Στο παζάρι της Ξάνθης

Σάββατο σ’ ένα από πιο αυθεντικά παζάρια της Ελλάδας αλλά και στην παλιά σκεπαστή αγορά τροφίμων. Μια ημέρα γεμάτη χρώματα, μυρωδιές και γεύσεις...

Στο παζάρι της Ξάνθης

Σάββατο σ’ ένα από πιο αυθεντικά παζάρια της Ελλάδας αλλά και στην παλιά σκεπαστή αγορά τροφίμων. Μια ημέρα γεμάτη χρώματα, μυρωδιές και γεύσεις...

Στο παζάρι της Ξάνθης - εικόνα 1

Οι υπαίθριες αγορές στην Ελλάδα σβήνουν σιγά σιγά. Το παζάρι, όμως, της Ξάνθης αποτελεί την κραταιά εξαίρεση. Κάθε Σάββατο η πόλη ζει στον παλμό του.

Η δική μας βόλτα ξεκίνησε από τη σκεπαστή αγορά. Στα ψαρομάγαζά χαζέψαμε τους κουβάδες με τα χέλια από το Πόρτο Λάγος και τα κρεοπωλεία με τους παστουρμάδες, όπως αυτό του Απ. Παπαδόπουλου, με μεγάλη ποικιλία από αλλαντικά δικής του παραγωγής: καπάκια (τοπικό είδος πικάντικου λουκάνικου από μοσχαρίσιο κρέας σε φυσικό έντερο), καπνιστό ψαρονέφρι, καβουρμά και, φυσικά, παστουρμά (www.papadopoulos.xan.gr). Βγαίνοντας, καθίσαμε για μπουγάτσα στο Ανώτερο (Σαράντα Εκκλησιών 3). Σχεδόν σε κάθε σου βήμα στην πόλη συναντάς κι ένα μπουγατσάδικο και τα περισσότερα είναι καλά. Το συγκεκριμένο βρίσκεται απέναντι από την είσοδο της αγοράς και, πέρα από μπουγάτσα με κρέμα και τυρί, έχει αριάνι (ξινόγαλα) από τοπικές μάρκες. Κατηφορίζοντας για το Ρολόι (έτσι αποκαλούν όλοι την κεντρική πλατεία λόγω του οθωμανικού ρολογιού του 1859), περάσαμε από την 28ης Οκτωβρίου, όπου συναντήσαμε τον Σωτήρη, το πιο ονομαστό σουβλατζίδικο, με σούπερ κεμπάπ από ντόπια μοσχάρια. Στην άκρη της κεντρικής πλατείας, εκεί όπου ξεκινάει η οδός Παναγή Τσαλδάρη, διακρίνεις τα πρώτα σημάδια παζαριού. Διάφοροι μικροπωλητές, κυρίως γυναίκες μουσουλμάνες, πουλούν αρωματικά, μπαχαρικά και στραγάλια. Στον ίδιο δρόμο υπάρχουν και αρκετά μικρομάγαζα για πρόχειρο φαγητό: ορεκτικά κεμπάπ στο «Tombul kofte» και στο «Χρυσό Στέκι», σιροπιαστά στο «Σεράι» (με ’70s πινακίδα με φοίνικες και καμήλες). Ο κόσμος κάνει ουρά έξω από το παραδοσιακό αρτοπωλείο Αδριανούπολη. Και ξαφνικά, στα αριστερά μας ανοίγεται, σε μια μικρή κατηφοριά, το πανόραμα του παζαριού. Οι πάγκοι εκτείνονται σ’ ένα μεγάλο πλάτωμα με ψηλά δέντρα. Το παζάρι λειτουργεί κυρίως ως αγορά τροφίμων αλλά και ρούχων. Ψάχνοντας προσεκτικά, ανακαλύπτεις διάφορα διαμαντάκια. Εμείς, για παράδειγμα, αγοράσαμε άγρια μανιτάρια αποξηραμένα από έναν ντόπιο καλλιεργητή κι ένα πολύ ενδιαφέρον CD με μουσική κάποιου μουσουλμάνου μουσικού από την Κομοτηνή.

Η βόλτα μας έκλεισε στο γαλακτοζαχαροπλαστείο «Η Νέα Ελλάς» επί της κεντρικής πλατείας. Όλα τα γλυκά του είναι καλά, αλλά εμείς ορκιζόμαστε στα σεκέρ παρέ του.

Πού να μείνετε στην Ξάνθη

  • Το ωραιότερο ξενοδοχείο εντός πόλης είναι το «Elisso» (Βασ. Σοφίας 9, Παλιά Πόλη, 2541084400, www.elisso.gr). Το «Z Palace» (τέρμα Γ. Κονδύλη, 2541064414, www.z-palace.gr), στην περιφερειακή οδό, έχει σύγχρονο business ύφος. Το ντιζαϊνάτο «Hotel Casino Xanthi» (2541084805, www.hotelcasinoxanthi.gr) βρίσκεται στην άκρη του δάσους, στη δυτική πλευρά της πόλης. Πιο οικονομική λύση, τέλος, είναι το «Natassa» (1ο χλμ. Ε.Ο. Ξάνθη-Καβάλα, 2541021521), το οποίο, παρά την αδιάφορη τύπου motel πρόσοψή του, είναι καλοφτιαγμένο και με ευρύχωρα δωμάτια.
  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

    ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
    17/04/2024

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

    Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

    Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

    To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

    Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

    Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

    Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

    Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

    Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

    Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.