Ο Γρηγόρης Βαλτινός μας συστήνει τον ερωτικό Κωστή Παλαμά

Τις φωτιές που άναψαν τα ερωτικά πάθη στην καρδιά του μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά αναδεικνύει η παράσταση  «Κωστής Παλαμάς - Οι μούσες που αγάπησα», που ξεκινά τη σεπτεμβριάτικη θεατρική της πορεία με πρωταγωνιστή τον Γρηγόρη Βαλτινό.

Γιορτινοί εξοδούχοι, προσοχή!
Τα θέατρα τροποποιούν τα ωράρια και τις ημέρες των παραστάσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Πριν την έξοδό σας επιβεβαιώσετε τις όποιες αλλαγές για να οργανώσετε καλύτερα τις θεατρικές σας εξορμήσεις.
Ο Γρηγόρης Βαλτινός μας συστήνει τον ερωτικό Κωστή Παλαμά

Είναι ένας μεγάλος ποιητής ο Κωστής Παλαμάς και υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρουμε για τη ζωή του. Διαβάζοντας για εκείνον, όλο και περισσότερο γοητευόμουν από τη ζωή και την προσωπικότητά του. Ο Παλαμάς λάτρευε τη γυναίκα. Την έβαλε στο κέντρο της ερωτικής ποιητικής του, ήταν για εκείνον πηγή ζωής, ιδανικό και όνειρο. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία αλλά ποτέ δεν έπαψε να ερωτεύεται, ενώ τόλμησε να ζήσει τον έρωτα ακόμα και με μια εικοσάχρονη…», μου είπε ο Γρηγόρης Βαλτινός σε μια τυχαία συνάντησή μας στις αρχές του καλοκαιριού. Τότε, μου αποκάλυψε την αγωνία αλλά και τον ενθουσιασμό του μπροστά στη νέα θεατρική πρόκληση που θα ξεκινήσει την περιοδεία της 1/9 από το Δημαρχείο Κηφισιάς, ενώ ακολουθεί στις 9/9 το Ανοιχτό Θέατρο Νέας Χαλκηδόνας. Ο Γρηγόρης Βαλτινός σκηνοθετεί την παράσταση «Κωστής Παλαμάς - Οι μούσες που αγάπησα», σε κείμενο της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου, και θα ενσαρκώσει ο ίδιος τον ποιητή. Μια παράσταση που επιδιώκει να αποκαλύψει τις μύχιες πτυχές της προσωπικής και ερωτικής ζωής του Παλαμά.

Ο ερωτικός Παλαμάς. «Μάθε με όλα να διαβάζω / τα υπερκόσμια μυστικά / στο σκολειό της αγκαλιάς σου / μέσα στα Φιλιά. / Κι όλα γύρω μου τα πάντα / παντογνώστρα σε μηνάν· / μόνο κάτι ακόμα λείπει… / νά με! Εγώ κι εσύ, το Παν!» γράφει ο Παλαμάς στο ποίημα του «Αγάπη», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο «Δωδεκάλογο του γύφτου», ένα από τα σημαντικότερα ποιητικά έργα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας (1907), το οποίο έγραψε απογοητευμένος από την ήττα της Ελλάδας στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός μας συστήνει τον ερωτικό Κωστή Παλαμά - εικόνα 1

Στη συλλογική μνήμη, ο Κωστής Παλαμάς (1859-1943) δεν είναι ταυτισμένος με την ερωτική ποίηση. Θεωρείται ο δεύτερος εθνικός μας ποιητής (με πρώτο τον Διονύσιο Σολωμό) και το έργο του απηχεί τις απογοητεύσεις και τους πόθους του έθνους κατά την κρίσιμη ως προς τις εθνικές περιπέτειες περίοδο 1880-1922. Συμμετείχε στον αγώνα των δημοτικιστών για επικράτηση της εθνικής μας γλώσσας και άσκησε μεγάλη επίδραση στους σύγχρονους και νεότερούς του. Αυτά συνθέτουν την επικρατέστερη εικόνα που έχουμε για τον ποιητή σήμερα. Ωστόσο, όσοι τον έχουν μελετήσει ξέρουν πως τα ερωτικά ποιήματά του είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που έγραψε για την πατρίδα. Ο μεσολογγίτης ποιητής ύμνησε χωρίς ηθικολογικές προκαταλήψεις τον έρωτα, άλλοτε τρυφερός κι άλλοτε βαρύς και σκοτεινός, και μίλησε με τόλμη για την ευδαιμονία ή το άπιαστο του έρωτα.

Την αιώνια γυναίκα-«μούσα» στη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά θα συναντήσουμε στην παράσταση «Κωστής Παλαμάς - Οι μούσες που αγάπησα». Πίσω απ’ τον ποιητή, θα δούμε έναν άνθρωπο που έρχεται αντιμέτωπος με τη φθαρτότητα, την απώλεια και τη διαβρωτική δύναμη του χρόνου. Στο ταξίδι αυτό, ο Γρηγόρης Βαλτινός περιστοιχίζεται από εφτά γυναίκες: τις ηθοποιούς Ιωάννα Στεφανάτου και Ευγενία Λιάκου, την ερμηνεύτρια Έλενα Λεώνη Παπαδημητρίου και τις μουσικούς Ιώ Κυριακίδου, Βικτώρια Κυριακίδου, Αριέτα Σαϊτά και Στέλλα Τέμπρελη. Η μουσική είναι του Σάκη Παπαδημητρίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Κωστής Παλαμάς - Οι μούσες που αγάπησα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Μύχιες πτυχές της προσωπικής και ερωτικής ζωής του μεγάλου ποιητή αποκαλύπτονται σε μια παράσταση με σημείο αναφοράς την αιώνια «μούσα» και σταθερή πηγή έμπνευσης του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αρετή Πασχάλη: Από τη "Ληστεία της συμφοράς" στα όνειρα που ταξιδεύουν

Η Αρετή Πασχάλη μιλά για τη "Ληστεία της συμφοράς" στο Λαμπέτη, την αγάπη της για το θέατρο, τις επιρροές της, τις σκηνές που την συγκινούν και τα όνειρα που την ταξιδεύουν στη σύγχρονη ελληνική σκηνή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
22/12/2025

"Πνεύμονες" : Last call για το βραβευμένο έργο

Στις 27 & 28/12 προλαβαίνετε να δείτε τους "Πνεύμονες" στο Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα, ένα έξυπνο και αστείο δράμα, μια ιστορία παράξενης, σκληρά αληθινής και συνηθισμένης αγάπης.

Theatre pick | Όταν το ελληνικό θέατρο γίνεται αιχμηρό: η "Έντα" του Παλούμπη και του Τσιοτσιόπουλου

Το "Έντα" των Αντώνη Τσιοτσιόπουλου και Γιώργου Παλούμπη φέρνει στη σκηνή ένα ωμό, πολιτικό, σημερινό έργο, συνεχίζοντας τη δυναμική των ελληνικών in-yer-face κειμένων που μιλούν ανοιχτά για εξουσία, ηθική και το μέλλον αυτής της χώρας. Πρωταγωνιστεί μια δυναμική ομάδα ηθοποιών.

Γιατί τα αγόρια δυσκολεύονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία;

Στο νέο του έργο, "Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν", που ανεβαίνει στο Θέατρο Προσκήνιο, ο Αζάς στρέφει το βλέμμα του στην κρίση της ανδρικής ταυτότητας — ένα θέμα όλο και πιο παρόν στη δημόσια και ιδιωτική μας ζωή.

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 22-28 Δεκεμβρίου και αξίζουν.

"Η σκιά της μύγας" σε ένα καφενείο, σε μια πόλη που αλλάζει

Ένα μονόπρακτο για δύο ηθοποιούς "Η σκιά της μύγας" της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη, τρυφερό, σκληρό και συγκινητικό ξεκινά νέο κύκλο παραστάσεων, αυτή τη φορά στο Ρεκτιφιέ.

Ετοιμαστείτε για Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στο Τρένο στο Ρουφ

Αν είστε φιλότεχνος μπορείτε να καλωσορίστε τη νέα χρονιά με γεύσεις και θέαμα! Το Τρένο στο Ρουφ σας προσκαλεί σε ένα μοναδικό Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν με ειδικό μενού, ζωντανή μουσική και καλλιτεχνικές εκπλήξεις.