Ώρα για το ετήσιο προσκύνημα στην Ικαρία 04/09/2021

Είναι Σαββάτο μεσημέρι και η άφιξη του Blue Star Mykonos είναι προγραμματισμένη για λίγο πριν τις δυο. Τελικά, φτάνουμε στο λιμάνι του Ευδήλου με μισή ώρα καθυστέρηση. Μικρό το κακό. Στην Ικαρία, άλλωστε, η σχέση με τον χρόνο λες και χαλαρώνει στη στιγμή.

Πλησιάζοντας στο λιμάνι ο καπετάνιος κορνάρει δυνατά ενώ επιδίδεται σε επιδέξιες μανούβρες ώστε οι ναύτες του να το δέσουν στα γρήγορα (το πλοίο συνεχίζει για Σάμο) και να ξεκινήσει η αποβίβαση. Οι «Ικαριώτες», ντόπιοι και φίλοι, βγαίνουν και αρχίζουν να βαδίζουν αργά καθώς είναι φορτωμένοι στον μακρύ λιμενοβραχίονα προς το κέντρο του Ευδήλου. Δυο-δυο, τρεις-τρεις, ο ένας πίσω από τον άλλο, σε μια ιδιότυπη πορεία, σαν άλλο προσκύνημα στον τόπο που οι περισσότεροι επισκέπτονται ξανά και ξανά, χρόνια και χρόνια εδώ και δεκαετίες.

Έχει τον κόσμο της η Ικαρία. Και έναν μοναδικό στις μέρες μας χαρακτήρα. Τόπος πλούσιος και αυτάρκης σε πρώτη ύλη, με τα ζώα και τις καλλιέργειές του -μια μικρή Κρήτη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Βορρά και του Νότου της μεγαλονήσου. Άνθρωποι φιλόξενοι και χαλαροί οι Ικαριώτες, άνθρωποι που δεν ζουν από και για τον τουρισμό -είναι και αυτό ένα συμπλήρωμα ανάμεσα στα άλλα-, υποδέχονται τους επισκέπτες σαν φίλους καθώς απολαμβάνουν τη ζωή με ρυθμούς βραδείς αλλά διόλου ανιαρούς χειμώνα-καλοκαίρι. Στην Ικαρία περνούν καλά όλο το χρόνο και αυτό είναι ίσως ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα αυτού του τόπου που εξακολουθεί να κρατάει τα παιδιά του και τους σχεδόν εννιά χιλιάδες κατοίκους του, μοιρασμένους ισομερώς στους τρεις μεγάλους δήμους του νησιού: Αγίου Κήρυκου, Ευδήλου και Ραχών. Τρεις δήμοι, ισάριθμοι κόσμοι.

banner

Είναι σχεδόν αδύνατο να γυρίσεις και να γνωρίσεις ολόκληρο το νησί απ' άκρη σ' άκρη με την πρώτη φορά. Και όχι μονάχα λόγω μεγέθους. Έχει ασφαλώς τις αποστάσεις του, αλλά έχει και αυτό που σε κάνει να θέλεις σε κάθε διαφορετική μεριά που πηγαίνεις να μείνεις και λίγο παραπάνω. Κολλάς στην Ικαρία. Και ανάλογα με τα κέφια, την ηλικία και τη φάση ζωής, μπορεί να κολλήσεις εξίσου στο Βορρά όσο και στον Νότο. Μπορεί να βλέπεις κάθε πρωί το ξημέρωμα και να λες την πρώτη σου «καλημέρα» αργά το μεσημέρι, μπορεί και να χαλαρώνεις στην ίδια παραλία για μέρες, μόνιμα ξυπόλυτη, νοικιάζοντας ένα μικρό δωμάτιο με ένα café δίπλα

Γιατί όλοι αυτοί οι κόσμοι, όπως και όλες οι πιθανές ηλικίες παραθεριστών συνυπάρχουν εδώ πέρα. Γιατί με έναν μαγικό τρόπο, στην Ικαρία, υπάρχει χώρος για όλες, όλους και όλα.

Μια Ικαρία στην Ικαρία

Αν και η άφιξή μας έγινε στο λιμάνι του Ευδήλου, η διάθεση και η παρέα «έδειξαν» Νότο και η γνωριμία με το νησί ξεκίνησε τελικά από τα Θέρμα, την άγνωστη σε μας λουτρόπολη, με τους φανατικούς ωστόσο επισκέπτες που απολαμβάνουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών της. Νερά δροσερά από τη μία πλευρά και καυτά όσο πλησιάζεις τις πηγές στα βράχια από την άλλη, με τη θερμοκρασία τους να κυμαίνεται μεταξύ 45 και 52,8 βαθμών Κελσίου και υψηλή περιεκτικότητα σε ραδόνιο, γι' αυτό και ένα 20λεπτο στα ζεστά νερά τους είναι υπεραρκετό.

Εδώ δίπλα, ο Άγιος Κήρυκος, η πρωτεύουσα του νησιού και έτερο λιμάνι του με όλες τις ανέσεις και υπηρεσίες μιας πολύ μικρής νησιωτικής πόλης, εδώ κοντά και το αεροδρόμιο της Ικαρίας, αλλά και όλες οι ωραίες παραλίες αυτής της μεριάς ξεκινώντας από το βορειοανατολικό άκρο και κολυμπώντας στον μικρό κολπίσκο του Αγίου Γεωργίου (έχει λίγο χωματόδρομο και περπάτημα) και συνεχίζοντας προς τον υπέροχο οικισμό του Φάρου με τη μεγάλη βοτσαλωτή παραλία, τα δωμάτια, τις ταβέρνες και το café πάνω στη θάλασσα, για να προσπεράσετε έπειτα Θέρμα και Κήρυκο και να κατευθυνθείτε προς Ξυλοσύρτη, Λιβάδι, Σκουρδουλιάρη (εδώ και το ωραίο beach bar «Zanzikar» με τις δυνατές μουσικές όταν το επιτρέπει η παρέα) και ακόμα πιο πέρα μέχρι τις διάσημες Σεϋχέλλες (εδώ πρέπει να έρθετε νωρίς τις μέρες αιχμής) και το παραλιακό χωριό Μαγγανίτης, με κάμποση τουριστική υποδομή κι αυτό.

Για τους μερακλήδες εξερευνητές της Ικαρίας, υπάρχει και μια παραλία που ακούει στο όνομα Τραπάλου και η οποία συνδυάζεται με μια επίσκεψη στον απομονωμένο οικισμό Καρκινάγρι, αλλά αυτό συνηθέστερα καταγράφεται στις εκκρεμότητες για την επόμενη φορά, καθώς έχει κόπο η «κατάκτηση» και των δυο. Στη δική μας εκδρομή, έχει καταγραφεί ήδη ως εκκρεμότητα και άλλος ένας λόγος για να επιστρέψουμε στην Ικαρία.

Πριν αποχαιρετήσουμε τον Ικαριώτικο Νότο, πάντως, αξίζει να πούμε και να γράψουμε ότι εδώ πέρα οι χαλαροί ρυθμοί που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζουν το νησί μοιάζουν να πολλαπλασιάζονται, καθιστώντας ολόκληρη αυτή την πλευρά σε τόπο απόλυτης χαλάρωσης και ηρεμίας.

banner

Στον Βορρά είναι αλλιώς

Γενικά μιλώντας, και στην Ικαρία όπως και παντού στο Αιγαίο ισχύει ότι ο καιρός καθορίζει εν μέρει το πρόγραμμα, καθώς σπάνια θα πετύχεις χωρίς αέρα και τον Βορρά και τον Νότο συγχρόνως. Όταν δε πιάνουν τα αυγουστιάτικα μελτέμια, οι μόνοι που ευχαριστούνται τις θάλασσες της βόρειας πλευράς είναι οι σέρφερς, οι οποίοι δεν είναι και λίγοι. Οι υπόλοιποι απλοί παραθεριστές συνήθως εγκαταλείπουν τις παραλίες και ανεβαίνουν στα χωριά.

Επιστρέφοντας στον Εύδηλο, λοιπόν, τις μέρες χωρίς αέρα μπορείς να κολυμπήσεις και να το ευχαριστηθείς εξίσου παντού: από τον λιγότερο γνωστό Άρη Ποταμό και το Κυπαρίσσι – με τις διακριτικές καντίνες τους και τα δυο στα πέριξ του Καραβόσταμου, που είναι και το πολυπληθέστερο χωριό της Ικαρίας, μέχρι τον Κάμπο, τη Μεσακτή, το Λιβάδι (Αρμενιστής), τον Να και τον Νάνουρα και όλες τις μικρότερες παραλίες που μπορεί να ανακαλύψετε με το μάτι ή τον χάρτη. Γιαλισκάρι και Αρμενιστής, οι παραλιακοί οικισμοί που συγκεντρώνουν την περισσότερη τουριστική υποδομή και κίνηση, με τον κόσμο να χαλαρώνει προχωρώντας προς τον εντυπωσιακό Να και προς δυσμάς. Στο Να και το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του νησιού.

Τις μέρες που φυσάει πάλι (και όχι μόνο τότε) όλοι οι δρόμοι δείχνουν προς την ενδοχώρα την γραφική Αρέθουσα για φαγητό στην εξαιρετική ταβέρνα «Πλάκα» (2275061491), στην Ακαμάτρα με την υπέροχη πλατεία, όπου θα έρθετε τόσο για τα καφενεία της όσο και για πολύ after καταστάσεις στο bar ονόματι «Μπέρδεμα» μπαίνοντας και «Ξεμπέρδεμα» βγαίνοντας. Στον Κάμπο το καφενείο «Στου Πασχαλιά» (2275031346) σερβίρει πολύ νόστιμο φαγητό με δικά τους κρέατα και λαχανικά από το μποστάνι τους, ενώ ανεβαίνοντας προς Ράχες, ο Άγιος Πολύκαρπος μας υποδέχεται με τα σουβλάκια του «Μητσάρα», με χειροποίητο δικό τους γύρο μεταξύ άλλων, αλλά και το νόστιμο κατσικάκι του «Σωτήρη» (2275040033).

Στον Άγιο Δημήτριο αξίζει μια στάση για βόλτα και φαγητό (όπως παντού), ενώ ακολουθεί ο Χριστός, το κεντρικό χωριό ολόκληρης της περιοχής με ζωή και κίνηση που δε σταματά ποτέ. Το «Δεντρόσπιτο» (6973785339), το «Ραχάτι στου Πουριέζη» (2275041512), ο «Ταμπουράς» (2275040365) και ο «Γυναικείος Συνεταιρισμός Χριστού Ραχών» (2275041076, tasteikaria.com) είναι κάποιες από τις στάσεις που θα κάνετε στη βόλτα σας στο χωριό, αναλόγως την ώρα και την όρεξη, ενώ κρατήστε και μια σημείωση για το ροκ μπαρ ονόματι «Σκνίπα», το οποίο – αν δεν έχει κανένα λάιβ νωρίς – υποδέχεται τους πρώτους θαμώνες του μετά τις 4 το πρωί. Εδώ δίπλα και ο «Ξυλόφουρνος του Γεράλη» (2275041005) για 24ωρη νόστιμη εξυπηρέτηση τώρα το καλοκαίρι. Αναγκαία και ανακουφιστική. Σαν γιατρικό. Όπως και ολόκληρη η εμπειρία της Ικαρίας.

Μη χάσετε

Την επίσκεψη στο φράγμα στο Πέζι, επάνω από τις Ράχες, ακολουθώντας μια κατάφυτη διαδρομή και καταλήγοντας σε ένα μαγευτικό ορεινό τοπίο μες στα νερά και το πράσινο. Το Μοναστήρι της Οσίας Θεοκτίστης κοντά στο χωριό Πηγή με τη μοναδική αρχιτεκτονική. Επίσης το φαγητό στην ταβέρνα «Αρόδου» (2275022700) στον Ξυλοσύρτη, στο «Περγιαλίδι» (6978831503) στο Λιβάδι, στην «Pizza Filoti» (2275023088) στον Άγιο Κήρυκο, στο «Nama Bar» (2275023000) στα Θέρμα, και τα κοκτέιλ του «Στο γιαλό κάνει φουρτούνα» (2275032636) στον Μαγγανίτη. Συνεχίζοντας βόρεια, σημειώστε την κουζίνα του «Πέριξ» στην Ακαμάτρα, του «Ρακόστρωτου» (2275032266) στον Άνω Εύδηλο και τα πρωινά του «Ριφιφί» (2275033060) και του «Αβγά» (2275031385) στο λιμάνι. Εξαιρετικό φαγητό σερβίρει, επίσης, το «Οινομαγειρείο της Πόπης» (2275031928) στο δρόμο για Αρμενιστή, ενώ φτάνοντας στο Γιαλισκάρι, αναζητήστε την ψαροταβέρνα του «Κιαλάρη» (2275071227) αν κουραστήκατε με την κρεοφαγία, και το καλά κρυμμένο «Rasko» (6945476837) με τα ενδιαφέροντα λάιβ. Στον Αρμενιστή το εστιατόριο «Mary Mary» (2275071595, φωτό) παρουσιάζει μια πιο γκουρμέ εκδοχή μαγειρέματος, ενώ ακριβώς δίπλα, στις «Συνταγές της Γιαγιάς» θα δοκιμάσετε χειροποίητο παγωτό από κατσικίσιο γάλα. Εδώ και οι φανταστικές σφολιάτες του «Μια ζωή πίτα» (2275071470), αλλά και το ανεμοδαρμένο καφενείο «Ρέμπελο» (6955354786) στην άκρη του παραλιακού οικισμού με τις ωραίες μουσικές και τις μεθυστικές ρακές.

Από την Κυριακή Βασσάλου.

Σχετικοί Προορισμοί
banner
banner