Μουσείο Munch: Νέα κραυγή πολιτισμού στο Όσλο 14/12/2021

Μια εντυπωσιακή νέα πινελιά στον αστικό καμβά της νορβηγικής πρωτεύουσας, το MUNCH  ήρθε στα τέλη Οκτωβρίου να συναγωνιστεί την Όπερα του Όσλο για την πιο σινεματική θέα στο Όσλοφιορδ. Αυτή η μοντέρνα μουσειακή ωδή στον σπουδαιότερο καλλιτέχνη της Νορβηγίας, Έντβαρντ Μουνκ, δημιουργό της καθηλωτικής «Κραυγής» –έργο-σταθμός στην παγκόσμια τέχνη– υψώνεται 60 μέτρα και 13 ορόφους πάνω από τη θάλασσα, στην περιοχή της Μπιόρβικα.

Κατάθεση ψυχής, η «κραυγή στη φύση» που αποτύπωσε ο γεμάτος αγωνία Μουνκ έχει βρει νέο κοινό σε διαφορετικές γενιές, απ’ τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην εποχή του κορονοϊού, ενώ έχει, εξάλλου, και το δικό της emoji. Γι’ αυτό και οι διαφορετικές εκδοχές του έργου πρωτοστατούν σε μια συλλογή που περιλαμβάνει επίσης τα διάσημα «Μαντόνα» και «Βαμπίρ», ανάμεσα σε 26.724 έργα του Μουνκ και άλλα πολύπλευρα εκθέματα, χωρισμένα σε θεματικές ενότητες που απλώνονται σε 11 εκθεσιακούς χώρους.

Το MUNCH, όμως, δεν έρχεται να συστηθεί απλά ως ένα επιβλητικό μονοθεματικό μουσείο, αλλά καταλαμβάνει καίρια θέση στο μεταβαλλόμενο τοπίο της παγκόσμιας τέχνης. Δίπλα στον Μουνκ εκθέτονται σύγχρονοι πρωτοπόροι, με αρχή τη Βρετανίδα Tracey Emin, που αποκαλύπτει τους δεσμούς που τη συνδέουν με το ζωγράφο στην έκθεση «Η Μοναξιά της Ψυχής» (έως 2/1/2020).

banner

Επιπλέον, διαδραστικά έργα αιχμαλωτίζουν τη φαντασία των λιλιπούτειων επισκεπτών «βυθίζοντάς» τα στον κόσμο του καλλιτέχνη, ενώ όσοι έρθουν εδώ την άνοιξη, θα νιώσουν την υπαρξιακή αγωνία του Μουνκ μέσα από τις ατμοσφαιρικές black metal συνθέσεις των Νορβηγών Satyricon.

Απ’ τις πράσινες αρχιτεκτονικές πρακτικές του, στις συναυλίες, το σινεμά και τα εργαστήρια, το μουσείο στέλνει μια ανοιχτόκαρδη πρόσκληση στους ντόπιους και διεθνείς επισκέπτες, ενώ μετά τις εκθέσεις, το κοινό σμίγει στο MUNCH deli & café μια ανάσα απ’ τη θάλασσα, στο γευστικό «Bistro Tolvte» του 12ου, ή το «Kranen» στον 13ο όροφο, που σερβίρει κοκτέιλ με μεθυστική θέα στο φιόρδ.

Δανάη Μολόχα

Σχετικοί Προορισμοί
banner
banner