Χωριά Πωγωνίου

Ακριτικός προορισμός, στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας, προσφέρεται για εναλλακτικές διαδρομές σε μέρη και χωριά ανέγγιχτης ομορφιάς, με φιλόξενους ανθρώπους και αυθεντικές εμπειρίες. Το Πωγώνι συνορεύει στα δυτικά και τα βορειοδυτικά με την Αλβανία, στα βορειοανατολικά με τα χωριά της Κόνιτσας και του Ζαγορίου και στα νότια με τον Νομό Θεσπρωτίας, ενώ περικλείεται από τα βουνά Νεμέρτσικα, Τσαμαντά, Κασιδιάρης και Μακρύκαμπος. Από το ζωντανό Κεφαλόβρυσο μέχρι τον ερημικό Άγιο Κοσμά, από το Βασιλικό με την υπέροχη πλατεία μέχρι το Δελβινάκι με τους ξενώνες, το γραφικό Δολό και την ακριτική Πωγωνιανή, το Πωγώνι έχει να προσφέρει πολλά στον ταξιδιώτη: κατά κύριο λόγο απλοί ξενώνες, λίγες αλλά καλές προτάσεις φαγητού, παραδοσιακοί φούρνοι με ξυλόφουρνο, καφενεία, διαδρομές τόσο με αυτοκίνητο όσο και πεζοπορικές, λίμνες, πέτρινα γεφύρια, όμορφες εκκλησίες κι ενδιαφέροντα λαογραφικά μουσεία. Θα δοκιμάσετε ντόπιες γεύσεις όπως μπατσαριά, κοτόπιτα, αγριογούρουνο, πρόβειο γιαχνί, γίδα βραστή και σιλοτύρι. Θα πιείτε τσίπουρο αλλά και τσάι του βουνού και θα ακούσετε παραδοσιακά πωγωνίσια τραγούδια που περιγράφουν τον πόνο αλλά και τη χαρά της ζωής.

Πότε να πάτε : Τα περισσότερα χωριά ζωντανεύουν το καλοκαίρι με αφορμή και τα πανηγύρια που γίνονται στην περιοχή. Ωστόσο, και οι άλλες εποχές, ίσως περισσότερο η άνοιξη και το φθινόπωρο, ενδείκνυνται για τους λάτρεις της φύσης.

Πωγώνι: Ήπειρος εκτός πεπατημένης, για να μη μένετε μόνο στα Ζαγοροχώρια

Δεν έχει την αίγλη των γειτονικών Ζαγοροχωρίων, έχει όμως τον τρόπο να κερδίσει όσους αναζητούν μοναχικές ορεινές γωνιές που δεν έχουν αλλοιωθεί από τον τουρισμό, και είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ.