O Αλέξανδρος Διαμαντής γράφει για τον δικό του «Θαυμαστό καινούργιο κόσμο»

Ο ανερχόμενος σκηνοθέτης Αλέξανδρος Διαμαντής αποκαλύπτει τις σκέψεις του γύρω από τον «Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο», τη διάσημη δυστοπία του Άλντους Χάξλεϊ, που κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Σημείο.

O Αλέξανδρος Διαμαντής γράφει για τον δικό του «Θαυμαστό καινούργιο κόσμο»

Ο ανερχόμενος σκηνοθέτης Αλέξανδρος Διαμαντής αποκαλύπτει τις σκέψεις του γύρω από τον «Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο», τη διάσημη δυστοπία του Άλντους Χάξλεϊ, που κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Σημείο την 1η Μαρτίου.

O Αλέξανδρος Διαμαντής γράφει για τον δικό του «Θαυμαστό καινούργιο κόσμο» - εικόνα 1
Φανταστείτε έναν κόσμο τέλειο. Έναν κόσμο χωρίς πολέμους και χωρίς φτώχεια, χωρίς γεράματα και αρρώστιες, χωρίς αμήχανες σιωπές και άβολα βλέμματα. Έναν κόσμο όπου κανείς δεν χρειάζεται να προσπαθήσει για τίποτα και όπου όλοι είναι χαρούμενοι. Σαν εκείνες τις μεσαιωνικές απεικονίσεις του παραδείσου, αλλά με υψηλές απαιτήσεις υγιεινής, μινιμαλιστική αισθητική και χαλαρή μουσική. Φανταστείτε έναν Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο, όπου τα πάντα είναι εφικτά και μάλιστα χωρίς κόπο.

Από το καλοκαίρι του 2018, με είχε καταλάβει μία και μόνη σκέψη: ήθελα να κάνω μια παράσταση για τη γενιά μου. Να φτιάξω ένα έργο για τα παιδιά της ηλικίας μου, για εμάς τους ρομαντικούς εγωιστές με τις υψηλές απαιτήσεις και την ελάχιστη υπομονή. Για εμάς που από όλους τους ανθρώπους είμαστε οι πιο διψασμένοι, με πραγματική, κατακίτρινη και αμμώδη δίψα γι’ αυτό που νιώθουμε πως μας λείπει – γι’ αυτό που ψηλαφιστά περιγράφουμε ως ευτυχία. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε, ούτε πώς να το διεκδικήσουμε, γι’ αυτό μαθαίνουμε να μετατρέπουμε αφηρημένες έννοιες σε απλά πράγματα. Έτσι η ευτυχία μας γίνεται απλή· καθίσταται μετρήσιμη. Είναι φτιαγμένη από μαύρο γυαλί και στιλβωμένο μέταλλο. Έχει λιτά σχέδια και ψυχρά χρώματα. Είναι ελαφριά στο άγγιγμα και, αν μιλάει, μιλάει σαν όνειρο.

«Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε, ούτε πώς να το διεκδικήσουμε, γι’ αυτό μαθαίνουμε να μετατρέπουμε αφηρημένες έννοιες σε απλά πράγματα. Έτσι η ευτυχία μας γίνεται απλή· καθίσταται μετρήσιμη».

Ήθελα, λοιπόν, να κάνω ένα έργο για το σήμερα. Κάθισα να σκεφτώ. Ποια είναι τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τη γενιά μας; Ένα είναι οι έμφυλες ταυτότητες και ο φεμινισμός. Ένα άλλο εξίσου κύριο ζήτημα είναι, φυσικά, το περιβάλλον. Και το τρίτο ζήτημα της γενιάς μας είναι υπαρξιακό κι εντοπίζεται στις σκέψεις που ανέπτυξα παραπάνω: πρόκειται για την ισορροπία μεταξύ αποτυχίας και πείσματος, μεταξύ ναρκισσισμού και αφοσίωσης, μεταξύ του σημείου που τα θέλεις όλα και της στιγμής που είσαι πρόθυμος να τα θυσιάσεις για το τίποτα. Κι έτσι αποφάσισα να κάνω μια παράσταση μόνο με γυναίκες, που να διαδραματίζεται σε έναν υπερπολυτελή σκουπιδότοπο και να εξετάζει τη συνοριογραμμή ευτυχίας και δυστυχίας, ουτοπίας και δυστοπίας. Και κάπως έτσι αποφάσισα να σκηνοθετήσω τον «Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο» του Άλντους Χάξλεϊ.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 100 '

Με έναν γυναικείο θίασο και τον μουσικό Μ. Αφολαγιάν επί σκηνής, ανεβαίνει το φουτουριστικό παραμύθι για τη σχέση μεταξύ ουτοπίας και δυστοπίας, που ενέπνευσε και τον Τζορτζ Όργουελ για τη συγγραφή του «1984».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Κλείνει τα 130 του χρόνια με σπουδαίο ρεπερτόριο

Χουβαρδάς, Καραθάνος, Δαδακαρίδης, εορταστικές εκδηλώσεις, "Όσα παίρνει ο άνεμος", "Merde" κι όλα όσα θα δούμε εντός και εκτός των τειχών του τη σεζόν 2025-26.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
10/09/2025

100 χρόνια Martha Graham Dance Company στο Μέγαρο Μουσικής

Η θρυλική ομάδα που άλλαξε για πάντα τον σύγχρονο χορό γιορτάζει έναν αιώνα δημιουργίας και έρχεται στην Αθήνα με την επετειακή παράσταση "The First and The Future" για έξι μαγικές βραδιές στο Μέγαρο.

Ένα έργο-πρόκληση για όλους τους ηθοποιούς έρχεται στο θέατρο Ζίνα

Μια νύχτα, δύο ζευγάρια, μυστικά και πάθη πρωταγωνιστούν σε ένα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου. Ποιοι θα αντέξουν την αλήθεια που καραδοκεί πίσω από κάθε λέξη;

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στηρίζει τη 'Μεταμόρφωση' του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Μια πρωτοβουλία που ανοίγει δρόμους: Η μοναδική βραδιά "This That Keeps On" στο Ηρώδειο, με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, δείχνει πώς κορυφαίοι Έλληνες δημιουργοί μπορούν να ενώσουν την τέχνη με την υποστήριξη θεσμών και την ενίσχυση πολιτιστικών υποδομών.

Ποιοι θα βρεθούν στο πιο αλλόκοτο οικογενειακό δείπνο της "Οικογένειας Άνταμς" στο Βέμπο;

Το μιούζικαλ-θρύλος "Η οικογένεια Άνταμς" επιστρέφει στο Βέμπο! Το πιο σκοτεινό –και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικό– οικογενειακό δείπνο στήνεται ξανά, γεμάτο ανατροπές, έρωτες και εκπλήξεις που κάνουν το αφύσικο να μοιάζει απόλυτα φυσιολογικό. Δείτε ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές.

'Ο Άγνωστος Πρίγκιπας': Λίγος ακόμη Παύλος Σιδηρόπουλος στη σκηνή

Η παράσταση που σημείωσε συνεχόμενα sold out, επιστρέφει αυτή τη φορά στη Σκηνή Brecht-2510.

9 χρόνια Θέατρο Σταθμός: 16 παραστάσεις με το ελληνικό έργο στο επίκεντρο

Το πρόγραμμα της σεζόν 2025-26 παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός, Μάνος Καρατζογιάννης.