6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη «Ζιζέλ»

Η ιστορία της «Ζιζέλ» δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Δείτε το αριστούργημα του ρομαντικού μπαλέτου να ζωντανεύει από δυο κορυφαίους σολίστ κι ένα ιστορικό χορευτικό σχήμα στο Μέγαρο Μουσικής, στις 26-28/12.

6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη «Ζιζέλ»

Η ιστορία της «Ζιζέλ» δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Δείτε το αριστούργημα του ρομαντικού μπαλέτου να ζωντανεύει από δυο κορυφαίους σολίστ κι ένα ιστορικό χορευτικό σχήμα στο Μέγαρο Μουσικής, στις 26-28/12.

6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη «Ζιζέλ» - εικόνα 1

Μια ρομαντική ιστορία
Η ιστορία της «Ζιζέλ» φέρει την ένταση και τα έντονα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει στο θεατή μια σαιξπηρική ιστορία. Η ομώνυμη ηρωίδα είναι μια χωριατοπούλα που χάνει τη λογική της από έρωτα και, ακόμη και μετά τον θάνατό της, επιστρέφει ως οπτασία, για να προστατεύσει τον αγαπημένο της Άλμπρεχτ.

Η χορογραφία
Η Ζιζέλ είναι ένας ρόλος-πρόκληση και η Ζαχάροβα το ξέρει καλά αφού με αυτόν αναδείχθηκε σε ηλικία 17 ετών. Το ρομαντικό μπαλέτο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1841 στο Παρίσι σε χορογραφία των Ζαν Κοραλί και Ζαν Περό. Στις εμπνεύσεις τους βασίστηκε ο Ρώσος Μαριούς Πετιπά που παρουσίασε αργότερα, το 1884, τη δική του εκδοχή με το Αυτοκρατορικό Μπαλέτο της Αγίας Πετρούπολης.

6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη «Ζιζέλ» - εικόνα 2

Pas de deux χάρμα οφθαλμών
Γύρω από το pas de deux της Ζιζέλ με τον Άλμπρεχτ, χτίζεται μια εκφραστική γραμμή με ρυθμούς και κινήσεις που αποθεώνουν την ομορφιά και τη δύναμη του έρωτα που ξεπερνά τον θάνατο. Η «Ζιζέλ» είναι η απόλυτη ενσάρκωση του ρομαντικού μπαλέτου.

Η περίπτωση Ζαχάροβα
Η γοητευτική Σβετλάνα Ζαχάροβα, ένας ζωντανός μύθος, ήταν η πρώτη ξένη χορεύτρια που χρίστηκε πρίμα μπαλαρίνα στη Σκάλα του Μιλάνου. Έχει κερδίσει αμέτρητες διακρίσεις και συνεχίζει να είναι περιζήτητη στα μεγαλύτερα μπαλέτα του κόσμου από τη Ρώμη και το Παρίσι μέχρι το Τόκιο.

Ο διάσημος παρτενέρ
Ο ουκρανικής καταγωγής Σεργκέι Πολούνιν έγινε δεκτός από τη Σχολή του Βασιλικού Μπαλέτου της Βρετανίας σε ηλικία μόλις 13 ετών. Έχει χαρακτηριστεί από τους «New York Times» εξαίρετος χορευτής με ατσάλινη τεχνική και πανέμορφη γραμμή.

Τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας
Εδώ και σαράντα χρόνια συνεργάζονται σταθερά με δύο βασικούς πυλώνες της ρωσικής χορευτικής παράδοσης, τα περίφημα Μπολσόι της Μόσχας και τα Μαριίνσκι (Κίροφ) της Αγίας Πετρούπολης, παρουσιάζοντας από κοινού μοναδικές παραστάσεις, λαμπερά γκαλά χορού και επετειακά αφιερώματα.

Περισσότερες πληροφορίες

Ζιζέλ

  • Μπαλέτο

Δύο λαμπερά αστέρια του κλασικού χορού πρωταγωνιστούν στην πονεμένη ιστορία αγάπης που οδηγεί την όμορφη Ζιζέλ στο θάνατο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.