Κρήτη for ever!

Χαλάρωση και ιδιωτικότητα σε ένα resort ή απομόνωση σε μια παραλία μόνο για μας; Ρακές και μεζεδάκια ή δείπνο σε πολυτελές ειδυλλιακό περιβάλλον; Τα θέλουμε όλα, γι’ αυτό επιλέγουμε την Κρήτη. Προσφέρει τόσο πολλές επιλογές, που ακόμα κι αν χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο «βελάκι στο χάρτη», σίγουρα κάτι θα πετύχετε. Για να μην αφήσετε όμως τα πράγματα στην τύχη, σας δίνουμε το know how των διακοπών για κάθε διάθεση.

Κρήτη for ever!

Χαλάρωση και ιδιωτικότητα σε ένα resort ή απομόνωση σε μια παραλία μόνο για μας; Ρακές και μεζεδάκια ή δείπνο σε πολυτελές ειδυλλιακό περιβάλλον; Τα θέλουμε όλα, γι’ αυτό επιλέγουμε την Κρήτη. Προσφέρει τόσο πολλές επιλογές, που ακόμα κι αν χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο «βελάκι στο χάρτη», σίγουρα κάτι θα πετύχετε. Για να μην αφήσετε όμως τα πράγματα στην τύχη, σας δίνουμε το know how των διακοπών για κάθε διάθεση.

Η ΚΡΗΤΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΦΟΡΑΣ

Κρήτη for ever! - εικόνα 1
To «Gran Melia Resort and Luxury Villas Daios Cove», η πιο hot άφιξη φέτος στην Κρήτη

Αρχαιολογικό tour

Ακόμα κι αν δεν έχεις πατήσει ποτέ το πόδι στο νησί γνωρίζεις ότι η Κρήτη μοιάζει με τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο. Από τη Ζάκρο, το τέταρτο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης, και την Ίτανο, που κατοικήθηκε από τους μινωικούς χρόνους, στα ανατολικά, μέχρι την αρχαία Φαλάσαρνα στα δυτικά, αν είσαι αρχαιολάτρης δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδείς. Οι πιο διάσημες ελληνικές αρχαίες πόλεις, ωστόσο, βρίσκονται στον Νομό Ηρακλείου: η Κνωσός, το κέντρο του μινωικού πολιτισμού, η Φαιστός, όπου βρισκόταν το παλάτι του μυθικού Ραδαμάνθυος (αδελφού του Μίνωα), και το τρίτο σημαντικότερο ανάκτορο του νομού, αυτό των Μαλίων. Για το αρχαιολογικό tour χρειάζεσαι οπωσδήποτε αυτοκίνητο. Αφετηρία για επίσκεψη στην Κνωσό μπορεί να γίνει το Ηράκλειο, το οποίο διαθέτει αξιόλογες επιλογές διαμονής. Αν και έχει τη φήμη της απρόσωπης πόλης, διαθέτει στέκια με χαρακτήρα, όπως η ψησταριά του «Γιακουμή» (Αγορά, Γρουσουζάδικα), «Ο καφενές του Καγιαμπή» (Μονοφατσίου 12) και το bar-restaurant «Παγοποιείο» (2810346028). Οι Ηρακλειώτες πάντως που αναζητούν το καλό φαγητό συνηθίζουν να βγαίνουν κι εκτός των ορίων της πόλης για να το γευτούν. Δημοφιλής είναι και η ταβέρνα «Νίκος Μαραζάκης» (2810731435) για τα μαγειρευτά και το χύμα κρασί από τα Πεζά. Πίνοντας έναν καφέ και δοκιμάζοντας την παραδοσιακή μπουγάτσα, αλμυρή ή γλυκιά, στου «Κιρκόρ» στο κέντρο του Ηρακλείου, στην πλατεία με τα Λιοντάρια, μπορείτε να οργανώσετε τα σχέδιά σας για εξορμήσεις στη γύρω περιοχή.

Κρήτη for ever! - εικόνα 2
Mάταλα

Party or relax?

Για όσους οι διακοπές ταυτίζονται με beach bars και ξενύχτι, το ρυθμικό beat του καλοκαιριού χτυπά δυνατά στη Χερσόνησο και τα Μάλια, όπου γίνεται το αδιαχώρητο πρωί-βράδυ στα clubs και στις αμμουδερές παραλίες. Ένα ακόμα δημοφιλές hot spot του Νομού Ηρακλείου είναι το παλιό στέκι των χίπις του ’70, τα Μάταλα (περίπου 70 χλμ. νότια από το Ηράκλειο) όπου υπάρχουν υποδομές, όπως ενοικιαζόμενα, ξενοδοχεία, ταβέρνες, μπαρ και καφετέριες. Οι οικογένειες που θέλουν low budget διακοπές, αλλά όχι απομόνωση επιλέγουν τον προφυλαγμένο από τα μελτέμια κόλπο της Αγίας Πελαγίας, όπου υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία, ταβέρνες και bars με πιο αγαπημένο τον «Κουρσάρο». Όσοι πάλι πρώτα απ’ όλα στις διακοπές τους ιεραρχούν τα facilities επιλέγουν την Ελούντα, η οποία φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα resorts του πλανήτη. Εξαιρετικά ξενοδοχεία θα βρείτε, πάντως, στο δρόμο προς τον Άγιο Νικόλαο αλλά και λίγο πιο έξω από την πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου. Μέσα στην πόλη του Αγίου Νικολάου, γύρω από τη γαλήνια «λίμνη» του, τα εστιατόρια και οι καφετέριες δημιουργούν κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και οι γευστικές επιλογές μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα, από σύγχρονη διεθνή κουζίνα στο γαστρονομικό εστιατόριο «La Bouillabaisse» (2841022345) του ξενοδοχείου «Minos Beach», ιταλική στο «La Strada» (2841025841), ελληνική και μεσογειακή στο «Mediterranean» (2841028350, 6931976581), φρέσκο ψάρι στο «Πέλαγος» (2841025737) και προσεγμένα πιάτα βασισμένα στην κρητική κουζίνα στις «Πόρτες» (2841028489). Όσο φασαριόζικο είναι το κέντρο του νομού τόσο γαλήνια είναι άλλα σημεία του όπως το μοναδικής ομορφιάς Οροπέδιο Λασιθίου και το Βάι – αν και η παραλία του έχει γεμίσει με ξαπλώστρες και είναι προσβάσιμη μόνο με εισιτήριο. Ακόμα κι αν δεν κολυμπήσετε εδώ, κάντε στάση στο τουριστικό περίπτερο πάνω από την παραλία (2843061129) για να γευματίσετε με θέα το φοινικόδασος. Ένα ακόμα δημοφιλές και πανέμορφο παραθαλάσσιο φοινικόδασος θα βρείτε στην έξοδο του Κουρταλιώτικου φαραγγιού στον Νότο του Νομού Ρεθύμνου. Με το αυτοκίνητο θα φτάσετε ως τη Μονή Πρέβελη και από εκεί θα περπατήσετε ως την τροπική παραλία στην οποία δίνει το όνομά της.

Κρήτη for ever! - εικόνα 3
«Minos Imperial Luxury Beach Resort», Άγιος Νικόλαος

Ρέθυμνο για όλους

Ο μικρότερος νομός της Κρήτης δεν υστερεί σε ομορφιές, ενώ διαθέτει μια ζωντανή πρωτεύουσα με σήμα κατατεθέν το μικροσκοπικό ενετικό λιμάνι, με τα cafes και τις ταβέρνες. Ξεχωρίζουν ο «Βασίλης» (2831022967) και η «Κνωσός» (2831025582). Εμείς σας προτείνουμε να κλείσετε τραπέζι στην «Αυλή» (2831026213), από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης με πανέμορφο setting, που φέτος ήταν υποψήφιο για Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας στους Χρυσούς Σκούφους. Πίσω από το λιμάνι, τα στενά της Παλιάς Πόλης κρύβουν όλο το χρώμα και το άρωμα της πόλης. Όσο για τη Φορτέτζα, το ενετικό κάστρο, οι βόλτες στον περίβολό της ντύνονται με εκτυφλωτικό φως και θέα στη θάλασσα. Οι ρομαντικοί κλείνουν τραπέζι στη «Θαλασσογραφία» κάτω από το κάστρα, ενώ οι μερακλήδες αράζουν στα ρακάδικα της οδού Βερνάρδου. Σύγχρονος θρύλος και απαραίτητη στάση στο νομό τα Ανώγεια, το πιο μεγάλο χωριό του Ψηλορείτη, που διατηρεί τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά του αλλά και τη δική του διάλεκτο και μια ιδιαίτερη μουσική παράδοση καθώς από δω κατάγονται οι Σκουλάδες και οι Ξυλούρηδες. Στο Μεϊντάνι, την πλατεία του χωριού με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, οι ντόπιοι μαζεύονται για ρακή, μεζέδες και σφουγγάτο στο καφενείο του Πασπαράκη και σε εκείνο της κυρά Δόξας. Το βραδάκι κάποιοι πιάνουν τη λύρα και ξεκινούν τις μαντινάδες. Το πρώτο τετραήμερο του Ιουλίου, μάλιστα, οργανώνονται τα Υακίνθεια με ένα μεγάλο πρόγραμμα συναυλιών. Κανείς δεν φεύγει από δω αν δεν περάσει από το σπίτι-μουσείου του Νίκου Ξυλούρη κι αν δεν δοκιμάσει αρνί οφτό και ανωγειανή μακαρονάδα, με ντόπιο αθότυρο στην ταβέρνα «Αετός». Φεύγοντας, με κατεύθυνση προς Ρέθυμνο αξίζει μια στάση στα Ζωνιανά για να δείτε το σπήλαιο «Τρύπα του Σφεντόνη» με τον εκπληκτικό σταλακτιτικό διάκοσμο (ανοιχτό καθημερινά 9 π.μ.-6 μ.μ., 2834061734). Ένα ακόμα από τα δυνατά χαρτιά του νομού είναι ο Νότος με τις ατελείωτες παρθένες παραλίες του.

Κρήτη for ever! - εικόνα 4
Bungee jumping από τη γέφυρα της Αράδαινας

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η ενδοχώρα του Ρεθύμνου. Η Αργυρούπολη, για παράδειγμα, είναι από τους πιο ιδιαίτερους οικισμούς της Κρήτης. Είναι περισσότερο γνωστή για τις πηγές της, που θα τις βρείτε πάνω στον κεντρικό δρόμο λίγο πριν από το χωριό. Εδώ, σε καταπράσινο τοπίο, λειτουργούν τα τελευταία χρόνια και αρκετές αξιόλογες ταβέρνες. Must στάση και οι Μαργαρίτες, ένας οικισμός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον χάρη στις δεκαεφτά βυζαντινές εκκλησίες του και το διεθνές κέντρο κεραμικής. Μυστικό για φυσιολάτρες το χωριό Μύλοι, που εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του πριν από 30 χρόνια. Μέσα στην απόλυτη ησυχία του φαραγγιού θα απολαύσετε τον καφέ σας στο παραδοσιακό καφενείο του οικισμού.

Κρήτη for ever! - εικόνα 5

Check in στα Χανιά

Η παραλία της καταπράσινης και αναπτυγμένης τουριστικά Γεωργιούπολης είναι το σύνορο μεταξύ Ρεθύμνου και Χανίων. Από εδώ αξίζει μια παράκαμψη στα χωριά του Αποκόρωνα, για να ξεδιψάσετε με μια κρύα ρακή στις Βρύσες και να περπατήσετε στον Βάμο, ένα ορεινό χωριό που τα σπίτια του αναπαλαιώθηκαν και μεταμορφώθηκαν σε παραδοσιακά καταλύματα (2825023251). Εδώ θα βρείτε ακόμη το παντοπωλείο-καφενείο «Μυροβόλον» και την ταβέρνα «Η στέρνα του Μπλουμοσήφη».

Τα σοφιστικέ Χανιά έχουν γοητεία, και είναι πολλές οι γωνιές τους –στην παλιά πόλη, στον τουρκομαχαλά και στο ενετικό λιμάνι– που μοιάζουν με σκηνικό από ταινία. Προσφέρουν πολλές διαφορετικές επιλογές διαμονής και πολύ καλό φαγητό σε προσεγμένα μαγαζιά με παράδοση. Ποικιλία φρέσκων θαλασσινών και ψαριών στον «Αποστόλη» (2821041767), νόστιμη κρητική κουζίνα στο «Καρνάγιο» (2821053366), επίσης τοπικές συνταγές σε ατμοσφαιρικό setting στο «Θόλο» (2821046725), ελληνική και ethnic κουζίνα στο «Πηγάδι του Τούρκου» (2821054547), ενώ ιδιαίτερα μαγειρευτά και σχάρα έχει το παλιό χαμάμ, νυν εστιατόριο «Ταμάμ» (2821096080). Ο Νομός Χανίων είναι από τους πιο πράσινους του νησιού, με εύπορες περιοχές, όπως ο Αποκόρωνας και ο Κίσσαμος, και παραλίες που σημειώνονται με κεφαλαία σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς. Ωραίες αμμουδιές έχει όλη η ακτογραμμή, από τον τουριστικό Πλατανιά μέχρι τον πράσινο κόλπο του Κισσάμου.

Κρήτη for ever! - εικόνα 6
Χανιά

Στα βορειοδυτικά, όμως, στη χερσόνησο της Γραμβούσας, απλώνεται η πιο μαγευτική παραλία του νησιού, ο Μπάλος, με ψιλή ασπρο-κόκκινη άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Για να φτάσατε ως εδώ πάρτε ένα από τα καραβάκια που φεύγουν από το Καστέλι. Στα νοτιοδυτικά του νομού, θα βρείτε ένα ακόμη ιδιαίτερο γεωλογικά τοπίο, το Ελαφονήσι με την κατάξανθη άμμο του να λαμπυρίζει στον ήλιο. Δυστυχώς, οι γαλήνιοι ρυθμοί χάνονται τον Αύγουστο και τα beach bars και οι ξαπλώστρες κατακλύζουν την παραλία. Αμέσως μετά την Παλαιόχωρα, ένα ψαράδικο χωριό που με τον καιρό εξελίχθηκε σε τουριστικό θέρετρο, φτάνετε στη Σούγια, πατρίδα των Κυκλώπων σύμφωνα με το μύθο, όπου απολαμβάνετε κολύμπι σε βαθιά νερά και σκιά από τα αρμυρίκια της παραλίας. Στο χωριό, που είναι χτισμένο στην έξοδο του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης, μπορείτε να βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια. Επίσης στον Νότο του νομού, οι οικογένειες επιλέγουν τον οικισμό του Φραγκοκάστελλου, γνωστό για το κάστρο που έχτισαν οι Βενετοί (στον Δήμο Σφακίων, περίπου 13 χλμ. από τη Χώρα Σφακίων) γιατί τα νερά της θάλασσας είναι ρηχά και υπάρχουν καλές επιλογές για φαγητό, όπως η ταβέρνα «Oasis» (2825083562).

Τα best of της Γαστρονομίας

Κρήτη for ever! - εικόνα 7

Calypso Με Χρυσό Σκούφο βραβεύτηκε φέτος το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Elounda Penin­sula All Suite Hotel». Υπό την καθοδήγηση του Jacques Le Divellec, τα προϊόντα της θάλασσας ντύνονται... κρητικά και κινούνται στο χώρο της υψηλής γαστρονομίας. Ελούντα, 2841068250

Αλέκος Τα θαυμάσια μαγειρευτά και πολλά άλλα εδέσματα του χάρισαν Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας στους Χρυσούς Σκούφους 2010. Αρμένοι Ρεθύμνου, 2831041185

Topos 1910 Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας έχει από φέτος και ο Προκόπης Καρακατσάνης. Στην κουζίνα του ξενοδοχείου «Domes of Elounda» δημιουργεί μια γευστική κι ενδιαφέρουσα πρόταση. Ελούντα, 2841043500

Ελιά & Δυόσμος Τα εξαιρετικά υλικά του τόπου και η καλή τεχνική το ανέδειξαν ένα από τα νοστιμότερα ρεστοράν του νησιού, με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας στους Χρυσούς Σκούφους 2010. Σκαλάνι Ηρακλείου, 2810731283 Λεβέντης Με λεβεντιά υποστηρίζει την πληθωρική κρητική κουζίνα. Οι συνταγές που προτείνονται προσφέρουν ένα πανόραμα της κρητικής παράδοσης. Κέρδισε Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας στους Χρυσούς Σκούφους 2010. Άνω Σταλός Χανίων, 2821068155 Μύλος του Κερατά Εδώ και χρόνια απολαμβάνει την προτίμηση του κόσμου με προτάσεις από τη γευστική παράδοση της Κρήτης. Φέτος ξεχώρισε με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Πλατανιάς Χανίων, 2821068578 Χρυσόστομος Η κουζίνα της Κρήτης διεκδικεί εξέχουσα θέση στον ελληνικό γαστρονομικό χάρτη. Ο «Χρυσόστομος» ξέρει να την τιμά, γι’ αυτό και ξεχώρισε με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας στους Χρυσούς Σκούφους 2010. Δευκαλίωνα & Ικάρου, Χανιά, 2821057035

ΚΡΗΤΗ ON THE ROAD

Κρήτη for ever! - εικόνα 8
Το εστιατόριο του «Hermes Hotel» της αλυσίδας M Hotels

Γνωριμία με τα Σφακιά

Ο τραχύς ορεινός όγκος της Κρήτης είναι εξαιρετικά γοητευτικός – θα το διαπιστώσετε κάνοντας τη διαδρομή προς τα Σφακιά, το θρύλο της Κρήτης. Αφού πάρετε βαθιές ανάσες στο οροπέδιο του Ασκύφου, κάντε τη διαδρομή προς Ασφενδιού, Καλλικράτη, στις ανατολικές παρυφές των Λευκών Ορέων. Στον Καλλικράτη κάντε στάση στην ταβέρνα-καφενείο «Σιώπατο» και δοκιμάστε τσιγαριστό (αρνίσιο κρέας, σιγομαγειρεμένο, χωρίς νερό), αξίζει να το δοκιμάσετε. Περνώντας μέσα από ένα πετρώδες τοπίο, φτάνετε στο Φραγκοκάστελλο κι από κει στρίβετε δεξιά για Χώρα Σφακίων με κατεύθυνση προς τα δυτικά. Ακολουθείτε μια διαδρομή με στροφές που ανηφορίζουν τους λόφους. Από εδώ, η θέα στο Λιβυκό Πέλαγος κόβει την ανάσα. Στη Χώρα Σφακίων μπορείτε να κάνετε μια στάση για να δοκιμάσετε σφακιανή πίτα (ζυμάρι με μυζήθρα και μέλι). Αν αντέχετε να κάνετε άλλα 12 χλμ. μέχρι το μικρό οροπέδιο της Ανώπολης, 600 μ. πάνω από τη θάλασσα –ένα τραχύ τοπίο που προσφέρει καταπληκτική θέα μέχρι την Ακουμιανή Γιαλιά– αξίζει να δοκιμάσετε την περίφημη πίτα μαζί με μια ρακή στην καντίνα μετά τη σιδερένια γέφυρα των Βαρδινογιάννηδων, στην είσοδο του εγκαταλειμμένου λόγω βεντέτας οικισμού της Αράδαινας.

Κρήτη for ever! - εικόνα 9
«Sunshine Crete Beach and Villas», Κουτσουνάρι Ιεράπετρας

Full του πράσινου στα Χανιά

Στα περισσότερα φαράγγια της Κρήτης κυριαρχεί το γκρίζο της πέτρας, το φαράγγι μήκους 6 χιλιομέτρων του Θέρισου όμως είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο. Η διαδρομή που σας προτείνουμε να κάνετε ξεκινά από τα Χανιά με κατεύθυνση προς την Παλαιόχωρα. Αφού περάσετε το χωριό Αλικιανός στις Σκινές στρίβετε προς Φουρνές, Μεσκλά κι από κει παίρνετε τον ορεινό δρόμο προς τον Ζούρβα, τον οικισμό που είναι χτισμένος στα ριζά των κατάφυτων από κυπαρίσσια γκρεμνών των Λευκών Ορέων. Η θέα είναι εκπληκτική και θα την απολαύσετε πίνοντας ένα ποτήρι κρύα μπίρα και δοκιμάζοντας νόστιμες τοπικές λιχουδιές στην «Αιμιλία». Όταν αφήσετε πίσω το χωριό κι αρχίσετε να κατεβαίνετε προς Θέρισο, θα νιώσετε τη δροσιά που έρχεται από το φαράγγι. Ανοίξτε τα παράθυρα να μπει μέσα δροσερός αέρας και σταματήστε για καφέ στο μικρό χωριό Θέρισος, το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του με ατελείωτες μάχες με τους Οθωμανούς κατακτητές.

6 εμπειρίες Κρήτης που αξίζει να ζήσετε

Κρήτη for ever! - εικόνα 10

Η βόλτα στη Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων. Το καθολικό και ο περίβολος έχουν πρόσοψη από λαξευτή πέτρα. Θα σας συνεπάρουν οι μυρωδιές από τα φυτά και τα δέντρα, ανάμεσα στα οποία και μια νεραντζιά τετρακοσίων ετών καθώς κι ένα μπολιασμένο δέντρο που κάνει πορτοκάλια, λεμόνια, νεράντζια και μανταρίνια! Δοκιμάστε οπωσδήποτε το βιολογικό κρασί που φτιάχνουν οι μοναχοί (Ακρωτήρι, 2821063310).

Το «Sun Set», το ξύλινο κιόσκι με τις μεγάλες ομπρέλες από φύλλα φοίνικα, στη θέση Σταυρός –όπου γυρίστηκε η ταινία «Ζορμπάς»–, στο Ακρωτήρι Χανίων. Εκεί θα δοκιμάσετε απίστευτες γεύσεις, όπως αχνιστά μύδια, ρύζι με σαφράν, όλα φτιαγμένα από τα χεράκια της Αλγερινογαλλίδας οικοδέσποινας. Για να φτάσετε εδώ, περνάτε από την αμμουδερή παραλία του Καλαθά, η οποία είναι ιδανική για windsurfing, snorkeling, scuba diving και ψάρεμα. Μπορείτε να μείνετε στα εξοπλισμένα με πολυκουζινάκι δωμάτια του ξενοδοχείου «Giorgi’s Blue Apartments», με την υπέροχη θέα στη θάλασσα (2821064080). Το νεραϊδένιο σκηνικό της μόνης φυσικής λίμνης του νησιού και σημαντικού βιότοπου. Στις όχθες της λίμνης Κουρνά στη Γεωργιούπολη υπάρχουν συμπαθητικά ταβερνάκια, τα οποία μπορούν να σας σερβίρουν νόστιμα, κρητικά πιάτα, όπως το στακοβούτυρο με αβγά.

Υπάρχει και τραγούδι «Στο Τζιτζιφέ, στη βρύση», το οποίο μιλάει για τις χάρες του καταπράσινου αυτού τοπίου στον Αποκόρωνα Χανίων. Όταν το θερμόμετρο χτυπήσει «κόκκινο», ας έρθετε εδώ. Καθίστε με τους ντόπιους για φαγητό στο «Ριζίτικο», το οποίο κάνει θεσπέσιο αντικριστό (κομμάτια αρνιού που ψήνονται περιμετρικά της φωτιάς) και στη συνέχεια θα αράξετε κάτω από τον πλάτανο για καφεδάκι.

Ο οινοτουρισμός στο Κτήμα Πατεριανάκη (2810226673, www.paterianakis.eu), σε απόσταση 18 χλμ. από το Ηράκλειο, στην έξοδο του χωριού Μελέσες Πεδιάδος, αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους. Δείτε τον αμπελώνα, ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μ. και περιλαμβάνει σύγχρονη μονάδα βιολογικής καλλιέργειας παραδοσιακών κρητικών και άλλων ποικιλιών, οινοποίησης κι εμφιάλωσης. Κλείνοντας την περιήγηση, δείτε τις βίλες που προσφέρονται για φινετσάτες διακοπές υψηλού (οινο)πνεύματος. Από το 1920 κρατά η γκαζόζα Γεράνι. Αξίζει να δοκιμάσετε αυτό το τοπικό προϊόν, όπως επίσης και τις λεμονάδες, και τις πορτοκαλάδες. Κι αν επιμένετε κρητικά, αντικαταστήστε την Coca-Cola με το Μπυράλ και τις ξένες ετικέτες μπίρας με μια Ρεθυμνιακή.

10 ΠΑΡΑΛΙΕΣ NOT TO MISS

Κρήτη for ever! - εικόνα 11

Λίγκρες, Τριόπετρα, Άγιος Παύλος Οι τρεις αμμουδιές στο νότο του Ρεθύμνου συναγωνίζονται σε ομορφιά. Στον Άγιο Παύλο οι αμμόλοφοι (περίπου 30 μέτρα) ορίζουν την παραλία, που είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους γυμνιστές. Στις Λίγκρες θα λατρέψετε τα βαθιά γαλανά νερά και θα μαγευτείτε από τα χρώματα του δειλινού, είτε το δείτε από την παραλία είτε από τις δυο ταβέρνες πάνω από αυτήν. Στην Τριόπετρα με την γκρίζα ψιλή άμμο, οι κολυμβητές απολαμβάνουν την ηρεμία κοιτάζοντας τους τρεις βράχους που κονταροχτυπιούνται με το Λιβυκό πέλαγος. Αν πιάσουν οι αέρηδες τότε το πιο πιθανό είναι να τη βγάλετε στις ταβέρνες της παραλίας, την «Αποθήκη» και το «Γυρογιάλι», ή στο αυτοσχέδιο beach bar του Στέλιου. Την παραλία στο πίσω μέρος των τριών βράχων της Τριόπετρας (γνωστή ως μικρή Τριόπετρα), την προτιμούν οι οικογένειες. Τα σκαμμένα βράχια στο πίσω μέρος δημιουργούν ένα σεληνιακό τοπίο, ενώ στην ταβέρνα «Απανεμιά» σάς περιμένει μετά το μπάνιο πολύ καλό ψάρι. Οι φίλοι της γιόγκα έρχονται τα καλοκαίρια στο «Triopetra Yoga Retreat» (www.astanga.gr), που αξιοποιεί το ενεργειακό τοπίο της περιοχής για διακοπές διαλογισμού και κάθαρσης. Στις παραλίες γύρω από τον Λέντα, το γραφικό ψαροχώρι (73 χλμ. νοτιοανατολικά του Νομού Ηρακλείου), έρχονται όσοι αναζητούν πεντακάθαρα νερά και άφθονη σκιά, γι’ αυτό και θεωρείται παράδεισος του κάμπινγκ. Οι αμμουδιές του Ξερόκαμπου (48 χλμ. νοτιοανατολικά της Σητείας) είναι ένας επίγειος γαλαζοπράσινος παράδεισος στη Νοτιοανατολική Κρήτη, αρκεί να μη βρεθείτε εκεί την περίοδο των ανέμων. Το Αγιοφάραγγο νότια του Νομού Ηρακλείου, κοντά στα Μάταλα, είναι μια παραλία με κρυστάλλινα νερά και βότσαλα στο τέλος ενός φαραγγιού. Φτάνετε εδώ κατεβαίνοντας το φαράγγι –η διαδρομή διαρκεί 15-20 λεπτά περίπου– ή με το καϊκάκι που φεύγει από τους Καλούς Λιμένες. Είναι μια καλή ιδέα για ημερήσια εκδρομή. Η παραλία Κομός, μακριά από τη φασαρία και τις οργανωμένες ακτές, βρίσκεται ανάμεσα στα Μάταλα και τα Καλαμάκια. Είναι αμμώδης, με ένα ιδιαίτερο γκρι χρώμα.

Στα βαθιά νερά της Αγίας Ρουμέλης τρέχουν να πέσουν οι περιπατητές που μόλις διέσχισαν το φαράγγι της Σαμαριάς. Η παραλία με το ψιλό μαύρο βότσαλο είναι ακόμα πιο ωραία όταν φύγει ο πολύς κόσμος, την ώρα που το φως σβήνει σιγά σιγά στον ορίζοντα. Έχει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες και εκτός από το φαράγγι της Σαμαριάς συνδέεται με την υπόλοιπη Κρήτη με μικρά πλοία, ανατολικά με το Λoυτρό και τα Σφακιά και δυτικά με τη Σούγια και την Παλαιόχωρα.

Οι Άνυδροι ανατολικά της Παλαιόχωρας είναι η μικρή χερσόνησος που χωρίζει δύο πανέμορφες παραλίες. Εκεί θα φτάσετε ξεκινώντας από τον παραλιακό δρόμο της Παλαιόχωρας και περνώντας από έναν σχετικά ομαλό χωματόδρομο. Μετά το μπάνιο καθίστε για φαγητό στο μεζεδοπωλείο «Σχολείο» (2823083001) και δοκιμάστε ντολμαδάκια και ντοματοκεφτέδες.

Η αμμουδερή παραλία της Φαλάσαρνας στη βορειοδυτική ακτή του Νομού Χανίων θυμίζει Μπαχάμες. Τα γαλαζοπράσινα νερά και η εύκολη πρόσβαση την κάνουν να «βουλιάζει» από κόσμο.

ΔΙΑΜΟΝΗ/ RESORTS ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΤΙΛ

Κρήτη for ever! - εικόνα 12
«Aldemar Royal Mare Village», Χερσόνησος

Ολόκληρη η βόρεια πλευρά του νησιού, με τις μεγάλες αμμουδερές παραλίες, είναι γεμάτη πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πολλά από αυτά απλώνονται σε τεράστιες εκτάσεις και προσφέρουν τα πάντα. Τα περισσότερα βρίσκονται ανατολικά, στον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και κοντά στο Ηράκλειο, ενώ και γύρω από το Ρέθυμνο, τα Χανιά και τη Γεωργιούπολη θα βρείτε μεγάλες πολυτελείς μονάδες.

Αν σας ταιριάζει η λογική του all-inclusive μια επιλογή στην Ανάληψη, πολύ κοντά στη Χερσόνησο, είναι το «Atlantica Sensatori Resort & Spa» (2897026500). Όταν οι γύρω περιοχές και οι παραλίες θα «βουλιάζουν» από κόσμο θα εκτιμήσετε το γεγονός ότι διαθέτει τέσσερις πισίνες, εξοπλισμένο spa, soccer school, γήπεδα τένις, βόλεϊ, ποδοσφαίρου και θαλάσσια σπορ. Το σύστημα all-inclusive ακολουθούν επίσης το «Iberostar Creta Panorama & Mare» (Πάνορμος, Ρέθυμνο 22 χλμ., 2834051502), που διαθέτει πολλές πισίνες, ορισμένες με θαλασσινό νερό, και άνετα δωμάτια. Στο διακριτικής πολυτέλειας «Sunshine Crete Beach and Villas» της γνωστής αλυσίδας (Κουτσουνάρι Ιεράπετρας, 2842061713), αφού εκτονωθείτε στο γήπεδο τένις, δροσιστείτε και απολαύσετε την ηλιοθεραπεία στην παραλία. Το βράδυ κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για δείπνο στο φως των κεριών. Αγαπημένο των οικογενειών, καθώς προσφέρει όλα τα facilities, είναι το «Blue Palace Resort & Spa» (2841065500) στην Ελούντα, που ξεχωρίζει για την εκλέπτυνση των υπηρεσιών και την προσοχή στις λεπτομέρειες της διακόσμησης (μίνιμαλ και ταυτόχρονα πολυτελές). Το «Minoa Palace Resort and Spa» (Πλατανιάς, 2821036500) διαθέτει πολυτελή, μοντέρνα επίπλωση και υψηλή αισθητική σε δωμάτια και σουίτες, ενώ το επίπεδο παροχών είναι εξαιρετικά υψηλό. Το «Almyrida Beach Hotel & Studios» (Αλμυρίδα Αποκορώνου, 2825032284), που ακουμπά στην παραλία, υπόσχεται ολοήμερο παιχνίδι για τα παιδιά. Οι γονείς θα εκτιμήσουν τα πλεονεκτήματα των διαμερισμάτων (στούντιο) και τις δυνατότητες που παρέχουν οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Στο «Aldemar Cretan Village» (Χερσόνησος, 2897027600) τα μπανγκαλόους είναι σκορπισμένα σε κήπους δίπλα στη θάλασσα. Στα ξενοδοχεία της αλυσίδας Μ Hotels στον Άγιο Νικόλαο, τα πρόσφατα ανακαινισμένα «Iberostar Mirabello Beach & Village» (2841028400) και «Coral Hotel» (2841028363) καθώς και στο «Hermes Hotel» (2841028253) θα ευχαριστηθείτε την άνεση των δωματίων και το κολύμπι στην παραλία. Στο Ακρωτήρι Χανίων, στην αμμουδερή παραλία του Καλαθά (ιδανική για windsurfing, snorkeling, scuba diving και ψάρεμα), επιλέξτε τα εξοπλισμένα με πολυκουζινάκι δωμάτια του ξενοδοχείου «Giorgi’s Blue Apartments» με υπέροχη θέα στη θάλασσα (2821064080). Από τα καλύτερα ξενοδοχεία για οικογενειακές διακοπές πανελλαδικά είναι το «Aquila Rithymna Beach» (Αδελιανός Κάμπος, 2831071002) με family rooms κι ένα εντυπωσιακό παιδικό χωριό. Σε κάποια resorts, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα απασχόλησης για τα παιδιά, οι οικογένειες εκτιμούν το γεγονός ότι έχουν σε κάποια δωμάτια κουζινάκι, όπως το «Minos Imperial Luxury Beach Resort» (Μιλάτος, ο Άγιος Νικόλαος στα 19 χλμ., 2841065000), στο οποίο η αύρα πολυτέλειας και η ζεστή ατμόσφαιρα είναι δεδομένες. Σε μια περιοχή κοντά στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, το ξενοδοχείο «Silver Beach» (2821061602) είναι μια από τις καλές επιλογές για διαμονή. Σ’ ένα περιβάλλον όπου η ομορφιά του πράσινου συνδιαλέγεται με το γαλάζιο της θάλασσας, η ιδιαίτερη φροντίδα σάς κάνει να νιώσετε την κρητική φιλοξενία. Για διαμονή στην πόλη του Ηρακλείου μια καλή ιδέα είναι το ανακαινισμένο, διακριτικά πολυτελές, φιλικό και βραβευμένο ξενοδοχείο «Galaxy Hotel» (2810238812), στο κέντρο, που σας εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση στα hot spots της πόλης. Αν θέλετε να έχετε θέα στα Χανιά, σας προτείνουμε να μείνετε στο «Frida Apartments» (2821092729), που είναι χτισμένο σε λόφο στα προάστια της πόλης. Είναι ιδανικό για ζευγάρια αλλά και για οικογένειες και μετά τη βόλτα στα σοκάκια της πόλης προσφέρει στιγμές χαλάρωσης δίπλα στην πισίνα. Ακόμα μία επιλογή στην Παλιά Πόλη το «Porto Veneziano» (2821027100), που έχει ένα επιπλέον ατού: βρίσκεται πάνω στο ενετικό λιμάνι, οπότε επιλέξτε εκ των προτέρων δωμάτιο με θέα. Στην καρδιά του Ρεθύμνου καλές λύσεις είναι ο κομψός ξενώνας «Casa Vitae» (2831035058) που διαθέτει 8 πλήρως ανακαινισμένες σουίτες σε κλασικό στιλ διακόσμησης, το «Palazzo Rimondi» (2831051289), κι αν θέλετε να έχετε εμπειρία διαμονής σε βενετσιάνικο αρχοντικό, το «Avli Lounge Apartments» (2831026213) στεγάζεται στην Παλιά Πόλη σε δύο αρχοντικά του 1530. Στην ταράτσα του κτιρίου –με θέα στη Φορτέτζα– λειτουργεί και jacuzzi.

ΞΕΝΩΝΕΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΕΣ

Κρήτη for ever! - εικόνα 13
«Έναγρον», Αξός Ρεθύμνου

Οι ορειβάτες, οι περιπατητές και οι φυσιολάτρες βρίσκουν τη χαρά τους στην Κρήτη. Τα τριάντα τέσσερα καταγεγραμμένα φαράγγια της, εκτός από εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, αποτελούν και πολύτιμους οικολογικούς παραδείσους σε απομονωμένες περιοχές. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι έχει αναπτυχθεί ο οικολογικός και ο εναλλακτικός τουρισμός. Από τις πρώτες οργανωμένες φάσεις οικολογικού τουρισμού είναι αυτή της Μηλιάς, στο νομό Χανίων (2822051569). Οι φυσιολάτρες θα αγαπήσουν το χωριό Ρουσοσπίτι με την πανοραμική θέα, χτισμένο στην πλαγιά του Βρύσινα, από τα ελάχιστα του νομού Ρεθύμνου όπου σώζονται κτίσματα της εποχής της Ενετοκρατίας. Εδώ βρίσκεται και ο ξενώνας «Θημωνιές» (2831057010, www.cretevilla.gr), χτισμένος πάνω από τις πηγές του χωριού, με τρεις ανεξάρτητες, νεόκτιστες κατοικίες-βίλες που μπορούν άνετα να γίνουν το ησυχαστήριό σας. Αρμονικά με το περιβάλλον δένουν οι οκτώ πέτρινες κατοικίες του «Pegasus Resort» (2832071241, www.pegasusresort.gr), στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής, μεταξύ του τουριστικού Πλακιά και της Αγίας Γαλήνης. Απλώνονται σ’ ένα κτήμα τεσσάρων στρεμμάτων με ελαιόδεντρα και προσφέρουν μοναδική θέα και διακοπές ιδιωτικότητας και χαλάρωσης.

Μια ακόμα φροντισμένη αγροτουριστική μονάδα με άποψη και οικολογική συνέπεια, μέσα σε δάσος με βελανιδιές είναι το «Έναγρον» (2834061611) στην Αξό (42 χλμ. από το Ρέθυμνο). Οι ορειβάτες προτιμούν το «Lefkoritis Resort» (2825095454), στο οροπέδιο του Ασκύφου (48 χλμ. από τα Χανιά), αφού σε μικρή απόσταση περνάει το μονοπάτι Ε4. Διαθέτει εκτροφείο θηραμάτων και κέντρο ιππασίας.

TΟ ΠΡΩΤΟ SOL MELIA ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη for ever! - εικόνα 14
«Casa Vitae», Ρέθυμνο

Η Sol Melia, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες resorts στον κόσμο, δημιούργησε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης ένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία της, το «Gran Melia Resort & Luxury Villas Daios Cove». Η δωρικής αρχιτεκτονικής μονάδα έχει την ωραιότερη θέα στο ηλιοβασίλεμα, στον κόλπο του Μιραμπέλλου, πολυτέλεια, κομψότητα και το know how των απόλυτων διακοπών χαλάρωσης. Τα δωμάτια, οι σουίτες και οι βίλες βλέπουν όλα θάλασσα και τα μισά από αυτά έχουν ιδιωτικές πισίνες. Η διαμονή στις βίλες διασφαλίζει τα προνόμια του Red Level Service (VIP Lounge που λειτουργεί σε 12ωρη βάση με δική του υποδοχή και δικό του μπουφέ, butler service, ενοικίαση ελικοπτέρου, γιοτ κ.ά.). Πολύ εντυπωσιακό το Spa by Germain De Capuccini, που απλώνεται σε 2.500 τ.μ. Οι μυρωδιές της φύσης εναλλάσσονται δελεαστικά με τις αντίστοιχες γευστικές στο εστιατόριο «Ocean Club», που προτείνει fusion γεύσεις και το «Pangea» με διεθνή κουζίνα. Οι άνθρωποι του Gran Melia τα έχουν σκεφτεί όλα κι έχουν φροντίσει ακόμα και για τελεφερίκ και ηλεκτρικά αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις σας (2841062600, www.granmeliacrete.com).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.