Ο Μιχάλης Χάσικος αναπολεί τα ρακοκάζανα και μας φτιάχνει χοχλιούς με ξινόχοντρο 15/12/2020

Γέννημα - θρέμμα Ρεθυμνιώτης, με επιτυχημένη πορεία στο χώρο της γαστρονομίας, ο Μιχάλης Χάσικος έχει ενσταλάξει τη δημιουργικότητά του στο Hasika, το μοντέρνο εστιατόριό του στο βενετσιάνικο στενάκι της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου, στο χώρο όπου βρισκόταν το ιστορικό ρακάδικο του Χαραλαμπά, που έγινε αμέσως hit και απέσπασε το βραβείο κοινού στους Χρυσούς Σκούφους 2020. Εκεί προτείνει μια κρητική κουζίνα που λοξοκοιτάζει και προς την υπόλοιπη Ελλάδα.

banner

Η καραντίνα τον βρίσκει προβληματισμένο, αντλώντας ελπίδα και έμπνευση από τη φύση, καθώς αναπολεί τα γλέντια και τα τραπέζια που συνόδευαν παραδοσιακά τον κρητικό χειμώνα και «πειράζοντας» για μας τους κλασικούς χοχλιούς με ξινόχοντρο με καβουρμά, μαύρο σκόρδο και τυροκαυτερή.

Πώς είναι η καραντίνα στο Ρέθυμνο για σας;
Σίγουρα εμείς εδώ στην επαρχία βιώνουμε διαφορετικά την καραντίνα, απ’ ότι όσοι που ζουν στις μεγαλύτερες πόλεις, δεν παύει όμως να είναι καραντίνα, έλεγχος πού πας, τί κάνεις, όλο αυτό περιορίζει τους ανθρώπους, τη σκέψη τους, τις ελευθερίες. Οτιδήποτε περιορίζει την ελευθερία μας είναι κουραστικό.

banner

Πώς πήγε αυτό το ιδιαίτερο καλοκαίρι στο Hasika; Ποιές είναι οι σκέψεις σας για το μέλλον;
Σίγουρα ήταν ένα πολύ παράξενο, περίεργο καλοκαίρι, αχαρτογράφητα νερά, δεν είχαμε ιδέα τί πρέπει να κάνουμε, πώς να κινηθούμε, όλα άγνωστα. Ιδίως οι δύο πρώτοι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι και οικονομικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά. Τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο τα πράγματα ήταν αρκετά καλύτερα, καταφέραμε να ανακάμψουμε κάπως από την πολύ μεγάλη ζημιά, την οικονομική, όχι φυσικά στο 100%, αλλά προσπαθήσαμε για το καλύτερο. Ακολούθησε ένας καλός Οκτώβριος και, ξεκινώντας ένας πολύ, πολύ όμορφος Νοέμβριος, κλείσαμε! Αν μπορεί κάποιος να κάνει σκέψεις για το μέλλον, σίγουρα είναι αισιόδοξες. Σκέφτεσαι με αισιοδοξία, ελπίδα και προσπαθείς να πας ένα βήμα παρακάτω. Δεν είναι δυστυχώς καιρός για σκέψεις, νομίζω!

Μπορείς να διατηρείς τη δημιουργικότητά σου υπό τις παρούσες συνθήκες;
Δύσκολο πολύ με όλη αυτή την ψυχολογική πίεση που ασκείται να καταφέρω να είμαι όσο δημιουργικός θα ήθελα. Κουράγιο και ελπίδα μας η φύση, η γη, η αγνή πρώτη ύλη που μας προσφέρει απλόχερα και είναι πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Να δούμε με το καλό πότε θα τελειώσει όλο αυτό, πώς θα είμαστε, πότε θα επιστρέψουμε, τί εποχή θα έχουμε και όλα τ’ άλλα θα τα δούμε. Να μαστε όλοι γεροί και όλα θα γίνουν!

Χειμώνας στο Ρέθυμνο ίσον...
Θα προτιμήσω να πω για τα προηγούμενα χρόνια: καζάνια, παρέες, δουλεια, όμορφοι άνθρωποι γύρω από τραπέζια, γέλια, τραγούδια! Φέτος, η ψυχολογία είναι αισθητά πεσμένη. Πάντα για μένα ο Νοέμβριος ήταν ένας μήνας ξεκούρασης, ήταν ο μήνας που βρισκόμασταν με τους φίλους μας και που με αποφόρτιζε από όλο αυτό το καλοκαιρινό κομμάτι και την πίεση της δουλειάς. Ο φετινός Νοέμβριος θα χαραχτεί βαθιά στη μνήμη μας σίγουρα, δυστυχώς, για άλλους λόγους...

Ποια είναι η πρώτη μακρινή βόλτα που θα θέλατε να κάνετε μόλις μπορέσετε;
Εύχομαι πραγματικά να τελειώσει όλο αυτό όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται. Η πρώτη μου μεγάλη βόλτα θέλω να είναι στο Βόλο, να βρω τα φιλαράκια μου, να κάνουμε παρέα, να πιούμε τσίπουρα και να έχουμε ξεγνοιάσει απ’ όλο αυτό..

Χαχλιοί με ξινόχοντρο

Υλικά

20-25 χοχλιοί (χωρίς το καβούκι τους) 
150 gr ξινόχοντρο
Μισό κρεμμύδι
1 ντομάτα καρέ
100 gr καβουρμά πρόβειο
1 κ.γ πάστα ντομάτας
1 κ.σ τυροκαυτερή
1 κ.γ μαύρο σκόρδο
1 κ.γ χαβιάρι μαύρου σκόρδου
Αλάτι 
Πιπέρι
Θυμάρι
Μαϊντανός φρέσκος

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα καβούκια από τους χοχλιούς και κάνουμε δύο βράσεις, πέντε λεπτά η καθεμία. Μόλις τα σαλιγκάρια βράσουν, κρατάμε σε ένα σκεύος λίγο από το νερό τους. Μουλιάζουμε για πέντε λεπτά τον ξινόχοντρο σε λίγο νερό που έχουμε κρατήσει από τα σαλιγκάρια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, αφού πρώτα ρίξουμε λίγο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα και στη συνέχεια βάζουμε τη ντομάτα. Έπειτα προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και αφήνουμε τη σάλτσα μας να δέσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πρόβειο καβουρμά για να δώσουμε στη σάλτσα μας λίγο άρωμα και ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα σαλιγκάρια. Βάζουμε το μαύρο σκόρδο και σιγά σιγά, αρχίζουμε να βάζουμε τον ξινόχοντρο. Ρίχνουμε λίγο νερό ακόμη από αυτό που βράσαμε τα σαλιγκάρια, για να δέσει ο ξινόχοντρος και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Λίγο πριν σερβίρουμε, βάζουμε την τυροκαυτερή και ανακατεύουμε. Αφού σερβίρουμε, βάζουμε από πάνω το χαβιάρι μαύρου σκόρδου, λίγο μαϊντανό, λίγο ελαιόλαδο και.... καλή σας όρεξη!