Κορνέλ Μουντρούτσο: Βάζοντας την κοινωνία στο μικροσκόπιο

Τι πρέπει να ξέρουμε για τον Ούγγρο σκηνοθέτη που μοιράζεται εξίσου ανάμεσα στον κινηματογράφο και στο θέατρο και τι θα δούμε στην «Απομίμηση ζωής», την παράσταση με την οποία επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Κορνέλ Μουντρούτσο: Βάζοντας την κοινωνία στο μικροσκόπιο

Τι πρέπει να ξέρουμε για τον Ούγγρο σκηνοθέτη που μοιράζεται εξίσου ανάμεσα στον κινηματογράφο και στο θέατρο και τι θα δούμε στην "Απομίμηση ζωής", την παράσταση με την οποία επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών ­(Πειραιώς 260, 20-22/6).

Κορνέλ Μουντρούτσο: Βάζοντας την κοινωνία στο μικροσκόπιο - εικόνα 1

Ο 43χρονος Ούγγρος σκηνο­θέτης με σπουδές κινηματογράφου και θεάτρου, αν και στη χώρα μας είναι γνωστός κυρίως από τις ταινίες του –με σημαντικότερη τον βραβευμένο στις Κάνες "Λευκό Θεό"–, κάνει θέατρο εδώ και μία δεκαπενταετία. Μετράει συνεργασίες με σημαντικούς θεατρικούς φορείς –Krétakör Theatre (Βουδαπέστη), Εθνικό Θέατρο Ουγγαρίας, Thalia Theater (Αμβούργο), Schauspiel του Ανόβερο–, ενώ από το 2009 ηγείται μαζί με την Ντόρα Μπούκι του ανεξάρτητου σχήματος Proton Theatre.

Ο κοινωνικοπολιτικός προσανατολισμός του έργου του –θεατρικού και κινηματογραφικού– είναι φανερός. Ρατσισμός, προσφυγικό, μειονότητες, διακρίσεις είναι τα θέματα που τον απασχολούν, τα οποία όμως ενδύει με έντονα αλληγορικά και φαντασιακά στοιχεία που έχουν διαμορφώσει την προσωπική καλλιτεχνική του σφραγίδα. Στις θεατρικές δουλειές του βασίζεται ιδιαίτερα στην αρχή της ομαδικότητας, καθώς συνεργάζεται πάνω κάτω με τους ίδιους­ ηθοποιούς και μαζί τους συνδημιουργεί τις παραστάσεις, με βάση μια ιδέα ή ένα θέμα που τους απασχολεί. Εξάλλου, από τις δέκα παραγωγές που έχει παρουσιάσει το Proton Theatre (οι επτά σε δική του σκηνοθεσία), κάποιες εμπνέονται από λογοτεχνικά κείμενα, όμως καμία δεν αφορά το ανέβασμα συγκεκριμένου θεατρικού έργου.

Eξάλλου, έχουμε ήδη δει θεατρική δουλειά του, όταν ήρθε με το "Frankestein-Project", στο φεστιβάλ Transitions της Στέγης, το φθινόπωρο του 2015. Η "Απομίμηση ζωής", παραγωγή του 2016 και η μόνη μη γερμανική παράσταση που έχει προταθεί ποτέ για το θεατρικό βραβείο Faust, χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο ως "υπερρεαλιστικό αριστούργημα", "ποιητικό και πολιτικό συμβάν", θέατρο ισάξιο "της δύναμης της φύσης". Η βίαιη συμπλοκή δύο νεαρών Ρομά σε λεωφορείο της Ουγγαρίας­ αποτέλεσε το έναυσμα της παράστασης.

Καφκικές καταστάσεις, ένα δυνατό plot twist κι ένα σκηνικό που έχει συζητηθεί όσο λίγα­ χρησιμοποιούνται για να συνθέσουν μια προσωπική ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα ρημαγμένο σπίτι της Βουδαπέστης μεταξύ της ενοίκου και του ιδιοκτήτη που έχει καταφθάσει για να της κάνει έξωση, αλλά ανοίγεται σε μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τις αιτίες της βίας, τη δυνατότητα του ανθρώπου να ορίζει ή όχι τη μοίρα του και τη θέση των μειονοτήτων στην όλο και πιο εξτρεμιστική Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Annie": Αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση στο Παλλάς

Δείτε φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση του πολυβραβευμένου μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ που ανεβάζει για τέταρτη φορά η Θέμις Μαρσέλλου με all star θίασο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/09/2025

Έξτρα παράσταση για την "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Τελευταία ευκαιρία για την παράσταση - σταθμό στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου που έδωσε νέο νόημα στις σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος.

Ο Μάνος Θηραίος για τις "Λέξεις των άλλων" που μπορεί να είναι παρηγοριά ή όπλο θανάσιμο

Μια συζήτηση με αφορμή το θεατρικό μπρα ντε φερ που παίζεται στο Άβατον για δεύτερη χρονιά και μάς φέρνει αντιμέτωπους με ερωτήματα που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις καθώς οι ήρωες του αποζητούν λύτρωση.

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Επέτειος για τον Γιάννη Καλαβριανό με δύο παραστάσεις στο ιστορικό Αμφι-θέατρο

"Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας" και "Η Πύλη της Κόλασης": Με δύο θεατρικές παραστάσεις κάτω από την ίδια στέγη γιορτάζει ο πολυγραφότατος δημιουργός και σκηνοθέτης τη νέα σεζόν 2025-26 τα 20 χρόνια της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris.

Πρώτο trailer για το "Άρωμα γυναίκας" με τον Άκη Σακελλαρίου

Το διάσημο οσκαρικό έργο "Scent of a woman", που έγινε ευρέως γνωστό από τον κινηματογράφο, σκηνοθετεί φέτος για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης.

Η Μελία Κράιλινγκ από το "Emily in Paris" στους "Ερωτευμένους" του Bios

Η σκηνοθέτις και συγγραφέας Έλενα Πέγκα σκηνοθετεί μια παράσταση που αποκαλύπτει με σκληρότητα, αλλά και ποιητική ένταση την κόλαση του έρωτα και τη βαριά κληρονομιά μίας οικογένειας.