Innsbruck vs Salzburg

Η αιώνια χειμερινή μάχη του καλού με το καλύτερο λαμβάνει χώρα τέτοια εποχή στα δύο top αυστριακά θέρετρα διακοπών που αγαπούν πολύ οι Έλληνες. Ο Δημήτρης Βγενής-Φαλλιέρος προσπαθεί μάταια να επιλέξει ανάμεσα στο μπαρόκ, κουλτουριάρικο Salzburg και το πιο έξω καρδιά τιρολέζικο Innsbruck.

Innsbruck vs Salzburg

Η αιώνια χειμερινή μάχη του καλού με το καλύτερο λαμβάνει χώρα τέτοια εποχή στα δύο top αυστριακά θέρετρα διακοπών που αγαπούν πολύ οι Έλληνες. Ο Δημήτρης Βγενής-Φαλλιέρος προσπαθεί μάταια να επιλέξει ανάμεσα στο μπαρόκ, κουλτουριάρικο Salzburg και το πιο έξω καρδιά τιρολέζικο Innsbruck. Updated: 7/12/2012

IΝΣΜΠΡΟΥΚ

Innsbruck vs Salzburg - εικόνα 1

LIFESTYLE

Το γεγονός ότι βρίσκεται προς Ιταλία μεριά, στην αυστριακή επαρχία του Τιρόλο, του χαρίζει κάτι από την αυθεντικά ρουστίκ ατμόσφαιρα που αγαπούν οι νεανικές παρέες, οι οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και οι φαν του σκι και του χαλαρού αλπικού lifestyle. Πιο minion και low profile από το Σάλσμπουργκ, ένας Θεός ξέρει πώς τα καταφέρνει και αντιστέκεται ακόμη στη στενή τουριστική πολιορκία... Τα χιονισμένα βουνά εδώ είναι σε ακόμα πιο κοντινή απόσταση απ’ ό,τι στο Σάλσμπουργκ και σας περιμένουν για σκι, αλλά εσείς παίξτε το αδιάφοροι για λίγο και κάντε μια βόλτα στην πόλη. Μοιάζει με μικρό ταξίδι στο χρόνο, στην εποχή των Αψβούργων, και μπορεί να νιώσετε ότι παίζετε σε μπαρόκ ταινία εποχής. Φτάστε στη Λεωφόρο Maria Theresien και θα νιώσετε κάτι από Παρίσι – φταίει μάλλον η Αψίδα του Θριάμβου τους, η Triumphpforte. Μην απομακρύνεστε, πίσω από τις πόρτες κρύβονται μικρά cozy cafes – δεν θ’ αράξετε για μια ζεστή σοκολάτα; Στα must see είναι και η αναγεννησιακή εκκλησία Hofkirche, με τα χάλκινα αγάλματα που οι ντόπιοι αποκαλούν «Μαύρα Φιλαράκια», και το Goldenes Dachl, η «Χρυσή Στέγη», το έμβλημα του Ίνσμπρουκ. Οι φωτογραφικές μηχανές παίρνουν φωτιά εκεί. Ψώνια και βόλτες μέχρι να σκοτεινιάσει στη Herzog Friedrich και μετά γεμίστε τις μπαταρίες σας στο «Cafe Katzung». Τον Δεκέμβριο έχουν ήδη στηθεί οι glossy χριστουγεννιάτικες αγορές στη Λεωφόρο Maria Theresien, στην Παλιά Πόλη και στο Hungerburg, όπου θα πάτε με το τελεφερίκ.

Σ’ ένα γραφικό ύψωμα πάνω από την πόλη θα περιπλανηθείτε στους κήπους του Ambras Castle για μια ολίγον μεσαιωνική εμπειρία. Μην ξεχάσετε να ανεβείτε και στο λόφο Bergisel, για να... αποτοξινωθείτε κάπως από το μπαρόκ. Εκεί, πριν από λίγα χρόνια, η Zaha Hadid, η «μεγάλη» κυρία της αρχιτεκτονικής, έφτιαξε μια βγαλμένη από το μέλλον πίστα για ski jumps (φωτό), ένα φευγάτο πύργο-σαλέ για καφέ και μαγική θέα και το πιο extravagant τελεφερίκ του κόσμου. Κάθε Ιανουάριο διοργανώνεται εδώ και το Four Hills Tournament.

Innsbruck vs Salzburg - εικόνα 2

Σκι & Action

Τα βουνά γύρω από το Ίνσμπρουκ μοιάζουν με μια «παράλληλη διάσταση», όπου όλοι κάνουν ski και snowboard. Αυτήν τη διάσταση ονομάζουν Olympia SkiWorld κι έχει εννέα χιονοδρομικά κέντρα με πίστες για διάφορα επίπεδα, fun parks για φανατικούς snowboarders αλλά και ατελείωτες διαδρομές για cross country skiers σε μια έκταση 295 χλμ. Όταν ξεθεωθείτε από το ski (γιατί θα ξεθεωθείτε), βγάλτε τις μπότες και χαλαρώστε με μια εκδρομή στη μικρή πόλη του Hall. Φτιάξτε στο νου σας την εικόνα: ψηλοί πύργοι, περίτεχνες εκκλησίες και σπίτια με γκόθικ προσόψεις. Εναλλακτικά πηγαίνετε προς το χωριό Igls κάνοντας μία από τις πιο ωραίες διαδρομές, με το τραμ να περνά μέσα από βουνά και χιονισμένα δάση.

Innsbruck vs Salzburg - εικόνα 3

Apres ski

Η παραδοσιακή τιρολέζικη κουζίνα έχει εδώ την τιμητική της. Στη Herzog Friedrich, τον κεντρικό δρόμο της πόλης, είναι μαζεμένα τα εστιατόρια που «μιλάνε την τοπική γλώσσα». Ένα από τα καλύτερα είναι και το «Elferhaus». Cozy ατμόσφαιρα, νεανικό κοινό, δίσκοι με μπίρες να πηγαινοέρχονται και αυστριακές νοστιμιές (+43512582875). Στο «Goldener Adler» δοκιμάστε ντόπιο μπέικον με καυτερή σος horseradish αλλά και Zopfebraten, μια πολύ γευστική σπεσιαλιτέ με λωρίδες μοσχαριού και κρέμα με βότανα (+43512571111). Οι γκουρμέ σημειώστε το «Pavillion» (+43512257000), μ’ ένα αστέρι Michelin, σε μοντέρνο χώρο δίπλα στο Θέατρο και το «Europa Stuberl»: χωρισμένο σε πέντε αίθουσες-σαλόνια, το καθένα με ιδιαίτερο τιρολέζικο χαρακτήρα – αν βρείτε tafelspitz, παραγγείλτε το, είναι έκπληξη (+435125831). Όπως κάθε φοιτητούπολη που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και το Ίνσμπρουκ κάνει τα πάντα για να μη «μουχλιάσει». Το νεανικό spirit του Ίνσμπρουκ κρατιέται ζωντανό στο «Down Under», το «Plateau» και το «Zappa» (+43512581057), το οποίο βρίσκεται κοντά στο πανεπιστήμιο κι έχει γίνει στέκι. Πιο αργά περάστε και από το «Blue Chip» (+43512565050) στη Herzog-Friedric, για να δείτε πώς μεταλλάσσεται η πόλη το βράδυ.

Innsbruck vs Salzburg - εικόνα 4

Hotels

Η διαμονή στο Ίνσμπρουκ δεν περιορίζεται πλέον σε μικρά city hotels με αύρα αυστριακής φάρμας. Μοντέρνο ιταλικό design και τιρολέζικη άνεση θα βρείτε στο «Grand Hotel Europa». Πεντάστερο, με μετρημένη πολυτέλεια, παίρνει επάξια τον τίτλο του πιο chic ξενοδοχείου στην περιοχή. Το εστιατόριό του, δε, το «Europa Stuberl», είναι για πολλούς ο γαστρονομικός προορισμός της πόλης (+435125831, www.grandhoteleuropa.at/en/). Αν, πάλι, θέλετε ένα καθαρόαιμο design μέρος, δείτε το concept που κρύβεται πίσω από το «The Penz Hotel» (φωτό) με τα πιο καινούργια δωμάτια στην πόλη. Ακόμη και να μη μείνετε εκεί, όμως, περάστε μια βόλτα από το «American Bar» στον 5ο όροφο και χαλαρώστε μ’ ένα κοκτέιλ έπειτα από μια ημέρα... ανελέητου ski (+43512575657-0, www.the-penz.com). Ανανεωμένο επίσης επέστρεψε το «Maximilian Hotel». Τα superior δωμάτιά του έχουν γίνει αγνώριστα, τα υπόλοιπα είναι απλώς αξιοπρεπή (+4351259967-0, www.hotel-maximilian.com/en/).

ΣΑΛΣΜΠΟΥΡΓΚ

Innsbruck vs Salzburg - εικόνα 5

LIFESTYLE

Θέλετε αριστοκρατικό sightseeing με αύρα κλασικής κεντροευρωπαϊκής city culture; Είστε στο σωστό μέρος και θα το καταλάβετε περπατώντας στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης μαζί με τους υπόλοιπους φαν της μπαρόκ αισθητικής και της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς, οι οποίοι κάνουν check in σε ιστορικά palaces και απολαμβάνουν sachertorte σε cafes-εμπειρία. Θέλετε να τραγουδήσετε κάτι από τη «Μελωδία της Ευτυχίας»; Δεν θα σας παρεξηγήσει κανείς! Το Σάλσμπουργκ, όπου γυρίστηκε η ταινία, διατηρεί κάτι από την παραμυθένια ατμόσφαιρά της. Θέλετε ν’ ακούσετε Μότσαρτ; Το πνεύμα του είναι πάντα εκεί, στην Πλατεία Mozartplatz, στο Geburtshaus (το σπίτι όπου γεννήθηκε και το οποίο τώρα έχει γίνει μουσείο), στις συναυλίες κλασικής μουσικής που μαζί με το κουκλοθέατρο παραμένουν σταθερά hits για γιορτινές εξόδους, στις όχθες του ποταμού Salzach, στα σοκολατάκια! Θέλετε και λίγο glamour, και ψώνια με Christmas spirit; Δεν έχετε παρά να βολτάρετε στην Getreidegasse, το μεγάλο δρόμο με τα εμπορικά κέντρα. Και μετά, για γλυκό με καφέ, θα πάτε στο διάσημο «Cafe Tomaselli» (το στρούντελ και τα κέικ του ακόμη τα θυμόμαστε) αλλά και στο «Cafe Furst». Στις γιορτές τα τρομακτικά πνεύματα Krampus και Perchten θα τριγυρνούν στους δρόμους και θα φέρνουν τύχη σε όποιον τα αγγίξει. Εσείς, εν τω μεταξύ, θα τριγυρνάτε στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Πλατείας Καθεδρικού και της Πλατείας Residenz (εκεί θα πάτε και για το πρώτο πρωινό του νέου έτους) και θα ψωνίζετε λιχουδιές. Sightseeings must το κάστρο και οι κήποι Mirabell και το κάστρο Hohensalzburg, που φαίνεται απ’ όλη την πόλη. Μη διστάσετε ν’ ανεβείτε: η θέα στις χιονισμένες στέγες και στους τρούλους των εκκλησιών είναι μοναδική. Για πιο contemporary τύπους, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Monchsberg μοιάζει σαν να κρέμεται πάνω από την Πλατεία Anton Neumayr, ενώ αν πεινάσετε, το εστιατόριό του «M 32» είναι από τα πιο hip της περιοχής.

Innsbruck vs Salzburg - εικόνα 6

Σκι & Action

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 22 χιονοδρομικά έχει η ευρύτερη περιοχή του Σάλσμπουργκ, πράγμα που μεταφράζεται σε 580 lifts και πίστες 1.700 χλμ. Το μόνο desavantage σε σχέση με το Ίνσμπρουκ είναι ότι εδώ θα χρειαστείτε λίγη περισσότερη ώρα για να φτάσετε. Θυμηθείτε το Hochkonigs, ένα από τα πιο μεγάλα και σχετικά κοντινά ski resorts και... σκίστε τις πίστες άφοβα. Αν το σκι δεν είναι το φόρτε σας, βγείτε λίγο έξω από την καρδιά της πόλης και βρείτε την περιοχή Salzkammergut με τις αναρίθμητες λίμνες. Στο κάστρο του Hellbrunn, αν και θα το διαφημίζουν όλοι, μην πάτε – είναι κλειστά από τις αρχές Νοεμβρίου.

Innsbruck vs Salzburg - εικόνα 7

Apres ski

Γκουρμέ εστιατόρια σε περιβάλλον που σε πάει πίσω στο χρόνο αλλά και αυθεντικές παραδοσιακές αυστριακές pubs (gasthaus) αποτελούν τις πιο ιδιαίτερες προτάσεις για φαγητό στο Σάλσμπουργκ. Το δείπνο στο «Stiftskeller St. Peter» θεωρείται εμπειρία. Σ’ ένα παλιό μοναστήρι Βενεδικτίνων λειτουργεί εδώ και 1.200 χρόνια με τοπική κουζίνα που τη συνοδεύουν οι μελωδίες του Μότσαρτ (+436628412680, www.stpeter-stiftskeller.at/en ). Το Σάλσμπουργκ διαθέτει δύο εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Μichelin: το «Pfefferschiff Connoisseur Restaurant» (δοκιμάστε γατόψαρο σε κρέμα πατάτας μαριναρισμένο σε πέστο με κολοκυθόσπορους) και το «Gasthof Brandstatter» – highlight η «πάπια του αγρότη» που σιγοψήνεται για ώρες. Στο «Die Wasse», για χαλαρή διάθεση και φαγητό ταβέρνας (+43662872246, www.dieweisse.at), και στο μικρό «Perkeo» για φρέσκια σύγχρονη κουζίνα (+43662870899). Όταν οι υπόλοιποι θα πάνε για ύπνο, εσείς δώστε ραντεβού για ποτό στο πάντα ζωντανό και instyle «Republic» (+43662841613, www.republic-cafe.at).

Innsbruck vs Salzburg - εικόνα 8

Hotels

Τα ιστορικά grande palaces δίνουν το στίγμα της luxury διαμονής, ενώ δεν λείπουν και τα μοντέρνα city hotels για τους αμετανόητους design lovers. Grande όσο και το ίδιο το Σάλσμπουργκ, το «Sacher» (φωτό), στις όχθες του ποταμού και με θέα στην Παλιά Πόλη, είναι αγαπημένη επιλογή. Κάθε δωμάτιο ή σουίτα του διαφέρουν από τα υπόλοιπα, αλλά όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τα προσεγμένα έπιπλα, τα κομμάτια-αντίκες και μια –καλώς εννοούμενη– ροπή προς την πολυτέλεια. Σημειώστε ότι φημίζεται για το ζαχαροπλαστείο που λειτουργεί στο εσωτερικό του και φτιάχνει τα διάσημα sachertorte (+43662889770, www.sacher.com/en-hotel-sacher-salzburg.htm). Αν θέλετε κάτι πιο... light, μια αξιόλογη πρόταση είναι το προσεγμένο city hotel «Blaue Gans Art». Οι ιδιαιτερότητές του, εκτός από την αναμφισβήτητα καλή του τοποθεσία στο κέντρο της Παλιάς Πόλης, είναι η απλότητα στο ντεκόρ, τα ανοιχτά και «ξεκούραστα» χρώματα και οι λιτές ξύλινες επενδύσεις (+436628424910, www.hotel-blaue-gans-salzburg.at/en). Μπροστά από το ποτάμι, σε υπερ-ρομαντικό σημείο, θα βρείτε και μια design επιλογή, το «Hotel Stein», το οποίο μετά τη ριζική του ανακαίνιση διανύει την καλύτερη φάση του. Στα 55 δωμάτιά του έχει επιτύχει ένα πολύ καλό μείγμα ’50s μινιμαλισμού και σύγχρονων αντικειμένων (+436628743460, www.hotelstein.at). Πιο κλασική επιλογή είναι το «Carlton», με πλεονεκτήματα την τοποθεσία του (δίπλα στους κήπους του Mirabell) και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται. Tip: ζητήστε δωμάτιο στο πίσω μέρος, γιατί είναι πιο ήσυχα (+436628821910, www.nh-hotels.com/nh/en/hotels/austria/salzburg/nh-carlton.html).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.