Ένα «παιχνίδι» (ν)ομαδικό συνδέει τη Νάξο με την ανερχόμενη ταξιδιωτική τάση 26/03/2021

Εικόνες με ψηφιακούς νομάδες να αγναντεύουν την ακροθαλασσιά στην Ταϊλάνδη πλημμυρίζουν τις οθόνες μας, ενώ καταφθάνουν συνεχώς νέα από χώρες όπως η Εσθονία που σύστησε πρόσφατα βίζα για τηλε-εργαζόμενους. Το 2021 μπήκε κι η Ελλάδα στο παιχνίδι, ψηφίζοντας νόμο για έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για ψηφιακούς νομάδες που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ μια αντίστοιχη βίζα από το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται στα σκαριά.

banner

Καθώς αναμένουμε νέες ουσιαστικές κινήσεις από τους επίσημους φορείς, ενθουσιώδεις ανεξάρτητοι παίχτες κάνουν στρατηγικά βήματα για να δημιουργήσουν δυναμικές νέες κοινότητες, και εκτός της πρωτεύουσας. Είδαμε τις πρώτες οργανωμένες προσπάθειες από νησιά όπως η Κρήτη και σειρά τώρα έχει η Νάξος. Το www.workfromnaxos.gr έκανε την εμφάνισή του στα μέσα Μαρτίου με χρήσιμες πληροφορίες σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά κι ιταλικά) και αρκετές φωτογραφίες από ειδυλλιακούς κολπίσκους για να τα μαζέψουμε και να φύγουμε για Χώρα όπως-όπως.

Πίσω από τον ιστότοπο βρίσκεται το δίδυμο Jerome Bajou και Luca Lattanzio –techies και μέλη της διεθνούς κοινότητας του νησιού την τελευταία δεκαετία– που ήδη συναντά ενθουσιασμό από χώρες όπως το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα. Οι δυο τους ποντάρουν σε παροχές όπως το ταχύτατο ίντερνετ, που ήδη υπάρχει στη Χώρα (ευελπιστούν σύντομα και ευρέως). Βρίσκονται σε συζητήσεις, επίσης, για ν’ ανοίξουν τον πρώτο συνεργατικό χώρο στις Κυκλάδες μόλις καταγράψουν έναν σεβαστό αριθμό από ενδιαφερόμενους (δώστε σήμα στο [email protected]).

Για ψηφιακούς νομάδες εντός κι εκτός Ευρώπης που φλερτάρουν με την ιδέα να αποβιβαστούν στα ελληνικά νησιά με το σακίδιο και το λάπτοπ τους –από μηχανικούς πληροφορικής έως γραφίστες και μεταφραστές– ένας λογιστής, για αρχή, θα βοηθήσει με το να ξετυλίξει το φορολογικό κουβάρι. Μια φιλική, ευρηματική και ευέλικτη ντόπια κοινότητα, όμως, θα συμπληρώσει το δικό της κομμάτι για να κερδηθεί το στοίχημα.

banner

Δανάη Μολόχα