Σαφάρι

Ποιος προορισμός σου ταιριάζει, πότε να πας, τι να βάλεις στη βαλίτσα σου και τι όχι. Ο Δημήτρης Βγενής-Φαλλιέρος ανέκρινε τους safari insiders κι έφτιαξε μια πρακτική πυξίδα για ένα σαφάρι που θα κρύβει μόνο έναν κίνδυνο: να σας μείνει αξέχαστο.

Σαφάρι

Ποιος προορισμός σου ταιριάζει, πότε να πας, τι να βάλεις στη βαλίτσα σου και τι όχι. Ο Δημήτρης Βγενής-Φαλλιέρος ανέκρινε τους safari insiders κι έφτιαξε μια πρακτική πυξίδα για ένα σαφάρι που θα κρύβει μόνο έναν κίνδυνο: να σας μείνει αξέχαστο.

Σαφάρι - εικόνα 1

ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΜΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ Κένια

Είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και το χρωστάει στην τρομερή της ποικιλία σε οικοσυστήματα και άγρια ζώα. Πιο οικονομική, με τις χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των πάρκων μικρότερες και οδικό δίκτυο πιο ομαλό.

Τα καλύτερά της Σαφάρι στο πάρκο Masai Mara. Ένας παράδεισος άγριας ζωής στα πάρκα Samburu και Tsavo. Στη λίμνη Nakuru τα φλαμίνγκο έχουν βρει το δικό τους hot spot. Πότε πάμε Καλύτερα Φεβρουάριο-Μάρτιο και Ιούλιο-Αύγουστο, για να δείτε και το φοβερό θέαμα μαζικής κίνησης ζώων προς τον Βορρά. Συνδυάστε το με μια εκδρομή στη Μομπάσα, για να βυθίσετε τις πατούσες σας στη μαλακή άμμο και να κάνετε εξωτικό chill out με θέα στον Ινδικό. Τανζανία

Λιγότερο budget friendly προορισμός από την Κένια, αλλά για πολλούς ακόμη πιο γοητευτικός.

Τα καλύτερά της Θυμηθείτε τρία ονόματα: Ngorongoro (δύσκολο να το προφέρεις, αλλά τόσο εύκολο να το αγαπήσεις), Serengeti και λίμνη Manyara. Το πρώτο είναι ένα τεράστιο φυσικό αμφιθέατρο, ένας κρατήρας, τον οποίο τα άγρια ζώα της Τανζανίας δεν εγκαταλείπουν με τίποτα. Για μερικούς το πάρκο Serengeti είναι ακόμη καλύτερο και πλουσιότερο. Στη λίμνη Manyara τα λιοντάρια σκαρφαλώνουν στα δέντρα και τα υδρόβια πουλιά κόβουν βόλτες πάνω από το κεφάλι σας.

Πότε πάμε Όποτε θέλετε, αλλά εμείς προτείνουμε την περίοδο από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο, οπότε δεν έχει τόση ζέστη και υγρασία. Αποφύγετε τους μουσώνες, από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο. Συνδυάστε το με μια απόδραση στο νησάκι της Ζανζιβάρης, με τις λευκές παραλίες και τα στενά δρομάκια. Νότια Αφρική

Εκεί όπου το κύμα σχεδόν βρέχει τη σαβάνα των μεγαλύτερων πάρκων για σαφάρι.

Τα καλύτερά της Όπου «Νότια Αφρική», εσείς βάλτε «Πάρκο Kruger». Για δόσεις πολυτέλειας, αναζητήστε το ιδιωτικό πάρκο Sabi Sand και το Timbavati για τα λευκά λιοντάρια του. Πότε πάμε Όλο το χρόνο, με peak time την περίοδο Ιούνιο με Σεπτέμβριο. Συνδυάστε το μ’ ένα διάλειμμα για να δείτε το Γιοχάνεσμπουργκ ή την κοντινή Σουαζιλάνδη. Μποτσουάνα

Είναι «βασίλισσα» των χωρών για σαφάρι και απαιτεί ένα σχεδόν αντίστοιχο budget για να μπεις στην ανέγγιχτη από τον πολιτισμό, άγρια ομορφιά της και στα top class σαφάρι πάρκα της.

Τα καλύτερά της Το Δέλτα του ποταμού Okavango, ένας ιδιόμορφος υδροβιότοπος, γύρω από τον οποίο απλώνεται το πάρκο Moremi, γεμάτο ελέφαντες, βουβάλια, καμηλοπαρδάλεις και αντιλόπες. Στο πάρκο Chobe κάντε πλωτό σαφάρι από το ποτάμι και συνεχίστε στην ξηρά με 4x4 κατά μήκος της όχθης. Καταλήξτε κάνοντας σαφάρι στις αμμώδεις εκτάσεις στην έρημο Καλαχάρι. Πότε πάμε Όταν εκεί έχει χειμώνα (τέλη Μαΐου με Σεπτέμβριο), οπότε το κλίμα είναι ηπιότερο, οι ημέρες καλύτερες και τα ζώα βολτάρουν ανενόχλητα. Αντιθέτως, από Οκτώβρη μέχρι Απρίλη, οι βροχές κάνουν το σαφάρι δυσκολότερο και πολλούς δρόμους απροσπέλαστους. Συνδυάστε το σαφάρι με μια επίσκεψη στους καταρράκτες της Victoria, ένα από τα πιο μεγαλειώδη αξιοθέατα σε ολόκληρη την Αφρική. Ιδανικά πετάξτε πάνω από τους καταρράκτες με μικρά αεροπλανάκια Flight Angels, είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία! Ζάμπια και Ζιμπάμπουε

Και οι δύο προορισμοί θεωρούνται από τα λιγότερο τουριστικά, «ακατέργαστα διαμάντια» της Αφρικής. Έχοντας ως φυσικό σύνορο τους διάσημους καταρράκτες της Victoria, και οι δύο χώρες έχουν σημαντικά safari spots για τους «ψαγμένους».

Τα καλύτερά τους Στα highlights της Ζάμπια το εθνικό πάρκο Kafue αλλά και το σαφάρι, με τους ελέφαντες να κολυμπούν στον ποταμό Zambezi (αν μπορέσετε, κατεβείτε ένα κομμάτι του με κανό). Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το πάρκο για το οποίο υπερηφανεύεται περισσότερο η Ζιμπάμπουε, το Mana Pools, με πολλά ζώα και πυκνή βλάστηση. Πότε πάμε Αν και σπάνια έχουν ακραίο κλίμα, η καλύτερη περίοδος είναι από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο. Ναμίμπια

Ο ωκεανός να δαμάζει τις ακτές της, άγρια βουνά, έρημος και αμμόλοφοι σε αρμονική συνύπαρξη. Αυτή είναι η Ναμίμπια.

Τα καλύτερά της Το ζωικό βασίλειο στο πάρκο της Etosha αλλά και το πάρκο Namib-Naukluft σε σκηνικό ερήμου. Πότε πάμε Από Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο είναι η περίοδος των βροχών, οπότε προτιμήστε την από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο. Συνδυάστε το με μια εκδρομή στο Fish River Canyon, το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι στον κόσμο. Safari tips

  • Αρκετές μέρες προτού φύγετε πάρτε τα χάπια κατά της ελονοσίας, για να είστε απόλυτα προστατευμένοι.
  • Όπου ακούτε «game», μη φοβηθείτε ότι θα χρειαστεί να παίξετε με τη μικρή ύαινα που βλέπετε μπροστά σας. Game είναι απλώς η εξόρμηση για σαφάρι. Στη must σαφαρολογία σας βάλτε και την έκφραση «big 5», δηλαδή τα πέντε μεγάλα must ζώα που θα βλέπετε σε ημερησία διάταξη (ελέφαντας, λιοντάρι, ρινόκερως, βουβάλι και λεοπάρδαλη).
  • Πού μένουμε; Σε game lodges, τα οποία είναι η πιο σοφιστικέ επιλογή, αλλά και camps, τα οποία έχουν όλες τις απαραίτητες παροχές, στην καρδιά των πάρκων.
  • Η διαμονή στα safari parks μπορεί να φαίνεται ακριβότερη, αλλά τα φαινόμενα απατούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις σε αυτήν την τιμή συμπεριλαμβάνονται η είσοδος και η παραμονή στο πάρκο που θα σας κοστίσουν extra.
  • Αν μπορέσετε, συνδυάστε χερσαίο και πλωτό σαφάρι, διότι οι ιπποπόταμοι και τα κροκοδειλάκια δεν θα έρθουν να σας γνωρίσουν στην ενδοχώρα. Εξειδικευμένα γραφεία για σαφάρι
  • Redonar Luxury Travel (www.redonar.com και www.safaris.gr, 2108088358)
  • Intermed (www.interprimius.gr, 2103632444)
  • GTS Africa (www.gts-africa.gr, 2108259038-9)
  • Trekking Hellas (www.trekking.gr, 2103310323)
  • Δείτε επίσης τα sites: www.go2africa.com, www.thesafaricompany.co.za, www.lonelyplanet.com/insidesouthafrica/safari-adventures.cfm Φτιάχνω βαλίτσα
  • Το σαφάρι δεν είναι catwalk, οπότε μείνετε στα χακί και τα μπεζ. Αφήστε πίσω ό,τι μπλε – τραβάνε τις μύγες τσε τσε.
  • Μη βάζετε αποσμητικά και κολόνιες – εκτός κι αν επιθυμείτε στενές επαφές τρίτου τύπου με πάσης φύσεως έντομα...
  • Ρίξτε στην τσάντα σας καπέλο, αντηλιακό και γυαλιά ηλίου, οπωσδήποτε ένα καλό ζευγάρι κιάλια και μια κάμερα (αλλά φροντίστε να μη γίνει η προέκταση των ματιών σας. Μη σπαταλήσετε τη μαγεία του «τώρα» για μια ανάμνηση του «αύριο»).
  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
    18/04/2024

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

    To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

    Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

    Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

    Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

    To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

    Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.