Τα Πεδινά στα (π)άνω τους!

Δύο νέοι ξενώνες έρχονται τα Χριστούγεννα να συμπληρώσουν το ενδιαφέρον ψηφιδωτό αποκέντρωσης που εξελίσσεται με ψαγμένες επενδύσεις στο ζαγορίσιο χωριό. Πάνω που ψάχναμε προορισμό για τις γιορτές…

Τα Πεδινά στα (π)άνω τους!

Δύο νέοι ξενώνες έρχονται τα Χριστούγεννα να συμπληρώσουν το ενδιαφέρον ψηφιδωτό αποκέντρωσης που εξελίσσεται με ψαγμένες επενδύσεις στο ζαγορίσιο χωριό. Πάνω που ψάχναμε προορισμό για τις γιορτές…

Τα Πεδινά στα (π)άνω τους! - εικόνα 1
"Moνοπάτια"

«Φέτος το χειμώνα θα μείνουμε επιπλέον 15 άτομα στα Άνω Πεδινά», μου είπε περιχαρής στο τηλέφωνο ο Γιάννης Αυλωνίτης και –απ’ ό,τι φαίνεται– η παρέα των 30-40άρηδων που άφησαν την τελευταία τριετία την πόλη για να ασχοληθούν με τον τουρισμό στην καρδιά του Ζαγορίου έχει… ρεύμα. Ο Γιάννης δεν διευθύνει πλέον το όμορφο ξενοδοχείο «Πρίμουλα». Πήρε μετεγγραφή στα «Μονοπάτια» (2653071116), μια πρωτοβουλία την οποία παρακολουθούμε εδώ και δύο χρόνια να αναγεννά πέτρα πέτρα ένα σύνολο αγροτικής αρχιτεκτονικής μνήμης. Γιατί το συγκρότημα δεν απλώνεται μόνο σε παλιά αρχοντικά, αλλά ανηφορίζει στο λόφο του Προφήτη Ηλία, μετατρέποντας οκτώ λιθόκτιστα αλώνια στη «ρομαντική φωλιά μας στη βουνοπλαγιά»! Την ανάπλαση επιμελήθηκε αρχιτεκτονικά ο Δ. Διαμαντόπουλος -θα τον ξέρετε ίσως από τη διαμόρφωση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η διάθεση ήταν τα 15 δωμάτια (δίκλινα και σουίτες στα αρχοντικά και μονόχωρα cottages στα αλώνια) να αποπνέουν μια μοντέρνα γήινη αίσθηση που αφήνει «την αρχιτεκτονική του χώρου να μιλήσει». Με έκταση από 24 έως 80 τ.μ., είναι ποιοτικά εξοπλισμένα, ενώ η θέα ποικίλλει, εφόσον το συγκρότημα διαθέτει πάνω από 80 παράθυρα. «Το καμάρι μας, πάντως, είναι το εστιατόριο. Στεγάζεται σε κτίριο του 1830, από τα καλύτερα στο Ζαγόρι, και διαθέτει τέσσερις σάλες στον όροφο – μία εκ των οποίων πριβέ, φωτισμένη από τον Γιώργο Φατσέα με έναν “έναστρο ουρανό” από 1.000 φωτάκια. Στο ισόγειο βρίσκεται το μπαρ και ο χώρος οινογνωσίας. Θέλουμε το εστιατόριο να γίνει σημείο αναφοράς αξιοποιώντας τα υλικά της ευρύτερης περιοχής και πρώτες ύλες από τη φάρμα και τις καλλιέργειες που αναπτύσσουμε». Νέα τζάκια, ωστόσο, θα καπνίζουν και στην αντίπερα όχθη του ανηφορικού κεντρικού δρόμου του χωριού. Το «Πύρρειον Suites Hospitality» (6972258545) είναι «παιδί» του –ντόπιου, αλλά ξενιτεμένου στις χιονοδρομικές πίστες στα Τρία Πέντε Πηγάδια– γυμναστή Κώστα Τράκη και αναπτύσσεται σε δύο νεόκτιστα πέτρινα κτίρια. Το μπροστινό φιλοξενεί τους κοινόχρηστους χώρους (εστιατόριο, μπαρ) και πέντε δωμάτια, ενώ το πίσω άλλα πέντε δωμάτια, ανάμεσά τους και δύο σουίτες (η μία διαθέτει υδρομασάζ και η άλλη ξύλινη μπανιέρα). Την εικαστική επιμέλεια υπογράφει ο Μ. Παπαδογιάννης, δίνοντας στα δωμάτια τη χρωματική παλέτα και ονομασίες από γλυκά του κουταλιού. Εσείς τι προτιμάτε: περγαμόντο, κυδώνι ή σταφυλάκι;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Συμπόσιο Aegean Cuisine Cyclades 2025 στην Σύρο: Όλα όσα αξίζει να δεις

Το τελικό πρόγραμμα του διημέρου των εκδηλώσεων για την αγροδιατροφή και τη νησιωτική ανθεκτικότητα, που θα διεξαχθεί στη Σύρο είναι γεμάτο εκπλήξεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
16/10/2025

The World's 50 Best Hotels: Η λίστα 51-100 για τα καλύτερα ξενοδοχεία του 2025

Η λίστα των The World’s 50 Best Hotels μεγαλώνει και παρουσιάζει για πρώτη φορά την κατάταξη 51–100.

Το ξενοδοχείο-προορισμός στη Τζιά που αποθεώνει το Condé Nast Traveler

Σε ένα από τα πιο αυθεντικά νησιά των Κυκλάδων, εκεί όπου το γαλάζιο συναντά τη διακριτική πολυτέλεια, ένα νέο resort καταφέρνει να βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής.

Ο Όλυμπος βρήκε το boutique hotel του!

Το τεσσάρων αστέρων "Olympus Mediterranean Boutique Hotel" στο Λιτόχωρο υποδέχεται τα weekends του φθινοπώρου και του χειμώνα στα καλύτερά του.

Η νέα εποχή του Athenaeum Eridanus: Πολυτέλεια, τέχνη και φιλοξενία στην καρδιά της Αθήνας

Με ένα λαμπερό cocktail party και φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη, ο Όμιλος Athenaeum Hotels εγκαινίασε το ανανεωμένο 4* plus Athenaeum Eridanus Luxury Hotel.

Για τον Μιχάλη Κούλογλου, η Σαντορίνη δεν είναι "ευκαιρία" αλλά τόπος ζωής

Συναντήσαμε τον οινοποιό της Kyanos Wines στη Vedema 2025 και μιλήσαμε για τη διεθνή επιτυχία του Orycton και το μέλλον της μικροοινοποίησης.

Αυτό το ανερχόμενο boutique οινοποιείο βρίσκεται σε ένα νησί που μάλλον δεν έχεις πάει

Η Ιωάννα Βαμβακούρη μας ξεναγεί στο πρώτο οινοποιείο στη Θηρασιά που άνοιξε μαζί με τους Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή και μοιράζεται μαζί μας ένα διαφορετικό οινικό όνειρο.