Σαφάρι ορχιδέας ή μάζεμα χόρτων; 5 εμπειρίες φύσης και γεύσης - αφορμή για ταξίδι 22/03/2019

Μαστίχα από το Α έως το Ω από το Masticulture

Το Masticulture στα Μεστά Χίου είναι ένα τουριστικό γραφείο που ασχολείται ενεργά με τον οικοτουρισμό. Διοργανώνει βιωματικές δραστηριότητες ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι περιηγήσεις στα μαστιχοχώραφα και η εξερεύνηση ορχιδεών (πάνω από 110 είδη). Ξεκινώντας από τις δράσεις γύρω από τη μαστίχα, διοργανώνονται επισκέψεις σε διάφορα μαστιχοχώραφα όπως σε αυτό των Μεστών, αφού πρώτα γίνει πεζοπορική διαδρομή από το γραφικό καστροχώρι. Υπάρχουν και επισκέψεις σε μαστιχοχώραφα των Αρμολίων και του Καρφά ανάλογα με την τοποθεσία που βολεύει τον επισκέπτη. Τέλος υπάρχει και η δυνατότητα περιήγησης στο Μουσείο Μαστίχας Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς.

banner

Στα μαστιχοχώραφα οι επισκέπτες παρακολουθούν από μαστιχοπαραγωγούς τα στάδια της καλλιέργειας μέχρι και το κέντημα που είναι η εξαγωγή ρητίνης της μαστίχας από το δέντρο και ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Συνεχίζοντας, με την εξερεύνηση της ορχιδέας, ο Γιώργος Μισετζής, ιδιοκτήτης της πετρόκτιστης μονάδας «Τα Σπιτάκια» στα Αυγώνυμα, γνωρίζει και έχει ταξινομήσει περισσότερα από 110 είδη ορχιδέας που φυτρώνουν στη Χίο προσκαλώντας τον κόσμο στην εξερεύνηση του πανέμορφου λουλουδιού. Η περιήγηση είναι ιδανική από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Για τους φιλοξενούμενους στα «Σπιτάκια» διοργανώνονται επίσης εξορμήσεις και διάσχιση φαραγγιού. Τέλος διοργανώνονται πεζοπορίες με οδηγό, ποδηλατικές πορείες στον Κάμπο Χίου με πλήρη ποδηλατικό εξοπλισμό και οδηγό, αλλά και θαλασσινές εξορμήσεις με καγιάκ σε διάφορες παραλίες του νησιού.

banner

Πληροφορίες εδώ, εδώ, και στο 6974175471 (Γιώργος Μισετζής).
Δείτε περισσότερα για τη Χίο στο αναλυτικό μας guide
εδώ.

Γνωρίστε την φτωχή κουζίνα του Πηλίου στον ξενώνα Αμανίτα

Ο ιδιαίτερος ξενώνας του Πηλίου προσφέρει στους επισκέπτες του αρκετές επιλογές ανάμεσα σε φυσιολατρικές, γαστρονομικές και άλλες δραστηριότητες. Δίνοντας έμφαση στις ομορφιές του Πηλίου διοργανώνει την άνοιξη μανιταροεξορμήσεις όπου γίνεται κυνήγι μανιταριών το οποίο καταλήγει σε γαστρονομικές απολαύσεις, αλλά και πεζοπορίες για εξερεύνηση της περιοχής.

Άλλη μία πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, είναι και αυτή της αναζήτησης αρωματικών χόρτων, βοτάνων και καρπών όπου στη συνέχεια, η συλλογή τους θα αξιοποιηθεί για το πρωινό. Τέλος από τις 18/4 έως 30 Σεπτεμβρίου, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 5 μ.μ. – 8 μ.μ., η Αμανίτα διαθέτει και μαθήματα μαγειρικής της Πηλιορείτικης «κουζίνας της φτώχειας» όπου πραγματοποιούνται επισκέψεις στο βοτανόκηπο όπου συλλέγονται οι πρώτες ύλες, και στη συνέχεια μετάβαση στην κουζίνα όπου μαγειρεύονται τοπικές συνταγές όπως ακόμα μαγειρεύονται στα σπίτια του Πηλίου.

Στη συνέχεια ακολουθεί φαγητό με διάφορες τοπικές νοστιμιές (ορεκτικά, σαλάτα, τοπικό τυρί, ζυμωτό ψωμί και δύο πιάτα μαγειρεμένα από την ομάδα). Το γεύμα τελειώνει με το φημισμένο γλυκό κουταλιού της περιοχής. Μία ακόμα δραστηριότητα που διοργανώνει είναι η παρουσίαση των βασικών στοιχείων της παραδοσιακής κουζίνας της φτώχειας του Πηλίου, με κύριο χαρακτηριστικό την αφθονία σε χόρτα, σε άγρια μανιτάρια, ζαρζαβατικά και φρούτα σε συνδυασμό με την έλλειψη κρέατος και επεξεργασμένων τροφών. Στη συνέχεια ακολουθεί δοκιμή μερικών χαρακτηριστικών πιάτων της Πηλιορείτικης κουζίνας. Το δείπνο περιλαμβάνει ορεκτικό, σαλάτα, δύο κυρίως πιάτα, γλυκό και όλα μαγειρεμένα με τοπικά προϊόντα.

Πληροφορίες εδώ,  εδώ, και στο 2426049707.
Δείτε περισσότερα για το Πήλιο στο αναλυτικό μας guide
εδώ.

Μαζέψτε χόρτα και αναζητήστε πυγολαμπίδες στον ξενώνα «Δημοσθένης»

Τα Σαββατοκύριακα του Μαΐου έχουν φυσιολατρική διάθεση στον ξενώνα «Δημοσθένης» στη Γουμένισσα Κιλκίς, καθώς διοργανώνονται διάφορες δραστηριότητες όπως εξορμήσεις για μάζεμα χόρτων, πεζοπορίες και εξερεύνηση της περιοχής, ενώ τα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου γίνονται βραδινά πικ νικ για χαλάρωση κάτω από τον καθαρό ουρανό και παρατήρηση της πυγολαμπίδας.

Πληροφορίες στο 2343041302.
Δείτε περισσότερα για τη Γουμένισσα στο αναλυτικό μας guide
εδώ.

Γευσιγνωσία ελαιολάδου στην «Ευμέλεια»

Το ξενοδοχείο «Ευμέλεια» στις Γούβες Λακωνίας, προσφέρει στους λάτρεις του κρασιού όλο το χρόνο δραστηριότητες γευσιγνωσίας με έμφαση στο food pairing με τοπικά προϊόντα. Επίσης προσφέρει και τη δυνατότητα γευσιγνωσίας ελαιόλαδου, το οποίο αποτελεί τον πράσινο «χρυσό» της Ελλάδας. Οι επισκέπτες, μπορούν επίσης να συμμετέχουν στις δραστηριότητες δημιουργίας φυσικού σαπουνιού από ελαιόλαδο. Είναι δύσκολο κάποιος να παραλείψει τα μαθήματα μαγειρικής που γίνονται και τις εργασίες στο αγρόκτημα και το λαχανόκηπο. Τέλος, για αυτούς που θέλουν να χαλαρώσουν, η συμμετοχή στα μαθήματα γιόγκα είναι ιδανική.

Πληροφορίες στο 6947151400.

Φύση και…τριανταφυλλένιες εμπειρίες στον Ξενώνα «Θουκυδίδης»

Μια καλή πρόταση για απόδραση από την πόλη, αποτελεί ο Ξενώνας «Θουκυδίδης» στο Καπέτσοβο Ζαγορίου καθώς οι επισκέπτες του μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες φυσιολατρικές δραστηριότητες. Από το Μάιο ξεκινάει το κυνήγι μανιταριών που αποτελεί ιδιαίτερη εμπειρία, πεζοπορίες για την εξερεύνηση του γραφικού τοπίου και δράσεις γύρω από την καλλιέργεια του τριαντάφυλλου από το οποίο φτιάχνεται και το γλυκό του κουταλιού.

Πληροφορίες στο 6979983798.
Δείτε περισσοτερα για το Ζαγόρι στο αναλυτικό μας guide
εδώ.

banner
banner