Οι νέοι ταξιδιωτικοί δρόμοι της covid εποχής 12/11/2020

Ρομποτικές βαλίτσες, ψηφιακοί νομάδες, πτήσεις χωρίς προορισμό, αλλαγές στο «χρηματιστήριο» των δημοφιλών προορισμών. Η πανδημία ορίζει εκ νέου τις ταξιδιωτικές συνήθειες στο άμεσο και όχι μόνο μέλλον. Ειδικοί στο χώρο του τουρισμού διεθνώς προβλέπουν τις αλλαγές στους τρόπους που θα ταξιδεύουμε, από την επιλογή προορισμού μέχρι τις μετακινήσεις και τις δραστηριότητες των διακοπών μας.

Η λίστα των τοπ-προορισμών αλλάζει

Ξεκινώντας με την επιλογή προορισμού, σύμφωνα με την καταξιωμένη ταξιδιωτική δημοσιογράφο Annie Fitzsimmons, αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για λιγότερο πυκνοκατοικημένες πόλεις και μη κοσμικά νησιά, ενώ παράλληλα θα μειωθεί η ζήτηση για τις «ρομαντικές» ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που υποδέχονταν εκατομμύρια επισκέπτες. Επιπλέον, οι ταξιδιώτες θα προτιμήσουν προορισμούς που δεν έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν. Με βάση του ισχυρισμούς του CEO της εταιρείας Destination Analysts, Erin Francis-Cummings, η μακρινή Αλάσκα και η σπάνιας περιβαλλοντικής αξίας Μοντάνα θα κυριαρχήσουν μεταξύ των ανερχόμενων επιλογών για τους Αμερικανούς.

Με την εμφάνιση της πανδημίας αλλά και με όλες τις παγκόσμιες καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, έχουμε καταλάβει ότι η φύση μάς κρούει τον κώδωνα κινδύνου, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η τάση για οικολογικό όσο και πιο συνειδητοποιημένο τουρισμό σε προορισμούς αλλά και μονάδες που προσφέρουν απομόνωση, χαλάρωση και επαφή με τη φύση, όπως τα οικολογικά σπίτια του ενταγμένου στην πλούσια φύση Aura House (aurahouse-bali.com) στο Μπαλί ή τα «πράσινα» resorts του Βιετνάμ. «Τα ταξίδια που κάνουν τους ανθρώπους να προβληματιστούν», με οικολογικό και ζωολογικό ενδιαφέρον, θα γίνουν ολοένα και πιο δημοφιλή κατά τη σύμβουλο πολιτιστικών ταξιδιών Norie Quintos.

Ο CEO του μη κερδοσκοπικού δικτύου προστασίας των Αφρικανικών Πάρκων, Peter Fearnhead, συμπληρώνει ότι οι χώρες που συνδυάζουν τη σωστή διακυβέρνηση με την προστασία της φύσης και των ζώων, όπως το Μπενίν και το Μαλάουι, θα είναι τα «αστέρια του αύριο». Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς η κοινωνικοπολιτική ατζέντα (όπως το κίνημα Black Lives Matter) αντανακλάται και σε ταξιδιωτικές επιλογές, όπως αυτή του Τσάρλεστον που αναδεικνύει τη σκοτεινή ιστορία του στα χρόνια του δουλεμπορίου σε έμπνευση για έναν πιο συνειδητοποιημένο τουρισμό.

Ακόμη και οι γαστρο-τουρίστες αναμένεται να αναζητήσουν απομονωμένα μέρη, όπως τα ολοένα και πιο γευστικά ανήσυχα νησιά Φερόες που με σημαία το μισελενάτο «Koks» ακούγονται όλο και περισσότερο! Οι λεγόμενες «τουριστικές φούσκες», κράτη δηλαδή που έχουν καταφέρει ως ένα βαθμό να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία, από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι τα νησιά του Ειρηνικού, βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση και αναζητούν τρόπο να στοχεύσουν αποκλειστικά στην προσέλκυση ταξιδιωτών από γειτονικές χώρες με αντίστοιχη επιδημιολογική εικόνα.

Οι εναλλακτικές λύσεις για τους λάτρεις του αιθέρα

Οι αεροπορικές εταιρείες είναι από τις επιχειρήσεις που επλήγησαν βαθύτατα από τον κορονοϊό. Έτσι προσπάθησαν να σκεφτούν εναλλακτικές λύσεις για προσέλκυση εσόδων αλλά και για να ικανοποιήσουν την ανάγκη για αεροπορικά ταξίδια. Εικονικά ταξίδια ή πτήσεις χωρίς προορισμό οργανώνουν πολλές αεροπορικές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αυστραλιανή Qantas που ξεπούλησε όλα τα εισιτήρια για την πρώτη της πτήση χωρίς προορισμό μέσα σε 10 λεπτά. Ακόμη η Singapore Airlines βρήκε έναν διαφορετικό τρόπο για να εκμεταλλευτεί το μεγαλύτερο αεροσκάφος της, Airbus A380, μετατρέποντάς το σε εστιατόριο. Συγκεκριμένα οι πελάτες μπορούν να κλείσουν θέση στην κατηγορία της επιλογής τους και να απολαύσουν το μεσημεριανό τους για 3 ώρες, βλέποντας παράλληλα και κάποια ταινία, σε συνδυασμό με μια 15λεπτη περιήγηση στο αεροπλάνο και στο πιλοτήριό του.

Η τεχνολογία στο ταξιδιωτικό επίκεντρο

Όσο φουτουριστικό κι αν ακούγεται, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Αεροδρομίων και Συνόρων στην εταιρεία πληροφορικής των αερομεταφορών SITA, Andrew O’Connor, σε δέκα χρόνια το βιομετρικό λογισμικό, εγκατεστημένο σε κάμερες τερματικών σταθμών των αεροδρομίων, θα αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του επιβάτη, αντιστοιχίζοντάς τα με τις πληροφορίες της πτήσης, ώστε να γίνεται άμεσα η μετάβαση από το check-in στην πύλη αναχώρησης. Σε ό,τι αφορά την κράτηση αεροπορικής θέσης, οι επιλογές των ταξιδιωτών αναμένεται να αυξηθούν. Πέρα από την Business Class και την οικονομική θέση, ο συντάκτης του «Airportness», Christopher Schaberg προβλέπει πως η Hygiene Class θα προτιμάται από όσους θέλουν σχολαστική καθαριότητα. Όσοι ταξιδιώτες επιθυμούν περισσότερη υγιεινή και τήρηση αποστάσεων θα μπορούν να πληρώσουν έξτρα για μια αεροπορική θέση στην premium καμπίνα με προδιαγραφές υγιεινής σε βαθμό πλήρους αποστείρωσης.

Στα ξενοδοχεία, πάλι, τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης κερδίζουν έδαφος. Η καθηγήτρια στο τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων του πανεπιστημίου Cornell, Stephani Robson, προβλέπει ότι τα –απρόσβλητα από ιώσεις και για αυτό απόλυτα ασφαλή– ρομπότ θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον ως διανομείς φαγητού, καμαριέρες και όχι μόνο.

Οι καινοτομίες στις αποσκευές

Οι κατασκευαστές αποσκευών προσπαθούν να κάνουν τα προϊόντα τους ασφαλέστερα και πιο ανθεκτικά στα μικρόβια. Η Samsara Luggage σχεδίασε τη βαλίτσα Nano Bag, κατασκευασμένη από ύφασμα που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία ώστε να αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων. Επίσης, η Samsonite λανσάρει μια σειρά με ανθεκτική στα μικρόβια επένδυση και λαβές. Δεν αποκλείεται άλλωστε στο εγγύς μέλλον, αντί να σέρνουμε τις βαλίτσες μας, να μας ακολουθούν! Ο CEO της Roam Luggage, Larry Lein ανακοίνωσε πως οι αιωρούμενες αποσκευές, που θα ακολουθούν τον κάτοχό τους (μέσω ειδικού λογισμικού από το smartphone του) θα είναι το επόμενο no-touch trend που θα αντικαταστήσει τις συρόμενες βαλίτσες. Για παράδειγμα, η Cowarobot είναι μια βαλίτσα με αισθητήρες η οποία κινείται χωρίς να την κρατάς αλλά τη χειρίζεσαι μέσω ενός βραχιολιού που φοράς.

Οι εργαζόμενοι ταξιδιώτες

Με την πανδημία να αναγκάζει όλο και περισσότερους εργαζομένους να δουλεύουν εξ αποστάσεως, το φαινόμενο των ψηφιακών νομάδων, όσων δηλαδή επιλέγουν να δουλέψουν ταξιδεύοντας, αυξήθηκε ραγδαία, και μια σειρά από χώρες προσπαθούν να τους προσελκύσουν. Τα Μπαρμπέιντος, η Εσθονία, η Γεωργία, η Κροατία αλλά και η Αγκουίλα στην Καραϊβική, για παράδειγμα, προσφέρουν βίζα σε όσους θέλουν να μείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα στη χώρα και να δουλέψουν από εκεί.

Αποστειρωμένες κρουαζιέρες

Οι κρουαζιέρες, ένας από τους πιο ευάλωτους κλάδους στην εποχή του κορονοϊού ανασκουμπώνεται. Η Virgin Voyages ανακοίνωσε ότι πλέον ο αέρας στα κρουαζιερόπλοια θα φρεσκάρεται συνεχώς κι ότι θα υπάρχουν εξελιγμένα συστήματα ιονισμού που θα βοηθούν στην εξόντωση ιών και μικροβίων, καθιερώνοντας παράλληλα την ανέπαφη διανομή φαγητού στο δωμάτιο και τα περικάρπια αντί για κάρτες εισόδου. Όσο για τους προορισμούς, η Clare Weeden, στέλεχος της βιομηχανίας της κρουαζιέρας αναφέρει σημαντική ζήτηση για κρουαζιέρες στο βορειοδυτικό τμήμα του Καναδά και την Αρκτική από ταξιδιώτες που θέλουν να παρατηρήσουν πολικές αρκούδες και άλλα είδη προτού εξαφανιστούν.

Covid-19 και προσβασιμότητα

Οι ευέλικτες πολιτικές κράτησης και ακύρωσης, καθώς και η υιοθέτηση περισσότερων ανέπαφων επιλογών, όπως οι αυτόματες πόρτες, το ανέπαφο check-in ή οι ανέπαφες πληρωμές αναμένεται να διευκολύνουν σε ένα βαθμό τους ταξιδιώτες με ειδικές κινητικές δεξιότητες. Επιπλέον, η πιο άνετη περιήγηση στους δημόσιους χώρους χωρίς πολυκοσμία, αλλά και η μειωμένη χωρητικότητα σε πτήσεις και ανελκυστήρες μπορεί να αποβεί βοηθητική για τα ΑμεΑ. Παράλληλα, η πληθώρα εικονικών εμπειριών κάνει πιο άνετα προσβάσιμες, έστω και μέσω της οθόνης, μια μεγάλη βεντάλια πολιτιστικών και ταξιδιωτικών εμπειριών.

Covid-free spa

Στον τομέα της υδατοθεραπείας το βάρος πέφτει πλέον σε no-touch και minimal-touch θεραπείες, ρεφλεξολογία, σιάτσου, θεραπείες με βάση το νερό και τον ήχο. Επίσης, σε προγράμματα υποστήριξης και βελτίωσης του ανοσοποιητικού που σε βοηθούν να αντιμετωπίσεις τους ιούς, αλλά και το άγχος που τους συνοδεύει. Κορυφαία spa όπως το «Palace Merano» στις ιταλικές Άλπεις περιλαμβάνουν στα νέα τους πακέτα ενδοφλέβια μείγματα με βιταμίνη C και θεραπείες που προσομοιάζουν σε ιατρικές μεθόδους για σοβαρά περιστατικά Covid-19, ενώ το «Euphoria retreat» στον Μυστρά, εκτός του ιατρικο-κεντρικού προγράμματος ενίσχυσης της ανοσίας, προσφέρει πακέτο ισορροπίας και ανάρρωσης, που αντιμετωπίζει και συναισθηματικά ζητήματα τα οποία προέκυψαν από την κρίση της πανδημίας.

Οι ανέπαφες συναλλαγές εφαρμόζονται σε όσο το δυνατόν περισσότερα στάδια της κράτησης και της διαμονής, καθώς και η αποφυγή χρήσης αποδυτηρίων και συνάντησης με άλλους επισκέπτες. Σε διεθνή ταξιδιωτικά μέσα σημειώνεται πως η Ελλάδα αποτελεί αξιοσημείωτη εξαίρεση σε ό,τι αφορά το υγειονομικό πλαίσιο λειτοουργίας για τις εσωτερικές πισίνες.

Από την Άννα Νάτση και την Ελευθερία Τριανταφύλλου