Η άλλη Νιος 25/02/2010

Ενώ οι ξένοι teenagers συνωστίζονται στα μπαράκια, η Ντένη Καλλιβωκά ανακαλύπτει μια εντελώς άλλη όψη του παρεξηγημένου νησιού: τα ιδιαίτερα τοπικά τυριά της Ίου.

banner

Μυρωδιές από θυμάρι και θρούμπι, 365 λευκά ξωκλήσια διάσπαρτα στην ξερή γη της, παραδοσιακά ταβερνάκια και πλούτος τοπικών προϊόντων και κυρίως τυριών. Καθώς τα υπολείμματα μιας ’80s τουριστικής ανάπτυξης αρχίζουν (ευτυχώς) να υποχωρούν, οι πραγματικές ομορφιές του νησιού αποκαλύπτονται, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα σοβαρές προσπάθειες αναβάθμισης της γαστρονομικής κληρονομιάς. Σημαντικότερη όλων η λειτουργία από το 2007 του τυροκομείου της Ίου, όπου πλέον οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι μπορούν να σφραγίζουν τα υπέροχα τυριά τους με τις υγειονομικές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να τα δίνουν στο εμπόριο. Και μιλάμε για πραγματικά διαμαντάκια, από φρέσκο γάλα, προερχόμενο από ζώα που εκτρέφονται στο νησί, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών και χρωστικών.

Στις 6 το πρωί, ξεκινάμε με τους βοσκούς για να μαζέψουμε το γάλα από τη στάνη. Τα κατσίκια κατεβαίνουν από τα βράχια ως το επίπεδο της θάλασσας. Όταν δεν βρίσκουν νερό, πίνουν αλμυρό, γι’ αυτό είναι τόσο νόστιμα... Καθισμένη σ’ ένα τοιχάκι, βλέπω τα πρώτα ζώα να σκαρφαλώνουν και να επιστρέφουν τακτικά στο μαντρί. Οι άλλοι ήχοι του νησιού: ο παφλασμός της θάλασσας, τα κουδούνια, τα σφυρίγματα. Παρακολουθώ το βοσκό να αρμέγει. Γνωρίζει καθένα από τα 250 κατσίκια με το όνομά του. Το γάλα μεταφέρεται στο τυροκομείο και η διαδικασία παραγωγής αρχίζει. Από 70 κιλά γάλα βγαίνουν 3 κεφάλια τυρί των 2-2,5 κιλών.

Τα τυρια της Ιου

Νιώτικο τυρί
Σκληρό, πικάντικο κατσικίσιο τυρί που κουβαλά την αλμύρα της θάλασσας και τα αρώματα του νησιού. Μένει το λιγότερο 2 μήνες στο κελάρι μέχρι να είναι έτοιμο να φαγωθεί.
Γραβιέρα Ίου
Σκληρό τυρί από αγελαδινό γάλα που ταιριάζει πολύ στις συνταγές αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας.
Μυζήθρα Ίου
Το δεύτερο σε παραγωγή τυρί του νησιού. Έχει γλυκιά γεύση και αντιδρά εξαιρετικά στην παλαίωση.
Ξινό Ίου
Φρέσκο τυρί με ελαφρά υπόξινη γεύση που μοιάζει αρκετά με το χλωρό της Σαντορίνης.
Σκωτύρι
Μέσα σε έναν ασκό αναμειγνύονται σκληρό τυρί, μυζήθρα και αρωματικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα πικάντικο, εξαιρετικά ενδιαφέρον τυρί.

Πληροφορίες: 2286092441.

banner

Ντένη Καλλιβωκά