Μπαρ: Οι πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις του 2023

Εκείνες οι νέες μπάρες της πόλης που μας πήραν στη φιλόξενη αγκαλιά τους, μας ταξίδεψαν με ωραίες μουσικές και μας έκαναν pampering με νόστιμα ποτά, τη χρονιά που φεύγει.

Νέα Μπαρ της Αθήνας που άνοιξαν το 2023

Η Αθήνα ήταν, είναι και πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι μία πόλη που λατρεύει τα μπαρ, γι' αυτό και οποιοδήποτε νέο ξεπηδά, γίνεται σχεδόν αμέσως στέκι - με την απαραίτητη προϋπόθεση πως έχει κάτι να πει. Αυτό ακριβώς συνέβη και τη χρονιά που μας αφήνει, με μέρη σαν τα παρακάτω. Προφανώς, επειδή στην Ελλάδα ζούμε, το all day concept είναι εκείνο που διατηρεί τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τα δρώμενα που άπτονται της εστίασης. Στο πλαίσιο αυτό και στη συγκεκριμένη λίστα, δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός μέρη με ολοήμερη φιλοσοφία αλλά με πολύ δυνατές μπάρες και εξαιρετικά φροντισμένα ποτά. 

'Feelin' Good'

Το μπαρ Feelin' Good στο Κουκάκι
© Λεωνίδας Τούμπανος

Οι Αλέξανδρος Δοντάς, Γιώργος Λαμπρινίδης και Νίκος Κώνστας, στις αρχές του 2023, έκαναν πράξη την ιδέα τους για ένα μέρος που ισορροπεί ανάμεσα στο new age αμερικάνικο jazz spot και το upscale dirty street bar, προσαρμοσμένο στην αθηναϊκή πραγματικότητα της μπάρας και έχοντας φιλοδοξία να εξελιχθεί σε ένα γενικότερο γευστικό σημείο. Η αλήθεια πως τα κατάφεραν, με το 'Feelin' Good' να εξελίσσεται σε κουκακιώτικο σουξέ.

'Felicita'

Κάτι παραπάνω από 5 χρόνια πριν, ο Κωνσταντίνος Μπόλας και ο Αλέξανδρος Καμπέρης διέσχιζαν τα λιβάδια της Τοσκάνης τραγουδώντας το κομμάτι-ύμνο του Al Bano και της Romina Power, "Felicita". Κάθε φορά, το φινάλε της διαδρομής τους συνέπιπτε με κάποιο ημιυπόγειο aperitivo bar στα στενά της Φλωρεντίας και της Σιένα.

Το νέο μπαρ Felicita στο Ρουφ
© Λεωνίδας Τούμπανος

Κάπου ανάμεσα στη γοητεία του σκηνικού και τη χαρά του day drinking άρχισε μεταξύ σοβαρού και αστείου να γεννιέται η ιδέα για ένα μέρος με αντίστοιχο ύφος, σχεδόν 1.500 χλμ ανατολικότερα και ελαφρώς πιο νότια της δημοφιλούς περιοχής της Ιταλίας. Το οποίο και έγινε πράξη, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, στο Ρουφ.

'Avra Bar' 

Τι συμβαίνει αν πάρεις ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο και κλασάτο μητροπολιτικό μπαρ και το τοποθετήσεις στο πιο προνομιακό σημείο της αθηναϊκής Ριβιέρας; Οι απαντήσεις βρίσκονται στο ανανεωμένο "Avra Bar", που φρέσκαρε τη μπάρα του και άνοιξε τις πόρτες του σε ένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία της πρωτεύουσας (και ένα από τα 50 καλύτερα του κόσμου για το 2023), το "Four Seasons Astir Palace Hotel Athens".

Avra Bar - The Great Sunday Club

Στα του πίνειν, η bar manager Manon Kapfer και η ομάδα της –βραβευμένοι mixologists με γαλόνια που εκτείνονται από το "Culinary Art" και το "Bar Termini" του διάσημου Tony Conigliaro μέχρι το "The Zetter Townhouse" του Λονδίνου– επιμελούνται το Ultimate 24 Cocktail Menu, μια κάρτα κλασικών ποτών που αναβαθμίζονται, πλησιάζοντας αυτό που θα ονόμαζε κανείς πόσιμη τελειότητα.

'Ride'

Το Ride Bar στην Πειραιώς

Όπως και στην περίπτωση του 'Avra Bar', το 'Ride' προϋπήρχε σαν χώρος αλλά φέτος σύστησε στο κοινό το νέο του πρόσωπο, όταν ο Άρης Δούκας (που ίσως γνωρίζεις από αθηναϊκά φαβορί όπως το "Noel", το "Mr. Fox" και το εξαιρετικό σουβλατζίδικο "Βόλβη" στη Βαρβάκειο) ένωσε τις δυνάμεις του με τον καθ’ ύλην αρμόδιο της Harley-Davidson Athens, Αριστείδη Αθανασίου. Cool και νόστιμο, το μέσα-σε-συνεργείο/αντιπροσωπεία-της-Harley-Davidson-dive-bar σερβίρει φροντισμένα ποτά, ψαγμένες μουσικές και διαβολεμένα απολαυστικά burgers.

Διαβάστε Επίσης

'Bless Me Father'

Το νέο μπαρ Bless Me Father στην πλατεία Καρύτση
© Zitateam architects

Cocktails από τον Αλέξανδρο Γκικόπουλο, bar food από τον Ασημάκη Χανιώτη και ιδιαίτερη αισθητική για ένα από τα πιο φρέσκα μπαρ της Καρύτση. Μία συνέργεια των Δημήτρη Τσάλα ('The Bank Job') και Άγγελου Βάκρινου ('Godmama’s Yard') μαζί με τους Δημήτρη Μπίτσο και Λεωνίδα και Γιώργο Σαμπαζιώτη, με στιβαρό design αλλά και πολύ φροντισμένο φαγητό από τον βραβευμένο σεφ Ασημάκη Χανιώτη.

'Link'

Ανοιχτόχρωμο και ανοιχτόκαρδο, με φροντισμένο εσωτερικό και απλωμένα τραπέζια στο μάλλον πιο προνομιακό σημείο της πλατείας Προφήτου Ηλία, το "Link" αποτελεί τον πιο πρόσφατο κρίκο στην αλυσίδα αυτής της ρετουσαρισμένης παγκρατιώτικης πιάτσας - περιμετρικά της, συναντάς μεταξύ άλλων τα γνωστά "Monsieur Cannibale" και "Rabbit Punch" καθώς και τα σχετικά φρέσκα "Π=3.14" και "RAW Street Burger".

Link
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ο Αντώνης Δεδούσης (με θητεία στις μπάρες των "Bootleg", και "Παλιάτσου") από την πλευρά του έχει φροντίσει για όλα όσα θα πιεις εδώ. Μπόλικες οι επιλογές στο non και low alcoholic drinks, πολύ ενδιαφέροντα twisted classics (όπως το εξόχως μεσογειακό και ομώνυμο με το μαγαζί Negroni), φροντισμένα highballs καθώς και λίγα αλλά ποτά-statements τα signatures.

'Glug Glug'

Μπαρ Glug Glug στην Καρύτση
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το "Glug Glug" προσγειώθηκε μόλις πριν λίγες εβδομάδες στην αναγεννημένη εσχάτως πλατεία Καρύτση. Συναντάς το μικροσκοπικό αλλά εξόχως φροντισμένο σποτ ακριβώς δίπλα από το ολοκαίνουριο "Gloria Gati" ενώ απλώνει τα τραπεζάκια του πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Επενδύει σε κλασικά spritzes και κρασί, συνοδεύοντάς τα με pizzetti, τυριά και αλλαντικά.

'Sonder'

Το "Sonder", το οποίο άνοιξε στα τέλη Σεπτεμβρίου, αντλεί τη φιλοσοφία αλλά και το όνομά του από τη συνειδητοποίηση πως ο καθένας "ζει μια ζωή τόσο ζωντανή και πολύπλοκη όσο η δική σου" – ο όρος συνδέεται με πολλές ψυχολογικές έννοιες που σχετίζονται με την ευημερία.

Το μπαρ Sonder στον Πειραιά 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, στήνει τραπεζάκια και μια φιλόξενη μπάρα επί της οδού Μπουμπουλίνας, σερβίροντας εμπνευσμένα signature cocktails σαν το κατάλληλο για την εποχή One Autumn Leaf (με bourbon αρωματισμένο με μπανάνα, σιρόπι σφενδάμου και σοκολάτα) ή το Bitter Truth (Campari, gin, cordial μανταρινιού και καφές).

'The Cranky'

Νέα Μπαρ στην Αθήνα_The Cranky 4

Το όνομά του μπορεί να ερμηνευθεί ως "αλλόκοτο, παράξενο, περίεργο" και να επεκταθεί σε όρους όπως "εκκεντρικό" ή "ανάποδο". Στην πραγματικότητα όμως, το μόνο περίεργο εδώ είναι η χρήση έντονων χρωμάτων και η ασυνήθιστη αλλά ξεκάθαρα urban αίσθηση που σου δίνει το μπαρ που προστέθηκε στην πόλη τον Φεβρουάριο. Ο Κωνσταντίνος Πίτσας (του πολύ όμορφου μπαρ "Five Keys", στην Κύθνο) είναι εκείνος που επιμελείται μία λίστα με 12 signature cocktails, συν 3 ακόμη non alcohol προτάσεις. 

'Τράγος'

Νέα Μπαρ στην Αθήνα_Ο Τράγος 1

Ο "Τράγος", που ήρθε στου Ψυρρή τον πρώτο μήνα του 2023, αυτοσυστήνεται ως μοντέρνο καφενείο αλλά μάλλον προχωρά αρκετά πιο μακριά από αυτό, αν κρίνουμε από τον 'προχώ' χώρο του και τις πολλά υποσχόμενες υπηρεσίες του τόσο στο κομμάτι του φαγητού όσο και σε εκείνο του ποτού. Η λίστα των cocktails φέρει την υπογραφή του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου ("Odori", "Frater & Soror", "Enkelt"), με twisted classics προσαρμοσμένα στο ύφος του "Τράγου". 

'Bariéro'

Το νέο μπαρ του Μιχάλη Λεβεντογιάννη και του Κωνσταντίνου Δανού, Bariéro Athens, στο Νέο Κόσμο
© Θανάσης Γάτος

Ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης και ο Κωνσταντίνος Δανός παρουσιάζουν από τις αρχές της άνοιξης ένα "ιερό" μπαρ, σε μία από τις πιο hot γειτονιές της Αθήνας αυτή τη στιγμή. Απέναντι από το "Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης" και σε απόσταση αναπνοής από το "Θέατρο του Νέου Κόσμου" και το "Σταυρό του Νότου", προσθέτει ακόμη μία πινέζα στην αθηναϊκή μπαρογραφία, με ιδιαίτερο μωσαϊκό, ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, έργα τέχνης και (πολλά) κεριά.

'Στέπα'

Ο industrial χώρος με τις προσεγμένες λεπτομέρειες και τη μεγάλη μπάρα, καθώς και τα πάντοτε ολοζώντανα τραπεζάκια στον εξωτερικό χώρο και τη γωνία της Ασκληπιού με τη Δερβενίων ντύνονται με ένα μουσικό μωσαϊκό από soul, indie, trip hop και old school house και hip hop κομμάτια, σε ένα γενικότερα ταιριαστό setup.

Στα του πίνειν, ο head bartender Κώστας Χατζής είναι αυτός που φροντίζει για μία ενδιαφέρουσα κάρτα με twisted classics η οποία μετρά συνολικά 13 επιλογές (οι 2 non alcoholic). Πρόσθεσε και την δίχως όρια σε bar food λογική κουζίνα του Αντώνη Μαλίκι (που γνωρίζουμε από το "Λοκάλι") και έχει πλήρη εικόνα για τη 'Στέπα'.

'Λογιότατος'

Το μπαρ Λογιότατος στην Κυψέλη 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στον αριθμό 70 της Δροσοπούλου και στη γωνία με τη Θήρας, ένα δρόμο πάνω από την Πατησίων, βρίσκεται ένα θαυμάσιο νεοκλασικό. Δημιουργήθηκε έναν αιώνα και ένα χρόνο πριν, πίσω στο 1922, όταν ο πρέσβης Ιωάννης Λογιώτατος θέλησε να αξιοποιήσει τον χώρο σαν κατοικία του. Fast forward στο σήμερα, το "ω" του πρέσβη έγινε "ο" και το Λογιώτατος αξιοποιήθηκε ως "Λογιότατος", το σπίτι μεταμορφώθηκε σε ένα άκρως ατμοσφαιρικό μπαρ και η Κυψέλη απέκτησε ένα ακόμη σημείο αναφοράς όσον αφορά τη διασκέδαση.

'ΣουΣού'

"Come for gossip, stay for drinks" αναγράφεται στο neon μήνυμα απέναντι από το 'έμπα' του μαγαζιού, αποτελώντας τη γέφυρα ανάμεσα στη Μαντάμ Σουσού και τα όσα αντιπροσωπεύει η φανταστική ηρωίδα που εμπνεύστηκε ο Δημήτρης Ψαθάς -η οποία ήταν η εμπνευσιουργός δύναμη για την ονομασία του μέρους- και τον χαρακτήρα του all day μπαρ της Ερατοσθένους, που έκανε πρεμιέρα τον Απρίλιο.

Το νέο μπαρ ΣουΣού στην Ερατοσθένους, στο Παγκράτι
© Μάριος Ζούλης

Το δίδυμο του "Upupa Epops" Λαέρτης Γκίνης και Θοδωρής Καρβουντζής είναι αυτοί που μαζί με την bar manager εδώ, Τίνα Σαρδή (μεταξύ άλλων brand ambassador Ron Diplomático Greece), έχουν διαμορφώσει τη λίστα των cocktails που φαίνεται αρκετά relevant με το γενικότερο, χαλαρό και παράλληλα ιντριγκαδόρικο, ύφος του μπαρ. 

Διαβάστε Επίσης

'Enkelt'

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Λέλος Γεωργόπουλος, Θάνος Τσουνάκας και Μανώλης Λυκιαρδόπουλος (γνωστοί για πολλά από τα πιο επιτυχημένα projects της Αθήνας αλλά και σε μερικά λίγο πιο μακριά από αυτήν) ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον Γιώργο Τσουροπλή και τον Λευτέρη Χριστοφιλογιάννη, δημιουργώντας ένα χαλαρό, φιλόξενο και προσεγμένο μέρος που προσαρμόζει τη σκανδιναβική κουλτούρα σε κάθε έκφανσή του.

Enkelt 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η μπάρα του 'Enkelt' κάνει focus στα κλασικά ποτά, με τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο να έχει διαμορφώσει την κάρτα των cocktails. Ακολουθείται η λογική των twisted classics, στα οποία έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά από τα δομικά στοιχεία και, προφανώς, υπάρχει από πίσω μπόλικο μαγείρεμα και προσοχή στη λεπτομέρεια. Το nordic touch εδώ αφορά τη χρήση βοτάνων, berries, χαμομηλιού και άλλων συστατικών. 

'Halfman'

Το Halfman στο Μαρούσι 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η Λορέτα Τόσκα και ο Αλέξης Σιμωνίδης μόνο άγνωστα πρόσωπα δεν είναι όσον αφορά τα δρώμενα της αθηναϊκής εστίασης και πολύ περισσότερο σε εκείνα που άπτονται της μπάρας. Το υβριδικό all day project που υπογράφουν, στο Μαρούσι, είναι από μόνο του μία ιδιαίτερη όσο και νόστιμη περίπτωση, με ποιοτικό καφέ, εξαιρετικά ποτά και φαγητό με την υπογραφή του Άνταμ Κοντοβά.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Feelin' Good

Γεωρ. Ολυμπίου 8, Κουκάκι
  • Bars

Enkelt

Ανδρέα Παπανδρέου 9, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Τράγος

Πλατεία Αγίων Αναργύρων, Ψυρρή
  • Bars

Cranky (The)

Λόντου 4, Εξάρχεια
  • Bars

Bariéro

Αντισθένους 9, Νέος Κόσμος
  • Bars

ΣουΣού

Ερατοσθένους 12, Παγκράτι
  • Bars

Λογιότατος

Δροσοπούλου 70, Κυψέλη
  • Bars

Avra Bar

Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Bars

Halfman

Λεωφ. Κηφισίας 22, Μαρούσι
  • Εστιατόρια

Felicitá

Μεγάλου Βασιλείου 40, Ρουφ
  • Bars

Στέπα

Ασκληπιού 61, Εξάρχεια
  • Bars

Link

Ευφράνορος 35, Παγκράτι
  • Bars

Ride Bar

Πειραιώς 187, Ταύρος
  • Bars

Sonder

Μπουμπουλίνας 30, Πειραιάς
  • Bars

Bless Me Father

Πλατεία Καρύτση 2, κέντρο
  • Bars

Glug Glug Athens

Πλ. Καρύτση 5, κέντρο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.