Άγραφα 13/10/2011

Α όπως αυθεντικό

Μία από τις πιο απομονωμένες ορεινές γειτονιές της Ελλάδας εξελίσσεται σε κοινό μυστικό των βέρων φυσιολατρών. Τώρα είναι η εποχή να ανακαλύψετε τα Άγραφα προτού… αποκλειστούν για το χειμώνα.

banner

Ενας μήνας και κάτι απομένει ακόμη μέχρι να «κλείσουν» τα Άγραφα. Προορισμός «καιρού επιτρέποντος» βλέπετε, με έναν αιώνιο χωματόδρομο να τα ενώνει με τον υπόλοιπο κόσμο. Μόλις πιάσει για τα καλά ο χειμώνας, σαν να σφραγίζονται οι πόρτες, για να ανοίξουν ξανά τον Απρίλιο. «Απ’ τ’ άγραφα!», θα αναφωνούσε κάποιος, να υπάρχουν το 2011 τόποι που οι δρόμοι τους κλείνουν από την κακοκαιρία και βγαίνουν από το… χάρτη. Κι όμως, κάπως έτσι βγήκε το όνομα των ορεινών χωριών της ομώνυμης οροσειράς, η οποία ορίζεται από την Ευρυτανία και την Καρδίτσα. Πώς βρέθηκαν εκεί χωριά και άνθρωποι; Και πώς τα καταφέρνουν να επιβιώνουν παρά τις αντιξοότητες; Και δεν είναι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι που επιμένουν. Οι Αγραφιώτες που μένουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ανεβαίνουν συχνά πυκνά στα πατρικά τους, κάνουν εκδηλώσεις και στηρίζουν όπως και όσο μπορούν τον τόπο τους. ίσως επειδή είναι μαγικός... Δεν είναι σαν εκείνα τα κουκλίστικα παραδοσιακά χωριά της Αυστρίας ή του δικού μας Πηλίου, είναι όμως μια συμπύκνωση αυθεντικής ορεσίβιας ζωής, με τη δική της κουλτούρα και φιλοσοφία. Τα τοπία τους ανήκουν στους φυσιολάτρες – στους αληθινούς όμως, όχι σε εκείνους που κάνουν τους περιπατητές ακολουθώντας τη μόδα. Η άγρια κοιλάδα του Αγραφιώτη κρύβει απότομες χαράδρες, πέτρινα γεφύρια, ρεματιές, αμέτρητα μονοπάτια κι εκκλησιές, ενώ κοιτάζει σε λευκές κορφές. Το ποτάμι χωρίζει την περιοχή σε Ανατολικά και Δυτικά Άγραφα δίνοντάς της ζωή, πολλές φορές άγρια, μα πάνω από όλα αστείρευτη.
Θέλει κόπο για να φτάσεις: από το Καρπενήσι βρίσκεσαι σε δύο ώρες στον Κρέντη και από εκεί μπαίνεις στην κοιλάδα του Αγραφιώτη με περίπου 30 χιλιόμετρα χωματόδρομο. Το χωριό Άγραφα είναι και το πιο αναπτυγμένο τουριστικά, με μικρούς ξενώνες και συμπαθητικές ταβέρνες με εξαιρετικά ντόπια κρέατα. Τα γύρω είναι μικρότερα και αραιοκατοικημένα, σε κάποια από αυτά ίσως συναντήσετε μόνο δυο-τρεις οικογένειες. Παντού όμως οι άνθρωποι, απλοί και γνήσιοι, θα σας υποδεχτούν εγκάρδια και φιλόξενα.
Είναι δύσκολο να περιγράψει κάποιος τα Άγραφα. Είναι ένας τόπος που απλώς τον αγαπάς αγνά. Ένας προορισμός τόσο ξεχωριστός, που θα μπορούσε να αποτελέσει case study για τον σύγχρονο αγροτουρισμό.

Know how

Αν διαλέξουμε ως αφετηρία το Καρπενήσι, μένουμε στο «Country Club» (2237041570) στο Μικρό Χωριό, για να έχουμε όλες μας τις ανέσεις, στο «Πάνδοκος Γη» (2610344647) στο χωριό Μυρίκη, που έχει υπέροχη θέα και οικονομικές τιμές, ή στο «Likouresi Village» (2237024545) στην Κάτω Μεσοχώρα, αν είμαστε μεγάλη παρέα ή ταξιδεύουμε οικογενειακώς. Τρώμε απίθανα κρέατα στην ταβέρνα «Χωριάτικο» στο Μικρό Χωριό ή παραδοσιακές συνταγές στην ταβέρνα «Γεωργαλής ο Μερακλής» στο Καρπενήσι. Όσοι δεν θέλουν να αποχωριστούν τα Άγραφα ούτε το βράδυ, θα μείνουν στον «Ξενώνα της Κυράς Νίκης» (2231093209, 6972136065) ή στον «Πύργο Αγράφων» (2237093200).
Αυτήν την εποχή η πρόσβαση στα Άγραφα γίνεται και με συμβατικό αυτοκίνητο, ενώ αργότερα απαιτείται αυτοκίνητο με τετρακίνηση.

banner

Βίκη Βαμιεδάκη