Ο Δημήτρης Καραντζάς... στο θέατρο Προσκήνιο

Μια δυνατή ομάδα καλλιτεχνών ανεβαίνει στη σκηνή της οδού Καπνοκοπτηρίου με τον Δημήτρη Καραντζά στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Γιορτινοί εξοδούχοι, προσοχή!
Τα θέατρα τροποποιούν τα ωράρια και τις ημέρες των παραστάσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Πριν την έξοδό σας επιβεβαιώσετε τις όποιες αλλαγές για να οργανώσετε καλύτερα τις θεατρικές σας εξορμήσεις.
Ο Δημήτρης Καραντζάς... στο θέατρο Προσκήνιο

Εδώ και αρκετά χρόνια είχαμε συνδέσει το όνομα του Γιάννη Μπέζου με τη θεατρική σκηνή της οδού Καπνοκοπτηρίου. Όπως μάθαμε, όμως, πριν μερικούς μήνες την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου Προσκήνιο αναλαμβάνει από τον Σεπτέμβριο ο Δημήτρης Καραντζάς. Πρόκειται για έναν από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, ο οποίος έχει συσπειρώσει μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και καλλιτεχνών με τους οποίους μιλάει την ίδια γλώσσα και με κάποιους από αυτούς συνεργάζεται σταθερά εδώ και χρόνια. Όπως δήλωνε στο «α» τον Ιούλιο του 2019: «Ο ηθοποιός πρέπει να ταιριάζει πολύ με τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τη διαδικασία μιας παράστασης».

Ο Δημήτρης Καραντζάς... στο θέατρο Προσκήνιο - εικόνα 1
Οι Λυδία Φωτοπούλου, Νίκος Χατζόπουλος, Ηρώ Μπέζου και Αινείας Τσαμάτης θα πρωταγωνιστήσουν στον «Θείο Βάνια» του Άντον Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

Η νέα αρχή για το χώρο του Προσκηνίου συνέπεσε, ωστόσο, με μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, στην οποία, όπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Καραντζάς «η ομάδα των συνεργατών μου κι εγώ νιώσαμε την ανάγκη να απαντήσουμε με δράση και πράξη». Η γόνιμη συνεργασία του με τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη στις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019 και στις «Τρεις αδελφές» του Τσέχωφ που έκαναν πρεμιέρα μόλις τον Ιανουάριο στο θέατρο Βεάκη, οδήγησε στο επόμενο κοινό τους βήμα στο Προσκήνιο. Στόχος είναι η σκηνή αυτή να αναδειχθεί σε έναν τόπο έρευνας γύρω από τις παραστατικές τέχνες, ξεκινώντας με έναν σταθερό πυρήνα συνεργατών, ο οποίος θα εξελιχθεί με προσκλήσεις και σε άλλους καλλιτέχνες, θεματικά φεστιβάλ (γύρω από έναν συγγραφέα, μια εποχή, ένα θέμα ή έναν τρόπο θεάτρου) και εργαστήρια.

Δύο είναι οι βασικοί θεματικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο Δημήτρης Καραντζάς: η τραγωδία δωματίου και τα έργα κλασικού ρεπερτορίου χωρίς βέβαια να εξαιρείται η σύγχρονη ελληνική και ξένη δραματουργία. Στο πλαίσιο της πρώτης θεματικής ξεκινά την πορεία του το ανανεωμένο Προσκήνιο από τα μέσα Ιουλίου με τον «Οιδίποδα», όπου θα πρωταγωνιστήσουν οι Μιχάλης Σαράντης, Μαρία Κεχαγιόγλου και Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης. Μια παράσταση που προέκυψε ως ανάγκη μέσα στην καραντίνα και θα περιοδεύσει πανελλαδικά από 22/7. Τη χειμερινή σεζόν θα εγκαινιάσει ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη τον Οκτώβριο, σε μια σύνθεση για 5 πρόσωπα -σε διασκευή της Θεοδώρας Καπράλου, σκηνικά της Μαρίας Πανουργιά, κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, μουσική του Γιώργου Πούλιου και κίνηση του Τάσου Καραχάλιου- με τους Στεφανία Γουλιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Μιχάλη Σαράντη, Αναστάση Ροϊλό, Θεοδώρα Τζήμου και Αινεία Τσαμάτη. Ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 αναμένουμε τον «Θείο Βάνια» του Τσέχωφ με τους Γιώργο Γάλλο, Χρήστο Λούλη, Ηρώ Μπέζου, Θεοδώρα Τζήμου, Αινεία Τσαμάτη, Λυδία Φωτοπούλου και Νίκο Χατζόπουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τη μετάφραση υπογράφει η Χρύσα Προκοπάκη, τη μουσική ο Δημήτρης Καμαρωτός, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι και πάλι της Μαρίας Πανουργιά και της Ιωάννας Τσάμη αντίστοιχα. Ο «Ιππόλυτος» και ο «Θείος Βάνιας» είναι προγραμματισμένο να παιχτούν από κοινού στην ανακαινισμένη σκηνή του Προσκηνίου μέχρι και τον Απρίλιο του 2021.

Ο Δημήτρης Καραντζάς... στο θέατρο Προσκήνιο - εικόνα 2
Στον «Ιππόλυτο» θα δούμε την Αλεξία Καλτσίκη και τον Μιχάλη Σαράντη, ο οποίος πρωταγωνιστεί και στον «Οιδίποδα» μαζί με τη Μαρία Κεχαγιόγλου και τον Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη.

«Η τέχνη είναι ένα ζωτικό πεδίο που οφείλει να αφομοιώνει τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες και να παραμένει πάντα ενεργό – όπως γινόταν ανά του αιώνες» σημειώνει ο Δημήτρης Καραντζάς συστήνοντας ακόμη μια δράση του νέου Προσκηνίου σε ψηφιακό επίπεδο. Ακολουθώντας το πνεύμα των καιρών, οι παραστάσεις που θα κάνουν πρεμιέρα τη νέα σεζόν θα είναι προσβάσιμες -έναντι εισιτηρίου- και διαδικτυακά σε ειδικά σκηνοθετημένη μορφή.

Περισσότερες πληροφορίες

Οιδίπους

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Ο «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή και το σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Πιερ Πάολο Παζολίνι γίνονται τα υλικά για ένα σκηνικό παιχνίδι με τρεις ερμηνευτές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Κυρ Παντελής ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη: ο Σταμάτης Φασουλής συνεχίζει την επιτυχία

Το κοινό της Αθήνας έχει την τελευταία ευκαιρία να απολαύσει τη σπαρταριστή κωμωδία "Η Δεξιά, η Αριστερά και ο Κυρ Παντελής" στο Μικρό Παλλάς, με το φινάλε την Κυριακή 11 Ιανουαρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Η Αλίκη Στενού μοιράζεται μαζί μας τον κόσμο της

Η Αλίκη Στενού μιλά για το θέατρο, τη μνήμη και τη λήθη, τη σκηνοθεσία ως διαδρομή, την αρχιτεκτονική ως αφετηρία και τη ζωή έξω από τη σκηνή, εκεί όπου τέχνη και πραγματικότητα συναντιούνται και μεταμορφώνονται.

Παράσταση βασισμένη σε διηγήματα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε έρχεται στο Αλκμήνη

Τι συμβαίνει όταν οι αναμνήσεις ξεθωριάζουν; Ποιος επιζεί ανάμεσα στο παιδί που υπήρξαμε και στον ενήλικα του φόβου; Εμπνευσμένη από τον Πόε, η παράσταση "Λήθη Vs Θύμηση – Δοκιμή Πόε" ενώνει λόγο, κίνηση, εικόνα σε υβριδικό θεατρικό σύμπαν performance εικαστικής εγκατάστασης.

Μία επιπλέον παράσταση στις 5/1 για τον Καρυοθραύστη

Μία επιπλέον παράσταση στις 5/1 προστίθεται για τον Καρυοθραύστη, η οποία θα είναι καθολικά προσβάσιμη και απευθύνεται σε όλο το κοινό.

Αρετή Πασχάλη: Από τη "Ληστεία της συμφοράς" στα όνειρα που ταξιδεύουν

Η Αρετή Πασχάλη μιλά για τη "Ληστεία της συμφοράς" στο Λαμπέτη, την αγάπη της για το θέατρο, τις επιρροές της, τις σκηνές που την συγκινούν και τα όνειρα που την ταξιδεύουν στη σύγχρονη ελληνική σκηνή.

"Πνεύμονες" : Last call για το βραβευμένο έργο

Στις 27 & 28/12 προλαβαίνετε να δείτε τους "Πνεύμονες" στο Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα, ένα έξυπνο και αστείο δράμα, μια ιστορία παράξενης, σκληρά αληθινής και συνηθισμένης αγάπης.

Theatre pick | Όταν το ελληνικό θέατρο γίνεται αιχμηρό: η "Έντα" του Παλούμπη και του Τσιοτσιόπουλου

Το "Έντα" των Αντώνη Τσιοτσιόπουλου και Γιώργου Παλούμπη φέρνει στη σκηνή ένα ωμό, πολιτικό, σημερινό έργο, συνεχίζοντας τη δυναμική των ελληνικών in-yer-face κειμένων που μιλούν ανοιχτά για εξουσία, ηθική και το μέλλον αυτής της χώρας. Πρωταγωνιστεί μια δυναμική ομάδα ηθοποιών.