Παρίσι

Και value for money, και signe! Το trend των τελευταίων χρόνων στο Παρίσι θέλει κουζίνες που φέρουν υπογραφές σπουδαίων σεφ, σε περιβάλλον απλό και καθημερινό και με χαμηλότερες τιμές. Η Ντένη Καλλιβωκά δοκιμάζει τα πιο ιδιαίτερα μπιστρό για τη χριστουγεννιάτικη ατζέντα σας.

Παρίσι

Και value for money, και signe! Το trend των τελευταίων χρόνων στο Παρίσι θέλει κουζίνες που φέρουν υπογραφές σπουδαίων σεφ, σε περιβάλλον απλό και καθημερινό και με χαμηλότερες τιμές. Η Ντένη Καλλιβωκά δοκιμάζει τα πιο ιδιαίτερα μπιστρό για τη χριστουγεννιάτικη ατζέντα σας.

Παρίσι - εικόνα 1
Tα πιάτα σου μιλούν στo «Aux Lyonnais», που εδώ και λίγα χρόνια λειτουργεί κάτω από την μπαγκέτα του Alain Ducasse χωρίς να χάσει τίποτα απο τη fin de siecle ατμόσφαιρά του.

Άρχισε σαν τάση πριν από μερικά χρόνια και τώρα με την οικονομική κρίση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ! Μιλάμε για τo trend που θέλει πολύ καλούς σεφ να αποχωρούν από τις συνεργασίες τους και ν’ ανοίγουν τα δικά τους μπιστρό-εστια­τόρια, την ίδια ώρα που μεγάλοι σεφ όπως ο Michel Rostang, ο Guy Savoy και ο Alain Ducasse αγοράζουν παλιά μπιστρό και βάζουν μέσα τη λατρεία τους για το φαγητό με σκοπό να προσφέρουν ποιοτική αλλά και πιο προσιτή κουζίνα που μπορεί να απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Κάποια από αυτά είναι συνοικιακά, αρκετά εξαιρετικά απλά (όσον αφορά το περιβάλλον), συχνά τα τραπέζια είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο, αλλά σε όλα έφαγα καλά και προπάντων ένιωσα ότι η σχέση ποιότητας-τιμής ήταν εξαιρετική. Μπορεί οι ορδές των fashion victims να συνωστίζονται στα καινούργια concept restaurants, αλλά ακόμη και το πιο αλλοπρόσαλλο φρικιό κράτα μια αγαπημένη συνοικιακή διεύθυνση κρυμμένη στο μανίκι του. Τελικά, αυτή είναι η ουσία του παριζιάνικου φαγητού, η τοπική ταβέρνα όπου σε χαιρετούν με εγκάρδια χειραψία και το φαγητό πάει παρέα με το «αισθάνομαι άνετα, περνάω καλά». Δοκιμάστε τα και θα μπείτε για τα καλά στο feeling του παριζιάνικου καθημερινού dining.

CHEZ L’AMI JEAN

Παρίσι - εικόνα 2

Καθισμένη σε μια στενή γωνιά σε ένα μάγκικο κουτούκι στο 7ο διαμέρισμα το οποίο εδώ και 3-4 χρόνια περίπου ανάλαβε ο Stephane Jego, ένας σεφ από το αγαπημένο «La Regalade», ακουμπάω τους αγκώνες μου σ’ αυτούς του διπλανού μου. Το εστιατόριο είναι τόσο γεμάτο και τα τραπέζια τόσο κοντά το ένα στο άλλο που οι εύσωμοι πελάτες «αγκαλιάζουν» όλο το τραπέζι και οι διπλανοί γίνονται κοινωνοί όλων των μυστικών σας – αν δεν έχετε προλάβει να πιάσετε φιλία μαζί τους. Ένας αλλόφρων σερβιτόρος αφήνει μια πινακίδα που σε δυσανάγνωστα γαλατικά περιγράφει τα μενού τριών πιάτων στην τιμή fixe των € 32 και φεύγει αφήνοντάς μας να το ισορροπήσουμε στην άκρη του τραπεζιού. Κρέμα από αβγό σε βάσκικη συνταγή, κονκασέ από St Jacques με λάδι και λεμόνι, ποικιλία αλλαντικών και αρνάκι από τα Πυρηναία κι ένας κόκκινος Ροδανός για συνοδεία. Στο τέλος ποικιλία τυριών με μέλι και κρέμα λεμονιού με ζελέ από φιστίκι. Φίνες καλοζυγισμένες γεύσεις.

27, Rue Malar, +330147058689.

AUX LYONNAIS

Παρίσι - εικόνα 3
πιστρό-ταβέρνα με ατμόσφαιρα γεμάτη ζωντάνια το «Chez l’ami Jean».

Βρίσκεται κοντά στο χρηματιστήριο και την Opera Comique από το 1890 κι αγοράστηκε πριν από μερικά χρόνια από τον Thierry de la Brosse και τον Alain Ducasse. Και ενώ ουσιαστικά το ντεκόρ δεν άλλαξε, ο χώρος είναι πιο αστραφτερός από ποτέ. Τα πράσινα και ροζ πλακάκια, το ασπρόμαυρο πάτωμα, η ταπετσαρία στο χρώμα του κόκκινου κρασιού, τα ασπροκόκκινα λινά τραπεζομάντιλα και τα αντικείμενα fin de siecle φτιάχνουν ένα περιβάλλον που σε ταξιδεύει. Το φαγητό, πάντα λιονέζικο, αλλά λίγο πιο ελαφρύ. Ένα παραδοσιακό oeuf cocotte, σε ψηλό ποτήρι, ένα χοιρινό πατέ με foie gras, τα μνημειώδη αλλαντικά του και το φουσκωτό σουφλέ Grand Marnier που όμοιό του δεν έχω γευτεί αλλού. Μενού €30, a la carte € 38-55.

32, Rue Saint Marc, +330142966504.

BENOIT

Παρίσι - εικόνα 4
Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στους δρόμους του Παρισιού.

Αν μιλάμε για κλασικά μπιστρό πώς να αγνοήσουμε το «Benoit»; Πανέμορφο, με δαντελένια κουρτινάκια, κόκκινες ταπετσαρίες, καθρέφτες και βιτρό, παραμένει ένα από τα λίγα απολύτως αυθεντικά παριζιάνικα μπιστρό έπειτα από μια πορεία σχεδόν 100 χρόνων. Το 2005 ο Alain Ducasse το έβαλε κάτω από την ομπρέλα των εστιατορίων του χωρίς να αλλοιώσει –κάθε άλλο μάλιστα– την αυθεντικότητά του. Εδώ θα δοκιμάσετε καλοφτιαγμένα κλασικά γαλλικά πιάτα, ενώ έχετε μια επιλογή από μια λίστα με 350 ετικέτες. Σαλιγκάρια, φιλέτο γλώσσας, σαλάχι, παραδοσιακό tete de veau και tarte tatin. Μενού € 38, a la carte € 55-88.

20, Rue Saint Martin (μετρό: Chatelet les Halles), +330142722576.

RECH

Παρίσι - εικόνα 5
Απίθανο σέρβις και υποδειγματικό στιλ στο «Spoon».

Το παλιό «Rech», αγαπημένο μπιστρό με θαλασσινά στην Αvenue des Ternes, λειτουργεί κι αυτό πλέον κάτω από τη διεύθυνση του μεγάλου Ducasse. Πίσω στο 1925 όμως, ο August Rech από την Αλσατία είχε δοκιμάσει την τύχη του στο Παρίσι ανοίγοντας ένα μπακάλικο, το οποίο εξελίχθηκε σύντομα σε ένα λαμπερό art deco cafe-restaurant, ένα μέρος όπου οι κυρίες και οι κύριοι της εποχής, άψογα ντυμένοι, απολάμβαναν αντί σουκρούτ, στρείδια από διάφορες περιοχές. Εδώ μην έρθετε για ψαγμένες σπεσιαλιτέ τριά­στερου εστιατορίου, αλλά για κλασική κουζίνα θαλασσινών, με πολύ καλές πρώτες ύλες, που όμως στα σωστά χέρια γίνεται, άψογη, σωστή, γευστική και ενίοτε και δημιουργική. Για δείπνο δύο ατόμων με πρώτο πιάτο, κυρίως και γλυκό χωρίς κρασί θα πληρώσετε περίπου € 110.

Μενού € 34-53.

62, Αv. des Ternes, +330145722947.

ATELIER MAITRE ALBERT

Παρίσι - εικόνα 6
Ένα γλυκό μετά το γεύμα επιβάλλεται, και όχι όποιο κι όποιο αλλά τα macarons του La Duree.

Αν τώρα ψάχνετε για ένα πιο μοντέρνο και κοσμοπολίτικο περιβάλλον, στην καρδιά της πιο παλιάς γειτονιάς του Παρισιού, πίσω από την Παναγία των Παρισίων, θα βρείτε το «Atelier Maitre Albert», ένα από τα εστιατόρια του Guy Savoy. Ένα τεράστιο τζάκι, πολύ ωραίος φωτισμός, άνεση στα τραπέζια, μπουκάλια στους τοίχους. Θα βρείτε γουρουνάκι γάλακτος στη σούβλα, magrets πάπιας κ.ά. Μενού € 24 (μεσημέρι καθημερινής), € 40-50.

1, Rue Maitre Albert, +330156813001.

CLOS DES GOURMETS

Παρίσι - εικόνα 7

Από τα αγαπημένα εστιατόρια των food lovers. Η επιτυχία του οφείλεται στον ταλαντούχο σεφ Arnaud Pitrois που δεν ξέχασε τα μαθήματα που πήρε από τους δασκάλους του Guy Savoy και Eric Frechon. Ετοιμάζει με μαεστρία πιάτα που έχουν την προσωπική του σφραγίδα, εξισορροπεί κλασικές σπεσιαλιτέ (γεμιστό λάχανο, στήθος πάπιας με blueberries) προσθέτοντας ευρηματικές νότες (φτιάχνει σος καραμέλας με αλάτι, παγωτό θυμάρι κ.λπ.). Χρειάζεται να σας πούμε ότι οι τιμές είναι χαμηλές για να σας πείσουμε να πάτε; Μενού € 29, 35.

16, Αv. Rapp, +330145517561.

GAYA RIVE GAUCHE PAR PIERRE GAGNAIRE

Παρίσι - εικόνα 8
Ο τριάστερος Pierre Gagnaire ήθελε ένα εστιατόριο πιο καθημερινό, πιο «εύκολο», πιο διασκεδαστικό κι έφτιαξε το «Gaya Rive Gauche».

Ο τριάστερος σεφ Pierre Gagnaire, ιδιοκτήτης ήδη ενός εμβληματικού εστιατορίου στο Παρίσι αλλά και των μοδάτων «Sketch» σε Λονδίνο και Τόκιο, ήθελε να φτιάξει ένα εστιατόριο πιο καθημερινό, πιο «εύκολο» πιο διασκεδαστικό. Και εγενέτο το «Gaya Rive Gauche». Το ντεκόρ του Christian Ghion έχει θαλασσινή έμπνευση όπως και το έξυπνο μενού του βασίζεται φυσικά στο ψάρι – από το πιο ταπεινό μέχρι και το πιο «πρωτοκλασάτο». Έχει μάλιστα και ένα αστέρι Michelin.

Μενού € 35.

44, Rue Bac, +330145447373.

SENDERENS

Παρίσι - εικόνα 9
Προσεγμένη art de la table στο «Rech».

Εστιατόριο-θεσμός στην Place de la Madeleine, το διάσημο εστιατόριο του Lucas Carton άνοιξε το 1925. Μετονομάστηκε σε «Sanderens» το 2005 και άλλαξε τελείως ύφος, προσφέροντας ένα χώρο πιο χαλαρό και σαφώς πιο οικονομικό (με € 100 τρως ένα πλήρες γεύμα με 2 ποτήρια κρασί, έχοντας δοκιμάσει την κουζίνα του διάσημου σεφ Alain Sanderens, που ακόμη και σ’ αυτήν την πιο απλή εκδοχή της έχει κερδίσει δύο αστέρια Michelin). Το μυστικό; Απλούστερα υλικά. A la carte από € 72.

9, Ρl. de Madeleine, +330142652290.

RUE BALZAC

Δημιούργημα του Johnny Hallyday και του ηθοποιού Claude Bouyillon σε συνεργασία με τον σεφ Michel Rostang, ο οποίος ανέθεσε σε έναν από τους μαθητές του, τον Yann Roncier, να «τρέχει» την κουζίνα. Κι εκείνος ετοίμασε ένα πρωτότυπο μενού με βάση τα αγαπημένα πιάτα των διά­σημων ιδιοκτητών, π.χ. μικρή πάστα με πράσινες ελιές και παρμεζάνα για τον Johnny. A la carte € 32-80.

8, Rue Lord Byron, +330153899091.

SPOON

Μέχρι πρότινος στο εστιατόριο αυτό του Alain Ducasse έφτιαχνες το δικό σου μενού, διαλέγοντας το πιάτο, τη σος και τη γαρνιτούρα. Πρόσφατα όμως το «Spoon»... το γύρισε σε δύο μενού: το Spoon Origins με τα παλιά πιά­τα του εστιατορίου και το Spoon Now που επικεντρώνεται στη γαλλική παράδοση. Καλοφτιαγμένα πιάτα, εξαιρετικά ταιριάσματα με κρασιά απ’ όλο τον κόσμο και «nouveau chic» περιβάλλον. Μενού

€ 47-89.

12, Rue Marignan, +330140763444.

AU TRoU GASCON

Ο Alain Dutournier ξεκίνησε εδώ την καριέρα του το 1973, προερχόμενος από την περιοχή της Γασκώνης. Και παρότι τώρα είναι ένας βραβευμένος σεφ, ιδιοκτήτης ενός εξαιρετικού διάστερου εστιατορίου στην καρδιά του Παρισιού, του «Carre des Feuillants», το μπιστρό του παραμένει οικογενειακή υπόθεση. Με τη σύζυγό του Nicole επικεφαλής, το «Trou Gascon» ευχαριστεί τους connoisseurs με πιάτα της νοτιοδυτικής Γαλλίας –εξαιρετικό cassoulet– αλλά και άλλα περισσότερο ευρηματικά, καθώς και μια λίστα με χίλια κρασιά. Έχει ένα αστέρι Michelin και προσφέρει μενού με € 36-50.

40, Rue Taine, +330143443426.

LA REGALADE

Ποιος δεν έχει ακουστά αυτό το διάσημο μπιστρό με τη ραφιναρισμένη κουζίνα; Εδώ μαγειρεύει ο Bruno Doucet, σεφ με εξαιρετικές περγαμηνές («Gagnaire», «Fouquet’s», «Apicius»), ο οποίος βασίζει το μενού του σε υλικά που βρίσκει ο ίδιος­ καθημερινά στην αγορά. Κάντε οπωσδήποτε κράτηση γιατί είναι διαρκώς γεμάτο (τα σαββατοκύριακα θα το βρείτε κλειστό). Μενού € 32.

49, Av. Jean Moulin, +330145456858.

AFARIA

Στη γλώσσα των Βάσκων «afaria» σημαίνει «το δείπνο σερβίρεται». Πώς να αντισταθείς λοιπόν σε μια τέτοια πρόσκληση από τον Julien Duboue, τον ταλαντούχο πρώην σεφ του «Carre des Feuillants» (δύο αστέρια Michelin) αλλά και του επίσης διάσημου εστιατορίου του Daniel Boulud στη Ν. Υόρκη. Μενού € 21, € 27.

15, Rue Desnouettes, +330148561536.

L’ ABSINTHE

Παραδοσιακό μπιστρό που παντρεύει το παραδοσιακό με το πιο σύγχρονο στιλ του τρίαστερου σεφ Michel Rostang, π.χ. τάρτα μαριναρισμένου σολομού με λευκό τυρί, σοταρισμένα scallops με μπέικον και sherry, και εξαιρετικό boeuf tartare.

24, Pl. du Marche-St. Honore, +330149269004.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμου και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
03/05/2024

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.