Νότος Χανίων - Εκδρομές

Λίμνη Κουρνά
Η μοναδική φυσική λίμνη του νησιού, 30 χιλιόμετρα από τα Χανιά, στην περιοχή του Αποκόρωνα, είναι ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Κρήτης. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κορησσία αλλά τη μετονόμασαν οι Άραβες καθώς στη γλώσσα τους κουρνάς σημαίνει «λουτήρας» ή «λίμνη». Όπως συμβαίνει με πολλές λίμνες, έτσι και γι’ αυτήν υπάρχει μια ιστορία μυστηρίου που θέλει μια νεαρή γυναίκα να εμφανίζεται καθισμένη πάνω σε ένα βράχο και να χτενίζει τα μαλλιά της. Η μια όχθη της λίμνης είναι γεμάτη ταβέρνες, ενώ νοικιάζονται θαλάσσια ποδήλατα και κανό. Σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός της Γεωργιούπολης και οι πηγές της Αργυρούπολης στις αρχές του Νομού Ρεθύμνου.

Φαράγγι Σαμαριάς
Είναι ένα από τα ωραιότερα φυσικά τοπία της Ευρώπης και το νούμερο ένα φυσικό αξιοθέατο της Κρήτης, γι’ αυτούς που αντέχουν να διανύσουν 18 χιλιόμετρα περπατώντας. Οι Σφακιανοί το αποκαλούν Φάραγγα για να δηλώσουν το θαυμασμό τους. Η περιπατητική διαδρομή μέσα στο φαράγγι ξεκινά από τη νότια πλευρά του οροπεδίου του Ομαλού, πάνω στα Λευκά Όρη, και ύστερα από πεζοπορία 7-8 ωρών καταλήγει στην Αγία Ρουμέλη, στις ακτές του Λιβυκού. Είναι το μεγαλύτερο από τα πάμπολλα φαράγγια που βρίσκονται στον εθνικό δρυμό Σαμαριάς και κρύβει μια άγρια ομορφιά που σε μαγνητίζει. Το μονοπάτι είναι καλοπατημένο και ανά 2 χιλιόμετρα υπάρχουν οργανωμένοι χώροι ανάπαυσης με τρεχούμενο νερό. Στη μέση περίπου του φαραγγιού θα δείτε τα ερείπια του ακατοίκητου χωριού Σαμαριά και το βυζαντινό εκκλησάκι του 14ου αι. της Oσίας Mαρίας της Αιγυπτίας – εικάζεται ότι ς το εκκλησάκι έδωσε το όνομά του (Οσία Μαρία-Σία Μαρία-Σαμαριά) στην περιοχή.  Για λόγους ασφαλείας το φαράγγι παραμένει κλειστό από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο ωστόσο οι ακριβείς ημερομηνίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τον καιρό.

Ανώπολη-Αράδαινα
Καθώς ανηφορίζεις προς την Ανώπολη και κοιτάς τη διαδρομή που έχεις διανύσει πάνω στον φιδογυριστό δρόμο που χαράζει το βουνό σου κόβεται η ανάσα. Είναι πολλές οι φορές που θέλετε να σταματήσετε για να φωτογραφίσετε την πανοραμική θέα του Λιβυκού Πελάγους αλλά και αρκετές οι φορές που θα υποχρεωθείτε να σταματήσετε για να περάσουν τα κοπάδια των ατίθασων κατσικιών που βόσκουν στα γκρεμνά. Οδηγώντας προσεκτικά, ο δρόμος φτάνει στην Ανώπολη, ένα χωριό που παρόλο που έχει χτυπηθεί από βεντέτες οι εννέα γειτονιές του, τα Καμπιά, τα Μαριανά, η Σκάλα, ο Κάμπος, τα Παυλιανά, ο Άγιος Δημήτριος, ο Γύρος, Ρίζα και τα Λιμνιά, κατοικούνται όλες. Έξω από το χωριό, λίγο μετά τη γέφυρα Βαρδινογιάννη (τόπος συνάντησης των bungee jumpers) βρίσκεται το ερειπωμένο χωριό Αράδαινα με την εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ (14ος αιώνας)  κι από κάτω το ομώνυμο φαράγγι – μια ιστορία λέει πως το χωριό εγκαταλείφθηκε ύστερα από βεντέτα το 1947. Το μονοπάτι μέσα στο φαράγγι καταλήγει στην παραλία Μάρμαρα και από κει υπάρχει άλλο μονοπάτι που οδηγεί στο Λουτρό.

Χώρα Σφακίων
Η ανοικοδόμηση της δεκαετίας του ’70 είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θα δείτε παλιά αρχοντικά στην τουριστική κωμόπολη. Είναι ιδανική βάση για ημερήσιες εκδρομές με καραβάκι προς Λουτρό και Αγία Ρουμέλη. Από εδώ φεύγει και το καράβι για τη Γαύδο αλλά και για την Παλαιόχωρα και τη Σούγια, ενώ ιδιώτες μπορούν να σας μεταφέρουν σε μικρούς κόλπους και παραλίες όπως είναι τα Γλυκά Νερά, ο Λύκος, ο Άγιος Παύλος.

Οροπέδιο του Ασκύφου
Υποκλίνεσαι στην ομορφιά του ορεινού τοπίου που βρίσκεται ανάμεσα στις κορφές των Λευκών Ορέων. Εκεί, 50 χιλιόμετρα νότια από τα Χανιά, φωλιάζει ένα πανέμορφο οροπέδιο με χωριά που διατηρούν τις σφακιανές παραδόσεις. Το όνομά του προέρχεται από παράφραση του αρχαιοελληνικού ονόματος «σκύφος», που σημαίνει κύπελλο, λόγω του σχήματός του, και στις πλαγιές των βουνών σε υψόμετρο 1.500 μ. υπάρχουν οι Σφακιανές Μαδαρές, τα βοσκοτόπια των Σφακιανών με τα μιτάτα τους.

Παλαιόχωρα
Τη δεκαετία του ’60 ήταν ένα ήσυχο ψαροχώρι και σήμερα ένα τουριστικό θέρετρο στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού, 74 χ