Rizes Gastro Taverna: Ένα φθινοπωρινό ταξίδι γεύσης στη Σαντορίνη

Ένα εστιατόρια-εμπειρία με θέα που κόβει την ανάσα ανανεώνει με τον πλέον δημιουργικό τρόπο τη γεύση της ελληνικής παράδοσης.

Rizes Gastro Taverna

Στην καρδιά της Σαντορίνης, εκεί όπου ο ορίζοντας αγκαλιάζει την Καλντέρα, το Rizes Gastro Taverna στήνει μια εμπειρία γεύσης που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία. Δεν πρόκειται απλώς για ένα εστιατόριο με μαγευτική θέα, αλλά για μια διαδρομή που ξεκινά από όσα έχει να προσφέρει η γη και η θάλασσα και καταλήγει στο πιάτο, τιμώντας τον κύκλο της φύσης και την τέχνη της φιλοξενίας.

Η φιλοσοφία του Rizes βασίζεται στην αρχή του "farm-to-table”: εποχικά προϊόντα, καλλιεργημένα με φροντίδα από μικρούς παραγωγούς της Σαντορίνης, των Κυκλάδων και ολόκληρης της Ελλάδας, γίνονται οι πρωταγωνιστές ενός μενού που συνδυάζει απλότητα και εκλέπτυνση. Κάθε γεύση αφηγείται μια ιστορία· των ανθρώπων, του τόπου και της κοινής ρίζας μας.

Rizes Gastro Taverna

Το μενού υπογράφει ο Executive Chef και συνιδιοκτήτης Αλέξανδρος Μακρόπουλος. Με θητεία σε κορυφαία εστιατόρια, όπως το Four Seasons Astir Palace, ο Μακρόπουλος εμπνέεται από τις ρίζες της ελληνικής κουζίνας και τις μεταφράζει με σύγχρονη μαγειρική ευαισθησία. Για εκείνον, η μαγειρική είναι γέφυρα ανάμεσα στη γη και τον άνθρωπο, στο παρελθόν και το παρόν. Το Rizes αποτελεί την πρώτη του προσωπική δημιουργία: μια κουζίνα ουσίας, όπου οι πρώτες ύλες βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η εμπειρία ξεκινά με έναν πλούσιο δίσκο μεζέδων που περιλαμβάνει όλα τα ελληνικά γευστικά φαβορί -από αέρινο ταραμά και ντολμαλδάκια μέχρι χτυπητή και γαύριο μαρινάτο - και τα ορεκτικά, όπου η πίτα στα κάρβουνα με γαλομυζήθρα, άγρια χόρτα, φρέσκο κρεμμύδι και μυρωδικά αναδεικνύει τη νοστιμιά της απλών υλικών. Εξίσου ιδιαίτερο είναι το καλαμάρι κοντοσούβλι, με τσιγαριαστά χόρτα, ντοματίνια κονφί και όσπρια, μια σύνθεση που παντρεύει τη θάλασσα με τη γη του Αιγαίου.

Rizes Gastro Taverna

Στα κυρίως πιάτα, η κουζίνα ανοίγει ένα γαστρονομικό κεφάλαιο που φέρνιε κοντά το παρελθόν με το σήμερα. Το κατσικάκι μαστέλο για παράδειγμα, ψημένο στις κλιματσίδες με baby πατάτες και καρότα σε σάλτσα λεμονιού αλλά οι αγκινάρες φρικασέ με ψητό φιλέτο ψαριού, άγρια χόρτα, αρακά και σάλτσα αυγολέμονο, προτείνουν μια νέα οπτική πάνω σε κλασικές αυθεντικές συνταγές και αγαπημένες γεύσεις.

Για τους λάτρεις της κρεατοφαγίας, οι premium κοπές - Picanha, Rib Eye και Striploin- συνδυάζουν κορυφαία ποιότητα με τη φροντίδα του τέλειου ψησίματος και συνδυάζονται με λιμπιστικά συνοδευτικά, όπως λαδόπιτα και τηγανιτές πατάτες Νάξου, μεταξύ άλλων. Και βέβαια, η παστιτσάδα με μοσχαρίσιο ραγού, πικάντικη σάλτσα ντομάτας, αφρό μπεσαμέλ και Αρσενικό Νάξου, αποδεικνύει πώς ένα παραδοσιακό πιάτο μπορεί να αποκτήσει νέα, σύγχρονη διάσταση.

Και επειδή κανένα γαστρονομικό ταξίδι δεν ολοκληρώνεται χωρίς γλυκιό φινάλε, δοκιμάστε το μελετίνι – τάρτα σαμπλέ με κρέμα ανθότυρου, παγωτό μαστίχα και παρφέ μέλι –ένα επιδόρπιο-φόρος τιμής στη σαντορινιά παράδοση,  ή αρωματικό εκμέκ.

Rizes Gastro Taverna

Το σκηνικό της εμπειρίας συμπληρώνει ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του Δημήτριου Οικονόμου, που παντρεύει τις λιτές κυκλαδίτικες γραμμές με μοντέρνα στοιχεία, δημιουργώντας έναν χώρο φιλόξενο και κομψό. Στην καρδιά του, το κελάρι του Rizes φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή κρασιών από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, που συνοδεύουν αρμονικά κάθε πιάτο.

Καλντέρα, Σαντορίνη (απέναντι από τον Καθεδρικό – Μητρόπολή των Φηρών)
2286021885 | rizessantorini.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Συμπόσιο Aegean Cuisine Cyclades 2025 στην Σύρο: Όλα όσα αξίζει να δεις

Το τελικό πρόγραμμα του διημέρου των εκδηλώσεων για την αγροδιατροφή και τη νησιωτική ανθεκτικότητα, που θα διεξαχθεί στη Σύρο είναι γεμάτο εκπλήξεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
16/10/2025

The World's 50 Best Hotels: Η λίστα 51-100 για τα καλύτερα ξενοδοχεία του 2025

Η λίστα των The World’s 50 Best Hotels μεγαλώνει και παρουσιάζει για πρώτη φορά την κατάταξη 51–100.

Το ξενοδοχείο-προορισμός στη Τζιά που αποθεώνει το Condé Nast Traveler

Σε ένα από τα πιο αυθεντικά νησιά των Κυκλάδων, εκεί όπου το γαλάζιο συναντά τη διακριτική πολυτέλεια, ένα νέο resort καταφέρνει να βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής.

Ο Όλυμπος βρήκε το boutique hotel του!

Το τεσσάρων αστέρων "Olympus Mediterranean Boutique Hotel" στο Λιτόχωρο υποδέχεται τα weekends του φθινοπώρου και του χειμώνα στα καλύτερά του.

Η νέα εποχή του Athenaeum Eridanus: Πολυτέλεια, τέχνη και φιλοξενία στην καρδιά της Αθήνας

Με ένα λαμπερό cocktail party και φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη, ο Όμιλος Athenaeum Hotels εγκαινίασε το ανανεωμένο 4* plus Athenaeum Eridanus Luxury Hotel.

Για τον Μιχάλη Κούλογλου, η Σαντορίνη δεν είναι "ευκαιρία" αλλά τόπος ζωής

Συναντήσαμε τον οινοποιό της Kyanos Wines στη Vedema 2025 και μιλήσαμε για τη διεθνή επιτυχία του Orycton και το μέλλον της μικροοινοποίησης.

Αυτό το ανερχόμενο boutique οινοποιείο βρίσκεται σε ένα νησί που μάλλον δεν έχεις πάει

Η Ιωάννα Βαμβακούρη μας ξεναγεί στο πρώτο οινοποιείο στη Θηρασιά που άνοιξε μαζί με τους Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή και μοιράζεται μαζί μας ένα διαφορετικό οινικό όνειρο.