Νότος Χανίων - Γαστρονομία

Η περιοχή των Σφακίων δεν είναι διάσημη μόνο για την πεντανόστιμη σφακιανή πίτα που φτιάχνεται με ζυμάρι, τυρί και μέλι αλλά και για τη μεγάλη της παράδοση στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα: γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, μαλάκα (λευκή φρέσκια γραβιέρα), αθότυρος φρέσκος και αποξηραμένος, μυζήθρα, ξινομυζήθρα, γιαούρτι, στάκα. Αξίζει να τα δοκιμάσει κανείς ακολουθώντας τους συνδυασμούς που κάνουν οι ντόπιοι, με μέλι και σταφύλια. Ένα άλλο έδεσμα της περιοχής που έχει πλέον μεταναστεύσει σε όλο το νησί είναι το τσιγαριαστό, γιαχνί με κατσίκι ή αρνί. Διάσημα είναι ακόμα τα κάστανα της κωμόπολης Έλος, που τρώγονται ψητά, βραστά, σε μορφή γλυκού ή μαγειρεμένα. Στη διάρκεια της συγκομιδής το φθινόπωρο γίνεται μεγάλη Γιορτή του Κάστανου. Από τα πάμπολλα είδη βοτάνων της περιοχής το πιο ξακουστό είναι η ενδημική μαλοτήρα, που διαθετει  θεραπευτικές ιδιότητες και φύεται σε υψόμετρο 900 μέτρων.