
'Ήδη από την είσοδο στο λόμπι του, με το μάρμαρο, το γυαλί και το φως να δημιουργούν μια αρμονική σύνθεση, επιβλητική και προσιτή ταυτόχρονα, ξέρεις ότι το Makedonia Palace δεν είναι απλά ένα ξενοδοχείο, άλλα ένα τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, από το οποίο έχεις πολλούς λόγους να περάσεις αυτό το φθινόπωρο.
Business & leisure βρίσκονται εδώ σε ιδανική αρμονία με τις υπηρεσίες και τους χώρους του ξενοδοχείου να εξυπηρετούν απολύτως και τις δύο ανάγκες. Αν βρίσκεστε στην πόλη για χαλάρωση ή για κάποιο από τα φθινοπωρινά φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα εκτιμήσετε στο έπακρο τη διαμονή στο μοναδικό αυτό ξενοδοχείο, όπου οι διαμπερείς χώροι φέρνουν τον Θερμαϊκό στη σάλα με το ξεκούραστα σύγχρονο design, φιλόξενο και edgy ταυτόχρονα.

Εδώ, όπως και στην ευχάριστη αυλή πάνω στη Θεσσαλονικιώτικη παραλία που ειδικά το φθινόπωρο αποκαλύπτει στο έπακρο τη διαχρονική γοητεία της, όσο το επιτρέπει ο καιρός, βρίσκουμε και το εστιατόριο "Salonika”, βραβευμένο με έναν ακόμη Χρυσό Σκούφο και ένα Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας για το 2025, στο οποίο δεν χρειαζόμαστε ιδιαίτερες αφορμές για να επιστρέφουμε ξανά και ξανά.

Εδώ ένα από τα ωραιότερα πανοραμικά πλάνα του Θερμαϊκού συναντά τη signature ελληνική κουζίνα "της καρδιάς” του executive chef Σωτήρη Ευαγγέλου. Ακολουθώντας τον ρυθμό των τεσσάρων εποχών και των προϊόντων τους, η μαγειρική του προσέγγιση βασίζεται σε φρέσκα, τοπικά προϊόντα από κάθε γωνιά της Μακεδονίας. Μόνο έτσι η αυθεντική ελληνική κουζίνα γίνεται πραγματικότητα - και πιάτο. Μόνο έτσι ένα εστιατόριο μπορεί να γίνει οικείο, με ζεστασιά και άνεση, χωρίς τα εμπόδια και τις κοινοτοπίες ενός τυπικού εστιατορίου ξενοδοχείου.

Διαλεχτά ψάρια και θαλασσινά, κρέατα εκλεκτών παραγωγών και ολόφρεσκα λαχανικά, μπαίνουν στις μαρμίτες, το τηγάνι ή τη σχάρα με προσοχή και φαντασία, με τη φινέτσα και τη ρουστίκ αβρότητα να ισορροπούν περίτεχνα σε πιάτα που σκιαγραφούν την κορυφαία έκφραση της παράδοσης σήμερα.

Αν είμαστε σε διάθεση μεζέ βάζουμε στη μέση τυροκαυτερή με Καλαθάκι Λήμνου, καυτερή πιπεριά στην σχάρα και ελαιόλαδο αλλά και Μπάτζο σαγανάκι με λεμόνι, ενώ άχαστα είναι και τα περέκ με Φέτα Ελασσόνας στο τηγάνι. Το Θεσσαλονικιώτικο μπουγιουρντί με γαρίδες και η τηγανιά με αρνίσια συκωταριά στο τηγάνι για 2 άτομα είναι πιάτα με άρωμα Βορρά, ενώ από το φούρνο βγαίνει μοσχαρίσια ουρά με κριθαράκι γιουβέτσι - λουκούμι αλλά και φίνο κοτόπουλο με εστραγκόν και γλυκό τραχανά. Τα ψάρια ημέρας έχουν εδώ την τιμητική τους, ψητά ή αχνιστά ή γιουβέτσι ή φρικασέ με χόρτα, ενώ δεν λείπουν οι εκλεκτές κοπές όπως η μπριζόλα από γουρουνάκι βιολογικής εκτροφής.

Last but not least, τα Λουτρά Χαμάμ στο Makedonia Palace ενσωματώνοντας την οθωμανική παράδοση των τουρκικών λουτρών στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αποτελούν μια όαση ομορφιάς, ζεστασιάς και ηρεμίας, αφιερωμένη στα μυστικά της ευεξίας και της ομορφιάς του χαμάμ.
Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2, ξεν. "Makedonia Palace", 2310897197, salonikarestaurant.com, Salonika Restaurant, @salonika_restaurant