Πωγώνι: Ήπειρος εκτός πεπατημένης, για να μη μένετε μόνο στα Ζαγοροχώρια

Δεν έχει την αίγλη των γειτονικών Ζαγοροχωρίων, έχει όμως τον τρόπο να κερδίσει όσους αναζητούν μοναχικές ορεινές γωνιές που δεν έχουν αλλοιωθεί από τον τουρισμό, και είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ.

Πωγώνι: Ήπειρος εκτός πεπατημένης, για να μη μένετε μόνο στα Ζαγοροχώρια

Δεν έχει την αίγλη των γειτονικών Ζαγοροχωρίων, έχει όμως τον τρόπο να κερδίσει όσους αναζητούν μοναχικές ορεινές γωνιές που δεν έχουν αλλοιωθεί από τον τουρισμό.

Πωγώνι: Ήπειρος εκτός πεπατημένης, για να μη μένετε μόνο στα Ζαγοροχώρια - εικόνα 1
Σαν ζωγραφιά είναι τα Πωγωνοχώρια χωρίς τα πλήθη των μαζικών τουριστικών προορισμών του χειμώνα.

Το ιστορικό Καλπάκι που θα συναντήσετε αφήνοντας πίσω σας τα Γιάννενα, με κατεύθυνση προς Κόνιτσα, είναι η πύλη προς τα χωριά της επαρχίας του Πωγωνίου, στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας. Το Δελβινάκι, ένα από τα πιο ζωντανά κεφαλοχώρια της περιοχής, είναι ιδανικό ως βάση για εξορμήσεις. Τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια, το ιστορικό αρρεναγωγείο και παρθεναγωγείο σε σχήμα «E» και η εκκλησία της Παναγιάς τραβούν το ενδιαφέρον.

Ανεβείτε και στο λόφο όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αϊ-Γιάννη για να κλείσετε στη ματιά σας όλο το χωριό. Στην γειτονική Βήσσανη θα χαζέψετε καλοφτιαγμένα πέτρινα σπίτια και θα ζεσταθείτε στο καφενείο-ψησταριά «Πλάτανος» στην πλατεία, με ένα πιάτο αχνιστό πατσά. Στο 1 χλμ. από εδώ βρίσκεται η Μονή Άβελ, με τοιχογραφίες και επιχρυσωμένο τέμπλο που αξίζει να δείτε (ρωτήστε στο χωριό για τα κλειδιά).

Πωγώνι: Ήπειρος εκτός πεπατημένης, για να μη μένετε μόνο στα Ζαγοροχώρια - εικόνα 2
Το ιστορικό Καλπάκι είναι η πύλη προς τα χωριά της επαρχίας του Πωγωνίου

Ακολουθώντας βορειοδυτική πορεία από το Δελβινάκι, θα βρεθείτε στην Πωγωνιανή. Μεγάλο χωριό και τούτο, με ένα ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο, αρκετά ιστορικά κτίρια και ταβερνάκια ιδανικά για γιορτινή κρεατοφαγία. Επόμενος σταθμός το διπλανό Δολό, διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός με λιθόχτιστα σπίτια. Η σιωπή του τοπίου γαληνεύει. Λίγες ψυχές μένουν εδώ τον χειμώνα – δέκα άτομα όλα κι όλα. Δεν υπάρχει καφενείο, ενώ το αξιόλογο αγροτουριστικό συγκρότημα του Χριστόφορου Κωσταρά ανοίγει μονάχα κατόπιν συνεννόησης.

Αν έρθετε πάντως, αξίζει να πάρετε το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο κατάφυτο φαράγγι του Κουβαρά, του ποταμού που διασχίζει την περιοχή: ένα μοναδικό μνημείο της φύσης και μια υπέροχη, εύκολη διαδρομή με highlights τον παλιό νερόμυλο και το πέτρινο γεφύρι Νοννούλως. Βάλτε όμως στο πρόγραμμα και μια βόλτα μέχρι το Ωραιόκαστρο, ένα ήσυχο χωριό δίπλα στις πηγές του ποταμού Γορμού. Οι αυθεντικές χωριάτικες γεύσεις στον ξενώνα-εστιατόριο Πανόραμα και η άπλετη θέα στα χιονισμένα βουνά της Τύμφης και της Νεμέρτσικας είναι ό,τι πρέπει προτού πάρετε το δρόμο της επιστροφής.

Πού να μείνετε

Πωγώνι: Ήπειρος εκτός πεπατημένης, για να μη μένετε μόνο στα Ζαγοροχώρια - εικόνα 3
Πάρτε μαζί και τα ποδήλατά σας.

Σοφία Κεσκινίδου (Δελβινάκι, 2657022070, από € 35) Ενοικιαζόμενα δωμάτια, απλά και περιποιημένα. Το εστιατόριο από κάτω σερβίρει μαγειρευτά και της ώρας.

Πανόραμα (Ωραιόκαστρο, 2657041591, από € 45) Ξενώνας σε καλή θέση μέσα στο χωριό με θέα στα γύρω βουνά. Διαθέτει και αξιόλογο εστιατόριο.

Πού να φάτε

Πωγώνι: Ήπειρος εκτός πεπατημένης, για να μη μένετε μόνο στα Ζαγοροχώρια - εικόνα 4
Πάμε για μανιτάρια; Η ηπειρώτικη φύση κρύβει εκπλήξεις.

Το στέκι του Καρδάση (Πωγωνιανή, 2657031416) Η κυρία Σοφία φτιάχνει από ομελέτες και πίτες μέχρι μπιφτέκια και πατσά, όλα νοστιμότατα.

Πωγώνι: Ήπειρος εκτός πεπατημένης, για να μη μένετε μόνο στα Ζαγοροχώρια - εικόνα 5
Τα πιάτα με κυνήγι δεν λείπουν από τις τοπικές ταβέρνες στις γιορτές.

Πανόραμα (Ωραιόκαστρο, 2657041591) Στην κουζίνα μπαίνουν μόνο προϊόντα δικής τους παραγωγής. Μη χάσετε το σαγανάκι (σπεσιαλιτέ του κυρίου Δημήτρη), τα παϊδάκια και τις χειροποίητες πωγωνίσιες πίτες με άγρια χόρτα.

Πλάτανος (Βήσσανη, 2657071201) Για πατσά, παϊδάκια και ντόπια λουκάνικα στα κάρβουνα, στην πλατεία του χωριού.

Πώς να πάτε

Από Αθήνα για Γιάννενα φτάνετε πλέον ευκολότερα από ποτέ μέσω Ρίου-Αντίρριου και Ιονίας Οδού. Από τα Γιάννενα θα ακολουθήσετε αρχικά πινακίδες προς Καλπάκι, όπου και θα στρίψετε αριστερά στην κεντρική διασταύρωση προς Κακαβιά. Από εκεί θα ακολουθήσετε τη σήμανση για Δελβινάκι (54 χλμ. από Γιάννενα), Βήσσανη (55 χλμ.), Πωγωνιανή (67 χλμ.) και Δολό (75 χλμ.).

Από το Μίλτο Μιχαλά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το "Amaronda Resort & Spa" στην Ερέτρια περνά στη διαχείριση της Amare Hospitality

Η Amare Hospitality έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου, ήδη από την τρέχουσα τουριστική σεζόν, με την έναρξη λειτουργίας του να έχει ξεκινήσει από τις 21 Απριλίου 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Το 2ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων της Θεσσαλίας στα Τρίκαλα

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να δουν συγκεντρωμένα τα κρασιά και τα αποστάγματα του ιστορικού θεσσαλικού αμπελώνα, μέσα από τα πολλά μικρά και μεγάλα σύγχρονα οινοποιεία και αποσταγματοποιία.

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.