Φολέγανδρος revisited

Επισκεπτόμενη το νησί με αφορμή μια καινούργια μονάδα σ’ ένα παλιό αγροτικό συγκρό­τημα θεμωνιών, η Δέσποινα Ζευκιλή ανακαλύπτει ανακουφισμένη ότι, παρά το hype και τα διαρκή openings, η Φολέγανδρος διατηρεί εκείνο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που την πρωτοέκανε μόδα.

Φολέγανδρος revisited

Επισκεπτόμενη το νησί με αφορμή μια καινούργια μονάδα σ’ ένα παλιό αγροτικό συγκρό­τημα θεμωνιών, η Δέσποινα Ζευκιλή ανακαλύπτει ανακουφισμένη ότι, παρά το hype και τα διαρκή openings, η Φολέγανδρος διατηρεί εκείνο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που την πρωτοέκανε μόδα.

Φολέγανδρος revisited - εικόνα 1

Πρωτοπήγα στη Φολέγανδρο στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν το νησί είχε αρχίσει ν’ ακούγεται στους «έντεχνους» κύκλους της πόλης που απολάμβαναν την ήπια, σοφιστικέ ανάπτυξή του πίνοντας διπλούς ελληνικούς στο καφενείο του Ιταλού υπό τους ήχους κλασικής μουσικής, χαζεύοντας τη θέα από ταρατσούλες και απλά κυκλαδίτικα δωμάτια στον κάθετο βράχο και περπατώντας καθημερινά προς ακόμα μία off-road παραλία. Έχοντας έκτοτε παρακολουθήσει την εξέλιξη του νησιού από μακριά, μετρώντας τα τελευταία χρόνια αρκετά νέα ξενοδοχεία αλλά και τα πρώτα resorts, ανησυχούσα για το κατά πόσο όλα αυτά θα είχαν χαλάσει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Όμως, με το που βρέθηκα στο χαλαρωτικά μίνιμαλ σαλόνι υποδοχής του νέου συγκροτήματος «Themonies Luxury Suites», και μίλησα με τους ιδιοκτήτες, οι ανησυχίες μου άρχισαν να μετριάζονται. Η Μίρκα Ζαφειρίου και ο σύζυγός της Άρης, σταθεροί φαν του νησιού ήδη από τα μέσα των ’80s, έζησαν την ανάπτυξή του βήμα βήμα – από τα γλέντια των κατασκηνωτών στην παραλία του Αγίου Νικολάου ως το πρόσφατο τουριστικό μπουμ. Σημαντική είναι κατά τους ίδιους η συμβολή του δήμου, που έχει βάλει κάποια όρια στην ανάπτυξη – οι παραλίες παραμένουν ελεύθερες, χωρίς ξαπλώστρες, οι επιγραφές είναι παντού ξύλινες και ζωγραφισμένες στο χέρι, οι πλαστικές καρέκλες είναι είδος προς εξαφάνιση. Ακόμη και οι πεζούλες και οι ξερολιθιές που γκρεμίστηκαν για χάρη της πρόσφατης διαπλάτυνσης του οδικού δικτύου ξαναφτιάχτηκαν από την αρχή, με τον παραδοσιακό τρόπο, δίνοντας την αίσθηση ότι ενώ η μετακίνηση είναι πλέον πιο άνετη, το τοπίο παραμένει το ίδιο. Όσο για το κλισέ «η νέα Σαντορίνη» που κυκλοφορεί για τη Φολέγανδρο στον Τύπο, οι ίδιοι είναι κατηγορηματικοί: ούτε που να το ακούσουν οι ντόπιοι· δεν θέλουν με τίποτε το νησί τους ν’ ακολουθήσει αυτό το πρότυπο ανάπτυξης. Και προς το παρόν, ακόμη κι αν μπορείς πλέον να πας και με ταχύπλοο για ένα weekend, έχεις την αίσθηση ότι απολαμβάνεις ένα συνδυασμό της πάλαι ποτέ ακατέργαστης ομορφιάς των Κυκλάδων με μια μικρή, αλλά ποιοτική βεντάλια επιλογών διαμονής, γεύσης και nightlife που ταιριάζουν με το ύφος του νησιού.

Σουίτες στον αχυρώνα

Φολέγανδρος revisited - εικόνα 2
«Anemi»

Χτισμένο με πέτρα στο χρώμα του χώματος, σε απόσταση περιπάτου από τη Χώρα, το «Themonies Luxury Suites» εντάσσεται απόλυτα στο τοπίο κι αποτελεί μια διαφορετική πρόταση για το νησί. Αφετηρία αποτέλεσε ένα συγκρότημα παραδοσιακών θεμωνιών μ’ ένα πολύ καλά διατηρημένο αλώνι που αναπαλαιώθηκαν με στόχο να δια­τηρηθεί ο αυθεντικός τους χαρακτήρας και ταυτόχρονα να παρέχουν όλες τις ανέσεις. Οι δύο σουίτες που στεγάζονται στο παλιό κτίριο, η κουκλίστικη Θεμωνιά του Βοσκού και η Μεγάλη Θεμωνιά (με δύο κρεβατοκάμαρες) είναι και τα πιο ιδιαίτερα δωμάτια (δεν προτείνονται για όλους), με τους κορμούς από τις φίδες (θάμνοι) να στολίζουν τις οροφές, ωραίες αυλές με καναπέδες με μαξιλάρες και θέα προς τη Χώρα και το μοναστήρι. Πιο στάνταρ, αλλά πάντα ατμοσφαιρικά, τα δωμάτια στο νέο κτίριο, όλα δίχωρα και με κουζίνα – ξεχωρίζει το Ελελύφασκος. Το πρωινό, continental με τοπικές γεύσεις, έρχεται σε δίσκο στο δωμάτιο, ενώ ετοιμάζεται να λειτουργήσει και το μπαρ με έμφαση σε ιδιαίτερα κοκτέιλ και premium ποτά (22860 41517 www.themonies.gr).

Φολέγανδρος know how

Φολέγανδρος revisited - εικόνα 3
«Themonies Luxury Suites»

Παραλίες Δεν είναι το δυνατό χαρτί του νησιού, αφού αρκετές παραμένουν προσβάσιμες μόνο με μονοπάτια ή από τη θάλασσα. Ξεχωρίζουν το Κάτεργο (μόνο με βάρκα), ο Άγιος Νικόλαος (μέσω μονοπατιού από την Αγκάλη ή με καΐκι), ο Άγιος Γεώργιος και το Αμπέλι, που πλέον είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο από την Άνω Μερά μέσω ενός χωματόδρομου, τα Βορεινά και το Σεφιώτικο (για περιπατητές και οι δύο). Μικρούς κολπίσκους θα βρείτε και από το λιμάνι προς το Λιβάδι. Φαγητό Στη Χώρα αξιοπρεπή μαγειρευτά και τοπικά πιάτα στη «Μέλισσα», την «Πιάτσα», στο «Σπιτικό» και στην «Πούντα» (ο κήπος της είναι καλή λύση όταν πήζουν οι πλατείες), ντόπια κρέατα στον «Κρητικό» και στο «Ασύγκριτο», πιο έθνικ πινελιές στο «Σικ», μεσογειακές γεύσεις στο «Eva’s Garden». Στην Άνω Μερά καταπληκτικά τυροπιτάκια με σουρωτό και ματσάτα (χερίσια μακαρόνια με κοκκινιστό κοτόπουλο ή κατσικάκι) στον «Μίμη» και μαγειρευτά σε περιβάλλον παλιού μπακάλικου (εν ενεργεία) στην Ειρήνη Ψαρομιλήγκου. Nightlife Ποτό και ηλιοβασίλεμα στον «Ρακεντιά», must στάσεις στις μπαρότσαρκες το «Bizz», το «Baraki» (τραπεζάκια σε ατμοσφαιρικό στενάκι), το «Laoumi-Αφανείς» (και με ελληνικές νότες) και το «Πατητήρι». Διαμονή Νέα άφιξη το «Blue Sand», ένα όμορφο νεανικό συγκρότημα 10 δωματίων με μίνιμαλ ύφος σε ύψωμα στην παραλία της Αγκάλης (2286041042, www.bluesand.gr, από €100). Πανέμορφο ντιζαϊνάτο resort το «Anemi» στον Καραβοστάση (2286041610, www.anemihotel.gr), με πολύ καλό πρωινό. Από τα διαμερίσματα της Χώρας ξεχωρίσαμε τον καλοσυντηρημένο μίνιμαλ «Ανεμόμυλο» (2286041309) και το «Fata Morgana» (2286041237) με εκπληκτική θέα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμου και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
03/05/2024

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.