Τα Πεδινά στα (π)άνω τους!

Δύο νέοι ξενώνες έρχονται τα Χριστούγεννα να συμπληρώσουν το ενδιαφέρον ψηφιδωτό αποκέντρωσης που εξελίσσεται με ψαγμένες επενδύσεις στο ζαγορίσιο χωριό. Πάνω που ψάχναμε προορισμό για τις γιορτές…

Τα Πεδινά στα (π)άνω τους!

Δύο νέοι ξενώνες έρχονται τα Χριστούγεννα να συμπληρώσουν το ενδιαφέρον ψηφιδωτό αποκέντρωσης που εξελίσσεται με ψαγμένες επενδύσεις στο ζαγορίσιο χωριό. Πάνω που ψάχναμε προορισμό για τις γιορτές…

Τα Πεδινά στα (π)άνω τους! - εικόνα 1
"Moνοπάτια"

«Φέτος το χειμώνα θα μείνουμε επιπλέον 15 άτομα στα Άνω Πεδινά», μου είπε περιχαρής στο τηλέφωνο ο Γιάννης Αυλωνίτης και –απ’ ό,τι φαίνεται– η παρέα των 30-40άρηδων που άφησαν την τελευταία τριετία την πόλη για να ασχοληθούν με τον τουρισμό στην καρδιά του Ζαγορίου έχει… ρεύμα. Ο Γιάννης δεν διευθύνει πλέον το όμορφο ξενοδοχείο «Πρίμουλα». Πήρε μετεγγραφή στα «Μονοπάτια» (2653071116), μια πρωτοβουλία την οποία παρακολουθούμε εδώ και δύο χρόνια να αναγεννά πέτρα πέτρα ένα σύνολο αγροτικής αρχιτεκτονικής μνήμης. Γιατί το συγκρότημα δεν απλώνεται μόνο σε παλιά αρχοντικά, αλλά ανηφορίζει στο λόφο του Προφήτη Ηλία, μετατρέποντας οκτώ λιθόκτιστα αλώνια στη «ρομαντική φωλιά μας στη βουνοπλαγιά»! Την ανάπλαση επιμελήθηκε αρχιτεκτονικά ο Δ. Διαμαντόπουλος -θα τον ξέρετε ίσως από τη διαμόρφωση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η διάθεση ήταν τα 15 δωμάτια (δίκλινα και σουίτες στα αρχοντικά και μονόχωρα cottages στα αλώνια) να αποπνέουν μια μοντέρνα γήινη αίσθηση που αφήνει «την αρχιτεκτονική του χώρου να μιλήσει». Με έκταση από 24 έως 80 τ.μ., είναι ποιοτικά εξοπλισμένα, ενώ η θέα ποικίλλει, εφόσον το συγκρότημα διαθέτει πάνω από 80 παράθυρα. «Το καμάρι μας, πάντως, είναι το εστιατόριο. Στεγάζεται σε κτίριο του 1830, από τα καλύτερα στο Ζαγόρι, και διαθέτει τέσσερις σάλες στον όροφο – μία εκ των οποίων πριβέ, φωτισμένη από τον Γιώργο Φατσέα με έναν “έναστρο ουρανό” από 1.000 φωτάκια. Στο ισόγειο βρίσκεται το μπαρ και ο χώρος οινογνωσίας. Θέλουμε το εστιατόριο να γίνει σημείο αναφοράς αξιοποιώντας τα υλικά της ευρύτερης περιοχής και πρώτες ύλες από τη φάρμα και τις καλλιέργειες που αναπτύσσουμε». Νέα τζάκια, ωστόσο, θα καπνίζουν και στην αντίπερα όχθη του ανηφορικού κεντρικού δρόμου του χωριού. Το «Πύρρειον Suites Hospitality» (6972258545) είναι «παιδί» του –ντόπιου, αλλά ξενιτεμένου στις χιονοδρομικές πίστες στα Τρία Πέντε Πηγάδια– γυμναστή Κώστα Τράκη και αναπτύσσεται σε δύο νεόκτιστα πέτρινα κτίρια. Το μπροστινό φιλοξενεί τους κοινόχρηστους χώρους (εστιατόριο, μπαρ) και πέντε δωμάτια, ενώ το πίσω άλλα πέντε δωμάτια, ανάμεσά τους και δύο σουίτες (η μία διαθέτει υδρομασάζ και η άλλη ξύλινη μπανιέρα). Την εικαστική επιμέλεια υπογράφει ο Μ. Παπαδογιάννης, δίνοντας στα δωμάτια τη χρωματική παλέτα και ονομασίες από γλυκά του κουταλιού. Εσείς τι προτιμάτε: περγαμόντο, κυδώνι ή σταφυλάκι;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Αφιερώματα

Τα ξενοδοχεία του χειμώνα: Πού θα μείνεις στις φετινές χειμερινές σου εξορμήσεις

Αν ετοιμάζεστε για χειμερινές και Χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Ελλάδα αυτά είναι τα ξενοδοχεία που πρέπει να τσεκάρετε!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/12/2025

Eliamos Villas Hotel & Spa: Το boutique καταφύγιο στην Κεφαλονιά με θέα που κόβει την ανάσα

Ένα wellness retreat όπου η πολυτέλεια συναντά τη φύση και την αυθεντικότητα του Ιονίου.

Amirandes: Η ψυχή της Κρήτης γίνεται εμπειρία όπως μόνο η Grecotel ξέρει

Όσοι έχουν έρθει στo "Amirandes" το γνωρίζουν. Δεν είναι απλώς ένα από τα κορυφαία resorts στην Ελλάδα, αλλά η επιτομή του πώς η Grecotel ξέρει να κάνει την ψυχή ενός τόπου αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία. Αυτόν το χειμώνα ζούμε την Κρήτη αλλιώς.

Η Αθηναϊκή φινέτσα του "The Dolli"

Στο σημείο όπου η ελληνική πρωτεύουσα ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της, ο επισκέπτης συναντά τον αληθινό εαυτό της, μέσα από μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας, ανόθευτης κομψότητας και ταξιδιωτικής έμπνευσης.

Το χειμερινό περιοδικό "Taste & Travel" κυκλοφορεί την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου μαζί με το "αθηνόραμα"

Πλούσιο και χορταστικό, σας στρώνει το χάρτη για τα πιο νόστιμα ταξίδια του χειμώνα!