«Χρυσόστομος»: 20 χρόνια παραδοσιακής κρητικής κουζίνας Sponsored content 26/04/2022

Το εστιατόριο  «Χρυσόστομος» που λειτουργεί από το 2002 στο παλιό λιμάνι των Χανίων αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς της κρητικής κουζίνας στην πόλη και τιμά την παράδοση με φαγητά βασισμένα στην εποχικότητα των υλικών ξυπνώντας μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια με συνταγές βγαλμένες από το τεφτέρι της γιαγιάς. Δίκαια ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού έχουν αγαπήσει τόσο την παραδοσιακή αυτή ταβέρνα που σταθερά κερδίζει με το σπαθί της το «Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας» εδώ και χρόνια. Η πρόσφατη μάλιστα δημιουργία μεγαλύτερου και σύγχρονου χώρου κουζίνας αύξησε σημαντικά τη δυναμική της.

banner

Η ιστορία του ξεκινά από τα Σφακιά και συνεχίστηκε στα Χανιά όπου το εστιατόριο σταδιακά μεγάλωσε και εξελίχθηκε διατηρώντας όμως βαθύ σεβασμό προς την τοπική παράδοση. Έμπνευση στην κουζίνα του ιδιοκτήτη Χρυσόστομου Ορφανουδάκη είναι πάντα η μαγειρική που έμαθε εμπειρικά από τον πατέρα του στο μιτάτο της μαδάρας και από την μητέρα του και συνεχίζει ο ίδιος στον περίφημο πλέον ξυλόφουρνο του οποίου η ιδέα δημιουργίας προήλθε από την παιδική ανάμνηση της γιαγιάς του να ζυμώνει και να ψήνει ψωμί σε αυτόν. Μοσχοβολιστό φρέσκο προζυμένιο ψωμί που σερβίρεται με το διάσημο κρητικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ανθόγαλο διατηρεί τον ξυλόφουρνο πάντα στο επίκεντρο.

Η μαγιά της καλής κουζίνας όμως είναι η υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης που εδώ μεταφράζεται σε ντόπια εκλεκτά υλικά από ελαιώνες, αμπελώνες, μελίσσια, τυροκομικά και κρέας σχεδόν όλα από τα Σφακιά, τον τόπο καταγωγής του ιδιοκτήτη. Μυζηθροκαλίτσουνα, ντάκος, χοχλιοί μπουμπουριστοί, στάκα με αυγά και η «αρχαία» οσπριοσαλάτα προλογίζουν εμβληματικές σπεσιαλιτέ του ξυλόφουρνου όπως ψημένο με μαεστρία οφτό αρνί, «λουκούμι» προβατίνα στη λαδόκολλα αλλά και παραδοσιακά γεμιστά σαν της γιαγιάς.

banner

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα μαγειρευτά τους: αρνάκι με σταμναγκάθι, κόκορας με χυλοπίτες, κατσίκι τσιγαριαστό, κουνελάκι κρασάτο και κάστανα στιφάδο συνοδευόμενα από εκλεκτά κρασιά του μοναδικού ελληνικού αμπελώνα. Μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε τους λαχταριστούς λουκουμάδες με ένα σφηνάκι τσικουδιά.

Δευκαλίωνος & Ικάρου, Ανατολική Τάφρος, 28210 57 035 FB: ChrisostomosRestaurant IG: chrisostomoschania Site: chrisostomos.gr

banner
banner