Excelsior Hotel

Ντιζαϊνάτο, σε κέλυφος art deco, το «Excelsior» είναι ένα ξενοδοχείο-αφορμή για ν’ ανεβούμε στη Θεσσαλονίκη. Aκόμη και μόνο γι’ αυτό.

Excelsior Hotel

Ντιζαϊνάτο, σε κέλυφος art deco, το «Excelsior» είναι ένα ξενοδοχείο-αφορμή για ν’ ανεβούμε στη Θεσσαλονίκη. Aκόμη και μόνο γι’ αυτό.

Excelsior Hotel - εικόνα 1

Ολα αυτά τα μεσοπολεμικά μέγαρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μοιάζουν σαν να περιμένουν κάποιον να τα μετατρέψει σε boutique hotels. Τα βασικά υλικά της σκηνογραφίας υπάρχουν ήδη... Το κτίριο του «Excelsior», στη γωνία Κομνηνών και Μητροπόλεως, με τη γοητευτική πρισματική του πρόσοψη (ένα ιδιαίτερο στοιχείο που έχουν συνήθως τα μεσοπολεμικά γωνιακά κτίρια), λειτούργησε αρχικά το 1925 ως ξενοδοχείο, αλλά αργότερα μετατράπηκε σε κτίριο γραφείων. Η αίγλη του, που δηλωνόταν περήφανα από το όνομά του (αναφορά στο διαμάντι Excelsior, το μεγαλύτερο και πολυτιμότερο του κόσμου – τουλάχιστον μέχρι το 1905), ξεθώριασε σταδιακά. Μου έκανε εντύπωση ότι οι Θεσσαλονικείς φίλοι δεν το είχαν καν υπόψη τους κι ας είναι ένα τόσο εντυπωσιακό κτίριο, με άφθονα νεοκλασικά αλλά και χαρακτηριστικά art deco στοιχεία. Έως ότου το «υιοθέτησε» η ξενοδοχειακή οικογένεια Τορνιβούκα, γνωστή όχι μόνο από το all time classic resort στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, το «Eagles Palace», και το τετράστερο «City Hotel» στo κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και ως η οικογένεια που είχε το μυθικό «Μεντιτερανέ», το οποίο έκλεισε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1978.

Excelsior Hotel - εικόνα 2

Η πρώτη κίνηση, φυσικά, ήταν η ανακαίνιση, που θα αναδείκνυε τη φυσιογνωμία του κτιρίου, τις ψηλοτάβανες αίθουσες με τα γύψινα διακοσμητικά στοιχεία, το κεντρικό κλιμακοστάσιο με την ελικοειδή ξύλινη κουπαστή, το σιδερένιο ασανσέρ-αντίκα... Ο ανασχεδιασμός ανατέθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK Στυλιανίδης, το οποίο έχει δώσει στο παρελθόν εξαιρετικά δείγματα γραφής με τη δημιουργία μίνιμαλ ξενοδοχείων. Άλλωστε και στο «Excelsior» η απόφαση ήταν η διαρρύθμιση να έχει απόλυτα μίνιμαλ και σύγχρονο χαρακτήρα κι αυτό ήταν που απογείωσε το τελικό αποτέλεσμα. Τα πάντα μοιάζουν να πλέουν στο φως. Τα λευκά ψηλοτάβανα δωμάτιά του, μάλιστα, έχουν ακόμη πιο αρχοντικό χαρακτήρα, χάρη στις αυστηρές γραμμές των ιταλικών ντιζάιν επίπλων. Η λιτότητα της σύνθεσης «σπάει» με μελετημένες πινελιές χρώματος, όπως π.χ. τα κίτρινα πάνελ που παίζουν το ρόλο της κουρτίνας. Τα φωτιστικά, κάποια με εξαιρετικές γλυπτές φόρμες της Artemide, προσθέτουν στο παιχνίδι του φωτός, που δίνει αυτήν την τόσο αέρινη αίσθηση στο σύνολο. Για τη διαρρύθμιση των 34 δωματίων έγιναν αρκετές ενοποιήσεις χώρων, αλλά και πάλι, με εξαίρεση τον τελευταίο όροφο που είναι καινούργια προσθήκη, τα δωμάτια δεν είναι ιδιαίτερα ευρύχωρα σε τετραγωνικά. Έξυπνες ιδέες, όμως, δίνουν λύσεις και δημιουργούν σύνολα που δεν σου δίνουν ούτε μια στιγμή την αίσθηση της στενότητας – ιδιαίτερα στα μπάνια, από τα οποία συχνά η ντουσιέρα έχει... αποσπαστεί, για ν’ αποτελέσει στοιχείο του κυρίως δωματίου.

Excelsior Hotel - εικόνα 3

Η ρεσεψιόν είναι μικρή, αλλά δεν μπορείς να μην την προσέξεις χάρη στο «βιομορφικό» γλυπτό-φωτιστικό που κρέμεται από το ταβάνι και είναι έργο Ισραηλινής ντιζάινερ. Οι χώροι στο ισόγειο συμπληρώνονται από την brasserie, που φιλοδοξεί ν’ αναδειχθεί σε νέο στέκι της πόλης. Κι εδώ ο χώρος είναι λευκός, αυστηρά γεωμετρημένος. Κάποιοι σχολίασαν ότι μοιάζει άδειος. Όμως εμάς μας άρεσε ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, διότι δεν έχει τη «νόσο της καφετέριας» (βλέπε θέλω να δείξω πολύ high) και χτίζει χαρακτήρα με τις λεπτομέρειες στα φωτιστικά και στους σύγχρονους πίνακες. Στον ημιώροφο βρίσκεται η αίθουσα πρωινού, χώρος που από τα Χριστούγεννα θα λειτουργεί και ως γκουρμέ εστιατόριο τα βράδια. Δεν προλάβαμε, δυστυχώς, να δοκιμάσουμε τα πιάτα στα δύο εστιατόρια (σίγουρα θα κάνουμε κι ένα δεύτερο inspection...), αλλά βασίζουμε την εμπιστοσύνη μας στην εμπειρία που έχει αποκομίσει η εταιρεία από το «Eagles Palace», ένα ξενοδοχείο το οποίο, χωρίς να έχει κάνει μεγάλες κινήσεις, έχει παράδοση στο καλό και ουσιαστικά νόστιμο φαγητό.

Τέλος, οι τιμές του –από € 195 με πρωινό– δείχνουν μια εξαιρετική σχέση αναφορικά με την ποιότητα. Φαντάζομαι ότι ήδη έχετε καταλάβει το συμπέρασμά μας: το «Excelsior» είναι ένα από τα πιο γοητευτικά νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα.

INFO

To «Excelsior Hotel» είναι μέλος των SLH, Κομνηνών 10 & Μητροπόλεως 23, 2310021020, www.excelsiorhotel.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.