Zante Verde

Οδηγώντας ανάμεσα σε ελαιώνες κι αμπελοτόπια, η Ιωάννα Γκομούζα ανακάλυψε μια άλλη Ζάκυνθο, καταπράσινη και γαλήνια, με οικολογικές ευαισθησίες, να ορκίζεται μ’ ένα ποτήρι Αυγουστιάτη στα καλά του αγροτουρισμού.

Zante Verde

Οδηγώντας ανάμεσα σε ελαιώνες κι αμπελοτόπια, η Ιωάννα Γκομούζα ανακάλυψε μια άλλη Ζάκυνθο, καταπράσινη και γαλήνια, με οικολογικές ευαισθησίες, να ορκίζεται μ’ ένα ποτήρι Αυγουστιάτη στα καλά του αγροτουρισμού. Φωτό Χρήστος Δράζος

Zante Verde - εικόνα 1
Αύρα ελευθερίας στο Κτήμα Λογοθέτη.

Hσυχες διακοπές στο Τζάντε, σαν στο χωριό; Με τις μυρωδιές απ’ το μποστάνι να μας ξυπνούν και τα τζιτζίκια να μας νανουρίζουν; Πλάκα μου κάνεις. Το άλλο με τον... Λαγανά το ξέρεις; Έφτασα στη Ζάκυνθο έχοντας στο μυαλό μου ένα νησί «υποταγμένο» στο μαζικό τουρισμό αλλά και με μια υποψία αισιοδοξίας ότι η περίφημη τρέλα των Ζακυνθινών μπορεί να έχει κάνει το θαύμα της. Και, μα τον Άγιο Διονύσιο, σ’ αυτόν τον προικισμένο τόπο η φύση έχει τρόπο να σε κρατά δεμένο μαζί της και να σου βάζει σκέψεις για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Σταθερά κι αθόρυβα τα τελευταία χρόνια, η Ζάκυνθος έχει εξελιχθεί στο πιο «πράσινο» νησί της Ελλάδας. Γράφοντας χιλιόμετρα από τις παραλίες ως την ενδοχώρα, μετρήσαμε αρκετές μονάδες σπαρμένες μέσα σε παλιά αγροκτήματα, με τις τριανταφυλλιές ολάνθιστες να μοσχοβολούν και τα κουνελάκια να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Πώς έγινε αυτή η στροφή και γιατί εδώ; «Οι Ζακυνθινοί αγαπούν τη γη. Είναι νοικοκύρηδες και δεν θέλουν ο διπλανός τους να έχει καλύτερο χωράφι απ’ το δικό τους. Δεν θα εγκαταλείψουν το χωράφι τους, ακόμα κι αν ασχολούνται με τον τουρισμό», μου έλεγε ο Δημήτρης Κατίδης, Ζακυνθινός εξ αγχιστείας, που έκλεισε την πόρτα στη μεγαλούπολη για διακόσια στρέμματα γης στη μέση του πουθενά.

«Οι περισσότεροι που ασχολούνται με τον τουρισμό ήταν και αγρότες. Όταν άρχισε ο κορεσμός με το μαζικό μοντέλο, κάποιοι άρχισαν να το ψάχνουν διαφορετικά», μου απαντούσαν άλλοι. Ποικίλες οι εκτιμήσεις, όπως και οι καταβολές των ανθρώπων που έκαναν το βήμα προς τον αγροτουρισμό. Αγρότες ο Νέλος και η Φωτεινή Γιαννούλη, ανοιχτόκαρδοι και ευαισθητοποιημένοι, ήταν από τους πρώτους που αποφάσισαν ν’ ανοίξουν το Κτήμα Λιθίες σε επισκέπτες. Γιατροί ο Δημήτρης Κατίδης και η Φένια Σταμίρη του «Aresti Mountain Resort», άφησαν τη στρωμένη ζωή στη Θεσσαλονίκη και αγόρασαν ένα δουλεμένο αγρόκτημα, για να ξαναστήσουν το παλιό ασβεστοκάμινο, να φυτέψουν το αμπέλι «με τον παραδοσιακό τρόπο, με μπάλο», και έξι υπέροχες πέτρινες κατοικίες – για να μη θέλεις ν’ αφήσεις στιγμή τη μικρή τους Εδέμ. Από αστική ζακυνθινή οικογένεια ο Διονύσης Λογοθέτης, αλλά ερωτοχτυπημένος από παιδί με το οικογενειακό κτήμα στον Βασιλικό, γύρισε στο νησί και μαζί με την Αγγέλα μεγαλώνουν τα δύο παιδιά τους σ’ έναν τεράστιο ελαιώνα όπου περιφέρονται ανέμελα άλογα, πρόβατα και κουνελάκια! Αν υπάρχει κάτι που συνδέει όλους αυτούς τους ανθρώπους, ζευγάρια γύρω στα 35 με 45 ως επί το πλείστον, είναι η ανάγκη για μια πιο χαλαρή ζωή, μακριά από τους εξοντωτικούς ρυθμούς της πόλης, στη φύση, εκεί όπου μπορείς ν’ ανασαίνεις, να σκαλίζεις τη γη, ν’ ανοίγεις το σπίτι σου στους επισκέπτες, όπως παλιά, σαν να δεχόσουν φίλους.

Διακοπές αλα... Χάιντι

Zante Verde - εικόνα 2
Υπέροχος ο κήπος και τα πέτρινα σπίτια στο Κτήμα Κούρου.

Πρωινό στο «Ανώι», το σπιτάκι μου στο Κτήμα Λογοθέτη, στον Βασιλικό, μέσα σε μια πράσινη θάλασσα από ελιές. Πόσο γαλήνια ευτυχία εκπέμπει αυτός ο τόπος! Το βλέπεις στις ζωγραφιές που άφησαν πίσω τους τα πιτσιρίκια στο λεύκωμα των επισκεπτών, το νιώθεις όταν ξυπνάς νωρίς για ν’ αδράξεις τη μέρα. Θα βολτάρεις με το ποδήλατο που σου παρέχουν δωρεάν, θα φτιάξεις φαγητό με κηπευτικά και λάδι από το μποστάνι, θα βουλιάξεις στην αιώρα όσο τα παιδιά παίζουν με την Πεπίτα τη γαϊδουρίτσα, θα πάτε βόλτα με τα άλογα. Σ’ αυτό το αγρόκτημα που θυμίζει Τοσκάνη όλα είναι φτιαγμένα για να ζεις έξω. Τα 12 σπιτάκια, απλά, χρωματιστά, όπως τα πραγματικά ζακυνθινά αγροτόσπιτα, έχουν όλα τα απαραίτητα: ρετρό κρεβάτια με κουνουπιέρες, κουζίνα, παιχνιδιάρικα μπάνια βγαλμένα από τη φαντασία της Αγγέλας, CD player, αλλά όχι τηλεόραση. Εδώ έρχεσαι για να βγεις από την πρίζα και, αν σου κάνει κέφι, βάζεις κι ένα χεράκι στις αγροτικές δουλειές.

Στο ακριβώς διπλανό κτήμα, η εμβληματική μορφή του Νέλου και τα φαγητά της Φωτεινής σε εμπνέουν για να μείνεις στις Λιθίες. Σ’ ένα απλό σπιτάκι στην πλαγιά με τ’ αμπέλια, για να ρουφάς τη θέα στη θάλασσα μαζί με το κρασί τους και το τραγούδι από τις καρδερίνες. Τρελαίνομαι να περπατώ ανάμεσα στ’ αμπέλια παρέα με τον Φρίξο, το σκύλο τους, να τρώω σύκα και βανίλιες από τα δέντρα, να τους βλέπω να φροντίζουν τα μελίσσια. Μήπως να έρθω και τον Σεπτέμβρη για τον τρύγο;

Ωραία βιολογικά αμπέλια όμως, ελιές και οικόσιτα ζώα –παγόνια, χήνες, πάπιες– έχει και το «Therianos Villas» στον κάμπο της Καλλιθέας. Και οικογενειακή περιποίηση επίσης, αφού η οικογένεια Θεριανού ζει στο κτήμα και θα σου δώσει ό,τι ζητήσεις από τον κήπο της. Τα τέσσερα ενοικιαζόμενα σπιτάκια βρίσκονται μέσα σε παρτέρια με ορχιδέες, γεράνια και τριανταφυλλιές και μόλις ανακαινίστηκαν αποκτώντας ξύλινα πατάρια.

Για σινιε αναχωρητες

Zante Verde - εικόνα 3
Ρομαντική ατμόσφαιρα και αντίκες στα σπίτια του «Aresti Mountain Resort».

Ποιος είπε ότι οι ανέσεις και η πολυτέλεια μιας ιδιωτικής πισίνας δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την παράδοση και την αγροτική ζωή; Βρήκαμε τον ιδανικό συνδυασμό στο πανέμορφο «Aresti Mountain Resort», σ’ ένα ημιορεινό κτήμα 200 στρεμμάτων με ελιές και αμπέλια στην ενδοχώρα, κοντά στον Άγιο Λέοντα. Και ομολογούμε ότι δεν ξέρουμε τι να πρωτοπαινέψουμε στα πέντε σπίτια του: την απλοχωριά, τον πλήρη εξοπλισμό –κουζίνα, πλυντήριο, DVD player, τζάκι–, τη σοφιστικέ διακόσμηση με αντίγραφα παλιών ζακυνθινών επίπλων και αντίκες, τη φροντίδα για τον φιλοξενούμενο – από το καλαθάκι υποδοχής ως τα ποδήλατα βουνού... Χρειάζονται σελίδες για να ξεδιπλώσεις την εμπειρία «διακοπές στη μέση του πουθενά» έτσι όπως τη σκηνοθέτησαν η Φένια και ο Δημήτρης. Αν με ρωτούσες όμως γιατί θα επιστρέψω εδώ, θα σου απαντούσα γι’ αυτό το γλυκό αίσθημα πληρότητας που σε τυλίγει όταν αποκοιμιέσαι μπροστά στην πισίνα σου κοιτάζοντας το ηλιοβασίλεμα να βάφει τη θάλασσα κόκκινη και ανοίγεις τα μάτια με το πρωινό κελάηδημα των πουλιών.

Το «Aresti Mountain Resort» δεν είναι το πρώτο αντίστοιχο πείραμα στο νησί. Εδώ και χρόνια η ίδια οικογένεια έχει δείξει το δρόμο με το ξενοδοχείο «Aresti Villas» στον Άγιο Δημήτριο. Στην αγκαλιά ενός καταπράσινου λόφου, το πατρογονικό υποστατικό με τις ελιές και τα ζώα του ξαναζεί χάρη στη φροντίδα της νέας γενιάς. Καθεμία από τις δεκαέξι πέτρινες βίλες έχει δική της πισίνα, υπέροχη θέα στα βουνά και τους ελαιώνες και είναι ντυμένη με κομμάτια που διασώθηκαν από το παλιό αρχοντικό που γκρεμίστηκε με το σεισμό του 1953 – πορσελάνες, λάμπες, βενετσιάνικα έπιπλα, κεραμικά. Από φέτος θα έχουν και spa, αποκλειστικά για μασάζ και αρωματοθεραπεία.

Οι ζακυνθινοί ελαιώνες όμως κρύβουν κι άλλες ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Στο Τραγάκι, στο Κτήμα Κούρου, κάθε σπίτι είναι διαφορετικό. Και τα πέντε όμως φτιάχτηκαν με προσωπική εργασία από τους ιδιοκτήτες, αφού αρχικά προορίζονταν για τα παιδιά τους. Ευρύχωρα και λειτουργικά, έχουν δροσερές σκεπαστές βεράντες και μπορούν να φιλοξενήσουν έως 6 άτομα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μάλιστα που στην αυλή οι επισκέπτες καταλήγουν να γίνουν μια μεγάλη παρέα, ενώ τα παιδιά παίζουν με τις χήνες και τα παπάκια στην περιφραγμένη φάρμα.

Λίγο πιο κάτω, τα πέτρινα σπίτια του «Paliokaliva Village» μοιάζουν βγαλμένα από το παραμύθι της Χιονάτης. Χτισμένα γύρω από την καταπράσινη αυλή, αποπνέουν αίσθηση country ρομαντισμού χάρη στην επίπλωση, τους απαλούς χρωματικούς τόνους και τα προσεγμένα λευκά είδη Guy Laroche, ενώ όλοι δίνουν ραντεβού στην πισίνα, το πιο προνομιακό σημείο του κτήματος, για βουτιές και αγνάντεμα στον κάμπο και τη θάλασσα.

Ριλάξ και απομόνωση

Zante Verde - εικόνα 4
Ναυάγιο, η πιο διάσημη εικόνα της Ζακύνθου.

Μακριά από τον... πολιτισμό, στην άκρη ενός πευκοδάσους, το πέτρινο συγκρότημα «Revera» κοιτάζει σαν μοναχικός βιγλάτορας το ηλιοβασίλεμα. Ο θόρυβος δεν φτάνει στη γλυκιά κοιλάδα του Κεριού και οι φίλοι της μονάδας είναι κυρίως ξένοι που ήρθαν εδώ για περισυλλογή και πεζοπορίες. Το μοναδικό αρνητικό είναι ίσως ότι χρειάζεσαι περίπου ένα μισάωρο για να φτάσεις σε κάποια καλή παραλία, αλλά μας αποζημιώνει τουλάχιστον το πρωινό που μας φέρνουν στο δωμάτιο μέχρι αργά και τα βραδινά τσιμπούσια στο «Φανάρι του Κεριού», μία από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού, που βρίσκεται εδώ κοντά.

Αν, πάντως, ψηφίζετε θάλασσα, θα προτιμήσετε τα «Liuba Houses». Στην περιοχή του Γέρακα, προσφέρονται για ήσυχες οικογενειακές διακοπές μέσα σε φροντισμένους κήπους με πλακόστρωτα. Είναι απλά, οικονομικά και έχουν επιπλέον ένα προσόν: σκαφάτο ιδιοκτήτη, που θα σας πετάξει για μπάνιο στο Μαραθονήσι νωρίς το πρωί, πριν καταφθάσουν τα τουριστικά πλοιάρια. Για θέα στη θάλασσα, ζητήστε τα διαμερίσματα «Ειρήνη», «Αγαθή» και «Χριστίνα».

Know How

Zante Verde - εικόνα 5
Ό,τι πρέπει για ν’ αράζεις το μεσημέρι οι σκιερές αυλές στο «Paliokaliva Village».

Πού να μείνετε

  • «Πράσινα» ξενοδοχεία

    Aresti Mountain Resort & Aresti Villas 6977357965, www.aresti.gr

    Κτήμα Λογοθέτη 2695035106, www.logothetisfarm.gr

    Κτήμα Κούρου 2695065230, www.ktimakourou.com

    Λιθίες 2695035290, www.lithieshouses.gr

    Liuba Houses 2695035481, www.liuba-houses.gr

    Paliokaliva Village 2695063770, www.paliokaliva.gr

    Revera Villas 2695027524, www.revera-zante.com/gr

    Therianos Villas 2695083373, www.therianos.gr

  • Resorts με θέα στη θάλασσα

    Zante Park Ριζικά ανακαινισμένο το 2007, με σύγχρονες ανέσεις και facilities, μόλις 300 μ. από την παραλία του Λαγανά (2695052310-4, www.zanteparkhotels.gr. Αθήνα: XT Travel Services, 2109343468).

    Mabely Grand Hotel Μια καινούργια, πολυτελής πρόταση διαμονής στην παρθένα τουριστικά δυτική Ζάκυνθο, στο Καμπί, με προσεγμένους κοινόχρηστους χώρους, μεγάλα δωμάτια και τέσσερα εστιατόρια. Καλύτερη επιλογή οι σουίτες με πισίνα (2695041302, 2103810150).

    Πού να φάτε

    Χοιρινό με τσίλι και μανιτάρια, κόκορα γεμιστό και κουνέλι ζακυνθινό στο piano restaurant Aresti (2695027379) στην πόλη. Θαλασσινά και ψάρια στον Κόμη (2695026915) και μαγειρευτά στον Μαλάνο (2695045936). Γεμιστό κοτόπουλο, κουνέλι και πανσέτα στο Φανάρι του Κεριού (2695028128), σ’ ένα βράχο κρεμασμένο πάνω από τη θάλασσα. Γεμιστή πανσέτα, παπατόλι και σοφιγαδούρα στους Αλιτζερινούς (2695043718), στο Κοιλιωμένο. Σπιτικό κουνέλι με υπόκρουση από ζακυνθινές καντάδες στον Αδερφό του Κώστα (2695035347), στον Βασιλικό. Κοτόπουλο γεμιστό, βετούλι και χοιρινό στο φούρνο στον Κάλας (2695048576), στο Καμπί. Φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα στο Πόρτο Λιμιώνας, στην ομώνυμη παραλία (2695048650).

    Φυσιολατρικό must

    Λίγοι Έλληνες μπαίνουν στον κόπο να φτάσουν στον Ασκό. Χάνουν! Όχι μόνο την όμορφη διαδρομή που παρακολουθεί από ψηλά το Ιόνιο, αλλά κυρίως μια απρόσμενη φυσιολατρική εμπειρία. Απλωμένο σε μια κατάφυτη ρεματιά 500 στρεμμάτων, το Πέτρινο Πάρκο Ασκός σού δίνει την ευκαιρία να δεις «το ευτυχισμένο βλέμμα των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον», αυτό που έδωσε το ερέθισμα στον Γιάννη Ποταμίτη να συγκεντρώσει χιλιάδες φυτά και 44 είδη ζώων σ’ ένα περιποιημένο πάρκο. Τα ζώα –κατσικάκια, χελώνες, ελάφια, ρακούν, λάμα– ζουν ελεύθερα σε ειδικούς χώρους. Πληροφορίες: 2695031650.

    Deli & αγορές
  • Υπέροχο ζυμωτό ψωμί, σπιτικά γλυκά, ταμπλέδες, λαδοτύρι, λικέρ δεντρολίβανο και θρούμπι από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Κοιλιωμένου.
  • Βιολογικό κρασί, λάδι και μια βόλτα πίσω στο χρόνο στο Κτήμα Κομούτου, στην Αγρία. Το κτήμα κρατά από το 1638 και η κ. Ελένη Κομούτου συντηρεί με σεβασμό τα οικογενειακά κειμήλια στο οινοποιείο-μουσείο με τα δρύινα γαλλικά βαρέλια.
  • Αγοράστε, επίσης, μαντολάτα και παστέλια απ’ τον Μάνεση και τον Κοτσώνη, στην πόλη. Λαδοτύρι και γραβιέρα. Κλέλια και μπουγαρίνι, τα αρώματα Ραζή από ζακυνθινά λουλούδια. Παραλίες
  • Εμπειρία το πολυφωτογραφημένο Ναυάγιο (με καραβάκι από τον Άγιο Νικόλαο και το Πόρτο Βρώμι).
  • Καθαρά νερά και σπηλιές στις παραλίες Πόρτο Λιμιώνα, Πόρτο Ρόξα και στον Κολοσούρτη.
  • Ήσυχα και ιαματικά νερά στα Ξυγκιά.
  • Αμμουδιά στον Γέρακα και τη Δάφνη.
  • Άπλα και βότσαλα στον Μακρύ Γιαλό.
  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

    Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    29/04/2024

    Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

    Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

    Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

    Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

    "Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

    Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

    Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

    Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

    Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

    Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

    Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

    Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.