Μονοήμερη στη Στερεά σε 4 στάσεις

Κι αν το σαββατοκύριακο σάς βρίσκει στην Αθήνα, μπορείτε πάντα να κάνετε τη μικρή ταξιδιωτική σας έξοδο.

Μονοήμερη στη Στερεά σε 4 στάσεις

Κι αν μείνατε στην Αθήνα, μπορείτε πάντα να κάνετε τη μικρή ταξιδιωτική σας έξοδο. Ένα μονοήμερο drive από τη Λιβαδειά μέχρι την Ιτέα θα σας προσφέρει υπέροχες εναλλαγές ενσταντανέ. Θαλασσινά τοπία, βυζαντινά μνημεία αλλά και λαχταριστά ντόπια αρνάκια στη σούβλα…

1. Βυζαντινό έαρ

Μονοήμερη στη Στερεά σε 4 στάσεις - εικόνα 1

Πρώτη μας στάση η μονή Οσίου Λουκά, 10 χλμ. έξω από το Δίστομο. Ένα μοναδικό βυζαντινό μνημείο, από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, και βρίσκεται σε πανέμορφη τοποθεσία, στην άκρη ενός χαμηλού γκρεμού, αγναντεύοντας τα γύρω βουνά και τον αχανή ελαιώνα. Τα αυστηρά ψηφιδωτά του καθολικού (του κεντρικού ναού δηλαδή) και του καλοφτιαγμένου μικρού μουσείου ακριβώς δίπλα θα ενθουσιάσουν όλους όσοι ενδιαφέρονται για την τέχνη, αλλά η κεντρική περίκλειστη πέτρινη αυλή και τα αρχαία παράθυρα με τα λεπτά φύλλα αλάβαστρου να διαχέουν το φως θα γοητεύσουν όσους αναζητούν ατμόσφαιρα.

2. Γυμνά βράχια και θάλασσα

Μονοήμερη στη Στερεά σε 4 στάσεις - εικόνα 2

Επιστρέφοντας στο Δίστομο, πάρτε τον παλιό δρόμο για Ιτέα (περίπου 30 χλμ.). Όσοι θέλετε να πιείτε καφεδάκι σε σκηνικό καλοκαιριού στρίψτε στην παράκαμψη για Αντίκυρα, διαφορετικά συνεχίστε για Δεσφίνα. Στο πρώτο κομμάτι ο δρόμος περνά από ένα γυμνό ημιορεινό τοπίο, όμως στα τελευταία χιλιόμετρα από Δεσφίνα μέχρι Ιτέα το τοπίο είναι μεγαλειώδες. Κατηφορίζετε τις φουρκέτες που είναι χαραγμένες σ’ έναν κατακόρυφο πέτρινο όγκο και μπροστά σας ανοίγεται ο Κορινθιακός Κόλπος. Αν πεινάσατε κιόλας, στην κεντρική πλατεία της Δεσφίνας θα βρείτε ψησταριές στη σειρά – όλες εγγυημένες. Διαφορετικά γυρίστε πίσω^ ώρα να ανακαλύψετε τον Καρακόλιθο.

3. Καρακόλιθος στη σούβλα!

Μονοήμερη στη Στερεά σε 4 στάσεις - εικόνα 3

Ο μικροσκοπικός αυτός οικισμός βρίσκεται πάνω στον παλιό δρόμο Λιβαδειάς-Αράχοβας, λίγα χιλιόμετρα μετά το Δίστομο (βάλτε σημάδι το μνημείο πεσόντων που βρίσκεται στο νέο δρόμο Λιβαδειάς-Αράχοβας, όπου θα βρείτε και την ταμπέλα προς Καρακόλιθο). Εδώ, λοιπόν, υπάρχει άλλη μία εστία ορκισμένης κρεατοφαγίας. Πιο φημισμένος ο «Καρακόλιθος» Ανδρέου. Αρνάκια, κατσικάκια και υπέροχα κοκορέτσια στριφογυρίζουν στις σούβλες, ενώ οι ψησταριές ψήνουν ντόπιες μπριζόλες. Η περιοχή έχει πολύ πράσινο και άφθονα νερά, οπότε το χάζι επιβάλλεται.

4. Ο τελευταίος καφές στην Κρύα

Μονοήμερη στη Στερεά σε 4 στάσεις - εικόνα 4

Οι πηγές της Κρύας στην πάνω πλευρά της Λιβαδειάς είναι από μόνες τους προορισμός για μονοήμερη εκδρομή. Περπατάς στα πλακόστρωτα, δίπλα σε καταρράκτες, κάτω από τα πλατάνια, επιλέγεις το καλύτερο πόστο και πίνεις λοιπόν, τον καφέ σου χαλαρά^ το ταξίδι της επιστροφής δεν είναι ούτε 90 χλμ., όλα σε καλή εθνική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.