
Η Άννα Κοκκίνου είναι η ηθοποιός που κατάφερε να εισχωρήσει βαθιά το σύμπαν του Γεώργιου Βιζυηνού και ο μονόλογος της «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού» από το 1993, που πρωτοπαίχτηκε στο θέατρο Σφενδόνη σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, θεωρείται σημείο αναφοράς και σταθμός στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου. Είναι λοιπόν το πιο κατάλληλο πρόσωπο να διαβάσει τον «Μοσκώβ- Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού εγκαινιάζοντας, τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου, ώρα 7 μ.μ. τη νέα διαδικτυακή σειρά Αναγνώσεις #snfccAtHome του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Το διήγημα -ύμνος στον άνθρωπο και στη φιλία, με φόντο τους Ρωσοτουρκικούς πολέμους του ύστερου 18ου αιώνα, αφηγείται την ιστορία ενός Τούρκου στρατιώτη, ο οποίος, μετά την απόρριψη από τον πατέρα του, επιζητεί την επιβεβαίωση και τη δικαίωσή του στα πεδία των μαχών. Όταν, μετά από χρόνια, βρίσκεται αιχμάλωτος στη Ρωσία, θα έρθει αντιμέτωπος με μία αποκάλυψη. Βαθιά αντιπολεμικό, εκφράζει την αγωνία της ταυτότητας και τις συνεχείς διαψεύσεις, είναι το τελευταίο διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού, το οποίο έγραψε έγκλειστος στο ψυχιατρείο. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Εστία, το 1895, εν αγνοία του συγγραφέα του.
Στη σειρά Αναγνώσεις του #snfccAtHome, διακεκριμένοι Έλληνες ηθοποιοί (Αμαλία Μουτούση, Νίκος Κουρής, Μανώλης Μαυροματάκης, Ακύλλας Καραζήσης, Ηρώ Μπέζου κ.ά.) θα δίνουν κάθε εβδομάδα ραντεβού με το κοινό διαβάζοντας σπουδαία λογοτεχνικά κείμενα: διηγήματα, νουβέλες, πεζογραφήματα, καθώς και έργα παιδικής λογοτεχνίας των Εμμανουήλ Ροΐδη, Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Φώτη Κόντογλου κ.ά. «Μένοντας σπίτι», καθένας από τους ηθοποιούς ηχογραφεί τα επεισόδια της σειράς με «χειροποίητο» τρόπο, ακολουθώντας τα δεδομένα της περιόδου που διανύουμε. Η Άννα Κοκκίνου ηχογράφησε τον «Μοσκώβ- Σελήμ» στο καμαρίνι της, στο θέατρο Σφενδόνη.
Περισσότερες πληροφορίες για όλο το πρόγραμμα του #snfccAtHome μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας SNFCC.org και στις σελίδες στα social media @SNFCC.