Ζαρούχλα - Καλάβρυτα

Εξαιρετικά ανεβασμένη βρήκε τη Ζαρούχλα και τη γύρω περιοχή η Ιωάννα Γκομούζα γράφοντας χιλιόμετρα με τζιπ και άλογα στα δάση και στις ρεματιές των Αροανίων αλλά και στον νέο ορεινό δρόμο που τη συνδέει με τα Καλάβρυτα.

Ζαρούχλα - Καλάβρυτα

Εξαιρετικά ανεβασμένη βρήκε τη Ζαρούχλα και τη γύρω περιοχή η Ιωάννα Γκομούζα γράφοντας χιλιόμετρα με τζιπ και άλογα στα δάση και στις ρεματιές των Αροανίων αλλά και στον νέο ορεινό δρόμο που τη συνδέει με τα Καλάβρυτα.

Φωτό Γιάννης Λιοντής

Ζαρούχλα - Καλάβρυτα - εικόνα 1

Εχω γυρίσει βουνά και χωριά σε όλη την Ελλάδα, αλλά σαν το δάσος της Ζαρούχλας αυτήν την εποχή λίγα έχω στην καρδιά μου. Καθισμένη στο δωμάτιό μου στο ξενοδοχείο «Αροάνια» στη Ζαρούχλα, με τα ξύλα να τριζοβολούν στο τζάκι, δεν χορταίνω να ρουφάω ήχους και εικόνες. Συγχωρήστε μου το λυρισμό, αλλά πώς να μην παρασυρθώ σε ρετρό κοσμητικά επίθετα όταν χαζεύω ένα μικρό σύννεφο που έχει καθίσει μες στη ρεματιά, πάνω από τις καστανιές και τα έλατα, και να, όσο σηκώνεται το φως της μέρας, μας αποχαιρετά αποκαλύπτοντας το θέαμα σε όλη του τη χάρη. Θα μπορούσα να επιστρέφω εδώ κάθε σαββατοκύριακο και μόνο για να βλέπω το φθινόπωρο να ξετυλίγει σταδιακά όλη τη χρωματική παλέτα του στις δασωμένες ρεματιές. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, είμαστε πολλοί οι... οπαδοί. Πέφτουν βροχή οι νέες υποδομές στην περιοχή του πάλαι ποτέ Δήμου Νωνάκριδος (Κλουκινοχώρια θα σας τα πουν κάποιοι) τον τελευταίο χρόνο που φτιάχτηκε ο ασφαλτόδρομος ο οποίος συνδέει τη Ζαρούχλα με το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού και τα Καλάβρυτα. Μόνο στη Ζαρούχλα μετρήσαμε πριν από λίγες μέρες τρεις ξενώνες υπό κατασκευή.

Κατεβαίνοντας στο εστιατόριο κατά τις εννιά, πολύ πρωί δηλαδή για τα δικά μου δεδομένα, κι όμως τόσο ξεκούραστη, δεν μπόρεσα να μην κάνω την ερώτηση στον Κωστή Κάνιστρα: «Και τώρα τι κάνουμε;». «Τίποτα», ήρθε η απάντηση αμέσως μ’ ένα χαμόγελο από τον οικοδεσπότη μας. «Έρχεστε από την Αθήνα κατευθείαν από το γραφείο, με τις γραβάτες, με μια βιασύνη να τρέξετε να τα δείτε όλα. Χαλάρωσε. Εδώ ακόμα και το τίποτα είναι γλυκό. Γι’ αυτό έφτιαξα μεγάλα τα δωμάτια στο ξενοδοχείο. Ήθελα να βρεις εδώ αυτό που δεν έχεις στο σπίτι σου: μια μεγάλη κρεβατοκάμαρα με τζάκι για να τη χαρείς». Αρχιτέκτονας ο Κωστής, με «μούρλα» από μικρός για το χωριό του παππού, ήταν από τους πρώτους που δημιούργησαν ένα ξενοδοχείο νέας γενιάς σ’ ένα μικρό χωριό στην καρδιά του δάσους. Η επιλογή όμως τον δικαίωσε: το «Αροάνια», με τις αντίκες στους κοινόχρηστους χώρους και τις ευφάνταστες ιδιοκατασκευές –ακόμα και οι βάσεις για τα κουρτινόξυλα έχουν τη δική τους ιστορία: είναι φτιαγμένες από παλιούς πορσελάνινους μονωτήρες του ΟΤΕ!–, έδειξε το δρόμο για τουριστικές υποδομές που σέβονται την αισθητική και τον φιλοξενούμενο. Κι ενώ κάθε συγκρότημα στο χωριό έχει τελείως δικό του χαρακτήρα –τα ονειρεμένα πέτρινα «Timber Land Cabins», φέρ’ ειπείν, γίνονται πραγματικά «το μικρό σου English countrystyle σπίτι στο ποτάμι», το παρεΐστικο ξύλινο σαλέ «Δρυάδες» μοιάζει ν’ αναδύεται μέσα από ένα μαγεμένο δάσος, ο λειτουργικός «Ξενώνας Πρωτόπαπα» προσφέρει αεροπλανική θέα–, όλα δένουν με τον τόπο κι απαντούν σε διαφορετικές ανάγκες και διαθέσεις.

Ζαρούχλα - Καλάβρυτα - εικόνα 2
Όαση για τα μάτια η Λίμνη Τσιβλού

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο, όμως, στη Ζαρούχλα είναι η απλωσιά της. Φωλιασμένη στη ρεματιά του ποταμού Κράθη, στις καστανιές, τις καρυδιές, στα πλατάνια και τα έλατα, δεν βλέπεις σπίτια το ένα πάνω στο άλλο, μίζερα και στενάχωρα. Ακόμα και τώρα που έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν κάποιες οικοδομές, δεν κλοτσάνε στο μάτι – τις... καλύπτει το δάσος. Κι όμως, στα χρόνια της όψιμης Τουρκοκρατίας υπήρξε κεφαλοχώρι με δεκατέσσερα πυργόσπιτα, έργα των περίφημων Βαρβαριτών μαστόρων της πέτρας απ’ το γειτονικό χωριό της Αγίας Βαρβάρας. Τρία στέκουν ακόμα μάρτυρες εκείνης της εποχής: το εγκαταλελειμένο αρχοντικό του πρόκριτου Σωτήρη Χαραλάμπους στον κεντρικό δρόμο, ο πύργος των οικογενειών Ντεμίρη και Φωτήλα (ο ξενώνας «Πύργος της Ζαρούχλας» δηλαδή) και το υπό κατάρρευση, δυστυχώς, αρχοντικό Παπαδημητρόπουλου, πάνω από την Αγία Τριάδα. Αν το πρώτο πράγμα που θέλεις να δεις για να νιώσεις έναν τόπο είναι η πανοραμική εικόνα του, από αυτήν την εκκλησιά θα ξεκινήσεις τις βόλτες σου. Παλιό καθολικό μοναστηριού, με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και τοιχογραφίες, η Αγία Τριάδα περιμένει ακόμα τις αναγκαίες επιδιορθώσεις για τις ζημιές που υπέστη μετά το σεισμό της Πάτρας. Ακόμα, πάντως, κι αν δεν σας δώσουν τα κλειδιά για να την επισκεφθείτε, αράξτε κάτω απ’ τα πανύψηλα πλατάνια στον περίβολο για ν’ αδράξετε τη θέα στο χωριό, στις κατάφυτες ρεματιές και τις πλαγιές των Αροανίων. Κι όταν η ψύχρα αρχίσει να... ξυρίζει, πιάστε θέση στον οντά μπροστά στην τζαμαρία στο στιλάτο all day cafe-bar «Νώνακρις» – όλα κι όλα, σχολείο μπορεί πλέον να μην έχει το χωριό, αλλά τα στέκια του θα τα ζήλευε και η Αράχοβα.

Off Road Διαδρομές

Ζαρούχλα - Καλάβρυτα - εικόνα 3
Ο «Πύργος Γεροδήμου» στα Καλάβρυτα.

Φύσει νευρική κι ανήσυχη η παρέα μας, δύσκολα θα καθόταν άπρακτη. Ίσως βέβαια να ’φταιγε το νερό της Ζαρούχλας, γλυκόπιοτο και άκρως δυναμωτικό, και σίγουρα εκείνες οι άπαιχτες χυλωμένες φασολάδες και τα καλοψημένα κρεατικά που απολαύσαμε στις ταβέρνες στον κεντρικό δρόμο. Όπως και να ’χει, δεν κρατιόμασταν να κάνουμε ντου στους χωματόδρομους. Αλλά πώς να βγεις στο δάσος χωρίς να ξέρεις; Ευτυχώς, στις «Νύμφες», στην είσοδο της Ζαρούχλας, βρήκαμε τα δικά μας... παιδιά. Ο Τάσος Μαστροκούκος και η δραστήρια κόρη του Νατάσσα (αμφότεροι κολλημένοι με τα γκάζια και ο μπαμπάς με νίκη στο περσινό Ράλι Χελμού) δημιούργησαν το πρώτο συγκρότημα διαμονής και εναλλακτικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή. Σε μια δασωμένη έκταση 12,5 στρεμμάτων κοντά στην ακροποταμιά, έφτιαξαν πέντε ξύλινα σαλέ-μεζονέτες, ένα άνετο cafe με εξωτερικό παιδότοπο, στίβο περιπέτειας για τοξοβολία και σκοποβολή αλλά και πεντακάθαρους στάβλους για τα οκτώ άλογα με τα οποία θα μας σεργιανίζουν στα πέριξ. Αν είστε της ταχύτητας, το κτήμα διαθέτει επιπλέον γουρούνες για μαρσαρίσματα, οργανώνει παιχνίδια χρωματοσφαίρισης στο δάσος, ενώ από την άνοιξη μας έταξαν και jeeping! Ολοκληρωμένο πακέτο δράσης δηλαδή. «Κομμάτι κομμάτι αγοράζαμε τη γη, αρχικά για να φτιάξουμε εξοχικό. Φέραμε ένα άλογο, αγοράσαμε κι άλλο γιατί θέλαμε και καλύτερο και κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ωραία ιδέα να μπορούμε μ’ αυτά να βγάζουμε τον κόσμο στη φύση», μας είπε ο Τάσος. Και καθώς είναι μερακλής σε όλα του, μας το απέδειξε επί του πρακτέου, κάνοντάς μας με τις γουρούνες και το τζιπ το γύρο της Ζαρούχλας από τα βουνά. Μπήκαμε στη ρεματιά, «χαθήκαμε» για χιλιόμετρα μέσα στα πανύψηλα έλατα και τα μαυρόπευκα στο δάσος της Ζαρούχλας ώσπου αντικρίσαμε τη μαγευτική λίμνη Δόξας, επιστρέψαμε προς την Αγία Βαρβάρα για να περπατήσουμε ανάμεσα στα ερειπωμένα πέτρινα αρχοντικά και να ξαποστάσουμε στο cafe-ταβερνάκι του κυρ-Παναγιώτη και δεν μπορούσαμε να μην κάνουμε στάση στα ξωκλήσια-αετοφωλιές του Αγίου Παντελεήμονα, πάνω από το Βουνάκι, και της Παναγίας των Καταφυγίων, πάνω από τα Χαλκιάνικα, για να φωτογραφίσουμε πανοραμικά την κοιλάδα του Κράθη – εδώ, λέει, γνώρισε ο Κολοκοτρώνης την καλόγρια Μαργαρώ Βελισσαροπούλου, τη δεύτερη γυναίκα του, με την οποία απέκτησε και παιδί. Η περιοχή, άλλωστε, υπήρξε λίκνο για την επανάσταση του ’21. «Αφήστε να λένε για την Αγία Λαύρα», μας παραπονέθηκαν με πικρία ουκ ολίγοι ντόπιοι. «Από δω ξεκίνησε η επανάσταση, από τις Πόρτες Αγριδίου, όταν στις 16 ή τις 19 Μαρτίου του ’21 ο οπλαρχηγός Σολιώτης επιτέθηκε σε Τούρκους φοροεισπράκτορες».

Ζαρούχλα - Καλάβρυτα - εικόνα 4
Η θέα από την αυλή του ξενοδοχείου «Αροάνια»

Με τους ιστορικούς, «επίσημους» ή ντόπιους, δεν θα τα βάλουμε, αλλά τον ερειπωμένο πύργο του Σολιώτη θέλαμε να τον δούμε. Συνεχίσαμε, λοιπόν, να κυκλώνουμε την κοιλάδα των Κλουκινοχωρίων λοξοδρομώντας κατά βούληση σε κάθε χωριό – είναι όλα τους απίθανα «μπαλκόνια». Περάσαμε από την Περιστέρα –στα ταβερνάκια της θα βρείτε πέστροφα από ντόπια «καλλιέργεια»–, κολλήσαμε στον «Ντίνο», στην όμορφη πλατεία στο Μεσορούγι –η ψησταριά με τα καλύτερα κρεατικά ever και μάλιστα με χοιρινά δικής τους παραγωγής–, αλλά λίγο πριν από το Σόλο, όταν είδαμε την ταμπέλα που έγραφε Ύδατα Στυγός-Καστράκι-Πηγή Γκόλφως, κάναμε την παράκαμψη στο χωματόδρομο κυνηγώντας άλλους μύθους. Στη ρεματιά του Μαυρονερίου δίπλα μας, κυλάει, λέει, το «αθάνατο νερό» της Στύγας που κατακρημνίζεται κάτι ώρες ποδαρόδρομο πιο πάνω από μια εντυπωσιακή ορθοπλαγιά του Χελμού. Για να δείτε τον καταρράκτη, θα πρέπει να πεζοπορήσετε αρκετά, σε κομματάκι ζόρικο κατά τόπους μονοπάτι, που καλύτερα να πιάσετε από το Άνω Μεσορούγι. Διαφορετικά, για να πιείτε κι εσείς μια στάλα από το διάσημο νερό που έκανε αθάνατο –πλην πτέρνας, φευ– τον Αχιλλέα, κατηφορίστε με τετρακίνηση προς το χώρο αναψυχής στο Καστράκι. Σας εμπνέει το ειδύλλιο του Τάσου και της Γκόλφως; Μια άλλη παράκαμψη στο χωματόδρομο μας έβγαλε στην περίφημη πηγή όπου έδιναν, σύμφωνα με το έργο, τα ραντεβού τους οι ερωτευμένοι. Κι εκεί που λες δεν θα βρω ψυχή στη μέση του πουθενά, να ’σου μια ομάδα τζιπάτων με τα καλαθάκια τους γεμάτα φρεσκοκομμένα μανιτάρια, να έχουν στήσει τσιμπούσι στο χώρο αναψυχής λίγα βήματα απ’ τη βρύση – αν το κατέχετε το σπορ της μανιταροσυλλογής, για ψάξτε το.

Shopping & Drinking

Φευγάτοι για ώρες από τη Ζαρούχλα, επιστρέψαμε με διάθεση για άραγμα «Στο Ρέμα». Κυριολεκτικά δίπλα στο ποταμάκι, το ξύλινο jazz bar της Εύας και του Πέτρου είναι θρύλος. Όχι μόνο για τα υπέροχα σπιτικά γλυκά –μπράουνι με παγωτό, μηλόπιτα, γαλατόπιτα– και τον φουντωτό γάτο τους, τον Ζήκο, αλλά κυρίως για τις μουσικές επιλογές· τζαζ, μπλουζ, ψαγμένες ροκιές, καμιά φορά και λάιβ με γνωστά συγκροτήματα, σ’ ένα καλόγουστο σοφιστικέ στέκι που λειτουργεί από το πρωί έως αργά το βράδυ. Στο... clubbing της Ζαρούχλας, όμως, μόλις προστέθηκε και το φιλόξενο cafe-γλυκατζίδικο «Αγορά», στον κεντρικό δρόμο, που παίζει σε έντεχνους ρυθμούς από το πρωί και θα σας προμηθεύσει με κολοκυθόπιτες, καρυδόπιτες, κρέπες και ραβανί. Εμείς, πάντως, όταν ήρθε η ώρα για προμήθειες, τιμήσαμε τα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων του κεντρικού δρόμου. Εφοδιαστήκαμε με τυριά Βυτίνας, πρόβειο γιαούρτι και γλυκά από το Λίγο απ’ Όλα και εγκαταλείψαμε κάθε ιδέα για... δίαιτα μπροστά στους χειροποίητους τραχανάδες, τα ζυμαρικά, τα λικέρ και τα γλυκά του κουταλιού στις Παραδοσιακές Γεύσεις της Αριάδνης (τιμήστε απαραιτήτως τη ροδοζάχαρη και το καρυδάκι). Η κυρία Αριάδνη, εκτός από το κεντρικό μαγαζάκι, θα σας υποδεχτεί και στο απλόχωρο εργαστήριό της, στο 29ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ακράτα-Ζαρούχλα.

Απολαύσεις στη Λίμνη Τσιβλού

Ζαρούχλα - Καλάβρυτα - εικόνα 5
Βόλτες στα γραφικά καλντερίμια της Αγίας Βαρβάρας.

Αν φύγετε νωρίς από την Αθήνα και φτάσετε στην Ακράτα όσο είναι μέρα ακόμα, ανεβαίνοντας, μετά τη Βαλιμή, μην αντισταθείτε στην παράκαμψη για τον Τσιβλό. Η διαδρομή μέσα από τα πλατάνια είναι απλώς μαγευτική και στο τέλος σε περιμένει η λίμνη με τα βαθιά μπλε νερά να αντικατοπτρίζουν το πυκνό δάσος και τους βράχινους όγκους που ορθώνονται τριγύρω – καθαρίζει το μυαλό και μόνο που την αντικρίζεις, ειδικά αν έρχεσαι φουριόζος από την πόλη. Ωστόσο, μην περιμένετε να βρείτε εδώ οργανωμένες δραστηριότητες, ούτε καν έναν καλοστρωμένο δρόμο. Κάποιοι χωματόδρομοι –αρκετά λασπωμένοι για συμβατικά Ι.Χ. μετά τη βροχή– κατηφορίζουν μέχρι το νερό, ενώ ένας πιο βατός χωματόδρομος φτάνει στην ταβέρνα-ψησταριά «Παράδεισος». Για να τη χαρείτε, λοιπόν, τραβήξτε χειρόφρενο και βάλτε μπρος τα ποδαράκια σας – ή έστω ένα ποδήλατο βουνού.

Κολλήσατε με το ειδυλλιακό πανόραμα; Σας έχουμε νέα. Ψηλά στην πλαγιά, στην άκρη της λίμνης, ο ξενώνας «Αίθρα» αφίχθη πριν από λίγους μήνες για να προσφέρει ένα καλόγουστο καταφύγιο με απίθανη θέα. Διαθέτει αυτοεξυπηρετούμενα μεγάλα δωμάτια, με countrystyle προσανατολισμό και ρομαντική διάθεση στη διακόσμηση, όλα φτιαγμένα από ξύλο και πέτρα. Εναλλακτικά, για μεγαλύτερες παρέες (έως 6 έτομα) υπάρχει και μια μεζονέτα με τζάκι.Διαλέγετε και παίρνετε.

Δεν ξέρω αν υπάρχει κατάλληλη ώρα για ν’ απολαύσεις καλύτερα τη λίμνη Τσιβλού. Εμείς περάσαμε μεσημεράκι, γιατί οι ντόπιοι μας «σφύριξαν» ότι τότε είναι πιο εντυπωσιακή, σαν καθρέφτης, η ακύμαντη επιφάνειά της. Είχαμε βέβαια και μια πολύ αξιόλογη πρόταση κατά νου για μεσημεριανό: στην τελική ευθεία προς τη λίμνη, αν και χωρίς θέα δυστυχώς, το «Πέτρινο», το ταβερνάκι της κυρα-Βούλας, είναι από τις εκ των ων ουκ άνευ διευθύνσεις για ωραίες, μαμαδίστικες νοστιμιές. Τη μέρα που περάσαμε δοκιμάσαμε εξαιρετική κολοκυθόπιτα, πιπεράτη τυροκαυτερή, ωραιότατο λουκάνικο και μπιφτέκι και μια εξαίσια μουσταλευριά – με μούστο από τα σταφύλια τους.

Στο (νέο) δρόμο για τα Καλάβρυτα

Ζαρούχλα - Καλάβρυτα - εικόνα 6
Η Ζαρούχλα από ψηλά.

Για την επιστροφή δεν πήραμε την ίδια διαδρομή. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που συνδέει πλέον τη Ζαρούχλα με το χιονοδρομικό κέντρο μάς έδωσε την ευκαιρία να περάσουμε από τα Καλάβρυτα και μας βάζει ιδέες το χειμώνα, όταν θα ερχόμαστε για σκι, να παίζουμε σε δύο ταμπλό. Μόνο προσοχή, γιατί ανηφορίζει αρκετά, με πολλές στροφές και πιάνει συχνά ομίχλη. Στο πρώτο κομμάτι σε συντροφεύουν αλπικά τοπία και βαθιές ρεματιές, όταν όμως περάσεις τον Ξηρόκαμπο και πιάσεις τον κατήφορο για τα Καλάβρυτα, SEοδηγείς μέσα στα έλατα. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, το οδοιπορικό μπορεί να διαρκέσει από τριάντα πέντε λεπτά μέχρι μία ώρα – και βάλε...

Το παρήγορο, πάντως, είναι ότι όταν φτάνεις στα Καλάβρυτα, βρίσκεις πάντα τρόπους για ν’ αποζημιωθείς για τα παραπανίσια χιλιόμετρα. Θα τιμήσετε την περαντζάδα στον κεντρικό πεζόδρομο (τουλάχιστον για εκείνες τις χυλοπίτες και τα γλυκά του Συνεταιρισμού Γυναικών Δήμου Αιγείρας που πάντα αγοράζουμε στο κατάστημα Χελμός), θα καθίσετε δίπλα στο τζάκι, στους δερμάτινους καναπέδες του «Μοντάνα» ή στο μοντέρνο «Σλάλομ», θα περάσετε από το σταθμό του τρένου για λουκουμάδες στο καφενεδάκι και –γιατί όχι;– για μια εξόρμηση στον Βουραϊκό με τους συρμούς του καινούργιου οδοντωτού. Η βόλτα στο φαράγγι αναδίδει πάντα μια γοητευτική εσάνς απ’ τα παλιά, παρά τις πυρκαγιές που έχουν λαβώσει το κάτω κομμάτι του.

Αν όμως έρθετε με διάθεση για πλήρες τουρ, ακόμα και προτού καταφθάσουν τα χιόνια –στο Μέγα Σπήλαιο, στη μονή Αγίας Λαύρας, στο μνημείο αλλά και στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος–, καλύτερα να προγραμματίσετε κι εδώ μία διανυκτέρευση. Άλλωστε, η νύχτα στα Καλάβρυτα έχει πολλές επιλογές και φέτος θα βρείτε να λειτουργούν φρεσκαρισμένα και με καινούργια διεύθυνση γνωστά κι αγαπημένα στέκια. Το πάλαι ποτέ «Bresler’s» απέκτησε πιο ντιζάιν προφίλ και εικαστικές τοιχογραφίες κι ακούει πλέον στο όνομα «Event», ενώ το «Πάρτι», το μεγαλύτερο στέκι της πόλης, επιστρέφει από την 28η Οκτωβρίου ως «Fox», με πιο μοντέρνο mountain στιλ και ζεστό κόκκινο κρασί.

Ενα "σήμαντρο" για σοφιστικέ ταξιδιώτες στο Διακοφτό

Ζαρούχλα - Καλάβρυτα - εικόνα 7
Στο δάσος, με τις γουρούνες.

«Όταν ανεβαίνω στο κτήμα, έρχομαι τρέχοντας κι όταν φεύγω, πηγαίνω πιο αργά στο δρόμο». Πόσο τα νιώθω τα λόγια της Νατάσσας Μαστροκούκου –από το κτήμα «Νύμφες»– τώρα που τελειώνει αυτό το οδοιπορικό. Αν όμως φτάνοντας στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών έχετε την πολυτέλεια να πεισμώσετε έμπρακτα στην ιδέα της επιστροφής, σας έχουμε μια παράκαμψη-αστέρι. Στον Ελαιώνα Διακοφτού, σ’ ένα τεράστιο κτήμα με ελιές, πορτοκαλιές, λιμνούλες και αρωματικά φυτά, μας εντυπωσίασε το «Σήμαντρον», ένα μοναστηριακό μετόχι του 19ου αιώνα που μετατράπηκε σε προσεγμένο ξενοδοχείο με αγροτουριστικές διαθέσεις – έχει καλλιέργειες και ιδιόκτητη φάρμα. Ακολουθώντας μια καθαρή γραμμή λιτής πολυτέλειας, τα δωμάτια (από δίκλινα μέχρι μεζονέτες) απλώνονται σε εννέα πέτρινα κτίσματα –τα παλιά κελιά των μοναχών και των εργατών του υποστατικού δηλαδή– που ανακαινίστηκαν κι εξοπλίστηκαν με εμφανή φροντίδα. Μια λεπτομέρεια που φανερώνει ευγενείς προθέσεις; Τα καλλυντικά τους, ειδικά φτιαγμένα για το ξενοδοχείο, βασίζονται στο λάδι ελιάς και είναι εμπλουτισμένα με αιθέρια έλαια από πορτοκάλι και κυπαρίσσι. Σ’ ένα καινούργιο πέτρινο κτίριο, δίπλα στην πισίνα, φιλοξενούνται το συνεδριακό κέντρο και το κεντρικό μπαρ. Εκεί όμως που πραγματικά βγάζεις το καπέλο στον αρχιτέκτονα και τον διακοσμητή είναι στα εστιατόρια, το ένα εκ των οποίων ακολουθεί το μοναστηριακό ύφος, ενώ το άλλο, το αλά καρτ, παντρεύει αρμονικά τη βαρύτιμη επίπλωση με τον καλογυαλισμένο βιομηχανικό εξοπλισμό του παλιού ελαιοτριβείου! Μήπως τελικά το «Σήμαντρον» είναι από μόνο του αφορμή για ακόμα ένα ταξίδι;

Πού να μείνετε

Ζαρούχλα - Καλάβρυτα - εικόνα 8
Αν είστε εξοικειωμένοι με το σπορ, στη βρύση της Γκόλφως μπορείτε να μαζέψετε μανιτάρια.

Ζαρούχλα

Αροάνια (2696035090, www.aroania-hotel.gr) Εντυπωσιακό πέτρινο τριώροφο ξενοδοχείο, στην άκρη του οικισμού, μέσα στις καστανιές. Απλόχωρα δωμάτια, με τζάκι και μεγάλα μπαλκόνια, υπέροχη θέα στο δάσος και ποιοτικό εξοπλισμό – αυτά του δευτέρου ορόφου με την οροφή με τα ξύλινα δοκάρια έχουν άλλον αέρα. Οι παρέες θα εκτιμήσουν τους κοινόχρηστους χώρους (σαλόνι κι εστιατόριο) και ιδιαίτερα το καθιστικό του λόμπι με τις αντίκες. Δρυάδες (2696034840, www.driadeshotel.gr) Όμορφος, παρεΐστικος ξενώνας σε στιλ σαλέ, μακριά από κάθε θόρυβο, ψηλά πάνω από τον οικισμό, σε μια ελατοσκέπαστη πλαγιά. Τα άνετα δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα και σουίτες) εκπέμπουν ένα αίσθημα θαλπωρής, ενώ τα παράθυρα αφήνουν τη φύση να «μπει» στο χώρο. Μας αρέσει όμως και γιατί διαθέτει δύο μεγάλες, στιλάτες κοινόχρηστες αίθουσες, όπου μπορούμε ν’ απολαμβάνουμε μια κούπα ζεστό κρασί δίπλα στο τζάκι ή ένα malt ουίσκι από την ενδιαφέρουσα λίστα τους, παιχνίδια (επιτραπέζια κ.ά.) αλλά και να διαβάσουμε ένα βιβλίο από την πλούσια βιβλιοθήκη. Για έξτρα νότες χαλάρωσης, απολαύστε το χαμάμ ή ζητήστε τους μια συνεδρία μασάζ. Και μια λεπτομέρεια που θα εξιτάρει τα παιδιά: όταν έρχονται τα χιόνια, η αυλή «μεταμορφώνεται» σε αυτοσχέδιο ελκηθροδρόμιο για ατελείωτες τσουλήθρες! Νύμφες (6944357291) Νέα πρόταση, ιδανική για οικογενειακές διακοπές και δραστηριότητες στη φύση. Θα το βρείτε λίγο πριν από τη Ζαρούχλα, στο δάσος. Διαθέτει πέντε καλοβαλμένα αυτόνομα ξύλινα σαλέ με τζάκια νέας γενιάς (λειτουργούν με βιοκαύσιμο), καφετέρια, παιδότοπο και προσφέρει ένα πλήρες μενού «περιπέτειας» τόσο στο περιποιημένο «πάρκο» τους (τοξοβολία, σκοποβολή) όσο και στο δάσος (εξορμήσεις με ATVs, ιππασία, paintball). Σε πλήρη λειτουργία από τα τέλη Οκτώβρη. Ξενώνας Πρωτόπαπα (2696034296, 6972893437, www.zarouhla.gr) Έξι προσεγμένα πέτρινα διαμερίσματα μέσα στο πράσινο, στα 1.100 μέτρα υψόμετρο, σε σημείο με απίθανη πανοραμική θέα. Μεγάλα (γύρω στα 40 τ.μ.) και ντυμένα στις αποχρώσεις του φθινοπώρου (κόκκινο, πορτοκαλί, κ.λπ.), σε προδιαθέτουν ν’ αράξεις δίπλα στο τζάκι και ν’ απολαύσεις τη θέα. Διαθέτουν αναπαυτικά κρεβάτια (χτιστά ή ξύλινα), μπαλκόνι, κουζινάκι και όλες τις ανέσεις (TV, αυτόνομη θέρμανση, σεσουάρ), ενώ σας παρέχουν όλα τα απαραίτητα για να φτιάχνετε μόνοι το πρωινό σας. Timber Land Cabins (2696039050, 6981403012, www.timberlandcabins.gr) Πέντε κουκλίστικες και ιδιαίτερα προσεγμένες κατοικίες στην καρδιά της Ζαρούχλας, δίπλα σ’ ένα κελαρυστό ποταμάκι. Είναι ιδανικές για όσους θέλουν να βρίσκονται λίγα βήματα από τη ζωή του χωριού, αλλά ταυτόχρονα «χαμένοι» στο δάσος! Φτιαγμένες από πέτρα και με επένδυση ξύλου, με υπέροχους οντάδες δίπλα στο τζάκι, προσφέρονται για ατελείωτο χουχούλιασμα σ’ ένα περιβάλλον English countrystyle κομψότητας. Στα συν η πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, τα άνετα μπάνια και οι μεγάλες ντουλάπες. Αν... κολλήσετε εδώ, σημειώστε ότι μπορούν να γίνουν το δικό σας σπίτι στο δάσος, αφού προσφέρονται και για μακροχρόνια μίσθωση. Πύργος Ζαρούχλας (2696033934) Να η ευκαιρία να γίνετε πυργοδεσπότες και να εποπτεύετε από ψηλά τη Ζαρούχλα! Ανακαινισμένος με φροντίδα, ο ιστορικός τρίπατος πύργος του 17ου αιώνα διαθέτει ένα μικρό καθιστικό στο ισόγειο και τέσσερα μεγάλα δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν 3-4 άτομα. Αν έρθετε στην περιοχή με παρέα, γιατί δεν τον κλείνετε ολόκληρο; Στης Έλενας (2696035083, 6946595433, www.zarouchla.com) Περιποιημένο ξενοδοχείο νεο-παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στον κεντρικό δρόμο. Τα δέκα δωμάτια (ένα είναι σουίτα κατάλληλη και για οικογένειες) είναι ευρύχωρα, με διακόσμηση που φέρει έντονα μοτίβα countrystyle και δημιουργεί ζεστασιά. Τις βροχερές μέρες του φθινοπώρου οι κοινόχρηστοι χώροι του ισογείου είναι ό,τι πρέπει για ριλάξ κι επιτραπέζια παιχνίδια δίπλα στο τζάκι. Styga Resort (26960 31431, www.stygaresort.gr) Νέο συγκρότημα που αναμένεται να ανοίξει μέσα στο επόμενο διάστημα, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Διαθέτει 22 δωμάτια και σουίτες –τα μισά με τζάκι-, εστιατόριο, συνεδριακούς χώρους, και μεγάλη εξωτερική πισίνα. Λιμνη Τσιβλου Αίθρα (6948186762, 6944908876, www.tsivlos.gr) Καινούργιο πέτρινο συγκρότημα με αυτόνομα διαμερίσματα αλλά και μια πέτρινη μεζονέτα με τζάκι (η τελευταία φιλοξενεί από 2 έως 6 άτομα), σε δασωμένη πλαγιά που δεσπόζει πάνω από τη λίμνη Τσιβλού. Η ξύλινη επένδυση στην κατασκευή και οι countrystyle πινελιές στη διακόσμηση (λευκά έπιπλα με τεχνοτροπία πατίνας, φλοράλ μαξιλάρες, χαλιά Μπουχάρα κ.λπ.) δημιουργούν μια ανάλαφρη ατμόσφαιρα ρομαντισμού που επιτείνουν οι άνετοι χώροι και οι προσεγμένες παροχές (αναλώσιμα Damana και χνουδωτές πετσέτες στα μπάνια, δορυφορική τηλεόραση, πολυκουζινάκι, σεσουάρ). Μεσορουγι Αγνάντι (6977575835, 6986485131) Δέκα στούντιο-μεζονέτες πρόσφατης εσοδείας, με πανοραμική θέα στην κοιλάδα του Κράθη και στα γύρω χωριά. Φτιαγμένες από πέτρα και ξύλο, μπορούν να φιλοξενήσουν 2-4 άτομα η καθεμιά και διαθέτουν γωνιακό τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, κουζινάκι, ψυγείο και τραπεζαρία. Περιστερα Ενοικιαζόμενα δωμάτια Κουτρούλης (2696034025, 6974924035) Πέντε απλά, αλλά οικονομικά δωμάτια, κάτω από την πλατεία.

Καλαβρυτα Ahilion (2692029111, www.ahilion.gr) Περιποιημένο ξενοδοχείο πόλης, σαν μεγάλο σπίτι, στο κέντρο των Καλαβρύτων. Έχει είκοσι άνετα δωμάτια (δίκλινα και τρίκλινα), εκ των οποίων πέντε με τζάκι. Ευχάριστος και αναπαυτικός ο χώρος του λόμπι με το τζάκι. Georgio’s V Chalet (2692024600, www.georgiosv.gr) Πέτρινα σπιτάκια σε στιλ σαλέ, μέσα στα έλατα, στο δρόμο προς το χιονοδρομικό. Πιο cosy και άνετα τα διαμερίσματα (τα οποία φιλοξενούν έως 5 άτομα). Για τα ραντεβού της παρέας, το πέτρινο cafe σερβίρει, μεταξύ άλλων, και ωραία θέα... Filoxenia Hotel & Spa (2692022290, www.hotelfiloxenia.gr) Ανακαινισμένο ξενοδοχείο κλασικού τύπου, στην καρδιά των Καλαβρύτων. Τα δωμάτια είναι σχετικά μικρά και τυπικά (με θέα στην πόλη και στο βουνό), αλλά οι κοινόχρηστοι χώροι είναι άνετοι και υπάρχει σε αυτούς η δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης στο Internet (με χρέωση), ενώ από τον Νοέμβριο θα λειτουργήσει χώρος με χαμάμ, σάουνα και jaccuzi. Finday Suites Boutique Hotel (2692024552, www.fiday.gr) Φροντισμένο συγκρότημα διαμερισμάτων με πανοραμική θέα. Τα δωμάτια είναι άνετα, με μεγάλες βεράντες, ποιοτικό εξοπλισμό και ρομαντική αισθητική. Διαθέτει δύο σαλόνια με τζάκι. Για ν’ απολαμβάνετε όμως πριβέ την αναμμένη φωτιά στο δικό σας τζάκι, κλείστε μία από τις σουίτες. Hotel Helmos Kalavrita (2692029222, www.hotelhelmos.gr) Εμβληματικό ξενοδοχείο για τα Καλάβρυτα, βρίσκεται στην πλατανόφυτη Πλατεία Ελευθερίας. Τα δωμάτια είναι διακοσμημένα σε στιλ μίνιμαλ σικ, ενώ οι έξι σουίτες στις σοφίτες φιλοξενούν έως 4 άτομα. Το βράδυ μπορείτε να χαλαρώσετε στο μπαρ «Neve Blu» απολαμβάνοντας malt whiskies, κονιάκ και πούρα Αβάνας. Kynaitha (2692022609, www.kynaitha.gr) Περιποιημένο ξενοδοχείο, από πέτρα και ξύλο, στην καρδιά της πόλης. Διαθέτει δέκα άνετα δωμάτια και δύο σουίτες αλλά και όμορφο κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Πύργος Γεροδήμου (2692022456, www.kalavryta.gr) Βρίσκεται κοντά στο σταθμό του οδοντωτού και είναι κατασκευασμένο από πέτρα, με στοιχεία που θυμίζουν μανιάτικο πύργο. Τα επτά δωμάτια (άνετα δίκλινα, μεζονέτες με τζάκι) αναπτύσσονται σε τρεις ορόφους και είναι εξοπλισμένα με ωραία ξύλινα κρεβάτια, τραπέζια, χρωματιστές φλοκάτες και χαλιά. Το πρωινό σερβίρεται σε διπλανή αίθουσα. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε την πιο ενισχυμένη «έκδοση» στο δωμάτιό σας (με μια μικρή επιβάρυνση € 5 ανά δωμάτιο τα παρασκευοσαββατοκύριακα). Κερνιτσα Αγρόκτημα Φωκαέων (2691097300, 6944439929, www.cherryland.gr) Ένα πολύ χαριτωμένο και ιδιαίτερο αγρόκτημα, με τα κουνέλια, τις χήνες, τα γαϊδουράκια και τις κοτούλες να κυκλοφορούν ελεύθερα! Θα το βρείτε στο δρόμο για τα Καλάβρυτα, σε μια προνομιούχα πλαγιά με τρεχούμενα νερά και λιμνούλα. Αξιαγάπητα τα τέσσερα sui generis σπιτάκια, υιοθετούν το καθένα το δικό του διακοσμητικό θέμα, με χειροποίητες κατασκευές από τα χέρια της δραστήριας ιδιοκτήτριας. Σούπερ για ρομάντζο το «Νεραϊδόσπιτο» και το «Σπίτι του Κομπογιαννίτη», με τζάκι και σάουνα το πιο «χειμωνιάτικο» δωμάτιο «Του κυνηγού», ιδανικό για παρέες το «Σπίτι του Γίγαντα». Μέχρι τον Νοέμβριο θα έχουν έτοιμο και το cafe τους. Ελαιωνας Semantron Traditional Village (2691044000, www.semantron.gr) Πάλαι ποτέ μετόχι της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, μετατράπηκε με γούστο και άποψη σε upper class πρόταση διαμονής. Τα δωμάτια απλώνονται σε ανακαινισμένα πέτρινα κτίσματα σ’ ένα πανέμορφο κτήμα κοντά στη θάλασσα. Ιδιαίτερα ζεστοί οι κοινόχρηστοι χώροι και εντυπωσιακά τα εστιατόρια – ειδικά το gourmet «Λιοτρίβι», που ενσωματώνει πετυχημένα τον καλογυαλισμένο εξοπλισμό του παλιού μοναστηριακού ελαιοτριβείου. Διαθέτει φάρμα με ζώα και κήπο, που τους τροφοδοτεί με τα προϊόντα που χρησιμοποιούν στην κουζίνα. Γιογκαράκης (2691041777, www.giogarakis.gr) Επτά αυτόνομα διαμερίσματα με ρομαντικές πινελιές στη διακόσμηση και ανέσεις εξοχικού. Τα παιδιά, μικρά και... μεγάλα, θα εκτιμήσουν το PlayStation και όλοι το τζάκι, την παροχή Internet και το μίνι ηχοσύστημα. Απέχει 50 μέτρα από την παραλία και 30 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα. Αγοράστε το δικό σας εξοχικό

Υπέροχη φύση και τόσο κοντά στην Αθήνα: ξέρουμε ότι ο συνδυασμός είναι αρκούντως ιντριγκαδόρικος για σας που σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα εξοχικό και η κατασκευαστική εταιρεία Γιοβάς έχει προτάσεις. Στην άκρη της Ζαρούχλας, μες στα έλατα, έχουν δημιουργήσει πέντε καλόγουστες πέτρινες μεζονέτες 65-70 τ.μ., με εξοπλισμένη κουζίνα, γωνιακό τζάκι, 1-2 υπνοδωμάτια σε ξύλινο πατάρι και άνετη ιδιωτική αυλή με πάρκιν. Για κάτι ακόμα πιο ευρύχωρο θα σας προτείνουν μια πέτρινη μεζονέτα 110 τ.μ., σε συγκρότημα με πισίνα, στις παρυφές του παραδοσιακού οικισμού της Αγίας Βαρβάρας. Αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα και διαθέτει 4 χώρους ύπνου, 2 μπάνια, σαλόνι με τζάκι και κουζίνα (2696032891, 6945374141, www.giovas.gr).

Πού να φάτε

Ζαρούχλα - Καλάβρυτα - εικόνα 9

Ζαρουχλα Γιάννης (2696033939) Οικογενειακή ψησταριά με περιποιημένες γεύσεις. Δοκιμάστε κόκορα κοκκινιστό που λιώνει στο στόμα, ωραιότατα παϊδάκια και καλοψημένο χωριάτικο λουκάνικο που κρατά την τρυφεράδα του. Μαχαίρας (2696033980) Ζεστός, παρεΐστικος χώρος και αντίστοιχου προφίλ εξυπηρέτηση. Το μεγάλο ατού, όμως, είναι η ίδια η κουζίνα τους: το αρνάκι γκιούλμπασι, η χυλωμένη φασολάδα, οι κεφτέδες βουτσί, το «δυνατό» τζατζίκι. Μόνο κρατήστε χώρο και για το ραβανί καρύδα. Ύδατα Στυγός (2696035050) Στην απλόχωρη ρουστίκ σάλα που ατενίζει το δάσος από τις μεγάλες τζαμαρίες θα σας σερβίρουν πληθωρικές σπιτικές νοστιμιές: πίτες, γαρδουμπάκια στο φούρνο, αγριογούρουνο στιφάδο, αρνάκι σταμνάτο, αλλά και ομελέτες με δικό τους σύγκλινο. Ταβέρνα Ψαριάδη (2696033959) Λειτουργεί τα σαββατοκύριακα σερβίροντας σπιτικές γεύσεις, όπως μαγειρευτά (χυλοπίτες με κόκορα ή μοσχάρι), πίτες με ντόπια υλικά και ψητά της ώρας, σε μια παραδοσιακή σάλα από πέτρα και ξύλο. Λιμνη Τσιβλου Το Πέτρινο (2696034190, 6973620237) Οικογενειακή ταβέρνα, με δικό της κοτέτσι και μποστάνι, που τροφοδοτούν τα φίνα μαγειρέματα της κυρίας Βούλας. Η υπέροχη κολοκυθόπιτα είναι με υλικά από τον κήπο, το ψωμί ζυμωτό και το χύμα κρασί Ροδίτης δικής τους παραγωγής. Ακριβώς από πάνω έχουν 4 λιτά, αλλά πεντακάθαρα και οικονομικά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μεσορουγι Ο Ντίνος (2696033984) Μερακλίδικο εστιατόριο, πάνω από την πλατεία. Best seller οι χοιρινές μπριζόλες, σερβίρονται τρυφερές και σε τεράστιες μερίδες (το κρέας προέρχεται από τη φάρμα τους). Ευχαριστηθήκαμε όμως και την παντζαροσαλάτα, τη φέτα στο πήλινο με ντομάτα και πιπεριά, τη μακαρονόπιτα, το λεμονάτο μοσχάρι. Καλαβρυτα Άρωμα (2692024843) Βρίσκεται στον κεντρικό πεζόδρομο και σερβίρει ρακόμελα στο μπρίκι, νόστιμα μεζεδάκια, τηγανητά και μαγειρευτά, ψητά της ώρας, κοκκινιστά και στάμνας. Βαρβιτσιώτης (2692022049) Από τις πιο γνωστές ταβέρνες της περιοχής, με χαρακτηριστικά πιάτα τα ψητά, το κουνέλι λαδορίγανη, το γκιούλμπασι στη λαδόκολλα, τα γαρδουμπάκια στο φούρνο και το γουρουνόπουλο στη σούβλα. Καταφύγιο (2691097292, 15o χλμ. Μεγάλου Σπηλαίου-Καλαβρύτων) Must η στάση στο περιποιημένο σαλέ τους για να δοκιμάσετε τους νοστιμότατους μεζέδες, τη χορτόπιτα, τον κοκκινιστό κόκορα, το κουνέλι στιφάδο και το κατσικάκι φρικασέ. Και στο τέλος, για να κλείσει καλά το γεύμα, θα σας φέρουν κέρασμα και γλυκό (εκμέκ, καρυδόπιτα, πορτοκαλόπιτα). Χωριάτικη Ταβέρνα (2692024042) Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα, στο Σκεπαστό, και είναι από τις αγαπημένες των ντόπιων για ανελέητη κρεατοφαγία. ΑΓΟΡΕΣ

Στη Ζαρούχλα για παραδοσιακά προϊόντα (ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, μέλι κ.λπ.) αναζητήστε το Λίγο απ’ Όλα (2696034693, 6977988066) και τις Παραδοσιακές γεύσεις της Αριάδνης (στον κεντρικό δρόμο και στο εργαστήρι της στο 29ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ακράτα-Ζαρούχλα, τηλ. 2696033939, 6976883991). Ο κύριος Γιάννης Καλούμενος θα σας προμηθεύσει μαρμελάδες με βατόμουρα από τη βιολογική του καλλιέργεια (6976783647). Στα Καλάβρυτα ο κεντρικός πεζόδρομος βρίθει από τοπικά ντελικατέσεν. Εμείς αγοράσαμε ζυμαρικά και γλυκά από τον Χελμό της Αριάδνης Παπαντώνη-Αλεξοπούλου και γλυκό ροδοζάχαρη από τον Ερμείδη (2692022346).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.