Ο «Βυσσινόκηπος» της Καστοριάς

Ο Κώστας Λάκης άφησε την Αθήνα και μια επιτυχημένη καριέρα στη διαφήμιση κι έφτιαξε ένα σπιτικό ξενώνα με θέα στη λίμνη της Καστοριάς.

Ο «Βυσσινόκηπος» της Καστοριάς

Ο Κώστας Λάκης άφησε την Αθήνα και μια επιτυχημένη καριέρα στη διαφήμιση κι έφτιαξε ένα σπιτικό ξενώνα με θέα στη λίμνη της Καστοριάς.

Ο «Βυσσινόκηπος» της Καστοριάς - εικόνα 1

«Κάποτε ονειρεύτηκα ένα μικρό μικρό ξενοδοχείο με φωτεινά δωμάτια, γευστικό πρωινό, φρέσκα λουλούδια, λαχανικά από τον μπαξέ μου […] και φίλους-επισκέπτες που θα νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Κι όταν όλοι έχουν πέσει για ύπνο, θα κοιτάζω τα άστρα στο σκοτεινό ουρανό και θα ξέρω πως είναι πολύ ωραίο να κάνεις όνειρα που πραγματοποιείς τελικά». Το ’γραψε στο whitesnow17.blogspot.com και το ’κανε ο Κώστας Λάκης. Βρέθηκε στην Καστοριά, του άρεσε, κι έτσι τους τελευταίους 17 μήνες βρήκε τον τρόπο να αφήσει πίσω­ την «εγκλωβιστική ζωή της Αθήνας», όπως και 22 δημιουργικά χρόνια στη διαφήμιση. Καταμεσής του καλοκαιριού είδε και νοίκιασε μονομιάς τον παραμελημένο ξενώνα στον Απόσκεπο, ενώ στα μέσα Νοέμβρη υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες στον «“Βυσσινόκηπο”, ένα μικρό σπίτι στην εξοχή». Η τοποθεσία σε ταξιδεύει. Τέσσερα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, ξετυλίγεται σε 5 στρέμματα με ιτιές, κερασιές, βελανιδιές και θέα στη λίμνη. «Όπου κι αν κοιτάξεις, δεν βρίσκεις κάτι που να σε ενοχλεί. Βυσσινιές δεν έχω ακόμα, θα φυτέψω την άνοιξη». Το όνομα προέκυψε προφανώς από την αγάπη του για τον Τσέχοφ αλλά και από το λικέρ βύσσινο που φτιάχνει ο ίδιος και σε κερνά. «Πάντα μου άρεσε να φιλοξενώ κόσμο. Ήθελα­, λοιπόν, να φτιάξω ένα σπίτι που να το μοιράζομαι. Άλλωστε, παντού στο χώρο υπάρχουν τα δικά μου πράγματα: η παλιά ­νυφιάτικη ντουλάπα της μητέρας μου που έγινε τραπέζι στο καθιστικό, η ντιζάιν τρίγωνη βιβλιοθήκη με βιβλία που μπορείς να διαβάσεις, στον φερ φορζέ καναπέ μπροστά στην τζαμαρία, διακοσμητικά από τα ταξίδια μου, οι πίνακές μου στο κλιμακοστάσιο, ένα mix ’n’ match κουλτούρας το οποίο μπορεί να οικειοποιηθεί ο καθένας».

Ο «Βυσσινόκηπος» της Καστοριάς - εικόνα 2

Ο χρόνος στον «Βυσσινόκηπο» κυλά γλυκά, είτε έρθεις για να ξεκουραστείς είτε αναζητάς μια βάση για να κάνεις διαδρομές. Τα 10 δωμάτια, καθένα μοναδικό, ντυμένα με ρομαντικές ταπετσαρίες και ξύλινα έπιπλα, βρίσκονται στους δύο ορόφους. Παραδόξως, το δικό του αγαπημένο είναι αυτό που δεν βλέπει στη λίμνη: «Είναι το πιο ρομαντικό, διότι έχει μια ταπετσαρία γεμάτη τριαντάφυλλα και βλέπει στην πίσω αυλή με τις τριανταφυλλιές». Ψαγμένες μουσικές σε οδηγούν το πρωί στο καθιστικό. Ο «Βυσσινόκηπος» ξυπνά μες στην ομίχλη, η οποία φεύγει σιγά σιγά, για να σου αποκαλύψει ένα σκιουράκι που κάνει βόλτες στην αυλή, τη λίμνη στο βάθος, μια πανδαισία χρωμάτων... «Όσοι έρχονται εδώ δεν θέλουν να φύγουν.

Ο «Βυσσινόκηπος» της Καστοριάς - εικόνα 3

Η περιοχή, πάντως, προσφέρεται για εκδρομές. Μπορείς να κάνεις εύκολες πεζοπορίες­ με αφετηρία τον ξενώνα. Να περπατήσεις γύρω από τη λίμνη – το Σάββατο η λαϊκή στη βόρεια παραλία έχει πεντανόστιμα μήλα, φακές και φασόλια. Να επισκεφθείς το σπήλαιο του Δράκου, το οποίο έχει ανοίξει τον τελευταίο χρόνο, με τους σταλακτίτες σαν διάφανες κουρτίνες. Η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Σούζη Ζορπίδου αναλαμβάνει να ξεναγήσει παρέες 5-10 ατόμων στην Ιστορία, στους θρύλους και στις γειτονιές της Καστοριάς. Επίσης, αξίζει να ανηφορίσεις στο Βίτσι, να φας πολύ ωραίο κρέας και τυριά στην ψησταριά στο Σιδηροχώρι, να ανακαλύψεις τα εγκαταλελειμμένα Χωμάτινα Χωριά στην Κορέστεια – στη διαδρομή κάθισε για τσίπουρο­ στο καφενεδάκι του Αγίου Αντωνίου. Ακόμη και στις Πρέσπες και στο Νυμφαίο μπορείς να φτάσεις – για το δεύτερο υπάρχει αυτή η υπέροχη χωμάτινη διαδρομή που κινείται στο δάσος και περνά από την Περικοπή». «Βυσσινόκηπος», 2467029721, 6973494155, www.hotelvissinokipos.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.