Μετέωρα/ Καλαμπάκα - Αξιοθέατα

Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου
Ο βυζαντινός ναός του 11ου αι., στο ΒΑ τμήμα της Καλαμπάκας, είναι ο μοναδικός χριστιανικός ναός στον ελλαδικό χώρο με μαρμάρινο άμβωνα στο κέντρο του. Είναι βασιλική, τρίκλιτη, με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος. Αριστερά του Αγίου Βήματος έχει βρεθεί τμήμα ψηφιδωτού που ανήκει σε προγενέστερο ναό. Η τοπική παράδοση θέλει ένα τούνελ να ξεκινά από την Αγία Τράπεζα και να καταλήγει στο φρούριο των Τρικάλων.

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά
Ανεβαίνοντας από το Καστράκι, είναι το πρώτο μοναστήρι που θα δείτε. Εντυπωσιακές είναι οι τοιχογραφίες του μεγάλου αγιογράφου Θεοφάνη, ο οποίος εισήγαγε το ρεύμα της Κρητικής Σχολής στις αγιογραφίες του.

Μονή Μεγάλου Μετεώρου Η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρα κατέχει δεσπόζουσα θέση στο μοναστηριακό συγκρότημα. Την ίδρυσε ο όσιος Αθανάσιος ο Μετωρίτης το 1343 πάνω σ’ ένα βράχο ο οποίος σήμερα λέγεται Πλατύς Λίθος. Είναι το παλιότερο και το μεγαλύτερο μοναστήρι, με έκταση 60 στρεμμάτων και σε ύψος 615 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Δείτε τις συλλογές του, το κελάρι, το νοσοκομείο-γηροκομείο, το οποίο χτίστηκε το 1572, τον πύργο αναβάσεως, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 16ου αι., και την παλαιά Τράπεζα, η οποία έχει μήκος 32 μέτρα και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Εδώ φιλοξενείται και η Θεολογική Πινακοθήκη της Μονής.

Μονή Υπαπαντής
Ανακαινισμένη, αλλά ακατοίκητη, έχει αξιόλογες τοιχογραφίες που χρονολογούνται στα 1336-1367. Πρέπει να ρωτήσετε αν είναι ανοιχτή για το κοινό. Μπορείτε την προσεγγίσετε περπατώντας το μονοπάτι που φεύγει από τη Μονή Μεγάλου Μετεώρου και με το Ι.Χ. ξεκινώντας από την Πλ. Δημαρχείου. Με κατεύθυνση προς το Καστράκι, περνάτε το κάμπινγκ και μετά στρίβετε αριστερά. Στα 700 μ. πάτε δεξιά και σε 2 χλμ. θα δείτε μια μπάρα. Από το σημείο αυτό η απόσταση με τα πόδια είναι 400 μ.

Μονή Βαρλαάμ
Οι ξύλινες ανεμόσκαλες που βοηθούσαν τους μοναχούς ν’ ανέβουν στον απόκρημνο βράχο από την εποχή που ο αναχωρητής Βαρλαάμ έχτισε το εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών στα μέσα του 14ου αι. σταδιακά αντικαταστάθηκαν με το δίχτυ που λειτουργούσε με ξύλινο βαρούλκο για τη μεταφορά υλικών και μοναχών. Μετά τη δεκαετία του ’20 ξεκίνησε η κατασκευή των σκαλιών που είναι σκαλισμένα πάνω στο βράχο. Βρίσκεται απέναντι από το Μεγάλο Μετέωρο και οι αγιογραφίες του, που αποδίδονται στον Φράγκο Καπελάνο, σπουδαίο αγιογράφο της Κρητικής Σχολής, αποτελούν πόλο έλξης.

Μονή Αγίας Τριάδας
Με λουκούμι και νερό υποδέχονται οι μοναχοί τους επισκέπτες που φτάνουν στη μονή έπειτα από την ανάβαση των 140 σκαλιών που λαξεύτηκαν το 1925. Στην Αγία Τράπεζα του πιο δυσπρόσιτου από τα μοναστήρια των Μετεώρων φυλάσσεται η θαυματουργή κάρα του Αγίου Τρύφωνος. Η μοναδική του θέα βλέπει την Καλαμπάκα, τον Πηνειό, την Πίνδο και τον Κόζιακα, καθώς και τα γύρω μοναστήρια.

Μονή Ρουσάνου
Σκαρφαλωμένη στην κορυφή του βράχου, έχει θέα στις μονές Μεγάλο Μετέωρο, Βαρλαάμ, Αγίου Στεφάνου και Αγίας Τριάδας. Μια γέφυρα που χτίστηκε το 1930 θα σας μεταφέρει στο γυναικείο μοναστήρι, το οποίο πήρε το όνομά του είτε από τον πρώτο ασκητή ή τον κτήτορα του αρχικού ναού που χρονολογείται ανάμεσα στο 14ο και τον 15ο αιώνα ή από δύο Ρωμαίους μοναχούς. Το παρεκκλήσι είναι αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα και στο εκθετήριό του πωλούνται από χειροποίητα γλυκά μέχρι κεντήματα και εικόνες.

Μονή Άγίου Στεφάνου
Πολύ κοντά στην πόλη, με εντυπωσιακή θέα προς το θεσσαλικό κάμπο, είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη γιατί δεν υπάρχουν σκαλιά. Λειτουργεί με γυναικεία αδελφότητα και σύμφωνα με μαρτυρίες ο βράχος κατοικήθηκε το 1192 από τον όσιο Ιερεμία.

Άγιο Πνεύμα
Έπειτα από μια ώρα πεζοπορία από το Καστράκι, θα φτάσετε στο μικρό ασκηταριό του Αγίου Πνεύματος που βρίσκεται πάνω σε βράχο και φτάνει σε ύψος τα 300 μέτρα. Στην άλλη πλευρά του βράχου βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος ο Μαντιλάς. Το όνομα Μαντιλάς καθιερώθηκε γιατί τη μέρα της πανήγυρης του μοναστηριού νέοι σκαρφαλώνουν για να κρεμάσουν μαντίλια-τάματα και να κατεβάσουν εκείνα της προηγούμενης χρονιάς τα οποία μοιράζονται ως φυλαχτό.