Κρακοβία

Ο μύθος λέει ότι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα καλώδια του εκρηκτικού μηχανισμού που θα ισοπέδωνε την πόλη έκοψαν την τελευταία στιγμή κάποιοι ακόμη άγνωστοι ήρωες. Με το κέντρο της να απλώνεται γύρω από τα παλιό τείχος, η κεντρική πλατεία με την αγορά είναι μια εικόνα που δύσκολα ξεχνιέται όσος καιρός κι αν περάσει...

Κρακοβία

Ο μύθος λέει ότι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα καλώδια του εκρηκτικού μηχανισμού που θα ισοπέδωνε την πόλη έκοψαν την τελευταία στιγμή κάποιοι ακόμη άγνωστοι ήρωες. Με το κέντρο της να απλώνεται γύρω από τα παλιό τείχος, η κεντρική πλατεία με την αγορά είναι μια εικόνα που δύσκολα ξεχνιέται όσος καιρός κι αν περάσει...

Κρακοβία - εικόνα 1

Ο τουριστικός οδηγός μάς πληροφορεί ότι είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης. Εμείς καθόμαστε στα... τραπεζάκια έξω μια ηλιόλουστη ημέρα για καφέ και παρατηρούμε τόσο τους ντόπιους και τους τουρίστες. Όταν νυχτώσει, η πόλη φοράει τα... Star-ακια της και το πάρτι ξεκινάει στα μπαρ του κέντρου, συνοδεία άφθονης ντόπιας μπίρας Zywiec και Warκa Strong. Προτείνουμε το πολυεπίπεδο «Pauza» (www.pauza.pl) και το «Alchemia» (www.alchemia.com.pl) για την ατμόσφαιρα και την αισθητική του χώρου.

Επόμενη –και αρκετά πρωινή– αποστολή η ιστορική εκδρομή λίγο έξω από την Κρακοβία, στο διαβόητο Άουσβιτς και το ορυχείο-μουσείο αλατιού Wieliczka. Επιστρέφοντας στο κέντρο πεινασμένοι, επιλέγουμε την εβραϊκή γειτονιά και το «Polskie Smaki» (www.polskie-smaki.pl) για παραδοσιακό bigos, ενώ στους χορτοφάγους συνιστούμε το «Cafe Mlynek» (www.cafemlynek.pl). Την τελευταία ημέρα αποφασίσαμε να απολαύσουμε ένα λιτό –αλά ΔΝΤ!– γεύμα, ήτοι μια τεραστίων διαστάσεων μπαγκέτα, ονόματι zapiekanka, την οποία βρίσκουμε παντού, και το ξακουστό λουκάνικο στην after καντίνα στην Ulica Grzegorzecka.

Tips

Τα ξενοδοχεία δεν είχαν να μας που πολλά -εκτός από τα πεντάστερα, στα οποία δεν είχαμε και πολλά να δώσουμε-, οπότε προτιμήσαμε τα hostels, με το "Goodbye Lenin" να μας πηγαίνει 20 χρόνια πίσω (www.goodbyelenin.pl) και το Wera Guesthouse (Sw.Krzyza 3/1) να αποτελεί μία οικονομικά τίμια πρόταση που μας έκανε να νιώθουμε σας στο σπίτι μας.

Βαγγέλης Μονογυιός

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.