Αλόννησος

Ο Θάνος Λαμπρόπουλος μόλις επέστρεψε από την Αλόννησο καταγράφοντας νέες αφίξεις και διαχρονικά spots.

Αλόννησος

Ο Θάνος Λαμπρόπουλος μόλις επέστρεψε από την Αλόννησο καταγράφοντας νέες αφίξεις και διαχρονικά spots. Φωτογραφίες: Θάνος Λαμπρόπουλος

Αλόννησος - εικόνα 1

Είχα να πάω τέσσερα χρόνια στην Αλόννησο και ανησυχούσα μήπως είχε υπονομευθεί η γοητεία της «εναλλακτικής» πρότασης διακοπών και της οικολογικής ευαισθησίας που την έχουν καθιερώσει διεθνώς. Όμως όχι, η Αλόννησος αντιστέκεται στα κελεύσματα των tour operators και παραμένει τόπος αγαπημένος για επισκέπτες που επιστρέφουν ξανά και ξανά. Θα την προτιμήσετε για τις παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά, τη Χώρα με τα σοφιστικέ στέκια και την καταπράσινη γεωφυσική φυσιογνωμία της που αλλάζει από Βορρά προς Νότο.

Παλιό Χωριό: Ιταλικό σουξέ

Αλόννησος - εικόνα 2

Οι Ιταλοί του νησιού βρίσκονται σε κινητικότητα. Ο Paolo Duma, ο πιο παλιός, μετακόμισε την πιτσαρία του από την άκρη του Παλιού Χωριού σε νέο μεγάλο χώρο, με σύγχρονη κουζίνα. Ονομάζεται «Nappo Pizza e Pasta» (2424065579) και σερβίρει θαυμάσιες πίτσες και φρέσκα ζυμαρικά. Ο πιο νέος στο νησί, ο Francesco Marachin, έστησε το «Acquasanta», ένα happy ιταλικό εστιατόριο (6932832748), απλό και φινετσάτο, με λίγες προτάσεις που διαφοροποιούνται ανάλογα με τη διαθέσιμη ψαριά. Το συνιστώ για ηλιοβασίλεμα. Gelato italiano από τα χέρια μιας μπριόζας Ιταλίδας θα βρείτε πλέον και στο Παλιό Χωριό, κοντά στη στάση του λεωφορείου. Για φαγητό, κλασικές αξίες παραμένουν: η «Αστροφεγγιά» (2424065182) με ελληνικά και διεθνή πιάτα, η «Πανσέληνος» (2424066371) και το «Πάραπορτ» (2424065608) με μαγειρευτά. Ενδιαφέρουσες επιλογές για shopping: Στη Γοργόνα, η κ. Μπέζου, αρχιτεκτόνισσα που ήρθε πριν από πολλά χρόνια για διακοπές και… έμεινε, έχει φτιάξει ένα παλαιοπωλείο γεμάτο αναμνήσεις. Στην «Gallery 5» θα βρείτε έργα της ζωγράφου Keller –μετοίκισε κι αυτή– και χειροποίητα αντικείμενα, ενώ στο ολοκαίνουργιο «Διοδώρα» ένα νέο ζευγάρι προτείνει φίνα κοσμήματα και charming δώρα.

Δυνατές ταβέρνες

Αλόννησος - εικόνα 3

Στο Πατητήρι Από την τουριστική γενική εικόνα του λιμανιού ξεχωρίζει το μεζεδοπωλείο, «Το Καμάκι» (2424065245), ιδίως από φέτος που επανήλθε δριμύτερος ο πατέρας και ψυχή της κουζίνας. Στην έξοδο για το Παλιό Χωριό, σταθερή αξία για μαγειρευτό τοπικό φαγητό ο «Μπάμπης» (2424066184), με δικό του μποστάνι. Σπεσιαλιτέ η μακαρονάδα με τόνο (η Αλόννησος είναι διάσημη για τον τόνο της) σε κόκκινη σάλτσα και οι αγκιναροκεφτέδες. Στη Στενή Βάλα Στο φημισμένο ψαροχώρι, ένας ντόπιος ψαράς, ο κ. Δημήτρης Δροσάκης, και η γυναίκα του Αφροδίτη άνοιξαν φέτος την ταβέρνα «Ο δύτης και η Καλύμνια» (2424065748). Στη βεράντα επάνω από τα βράχια απολαύσαμε σαλάτα μερμιτζέλι, καλυμνιώτικα ντολμαδάκια, σαφρίδι μαρινάτο και σκορπίνα λεμονάτη. Φρέσκο ψάρι και λαδερά βρίσκουμε και στην γνωστή «Κυρα-Τασία» (2424065590). Στον Λεφτό Γιαλό Με τραπέζια κάτω από τις ελιές, στα είκοσι μέτρα από την αμμουδιά, «Ο Ελαιώνας» (2424066046) προσφέρει τις παραδοσιακές γεύσεις που εδραίωσαν τη φήμη του. Σταθερά, ετοιμάζει οκτώ διαφορετικές πίτες, όλες χειροποίητες (μερικές τις σερβίρει με ξινόγαλα). Από το 2009 μάλιστα, άνοιξαν κι ένα μοντέρνο lounge beach bar δίπλα. Στα Καλαμάκια η ταβέρνα «Μαργαρίτα» (2424065738) θα σας αποζημιώσει επάξια με αστακούς και φρέσκο ψάρι από το καΐκι τους. Στον Μεγάλο Μουρτιά Νέα πιάτα στο πάντα καλό «Μελτέμι» (2424065755): τηγανιά με άσπρη σάλτσα, σαγανάκι πολίτικο και κολοκυθοκεφτέδες με δύο τυριά. Η αστακομακαρονάδα τους παραμένει από τις κορυφαίες του νησιού.

Πού να μείνετε

Αλόννησος - εικόνα 4

Στον Κάβο στο Πατητήρι, στα «Λιαδρόμια» (2424065521), τον ρομαντικό ξενώνα της Μαίρης Αθανασίου, η οποία θα σας μυήσει και στα μυστικά του νησιού. Σε σημείο κέντρο-απόκεντρο και με θέα στο πέλαγος, το ξενοδοχείο «Atrium of Alonnisos» (2424065749) υποδέχτηκε το καλοκαίρι αναβαθμισμένο. Στην περιοχή Βότση, ξεχώρισα το καινούργιο «Yalis» (2424066186) για τη θέση αλλά και για την άνεση. Ιδιαίτερα μου άρεσε η σουίτα με την ξύλινη οροφή. Στη θέση Μηλιά, στα 3 χλμ. από το λιμάνι και μέσα στο πυκνό πευκοδάσος, θα βρείτε το πολύ καλό «Milia Bay Hotel» (2424066035), άλλη μια διαχρονική αξία. Δύο χιλιόμετρα πιο πέρα, πάνω από τον κόλπο της Χρυσής Μηλιάς, το φίνα ανακαινισμένο «Alonnisos Beach» (2424065281), με bungalows στην κατάφυτη πλαγιά μέχρι την αμμουδιά. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κλείνεται από ιταλικό club, αλλά διατηρούν δύο σουίτες κι ένα διαμέρισμα για τους Έλληνες. Στο Παλιό Χωριό στα «Konstantina Studios» (2424065900), «Χιλιαδρόμια» (2424065814), «Ανατολή» (6975703170) και «Elma’s Houses» (2424066118).

Action tips

  • Αν είστε του περπατήματος, προμηθευτείτε το χάρτη της Ανάβασης.
  • Για εκδρομές στο θαλάσσιο πάρκο και σε ναυάγια, θα βρείτε σκάφη από το Πατητήρι.
  • Για καγιάκ, καταδύσεις και άλλες δραστηριότητες στο Ikion (2424065158, www.ikiongroup.gr).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.