Καρύταινα - Βαλτεσινίκο

Δύο χωριά του Μαινάλου, η Καρύταινα γνωστή εδώ και χρόνια ως κέντρο εναλλακτικών δραστηριοτήτων και το πιο άγνωστο Βαλτεσινίκο, κάνουν δυναμικό άνοιγμα στον τουρισμό με νέους ξενώνες και μας προσκαλούν να τα ανακαλύψουμε από την αρχή.

Καρύταινα - Βαλτεσινίκο

Δύο χωριά του Μαινάλου, η Καρύταινα γνωστή εδώ και χρόνια ως κέντρο εναλλακτικών δραστηριοτήτων και το πιο άγνωστο Βαλτεσινίκο, κάνουν δυναμικό άνοιγμα στον τουρισμό με νέους ξενώνες και μας προσκαλούν να τα ανακαλύψουμε από την αρχή.

Καρύταινα

Καρύταινα - Βαλτεσινίκο - εικόνα 1
Το γεφύρι της Καρύταινας

Την Καρύταινα τη γνώρισα πριν από μερικά χρόνια, όταν πήγα για το πρώτο μου ράφτινγκ, και δεν την ξέχασα. Ξαναπήγα για να βολτάρω στα στενά της και να χαζέψω τα πέτρινα σπίτια της, να ανεβώ στο φράγκικο κάστρο –γκρεμισμένο τώρα πια, αλλά με υπέροχη θέα-, να περπατήσω κατά μήκος του Αλφειού, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, και να σταθώ στο παλιό πέτρινο γεφύρι με το εκκλησάκι της Γεννεσίου Θεοτόκου κολλημένο πάνω του. Στην είσοδο του χωριού, ωστόσο, με περίμενε ακόμη μία έκπληξη: μια μεγάλη για τα δεδομένα της περιοχής ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία άνοιξε πριν από ένα χρόνο.

Καρύταινα - Βαλτεσινίκο - εικόνα 2
Ξενώνας Πελασγός

Τρία διώροφα πέτρινα κτίρια με καμάρες και μια όμορφη αυλή αποτελούν το ξενοδοχείο «Πελασγός» (2791031490, 6973982409, από € 70). Τα δωμάτια έχουν λιτό διακοσμητικό ύφος και είναι άνετα, αυτά του πρώτου ορόφου διαθέτουν και τζάκι, ενώ όλα έχουν θέα στον κάμπο της Μεγαλόπολης. Στο κεντρικό κτίριο στεγάζεται και το εστιατόριο με καλομαγειρεμένες σπιτικές γεύσεις. Αυτή είναι η ιδανική βάση για εξορμήσεις στην αρκαδική γη. Πάρτε το δρόμο για το Ιερό του Διός στο Λύκαιο όρος, εκεί θα συναντήσετε τη Λυκόσουρα, παλιά ιερή πόλη των Αρκάδων και αρχαιότερη πόλη στον κόσμο. Επισκεφθείτε την αρχαία Γόρτυνα και τον ποταμό Λούσιο με το πανέμορφο καταπράσινο φαράγγι.

Βαλτεσινίκο

Καρύταινα - Βαλτεσινίκο - εικόνα 3
Ταβέρνα-Ξενώνας Βασιλικού

Χωριό-μπαλκόνι με θέα στα έλατα, το Βαλτεσινίκο μας αρέσει γιατί, ενώ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα διάσημα χωριά της περιοχής, διατηρεί τους ρυθμούς ενός κλασικού χωριού. Χτισμένο σε μια πλαγιά του Μαινάλου, στα 1200 μ., με εύκολη πρόσβαση από τη Βυτίνα, είναι πνιγμένο στα τρεχούμενα νερά και στο πράσινο. Ακριβώς από πάνω, στο λόφο του Παλαιόκαστρου, βρίσκεται ένα μικρό οχυρό, ιδανικό spot για να αγναντέψετε το αρκαδικό τοπίο. Αξίζει να αναζητήσετε το Σανατόριο της Μάννας, το οποίο χτίστηκε στη δεκαετία του ’20 και –έρημο πια– εντυπωσιάζει ακόμη με την αρχιτεκτονική του. Στα γειτονικά Μαγούλιανα, κάντε μια στάση στην ταβέρνα του «Ιωσήφ» για κοκκινιστό αγριογούρουνο και καταπληκτικό λουκάνικο (6944621973). Προς τον οικισμό Ολομάδες ξεκινάει το Φαράγγι του Ρεντεζέλα, στην είσοδο του οποίου θα βρείτε το εντυπωσιακό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Αν σας αρέσει το ποδήλατο, εδώ θα βρείτε ωραίες διαδρομές μέσα στη φύση. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται στην περιοχή δραστηριότητες ορεινού τουρισμού. Βρίσκουμε καταφύγιο στον ρουστίκ «Ξενώνα Βασιλικού» με την παραδοσιακή ταβέρνα, όπου σερβίρονται σπιτικές αρκαδικές γεύσεις (2795082300, www.xenonasvasilikou.gr, από € 60) αλλά και στον απλό και φιλόξενο ξενώνα «Θόλο», με τα άνετα δωμάτια και το μικρό, αλλά ατμοσφαιρικό χώρο ευεξίας (2795082313, 6973695481, www.xenonas-tholos.gr, € 55-140). Στην τελευταία μου επίσκεψη στο χωριό, τράβηξε την προσοχή μου και ο υπό ανέγερση ξενώνας «Πέτρινος Πύργος», στον οποίο και θα επανέλθουμε σύντομα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.