Μέλανας Δρυμός

Στα δάση του Μέλανα Δρυμού, στο νοτιοδυτικό κομμάτι της Γερμανίας, η Ντένη Καλλιβωκά απολαμβάνει ένα παραμυθένιο τοπίο, value for money τοπικές γεύσεις αλλά και κορυφαία εστιατόρια με τρία αστέρια Michelin.

Μέλανας Δρυμός

Στα δάση του Μέλανα Δρυμού, στο νοτιοδυτικό κομμάτι της Γερμανίας, η Ντένη Καλλιβωκά απολαμβάνει ένα παραμυθένιο τοπίο, value for money τοπικές γεύσεις αλλά και κορυφαία εστιατόρια με τρία αστέρια Michelin.

Μέλανας Δρυμός - εικόνα 1

Belle Epoque περίπατοι στο Baden-Baden, αυτοκινητάδες και χαλαρές διαδρομές με τρένο σε κουκλίστικα χωριά, φύση βγαλμένη από παραμύθι, βαρκάδες και πικνίκ, τοπικές σπεσιαλιτέ με έντονη προσωπικότητα και ιδιαίτερα deli προϊόντα, φημισμένα γλυκά (στην πατρίδα της Black Forest είμαστε άλλωστε), ηφαιστειακοί αμπελώνες αλλά και κορυφαία εστιατόρια... Μπορεί όταν ήμουν μικρότερη να φανταζόμουν τον Μέλανα Δρυμό σαν έναν μυστηριώδη φανταστικό τόπο με αφιλόξενη αύρα, το καλοκαίρι όμως που επισκέφτηκα το νοτιοδυτικό αυτό κομμάτι της Γερμανίας συνάντησα ένα από τα ομορφότερα τοπία που μπορείς να φανταστείς, όπου ο χρόνος καταγράφεται στους πανταχού παρόντες ξύλινους σκαλιστούς κούκους. Η ματιά δεν χορταίνει καταπράσινες πλαγιές, γραφικά χωριά, κουκλίστικα σπιτάκια, λίμνες και καταρράκτες. Αυτός ο παράδεισος των φυσιοδιφών έχει 30.000 χλμ. χαρτογραφημένα μονοπάτια για πεζοπορίες και η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να τις απολαύσετε στο έπακρο. Και όλα αυτά σε απόσταση μιάμισης ώρας από το αεροδρόμιο της Στουτγάρδης (για την οποία θα βρείτε οικονομικά εισιτήρια) και σε πολύ καλές τιμές σε σχέση με την προσφερόμενη ποιότητα των υπηρεσιών.

Διαλέξτε την πόλη σας

Μέλανας Δρυμός - εικόνα 2
Εξαιρετικό φαγητό με θέα, στο εστιατόριο του «Bareiss»

Ανάμεσα στο Freiburg, στο νότιο κομμάτι του Μέλανα Δρυμού, το οποίο βρίσκεται κοντύτερα σε πολλά αξιοθέατα, και το Baden-Baden, εγώ επέλεξα... ένα ξενοδοχείο στα βουνά – πήγαινα, βλέπετε, με τη διάθεση να ξεφύγω από το συνωστισμό. Σε διαφορετική περίπτωση, πάντως, θα διάλεγα σίγουρα το Baden-Baden που με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Φανταστείτε μια λουτρόπολη, με ένα ποτάμι και ένα πάρκο να τη διατρέχουν κατά μήκος, και σ’ αυτά προσθέστε φινέτσα, γκλαμουριά και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Δεν είναι τυχαίο που το Baden-Baden ήταν η παιδική χαρά της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας από τις αρχές του 19ου αιώνα. Οι πεζόδρομοι είναι γεμάτοι καταστήματα των διασημότερων σχεδιαστών, ο κόσμος είναι κομψότατος, τα εστιατόρια έχουν vibe αλλά και φινέτσα Belle Epoque, ο δε περίπατος δίπλα στο ποτάμι είναι παραμυθένιος. Το καζίνο του είναι ένα από τα πιο σικάτα που έχουν απομείνει στην Ευρώπη και στεγάζεται σ’ ένα κτίριο του 1850 που θυμίζει Βερσαλίες –αξίζει να το επισκεφθείς ακόμη κι αν δεν είσαι ο τύπος που θα πόνταρε στη ρουλέτα–, ενώ πρέπει να βρείτε οπωσδήποτε χώρο στο πρόγραμμά σας για τα λουτρά του Friedrichsbad και για τα διάσημα μπάνια του Caracalla. Και το Freiburg, όμως, πόλη του 12ου αιώνα που συνδυάζει την ομορφιά με τη ζωντάνια, είναι εξίσου καλή επιλογή. Ο νεαρόκοσμος κυκλοφορεί με ποδήλατα και γεμίζει τα υπαίθρια cafes και τις μπιραρίες βουτώντας τα πόδια στα μικρά ρυάκια που κυλάνε στο πλάι των δρόμων – ο μύθος λέει ότι αν πέσεις μέσα, θα παντρευτείς κάποιον από την πόλη. Η Παλιά Πόλη του είναι πανέμορφη, ενώ must βόλτα είναι και η «ανάβαση» με τελεφερίκ στο Schauinsland Mountain – εκεί θα δειπνήσετε στο εστιατόριο «Stadtgarten» με θέα όλη την πόλη.

Γνωριμία με την τοπική κουζίνα

Μέλανας Δρυμός - εικόνα 3
Στο Riquewihr στην Αλσατία οι φούρνοι πουλάνε γαλλικά kouglof και γερμανικά pretzel

Πριν επισκεφθώ τον Μέλανα Δρυμό, το μόνο που γνώριζα για την τοπική κουζίνα ήταν το διάσημο ζαμπόν τους –εξαιρετικό deli– και την ομώνυμη τούρτα. Διαπίστωσα όμως ότι έχουν μια κουζίνα με πολλές ιδιαιτερότητες και επιρροές από τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ουγγαρία (λόγω θέσης) και κυρίως από τη Γαλλία, καθώς το 1600 έφτασαν στην περιοχή προτεστάντες Γάλλοι Ουγενότοι διωγμένοι από τον Λουδοβίκο 16ο, φέρνοντας μαζί τα έθιμα αλλά και τα πιάτα τους. Χρησιμοποιούν πολύ τη μουστάρδα, το μοσχοκάρυδο, το οποίο τρίβεται φρέσκο στα πιάτα, τη μαντζουράνα αλλά και τη γλυκιά ουγγρική πάπρικα. Δοκιμάσαμε Schwarzwalder Schinken (ζαμπόν καπνισμένο σε ξύλο πεύκου) με σπαράγγια, αγγουράκι τουρσί και πολύσπορο μαύρο ψωμί, λαχανόσουπα, λουκάνικα με πατατοσαλάτα, σαλάτα με φακές, σκόρδο, μουστάρδα και μπέικον, γκούλας, στρογκανόφ, ριζότο με σαλιγκάρια και πολλά πιάτα με λαγό ή πέστροφα. Πέρα από την περίφημη Black Forest, που εδώ έχει γεύση... αυθεντικότητας –την καλύτερη τη βρήκαμε στο φούρνο «Backerei Unmu?ig» στο Hinterzarten (Adlerweg 5, +4907652919790)–, σερβίρουν ακόμα μία γλυκιά σπεσιαλιτέ: λευκές σφαίρες φτιαγμένες από μαρέγκα και σοκολάτα, που τις ονομάζουν χιονόμπαλες. Νόστιμες τοπικές σπεσιαλιτέ θα δοκιμάσετε στο εστιατόριο «Holzschopf» στην καρδιά του Hinterzarten (Freiburger str. 3 A, +4907652273). Είναι γλυκύτατο και εσωτερικά μοιάζει με παραδοσιακός στάβλος – την Παρασκευή έχει και ζωντανή τοπική μουσική. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται και το «Beghotel Wiedener» (79695 Wieden, +49076739090) όπου μας σέρβιραν υπέροχο ελάφι σε πολύ καλή τιμή. Πολύ καλή λύση για καλό παραδοσιακό φαγητό είναι τα πανδοχεία που θα βρείτε στα χωριά. Προσωπική μας προτίμηση το «Gasthaus Pension Ro?le» στο St. Margen (Wagensteigstr. 7, +4907669213). Εξαιρετικό σνίτσελ αλλά και υπέροχο μενού τοπικής κουζίνας δοκιμάσαμε και στο Zur Stube, σ’ ένα παλιό ιστορικό σπίτι του Μέλανα Δρυμού που στεγάζει το εστιατόριο του Christopher.

Gourmet εμπειρίες

Μέλανας Δρυμός - εικόνα 4
Αν θέλετε να εντρυφήσετε στην τοπική κουζίνα, αγοράστε το βιβλίο «Black Forest Cuisine» του σεφ Walter Staib. «Schlosshotel Buhlerhohe»: πολυτέλεια κρυμμένη στο δάσος

Εκτός από την πλούσια τοπική της κουζίνα, η περιοχή του Μέλανα Δρυμού στεγάζει και αρκετά «αστέρια» για τους λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας. Σε ένα μαγευτικό τοπίο, σε μια κοιλάδα με θέα στο δάσος, το ξενοδοχείο Tonbach στεγάζει το εστιατόριο «Schwartzwaldstube». Τρία αστέρια Michelin, εξαιρετικό σέρβις και γαλλική κουζίνα από τον σεφ Harald Wohlfahrt που κατατάσσεται στους κορυφαίους της Γερμανίας. Η φήμη του είναι μεγάλη, οπότε οι κρατήσεις πρέπει να γίνουν πολύ νωρίτερα (κοντά στο Baiersbronn, +4907442492665). Ο Claus-Peter Lumpp μαγειρεύει στο εστιατόριο «Bareiss» πάνω από 25 χρόνια. Σεφ με μαθητεία δίπλα στον Eckart Witzigmann και τον Alain Ducasse, κέρδισε το 3ο αστέρι του το 2007. Η κουζίνα του είναι φινετσάτη, απλή, αρωματική. Θυμάμαι έντονα έναν την αίσθηση που μου άφησαν ένας εκπληκτικός τόνος μαριναρισμένος σε μπαχαρικάκαι μια πάπια σερβιρισμένη με σος κάστανου και dumplings από άγρια μανιτάρια (Gartenbuhlweg Baiersbronn-Mitteltal 14, +4907442470). Αν βέβαια έχετε χρόνο να ανεβείτε βορειότερα, προς τον Ρήνο, στην κοιλάδα του ποταμού Mossel θα ζήσετε την εμπειρία του καλύτερου τριάστερου εστιατορίου της περιοχής (ίσως και της Γερμανίας) στο «Waldhotel Sonnora» στην περιοχή του ποταμού Νέκταρ. Με μόνο 12 τραπέζια, είναι συχνά γεμάτο και οι κρατήσεις πρέπει να γίνονται τρεις μήνες πριν για τα σαββατοκύριακα και δύο εβδομάδες πριν για τις καθημερινές. Ο σεφ Helmut Thieltges επιλέγει κορυφαίες πρώτες ύλες και προτείνει ένα εντυπωσια­κό γαστρονομικό μενού. Ραβιόλια γεμιστά με συκώτι χήνας σε ζωμό από ουρά βοδιού, μύδια σε σος καρύδας με κάρι, φιλέτο από περιστέρι της Bresse με τάρτα καρότου (Auf dem Eichelfeld, Wittlich, +49657898220).

Σπίτι στο δάσος

Μέλανας Δρυμός - εικόνα 5
Σήμα κατατεθέν της περιοχής η αυθεντική Black Forest

Μία από τις ομορφότερες αναμνήσεις που κρατώ στο μυαλό μου από αυτό το ταξίδι ήταν η διαμονή στο ξενοδοχείο «Schlosshotel Buhlerhohe» στο Buhl. Αν και βρίσκεται μόλις 15-20 λεπτά έξω από το Baden-Baden, είναι κυριολεκτικά κρυμμένο μέσα στο δάσος, με θέα σε όλη την κοιλάδα και είναι ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στον Μέλανα Δρυμό. Με εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή με την επιβλητική του είσοδο και τον πέτρινο αετό με τα ανοιχτά φτερά που δέσποζε πάνω από το πέτρινο κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα. Υπέροχα δωμάτια, άνετα και cosy, ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin, εξαίσιο cigar bar και ένα πολύ καλό spa (Schwarzwaldhochstrave 1, Buhl/Baden-Baden, +4907226550).

Πάντως, την ημέρα που θα φτάσετε στο Freiburg και στη Λίμνη Titisse, καλύτερα να διανυκτερεύσετε εκεί, γιατί οι αποστάσεις είναι κουραστικές. Στο Freiburg προτιμήστε το «Colombi», ένα πολύ όμορφο ξενοδοχείο σε μια ήσυχη γωνιά της πόλης (Am Colombi Park/Rotteckring 16, +49076121060), ή το «Zum Riten Baren» για κάτι πιο οικονομικό (Oberlinden 12, +490761387870). Για οικονομικότερες λύσεις, στην ευρύτερη περιοχή του Μέλανα Δρυμού υπάρχουν κουκλίστικα μικρά ξενοδοχεία σε εξαιρετικές τιμές. Δεν είναι πολυτελή, αλλά πεντακάθαρα και cosy.

10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στον Μέλανα Δρυμό

Μέλανας Δρυμός - εικόνα 6

On the road στον Μέλανα Δρυμό

Εδώ οι διαδρομές είναι αυτοσκοπός. Για μια πιο αυθεντική εμπειρία, διαλέξτε επαρχιακούς δρόμους. Must στάση το Cawl, από τις ομορφότερες πόλεις του Μέλανα Δρυμού και γενέτειρα του νομπελίστα Hermann Hesse. Επίσης, πάρτε το τρένο για Hornberg-Triberg-St.Georgen, μία από τις πιο γραφικές διαδρομές της Ευρώπης.

Καταρράκτες του Triberg Οι διάσημοι καταρράκτες έχουν μετατραπεί σε πάρκο που συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Ακόμα κι έτσι, όμως, το θέαμα και η βόλτα στη φύση αξίζουν τον κόπο. Το χωριό έχει και ένα πολύ όμορφο μουσείο με τοπικές φορεσιές και ένα με μουσικά κουτιά (κάποια σε μέγεθος δωματίου). Λίμνη Titisse Δημιουργήθηκε από παγετώνα και είναι η πιο γραφική του Μέλανα Δρυμού. Αποφύγεις την πολυκοσμία νικιάζοντας υδροποδήλατο ή ξύλινη βάρκα κωπηλασίας και κάντε πικνίκ σε κάποια απομακρυσμένη όχθη της λίμνης. Καθεδρικός St. Blasien Ένα πραγματικά εντυπωσιακό κτίριο, μέρος του συγκροτήματος ενός αβαείου στην κοιλάδα του ποταμού Alb. Υπάρχουν αρκετά τέτοια στον Μέλανα Δρυμό, αλλά σ’ αυτόν τον καθεδρικό θα λατρέψετε τα χρώματα και το εντυπωσιακό ολόλευκο μάρμαρο που κυριαρχεί. Ο μεγαλύτερος κούκος του κόσμου Ο Μέλανας Δρυμός είναι η πατρίδα των χειροποίητων σκαλισμένων ρολογιών. Στο Hollsteig Breitnau θα δείτε τον μεγαλύτερο κούκο-ρολόι στον κόσμο – αν και κάθε μουσείο της περιοχής ισχυρίζεται το ίδιο. Είναι τόσο μεγάλος που έχει σκαλισμένους έναν άντρα και μια γυναίκα σε φυσικό μέγεθος, με τα παραδοσιακά τους κοστούμια, που εμφανίζονται όταν έχει λιακάδα και χάνονται με τη βροχή. Εδώ θα βρείτε και μια τεράστια ποικιλία από κούκους προς πώληση. H αγορά του Freiburg Στους πάγκους που στήνονται στην πλατεία του καθεδρικού, τη Munsterpaltz, από Δευτέρα έως και Σάββατο, θα αγοράσετε πολλές τοπικές σπεσιαλιτέ από ζυμωτό ψωμί ψημένο σε ξυλόφουρνο μέχρι εξαιρετικά αλλαντικά, κρασιά, ξύδια, φρούτα και Kirschwasser (ένα μπράντι από κεράσια).

Μέλανας Δρυμός - εικόνα 7
Μουσείο της Mercedes στη Στουτγάρδη

Το δωμάτιο της Αντουανέτας Στο Hofgut Sternen στο Breitnau, περίπου 15 χλμ. από το Freiburg, βρίσκεται το πολυτελές ξενοδοχείο το «Park Adler Hotel». Στο ίδιο κτίριο, από τον 15ο αιώνα, λειτουργούσε ένα χάνι όπου έμεινε για μία βραδιά η δεκατετράχρονη Μαρία Αντουανέτα ταξιδεύοντας για το Παρίσι για να συναντήσει τον μελλοντικό σύζυγό της Λουδοβίκο. Το κτίριο έχει αλλάξει ελάχιστα και το δωμάτιο που έμεινε τότε η νεαρή πριγκίπισσα έχει μετατραπεί στη σουίτα Νο 15. Μουσείο της Mercedes στη Στουτγάρδη Παρότι δεν το περίμενα, ήταν για μένα από τα highlights του ταξιδιού. Και δεν μιλώ μόνο για το υπερμοντέρνο ντιζαϊνάτο κτίριο αλλά και για την απίθανη συλλογή αυτοκινήτων. Από άμαξες και το αυτοκίνητο της γιαγιάς Ντακ μέχρι τις απίστευτες αντίκες των ’20s, το διθέσιο του James Dean, τις πυροσβεστικές των ’50s. Ξεκινάτε από τον τελευταίο όροφο του κτιρίου και κατεβαίνοντας διατρέχετε όλη την ιστορία της αυτοκίνησης (Mercedes Str. 100, Stuttgart, Unterturkheim, +4907111730000, www.museum-mercedes-benz.com). Τα κρασιά του Kaiserstuhl Το όνομά του σημαίνει «καρέκλα του αυτοκράτορα» και είναι ένας ηφαιστειακός τόπος ντυμένος με αμπέλια, τα οποία παράγουν τα καλύτερα κρασιά της περιοχής του Baden. Στο Weinmuseum (μουσείο κρασιού), που στεγάζεται σ’ έναν ανακαινισμένο στάβλο, υπάρχει ένας μικρός αμπελώνας φυτεμένος δειγματοληπτικά με όλες τις ποικιλίες της περιοχής (Schlossbergstr. Vogtsburg-Achkarren, +490766281263, ανοιχτό Απρίλιο-Οκτώβριο.). Εκδρομή στην Αλσατία Μια κοντινή εκδρομή (Baden-Baden-Στρασβούργο, 41 χλμ.) είναι η επίσκεψη στο Riquewihr, ένα από τα ομορφότερα αμπελοχώραφα αυτής της κορυφαίας οινοπαραγωγικής ζώνης. Από τον Μεσαίωνα η παραγωγή κρασιού είναι η βασική απασχόληση των κατοίκων του χωριού, το οποίο δια­τηρεί μέχρι και σήμερα τα τείχη και την τάφρο του. Αξίζει μια επίσκεψη στον οίκο των οινοπαραγωγών Hugel et Fils για δοκιμή των υπέροχων Riesling τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.

Το "Eagles Resort" ανανεώνεται με 20 ανασχεδιασμένες σουίτες και συνεργασία με τον βραβευμένο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Το πολυτελές καταφύγιο της οικογένειας Τορνιβούκα ξεκινά ένα πρόγραμμα ανασχεδιασμού που θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Φαντασμαγορική η τελική πρόβα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα "γεννηθεί" στα χέρια της Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά ενώ τη Χορογραφία έχει εμπνευστεί και σκηνοθετήσει η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου και θα την εκτελέσουν 35 Ιέρειες και 15 Κούροι.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο 9ο Φόρουμ των Δελφών

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα και ο τουρισμός της, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον πολιτισμό.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία για Πάσχα στην Κρήτη

Κορυφαίοι αρχαιολογικοί χώροι, μοναδικά φαράγγια, αξέχαστες παραλίες μας περιμένουν να απολαύσουμε μερικούς από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς της Ελλάδας χωρίς τα πλήθη του καλοκαιριού και με τον γλυκό καιρό της άνοιξης για σύμμαχό μας.