χρόνια Επανάσταση;» είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της ψηφιακής εκδοχής του Αναλογίου 2020

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε στην πόλη τον Σεπτέμβριο

Υποδεχόμαστε το φθινόπωρο με παραστάσεις που ανυπομονούμε να δούμε σε κάθε γωνιά της πόλης. Και μην ξεχνάτε πως μπορείτε να φτάσετε εύκολα και με ασφάλεια σε όλες, καλώντας απλώς ένα UberTaxi.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/09/2025

Λίντα Καπετανέα: Η δύναμη του χορού στο τιμόνι της ΚΣΟΤ

Η Λίντα Καπετανέα επιστρέφει εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Ως νέα διευθύντρια αναλαμβάνει να ενώσει εμπειρία και όραμα, δίνοντας στους σπουδαστές μια υπόσχεση για δημιουργία, εξωστρέφεια και ανανέωση.

120+ θεατρικές επαναλήψεις θα δούμε τη σεζόν 2025-26

Με την τάση των επαναλήψεων να υπερισχύει ξεκινά η φετινή θεατρική σεζόν. Περισσότερες από πενήντα παραστάσεις ετοιμάζονται για πρεμιέρα για δεύτερη, τρίτη, ενδέκατη χρονιά ή και παραπάνω.

Που θα συνεργαστούν Αθερίδης, Τρικαλιώτη, Βολιώτη;

Τη σεζόν 2025-26, στη σκηνή του Μικρού Παλλάς η Βίκυ Βολιώτη σκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί με τους εξίσου αγαπημένους ηθοποιούς Πέγκυ Τρικαλιώτη και Θοδωρή Αθερίδη.

"Δον Ζουάν"": 3 τελευταίες open-air βραδιές για τον Πάνο Βλάχο στην Αθήνα

Δείτε καινούργιες φωτογραφίες από την επιτυχημένη παράσταση της Λητώς Τριανταφυλλίδου και του Πάνου Βλάχου με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο και τους Κώστα Φιλίππογλου, Παναγιώτη Κατσώλη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, Ειρήνη Μπούνταλη κ.ά.

Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας προσπαθεί για λίγο ακόμη να μας πείσει πως δεν είναι 'Εξωγήινος'

Τρεις τελευταίες παραστάσεις σε αθηναϊκό έδαφος για την πιο πρόσφατη παράσταση του δημοφιλούς κωμικού.

"Annie": Αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση στο Παλλάς

Δείτε φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση του πολυβραβευμένου μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ που ανεβάζει για τέταρτη φορά η Θέμις Μαρσέλλου με all star θίασο.