Πιέρια Όρη

Γυρίζοντας τα Πιέρια Όρη με βάση το Ελατοχώρι, ο Θάνος Λαμπρόπουλος απολαμβάνει τα υπέροχα βατά δάση και τις νέες αφίξεις βρίσκοντας το ski resort-έκπληξη των τελευταίων χρόνων στην καλύτερή του φάση.

Πιέρια Όρη

Γυρίζοντας τα Πιέρια Όρη με βάση το Ελατοχώρι, ο Θάνος Λαμπρόπουλος απολαμβάνει τα υπέροχα βατά δάση και τις νέες αφίξεις βρίσκοντας το ski resort-έκπληξη των τελευταίων χρόνων στην καλύτερή του φάση.

Πιέρια Όρη - εικόνα 1
Το σαλέ του χιονοδρομικού στις δόξες του.

Πανέμορφη φύση, ποικιλία βλάστησης, ένα χιονοδρομικό μες στο δάσος, μονοπάτια με περιηγητικό ενδιαφέρον, δασικοί δρόμοι για 4x4, όμορφοι οικισμοί με φιλόξενους κατοίκους, ανερχόμενη τουριστική υποδομή με ενδιαφέροντα μικρά ξενοδοχεία αλλά και νέα εστιατόρια με ταλαντούχους σεφ και δημιουργική διάθεση. Τα Πιέρια Όρη, και ιδιαίτερα η ανατολική τους πλευρά, μια περιο­χή θαυμάσιου φυσικού κάλλους που μέχρι πρότινος ζούσε στη σκιά του Ολύμπου, εξελίσσονται σε πόλο έλξης των φυσιολατρών όλης της Ελλάδας. Επίκεντρο το Ελατοχώρι, ένα χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1000 μ., μόλις 28 χλμ. από την Κατερίνη (ο δρόμος, αν και στενός, είναι καλός). Η δημιουργία πριν από μερικά χρόνια του χιονοδρομικού έβαλε ξαφνικά στον ταξιδιωτικό χάρτη το μικρό χωριό που εξελίχθηκε γρήγορα σε δυναμικό ορεινό θέρετρο. Στην ουσία, πρόκειται για δύο χωριά (το παλιό και το νέο), τα οποία αποτελούν σχεδόν συνέχεια το ένα του άλλου. Τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν δημιουργηθεί στο πιο γοητευτικό παλιό Ελατοχώρι, ενώ τελευταία πληθαίνουν οι γευστικές προτάσεις και στα δύο χωριά. Το νέο Ελατοχώρι είναι το κλασικό νεοελληνικό χωριό που δεν το προσπερνάς μεν αδιάφορα, αλλά του λείπει η αυθεντική γοητεία – για παράδειγμα, τα παρτέρια με λουλούδια που μόλις πρόσφατα εγκατέστησε η κοινότητα είναι πλαστικά. Εδώ βρίσκονται οι κατοικίες των χωριανών και άρα η κυρίως αγορά. Τριγύρω, ωστόσο, τα υπέροχα, βατά δάση συνθέτουν ένα τοπίο μαγευτικό, αλλά ταυτόχρονα εύκολα προσβάσιμο σε όλους. «Δεν είναι απλά ένα βουνό, είναι ένα τεράστιο πάρκο, το πάρκο των Πιερίων», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Μάνος, ποδηλάτης και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Κόκκινο Πιπέρι».

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνω ως εδώ, αυτό το τριήμερο, οργώνοντας τους γύρω δρόμους σ’ ένα τριήμερο drive παρέα με ντόπιους επιχειρηματίες που αγαπούν τον τόπο και κοπιάζουν για τη σωστή ανάπτυξή του, βίωσα πιο έντονα και ολοκληρωμένα τις εικόνες του δάσους και την ήρεμη αύρα της περιοχής. Ένιωσα την ενέργεια του βουνού των Πιερίδων Μουσών και έφυγα με έντονη διάθεση να επιστρέψω σύντομα.

Βυθισμένος στην αναπαυτική πολυθρόνα και με το τζάκι να μας συντροφεύει, συζητώ με την Εύα και τον Χρήστο, τους ιδιοκτήτες του ξεχωριστού ξενώνα «Vaela Pallas», για τις βελτιώσεις υποδομών που –επιτέλους– ολοκλήρωσε ο δήμος (ασφαλτοστρώσεις, φωτισμός δρόμων, ανάδειξη των πηγοβρυσών, ανασκευή του νερόμυλου) αλλά κυρίως για το πρόγραμμα της επόμενης μέρας. Έχει προηγηθεί ένα λουκούλλειο δείπνο στον ξενώνα και ήδη ετοιμάζομαι να αποσυρθώ για ύπνο στη... Γρανάδα. Μεταφορικά φυσικά, αφού το «Vaela Pallas» έχει την ιδιαιτερότητα καθένα από τα δεκαεπτά δωμάτιά του να διαθέτει μοναδικό θεματικό design που παραπέμπει σε διαφορετικούς προορισμούς, πολιτισμούς και εποχές – διαλέγεις και ταξιδεύεις.

On και off road διαδρομές

Πιέρια Όρη - εικόνα 2
Φύση που σαγηνεύει για τους εραστές των περιηγήσεων.

Την επόμενη μέρα αναλαμβάνουμε δράση από νωρίς. Το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου, ακόμη κι όταν το βουνό δεν είναι ακόμη χιονισμένο, είναι εξαιρετικό για ήπια βόλτα. Αυτήν τη φορά το πρόλαβα πριν το στρώσει κι έτσι μπόρεσα να περιδιαβώ τις πίστες του, που στην ουσία είναι βατοί δασικοί (χωμάτινοι) δρόμοι, ανάμεσα σε οξιές. Ξεκίνησα από τη στριφογυριστή πίστα Πολύμνια, με το Ελατοχώρι και το Αιγαίο στ’ αριστερά μου, και ανεβαίνοντας ακολούθησα την απαλή πίστα Τερψιχόρη, έχοντας για φόντο τον Όλυμπο, αγέρωχο κι επιβλητικό. Φτάνοντας στο πλάτωμα Σαλταπήδα, στα 1.974 μ., πέρα από εκεί που τερματίζει το λιφτ, το σημείο προσφέρει πανοραμική θέα. Καταλήξαμε στο σαλέ για τσάι δίπλα στο τζάκι, κατεβαίνοντας την «εύκολη» πίστα Κλειώ. Σημειώστε ότι η διαδρομή, όταν δεν έχει χιόνι, δεν χρειάζεται τετρακίνηση, ο χωματόδρομος είναι βατός και σχετικά φαρδύς.

Τα Πιέρια, πάντως, προσφέρονται για αναρίθμητες βόλτες. Η Εύα και ο Χρήστος, οι ευγενικοί οικοδεσπότες του «Vaela Pallas», προσφέρονται να με οδηγήσουν σε μια πιο δύσκολη (για έμπειρους off the road τύπους), σχεδόν κυκλική διαδρομή, μέσα από φαράγγια και ρεματιές με τρεχούμενα νερά, μικρούς καταρράκτες και εκπλήξεις θαυμαστές. Η βόλτα ξεκινά από τη Ρητίνη, την έδρα του Δήμου Πιερίων. Παίρνοντας το δασικό δρόμο απέναντι από το σχολείο του χωριού, καταλήξαμε μετά από τρεισήμισι περίπου ωρίτσες (με αρκετές στάσεις) στο χωριό Βρύα, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από την αφετηρία μας. Η διαδρομή είναι πραγματικά must με τα χρώματα της ορεινής φύσης να συμπληρώνουν την αίσθηση χαλάρωσης που αποπνέει το βουνό των Μουσών. Προσέξτε, ωστόσο, τη λάσπη που κρύβεται κάτω από το αθώο «χαλί» των φύλλων, δίπλα σε καταρράκτες. Κινηθείτε με σύνεση και με τετρακίνηση. Hot points που αξίζουν την προσοχή σας: το ορειβατικό καταφύγιο στο οροπέδιο Σαρακατσάνα, ο «κρεμαστός» καταρράκτης, η βρύση Κούτουλου και το αρχαίο λατομείο. Επιστρέφοντας το βράδυ στο χωριό, κάνουμε ένα πέρασμα από το Κεδροτάρι για jazz και soul μουσικές και φλιπεράκι στο beat «Orange».

Αρχαιολογικό tour

Πιέρια Όρη - εικόνα 3
Η λίμνη του Αλιάκμονα και το χωριό Δάσκι όπως φαίνονται από τα δυτικά Πιέρια.

Χτισμένο σε κομβικό σημείο του βουνού, το Ελατοχώρι ενδείκνυται και για επισκέψεις στους διάσημους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας: στο Δίον, στην κοιλάδα ανάμεσα στον Όλυμπο και την Κατερίνη και στη Βεργίνα, ακόμα και στην Παναγία τη Σουμελά φτάνει ο πιστός, εύκολα πια, παίρνοντας την Εγνατία από τη Βέροια. Ωστόσο, η πιο ενδιαφέρουσα ασφάλτινη βόλτα είναι εκείνη που ξεκινά από το Ελατοχώρι με κατεύθυνση το χωριό Ριζώματα, περνά στη δυτική πλευρά του βουνού, διασχίζει το φράγμα του Αλιάκμονα και παραποτάμια φτάνει μέχρι το γραφικό Βελβεντό. Από κει έχουμε τρεις εναλλακτικές διαδρομές επιστροφής. Η πρώτη και απλούστερη είναι να γυρίσουμε πίσω από τον ίδιο δρόμο (παιρνώντας και από τη Βεργίνα). Η δεύτερη και πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι να φτάσουμε μέχρι το χωριό Καταφύγι και να πάρουμε το δασικό δρόμο που καταλήγει στο χιονοδρομικό, πάνω από το Ελατοχώρι. Αν έχει χιονίσει και ο δασικός είναι κλειστός, μη διστάσετε να κάνετε μερικά χιλιόμετρα παραπάνω και να επιστρέψετε οδηγώντας ανάμεσα στα Πιέρια και στον Όλυμπο, στον άξονα Ελασσόνα-Κατερίνη, ακολουθώντας τη διαδρομή Σέρβια-Λιβάδι-Άγιος Δημήτριος. Καθεμία έχει τη χάρη της.

Αν έχετε παιδιά, κάπου ανάμεσα στο Ελατοχώρι και τη Ρητίνη, θα βρείτε ένα χώρο που μοιάζει με ινδιά­νικος καταυλισμός, ιδανική παιδική χαρά, ενώ στη διασταύρωση για Κατερίνη, το Κτήμα Ηρακλής φιλοξενεί άλογα (και για εκδρομές), άγριες πάπιες και πολλά άλλα ζώα.

Πριν πάρετε το δρόμο της επιστροφής για Αθήνα, αγοράστε βιολογικά και χειροποίητα προϊόντα της περιοχής από την Αρμονία στο νέο χωριό και θαυμάσιες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από τοπικό παραγωγό στα Είδη Λαϊκής Τέχνης στον παλιό οικισμό.

Πού να μείνετε

Πιέρια Όρη - εικόνα 4
Mix ’n’ match ντιζάιν στο ξενοδοχείο «Νικέλλη».

Παλιό Ελατοχώρι

Vaela Pallas (2351082955, www.vaelapallas.com) Ξεχωριστός ξενώνας, δουλεμένος με άποψη, γνώση και φαντασία. Δωμάτια και σουίτες που σε ταξιδεύουν σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Το ταλέντο στο design, η γενικότερη κομψότητα και η ποιότητα των επιλογών επίπλωσης και εξοπλισμού καθιστούν τη διαμονή μια ιδιαίτερη και ευχάριστη εμπειρία. Πολιτισμένη ατμόσφαιρα, καλή κουζίνα άλλα και υδρομασάζ με θέα στον Μύτικα.

Πιερίων Μούσες (2351086000, www.pierion­musses.gr) Από τα πρώτα ξενοδοχεία του χωριού, με μεζονέτες και άνετα στούντιο, δωμάτια και σουίτες, ιδανικό για παρέες και οικογένειες. Στο σαλέ του ξενώνα και στην αίθουσα ψυχαγωγίας θα περάσετε πολλές ώρες, ενώ στο πρόσωπο του ιδιο­κτήτη Βασίλη Περναλίδη θα βρείτε τον καλύτερο ξεναγό της περιοχής. Σούπερ δραστήριος, αναλαμβάνει οργάνωση εκδρομών για ομάδες, ενοικίαση τζιπ, ιππασία, ποδήλατο βουνού κ.ά

Atrion Highland Hotel (2351082300, www.atrion hotel.gr) Γλυκύτατος ξενώνας, με ξεχωριστή αίσθηση φιλοξενίας, διακοσμητική άποψη κι ένα ζεστό cafe-bar βιενέζικου στιλ. Ξεχωρίζει η ολοκαίνουργια γωνιακή σουίτα με το υδρομασάζ στην κρεβατοκάμαρα. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμες ακόμη δύο σουίτες στη σοφίτα και πιθανόν και το spa.

Amadrias Luxury Maison (2351082650, www.amadrias.com.gr) Νέα άφιξη με την πέτρα και το ξύλο να κυριαρχούν, χτισμένο σύμφωνα με τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Εκτός από τα ευρύχωρα δωμάτια –καθένα με διαφοροποιημένο ύφος–, θα εκτιμήσετε και τη θέα από το φωτεινό cafe-καθιστικό. Στα συν η σάουνα και το χαμάμ.

Alseides Boutique Hotel (2351082812, www.also ides.go) Άλλη μια καινούργια μονάδα που δένει με την ομορφιά και τη γαλήνη του περιβάλλοντος, διακριτικά πολυτελής στο σύνολό της.

Σεμέλη Mountain Resort (2351082992, www.semeliresort.gr) Πολυτελές και ατμοσφαιρικό, αγναντεύει τον Όλυμπο χτισμένο μέσα στο δάσος, 2 χλμ. από το Ελατοχώρι, στο δρόμο για το χιονοδρομικό. Η νέα του πτέρυγα –θα είναι έτοιμη για τις γιορτές–, εκτός από δώδεκα μεγάλα δωμάτια και σουίτες των 65 τ.μ., θα συμπεριλαμβάνει spa.

Νικέλλη (2351082218, www.nikelli.gr) Nέα άφιξη στην έξοδο προς το χιονοδρομικό, με θέα στον Όλυμπο και στην πεδιάδα της Πιερίας. Άνετα δωμάτια, σε διαφορετικό ύφος το καθένα.

Πού να φάτε

Πιέρια Όρη - εικόνα 5
Το ξύλο και η πέτρα κυριαρχούν στους χώρους του «Πιέριων Μούσες».

Ελατοχώρι

Το Αγνάντι των Γεύσεων (2351082955) Μεγάλη σάλα και τζαμαρία και πολύ καλή σχάρα. Έχει θέα στο Μύτικα και σερβίρει –μεταξύ άλλων– ζαρκάδι στη γάστρα και μαγειρευτό γαρδουμπάκι.

Αρωματικά Μπερδέματα (6944462838) Πρόσφατη άφιξη, που θυμίζει βολιώτικο τσιπουράδικο.

Κόκκινο Πιπέρι (2351082252, www.kokkinopiperi.gr) Είναι νέοι, έμπειροι, ταλαντούχοι και παθιασμένοι. Ο Μάνος Νταούκας και ο Γιάννης Λάμπρου άνοιξαν πρόσφατα αυτό το όμορφο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας, με διάθεση δημιουργική. Εξαιρετική η μοσχαρίσια στηθοπλευρά όπως και το κοκορέτσι – δυστυχώς, μόνο τα σαββατοκύριακα. Κρασί χύμα και πολλές επιλογές από εμφιαλωμένα ξινόμαυρα.

Παλιό Ελατοχώρι

Παλιό Σχολειό (2351082750) Σούβλα, σχάρα, μαγειρευτά, κλασικά μεζεδάκια και αυτοσχέδιες μπουζουκοκαταστάσεις το Σάββατο το μεσημέρι. Λειτουργεί Παρασκευή-Κυριακή.

Τζιβαέρι (2351082544) Αεικίνητος ο Γιάννης, βάζει μουσικές, κουβεντιάζει στα τραπέζια, γίνεται φίλος με όλους, ορίζει το στίγμα της κουζίνας και ζυμώνει το ψωμί. Εμβληματικά του πιάτα η ουρά στη λαδόκολλα, το κότσι στο φούρνο, το αρνάκι στη γάστρα. Την Τρίτη παίρνουν το ρεπό τους.

La Poami (ξεν. «Vaela Pallas», 2351082955) Ο καλός σεφ Βασίλης Σιαμάγκας –γνώριμός μας από το «Κivotos» στη Μύκονο– έχει αναλάβει την κουζίνα, με το μενού να διαφοροποιείται από τα συνήθη της περιοχής. Προσανατολίζεται σε πιο διεθνείς γεύσεις ακολουθώντας το στίγμα της ταξιδιάρικης αισθητικής που χαρακτηρίζει τα δωμάτια και το γενικότερο ύφος του ξενώνα. Ορεκτικό-λουκούμι το μπρόκολο με κρέμα γάλακτος, μπέικον και γκούντα.

Το Μεράκι (2351082713) Στην περιοχή η κρεατοφαγία δίνει και παίρνει, οπότε αν θελήσετε να... ψαρίσετε λιγάκι, θα βρείτε και πέστροφα στο cult ταβερνάκι λίγο πιο κάτω από το χωριό, στο δρόμο για τη Ρητίνη, στη στροφή του ρέματος.

Μύθος (2351082940) Μέσα στο ομώνυμο ξενοδοχείο, είναι ονομαστό για τα παραδοσιακά μαγειρευτά του και στηρίζεται στην εμπειρία της κουζίνας.

Ο πάτερ φαμίλιας είναι ένας από τους παλαιότερους –αν όχι ο παλαιότερος– μάγειρας του νομού. Το κελάρι τους είναι προσβάσιμο, με καλή συλλογή από ελληνικές και ξένες ετικέτες.

Λευκοθέα (2351082992) Στιλάτη και ατμοσφαιρική σάλα στο ξενοδοχείο «Σεμέλη Mountain Resort». Ελληνική κατά βάση η κουζίνα, μικρό το μενού.

Must γεύσεις on the road

Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω (2352021300) Με ελληνική δημιουργική κουζίνα, στην Πλατεία του Λιτόχωρου, αξίζει σίγουρα μια μικρή παράκαμψη από την εθνική. Ειδικά αν δοκιμάσετε το μπουρανί (παραδοσιακό πιάτο, αλλά μαγειρεμένο με την τεχνική του ριζότο), τις χυλοπίτες με κρόκο Κοζάνης, σάλτσα από σπαράγγια και κρητικό απάκι ή την πρόσφατη δημιουργία του σεφ, μάγουλα μοσχαρίσια σε κόκκινη μπίρα με λαχανικά. Επιπλέον, η λίστα κρασιών τουλάχιστον εντυπωσιάζει με τις περισσότερες από 400 ετικέτες και είναι δομημένη με γνώση.

Δημάτης (2351084202) Στον Αγ. Δημήτριο, στον οδικό άξονα Κατερίνης-Ελασσόνας, εξαιρετική σπιτική κουζίνα και οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Σκι

Το χιονοδρομικό βρίσκεται σε υψόμετρο από 1.410 ως 1.912 μέτρα. Διαθέτει 6 αναβατήρες και 2 baby-lifts, 8 πίστες, ειδικό χώρο για τους snowboarders, σαλέ με εστιατόριο και cafe-μπαρ, ιατρείο, σχολές σκι, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και 2 snow bars (2351082994, 2351072200).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Kastanea House and bar": Μοντερνιτέ μέσα στο καστανόδασος στο Καρπενήσι

Με έμπνευση από τα σαλέ της βόρειας Ευρώπης, της Αυστρίας και της Βαυαρίας, ο ιδιοκτήτης και φανατικός ταξιδευτής Νίκος Τσιάγκας δημιούργησε ένα καταφύγιο χαλάρωσης με υψηλή αισθητική, που εκτείνεται από το σχεδιασμό μέχρι την εμπειρία φιλοξενίας.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
02/12/2023

"Selestina boutique hotel": Το Καρπενήσι σε πρώτο πλάνο

Προικισμένο με μια έξοχη θέα στις κεραμοσκεπές που μπλέκονται με τα έλατα, το γοητευτικό και πετρόχτιστο "Selestina boutique hotel" είναι ιδανική αφετηρία για βόλτες στο κέντρο της πόλης, αλλά και για εξορμήσεις στα γύρω ορεινά χωριά.

"Origami Boutique Residencies": Ένα ρομαντικό στολίδι θαλπωρής στο Ναύπλιο

Ντελικάτο και φίνο στο σχεδιασμό του, σαν τα ιαπωνικά origami απ’ τα οποία αντλεί το όνομά του, συνθέτει το μπουκέτο boutique φιλοξενίας του με ντιζαϊνάτα lofts, διώροφες κατοικίες και άνετες private pool σουίτες, όλες τους με υπέροχη θέα στο Γαλαξίδι.

"Blé Vin": Το κρασί αλλιώς στη Θεσσαλονίκη

400 διαμάντια Ελλήνων και ξένων οινοποιών σε μια μεγάλη λίστα by the glass, αλλά και για αγορά ή άμεση απόλαυση στα τραπέζια από κορμούς καρυδιάς με μια σταθερή έξτρα χρέωση (cork fee).

"Roots": Vegan για όλους στη Θεσσαλονίκη

Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε την κοσμοπολίτικη νοστιμιά της πόλης… αλλιώς;

"Μαιτρ και Μαργαρίτα": Μπιστρονομία αλά γκρεκ στη Θεσσαλονίκη

Η ελληνική μπιστρονομία προσεγγίζεται εδώ σε κάθε πτυχή της, ξεκινώντας από την επιλογή των πρώτων υλών που γίνεται με προσοχή και επιμονή.

"Moldee Bar Restaurant": Avant garde γαστρονομία που σπάει το καλούπι στη Θεσσαλονίκη

Μία από τις σημαντικότερες εστιατορικές αφίξεις των τελευταίων ετών στη Θεσσαλονίκη.