Miami

Είναι το νέο funky κέντρο συνάντησης της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας. Μια πόλη γεμάτη χρώμα, όπου η μποέμικη γοητεία πάει χέρι χέρι με την πολυτέλεια και όπου συναντάς τα πιο χαρούμενα πρόσωπα ever. Σας δίνουμε τις πιο φωτεινές διευθύνσεις στην πόλη του αιώνιου καλοκαιριού.

Miami

Είναι το νέο funky κέντρο συνάντησης της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας. Μια πόλη γεμάτη χρώμα, όπου η μποέμικη γοητεία πάει χέρι χέρι με την πολυτέλεια και όπου συναντάς τα πιο χαρούμενα πρόσωπα ever. Σας δίνουμε τις πιο φωτεινές διευθύνσεις στην πόλη του αιώνιου καλοκαιριού.

Miami - εικόνα 1
To Ocean Drive, πέρα από open air casting σε αρ ντεκό φόντο, βρίσκεις κάποια από τα καλύτερα ξενοδοχεία και ρεστοράν στο Μαϊάμι.

Kαθώς ο κυκλώνας Ike είχε περικυκλώσει τη Φλόριντα, το αεροπλάνο της Swiss κλυδωνιζόταν στην καταιγίδα και, τελικά, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι – από τα τελευταία ανοιχτά εκείνης της ημέρας του περασμένου Αυγούστου. «Πρέπει να μείνετε στο ξενοδοχείο σας», με προειδοποιούσε ο οδηγός μου, καθώς διασχίζαμε ατέλειωτα χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου μόνοι μας, «γιατί είναι πολύ επικίνδυνα σήμερα». Οι φοίνικες κατά μήκος των δρόμων λύγιζαν και άγγιζαν το έδαφος, η βροχή ήταν δυνατή και συνεχής, η θάλασσα είχε μανιάσει και τα κύματα κάλυπταν όλη σχεδόν την κάτασπρη ακτή του Miami Beach. To τοπίο θύμιζε μια πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και, καθώς πλησίαζα στο ξενοδοχείο, είχα στενοχωρεθεί λιγάκι, γιατί είχα μόνο ένα βράδυ στην αισθησιακή latin πόλη της Αμερικής… Ήθελα να περπατήσω λιγάκι στο South Beach, να κάνω βόλτες στο Design District και να πιω μερικά mojitos στο ηλιοβασίλεμα. Φτάνοντας όμως στο Delano, για καλή μου τύχη ο οδηγός μου απεδείχθη ότι έκανε λάθος: Πίσω από τις λευκές κουρτίνες και κάτω από την απαλή lounge latin μουσική, τo lobby του ξενοδοχείου, το οποίο στην ουσία άλλαξε όλη την ξενοδοχειακή σκηνή του Μαϊάμι, ήταν πιο ζωντανό από ποτέ, λες και δεν υπήρχε αύριο. Το εκλεκτικό mix από καλομαυρισμένες, σέξι λατίνες, εκπλεπτυσμένους (περιέργως) Αμερικανούς τουρίστες, καλλιτέχνες και fashionistas, έδινε ένα vibe φοβερό και επιβεβαίωνε ότι αυτή η πόλη, ό,τι και να συμβαίνει, κινείται στους δικούς της αντισυμβατικούς ρυθμούς. Σοφιστικέ και αισθησιακή, πρωτοπόρος και κλασική με αέρα Art D,co, ξέφρενη και χαλαρωτική, ρομαντική και εφήμερη, είναι ένα ποτ πουρί λατινικής κουλτούρας και αμερικανικού ονείρου.

Πώς θα μπορούσε, εξάλλου, η πόλη που άλλαξε την εικαστική σκηνή της Αμερικής και έγινε το party central της χώρας να μπει σε καλούπια και να είναι συμβατική; Το κλίμα είναι τροπικό, ο χειμώνας έχει χαμηλή υγρασία, ζέστη και δροσερές νύχτες. Η ζωή περιστρέφεται γύρω από την παραλία, τη διασκέδαση και γενικά την ευζωία, anything goes…. Όλοι έχουν ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη τους. Κι όμως, μέσα σε όλη αυτή τη «διασκέδαση», το Μαϊάμι έχει φέρει τα πάνω κάτω όχι μόνο στα εικαστικά αλλά και στην αρχιτεκτονική, το design και τη δημιουργικότητα, κατέχοντας πλέον δικαίως τον τίτλο της Μέκκας των τεχνών της Αμερικής.

Eνα όνειρο εν τη γενέσει του

Miami - εικόνα 2
Το μπαρ του Delano, glam και σοφιστικέ, ιδανικό spot για ένα ήρεμο ποτό και συζήτηση.

Ανέβηκα στο δωμάτιό μου, φόρεσα κάτι που να ταιριάζει στην περίσταση, και κατέβηκα για ένα ποτό, δυστυχώς, αντί με θέα το ηλιοβασίλεμα, τη μανιασμένη θάλασσα… Το ένα έφερε το άλλο και μισή ώρα αργότερα, παρά τον τυφώνα, βρήκα τον εαυτό μου να οδεύει προς μια γκαλερί στο Design District, όπου ένας νέος καλλιτέχνης έδειχνε για πρώτη φορά τα έργα του. Δεν μπορούσες καλά καλά να σταθείς από την κοσμοσυρροή μέσα στην γκαλερί. Ένιωθες τον ενθουσιασμό, τη φιλοδοξία, τη θετική ενέργεια να ρέει άπλετη, τα όνειρα και τις φαντασίες να παίρνουν σάρκα και οστά. Δεν ήταν κάποια εγκαίνια ακόμη, αλλά ένα όνειρο εν τη γενέσει του και όλοι (όχι μόνο ο καλλιτέχνης και ο γκαλερίστας) έπαιζαν το ρόλο τους. Δεν υπήρχε τίποτα το δήθεν ή το πρέπει, αλλά ένας αέρας για το καινούριο, το διαφορετικό, μια ενέργεια που θαύμαζες τη δυναμική της και σε έπαιρνε μαζί της σε άγνωστο προορισμό.

Το Miami Design District είναι δεκαοχτώ όλα κι όλα τετράγωνα βόρεια του downtown, με πάνω από 130 γκαλερί και showrooms, δεκάδες εστιατόρια και clubs σε παλιές αποθήκες του ‘20 και του ‘30, αντικερί και καταστήματα (www.

miamidesigndistrict.net). Ιθύνων νους, ο τρομερός developer Graig Robins που, αφού επανεφηύρε το South Beach και το μετέτρεψε σε καρδιά της πόλης, έριξε όλη του την προσοχή στο μέρος που έμελλε να γίνει το Design District. Στόχος του η περιοχή απλώς να αποτελέσει το εφαλτήριο για να μετακομίσει η τέχνη στην ευρύτερη περιοχή του Μαϊάμι. Και φαίνεται να το καταφέρνει... Το mix του bohemian-chic νεοϋορκέζικου Soho και της ζωντάνιας ενός πανεπιστημιακού Art School έχει δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα τόσο εκρηκτική και ζωντανή που πλέον είναι θέμα χρόνου. Όταν δε έρχεται ο Δεκέμβριος και η Art Basel μετακομίζει εδώ (www.artbasel.com), η παγκόσμια μοντέρνα εικαστική σκηνή δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει. Η πόλη γεμίζει εγκαταστάσεις, καμβάδες με χρώματα και αγάλματα από το Miami Beach Convention Center και το Design District μέχρι τη «χίπικη» καλλιτεχνική γειτονιά του Wynwood, η οποία φημίζεται για λιγάκι πιο προχωρημένες καταστάσεις.

Ακόμη όμως και αν δεν βρεθείτε στο Μαϊάμι το Δεκέμβριο, η βόλτα στο Design District και στο Wynwood, συνοδευόμενη και από μια επίσκεψη στο μόλις 12 ετών Museum of Contemporary Art (www.

mocanomi.org), με την εκλεκτική του συλλογή από νέους και αναδυόμενους καλλιτέχνες, θα σας αποζημιώσει τα μέγιστα. Σκεφτείτε εξάλλου πως πολύ γνωστοί Ευρωπαίοι γκαλερίστες, όπως π.χ. ο Emmanuel Perrotin, διάλεξαν το Μαϊάμι για να κάνουν την είσοδό τους στην Αμερική και όχι τη Νέα Υόρκη. Αν ο σοφέρ δεν είναι του μπάτζετ σας, τότε σίγουρα νοικιάστε αυτοκίνητο για να πηγαίνετε παντού. Η πόλη προσφέρεται για τις ομορφότερες και πλέον ρομαντικές βόλτες, ιδίως το σούρουπο, διασχίζοντας τις γέφυρες που ενώνουν τα διάφορα νησάκια.

Δυστυχώς, όταν ήμουν εκεί ο καιρός εξακολουθούσε να είναι πολύ κακός έξω, και οι βλέψεις μου για μια βόλτα στην πιο funky και cool γειτονιά του Coconut Grove, ανάμεσα στο South Miami και τη λεωφόρο Brickell Avenue, έκαναν φτερά. Ήθελα να χαθώ ανάμεσα στα σερφομάγαζα, τα καταστήματα με τις χάντρες και τα μικρά εξωτερικά καφέ, στην πάλαι ποτέ αποικία των ψαράδων από τις Μπαχάμες που μετατράπηκε σε μια μικρή καλλιτεχνική εστία, γεμάτη πανέμορφα σπίτια, προχωρημένα μαγαζιά και τα πιο χαρούμενα πρόσωπα που μπορεί κάποιος να δει.

τα πιο χαρούμενα πρόσωπα

Miami - εικόνα 3
The Set: δυνατή dance μουσική σε ένα μέρος to see and be seen.

Αλλαγή σχεδίων, και έβαλα πλώρη για μια ακόμη πιο γερή δόση couleur locale, για τη Little Havana, ίσως το καλύτερο μέρος για πάρει κάποιος μια γεύση Κούβας χωρίς να πάει εκεί! Η καρδιά της κουβανέζικης παροικίας του Μαϊάμι, από τη δεκαετία του ‘60, είναι ακόμη και σήμερα μια μικρογραφία της Αβάνας προ Κάστρο. Σερφάροντας στην κεντρική τους Λεωφόρο, την Calle Ocho, ακούγονταν ήχοι από σάλσα που έβγαιναν εμφανώς από δίσκο βινυλίου, και τα δεκάδες μικρά εστιατόρια ήταν γεμάτα δυνατές φωνές και χαρούμενα πρόσωπα. Ζευγάρια χόρευαν περιστασιακά κάτω από τη βροχή, κυρίες ρόλαραν πούρα, οι μεγαλύτερης ηλικίας κύριοι έπαιζαν σκάκι και ντόμινο. Ο ρομαντισμός ήταν διάχυτος και οι ρυθμοί μερικές δεκαετίες πίσω... Κατέληξα στο κιτσάτο, αλλά υπέροχο Versailles, για λίγο ropa vieja (στην κυριολεξία σημαίνει « παλιά ρούχα», αλλά είναι φλοίδες από μοσχάρι με κρεμμύδι, σκόρδο και πιπεριές) και arroz con pollo (κοτόπουλο με ρύζι αρωματισμένο με σαφράν). Πολυέλαιοι και καθρέφτες προσθέτουν το ανάλογο κιτς, αλλά είναι το καλύτερο μέρος για να δοκιμάσεις αυθεντική κουβανέζικη κουζίνα στην καρδιά της Μικρής Αβάνας. Οι μουσικές συνέχιζαν, το κρασί και το ρούμι έρρεαν άφθονα, και η βραδιά δεν ήθελα να τελειώσει... Έπρεπε να κοιμηθώ, γιατί η πτήση μου ήταν πολύ νωρίς το άλλο πρωί, η πόλη όμως με είχε συνεπάρει. Πήγα για ένα τελευταίο ποτό στο Sky Bar, στο Shore Club. Το προτίμησα από το πιο «loud» Set, στην οδό Λίνκολν. Αν θυμάστε το Bar Room και το 320, είναι ο ίδιος χώρος. Με πολύ glitz, euro-trash, δυνατή μουσική και πολλαπλά dance floors.

Σηκώθηκα νωρίς, για να αντικρίσω μια πόλη ελαφρώς κατεστραμμένη από τον τυφώνα, με κλαδιά και δέντρα σκορπισμένα παντού, με τη γοητεία όμως ανέγγιχτη να πλανιέται στον αέρα. Ζήτησα στον οδηγό, κι ας ήταν χάραμα, να κάνουμε μια περαντζάδα σε όλη την Ocean Drive, για να θαυμάσω τα αριστουργηματικά Art D,co κτίρια. Εξάλλου, αυτά ήταν που ξεκίνησαν όλο το κίνημα της «αναγέννησης» του Μαϊάμι στη δεκαετία του ‘80. από μόνα τους αντικείμενα τέχνης και θαυμασμού, σήμερα πλέον λάμπουν, όλα ανακαινισμένα, στη σειρά, υμνώντας τη γοητευτική δεκαετία του ‘20.

Στάση στο News Caf,, το τέλειο μέρος για έναν καφέ πρωινό (800 Ocean Drive). Αφήνοντας το South Beach πίσω μου, και με το συναίσθημα του μικρού παιδιού που του παίρνουν το γλειφιτζούρι του προτού το τελειώσει, έστειλα ένα μήνυμα και άλλαξα την ημερομηνία της επιστροφής στην Ευρώπη. Δεν μπορούσα να αντισταθώ σε μερικές μέρες ακόμη στο Μαϊάμι…

Miami - εικόνα 4
Site specific εγκατάσταση «Farewell two arms», του Christian Holstad: η συμμετοχή της Galleria Massimo De Carlo στην Art Basel 2008.

πώς θα πάτε

Lufthansa, Swiss, British πετάνε απευθείας καθημερινά. Το αεροδρόμιο του Μαϊάμι είναι λίγο χαοτικό και θέλει υπομονή.

πού να μείνετε

Delano Σταθερή αξία και ας έχουν περάσει 13 χρόνια απ’ όταν πρωτοάνοιξε. Λευκά δωμάτια, γερή δόση Philippe Starck, κι ένα από τα πιο μπιτάτα λόμπι/μπαρ της πόλης. (1685 Collins Avenue, South Beach, 672 2000, www.delano-hotel.com)

Catalina Με κυρίαρχο το κόκκινο στους κοινόχρηστους χώρους και τη μουσική έως και εκκωφαντική, είναι μια ροκ φαντασίωση. (1732 Collins Avenue, 674 1160, www.catalinahotel.com)

The Sagamore Περισσότερο art gallery παρά ξενοδοχείο, φιλοξενεί διαρκώς εκθέσεις και δρώμενα νέων καλλιτεχνών. (1671 Collins Ave, Miami Beach, www.sagamorehotel.com)

Sanctuary South Beach Ένα πραγματικό ησυχαστήριο με 30 μόνο δωμάτια, υπόσχεται ιδιωτικότητα και exclusivity δίπλα στην κοσμοσυρροή και όμως μακριά της! (1745 James Avenue, South Beach, 673 5455, www.sanctuarysobe.com)

The Setai Ασιατική χαλαρότητα και στιλ, σε δυτικό περιτύλιγμα, διά χειρός Adrian Zecha (των Amanresorts) (2001 Collins Avenue, South Beach, 520 6000, www.ghmhotels.com)

The Shore Club Όταν άνοιξε, το Delano ταρακουνήθηκε, γιατί ήρθε να κλέψει τα πρωτεία. Τώρα η πελατεία είναι σχεδόν αποκλειστικά μικρής ηλικίας και λιγότερο σοφιστικέ. (1901 Collins Avenue, Miami Beach, 695 3100, www.shoreclub.com)

Tides South Beach Η πλήρης ανακαίνιση άλλαξε το κατάλευκο λουκ που το έκανε γνωστό και υιοθέτησε πιο γλυκά χρώματα, διατηρώντας όμως τα υπέροχα τηλεσκόπια! (1220 Ocean Drive,

604 5070, www.tidessouthbeach.com)

The Raleigh To Art D,co συναντά την παλιά Αβάνα σε μια πανέμορφη μοντέρνα εκδοχή της. Η κουρμπαριστή πισίνα είναι το σήμα κατατεθέν. (1775 Collins Avenue, Miami Beach, Florida 33139, 5346300, www.raleighhotel.com)

πού θα φάτε

Joe’s Stone Crab Άνοιξε το 1913, αλλά ακόμη και σήμερα είναι ένας θεσμός. Το Νοέμβριο-Μάιο που είναι η εποχή των καβουριών γίνεται χαμός και αξίζει τον κόπο η αναμονή – δεν δέχεται κρατήσεις. (11 Washington Avenue, Miami Beach, 6730365, www.joesstonecrab.com).

Prime One Twelve Δεν δέχεται κρατήσεις, είναι ίσως το hottest table, και τα κρέατά του λιώνουν στον ουρανίσκο. Το τέλειο μέρος για people-watching: καλλιτέχνες και μουσικοί μέχρι developers και μεγαλοεπιχειρηματίες. (The Browns Hotel, 112 Ocean Drive, Miami Beach, 5328112, www.prime112.com).

Tap Tap Σίγουρα η καλύτερη κουζίνα Αϊτής που θα βρείτε στο Μαϊάμι, μέσα σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και πολύχρωμους ζωγραφισμένους τοίχους. Πέμπτη-Παρασκευή και Σάββατο παίζουν live jazz και παραδοσιακή μουσική. (819 5th Street, South Beach, 672 2898)

Versailles Κουβανέζικη κουζίνα. (3555 S.W. 8th Street, Little Havana, 444 0240).

OLA (Of Latin America) Το γαργαλιστικό latin-fusion του πατέρα της νέας λατινικής κουζίνας Douglas Rodriguez στο Μαϊάμι είναι ίσως ό,τι καλύτερο και πιο αυθεντικό μπορείτε να δοκιμάσετε: ceviches σε μέγεθος τάπας, πολλά ορεκτικά empanadas κ.λπ., κ.λπ. (Sanctuary Hotel, 1745 James Avenue, South Beach, 695 9125, http://olamiami.com)

Table 8 Μέσα στο De Soleil South Beach Hotel. Προτιμήστε το lounge και δειπνήστε με Kobe-style Wagyu beef και ραφιναρισμένες αμερικανικές γεύσεις. (1458 Ocean Drive, South Beach, 695 4114, www.table8southbeach.com)

Casa Tua Χαμένο, σε μια βίλα μεσογειακού στιλ, σερβίρει εξαιρετικό ιταλικό φαγητό και αποπνέει έναν πολύ γλυκό αέρα ανεπιτήδευτης φιλοξενίας και ζεστασιάς. (1700 James Avenue, Miami Beach, 673 1010, www.casatualifestyle.com).

Big Pink Για τις πρωινές ώρες. Σερβίρει μπέργκερ, σαλάτες και nachos μέχρι το πρωί. (157 Collins Ave., 5324700)

nightlife

Νωρίς, για ποτά, μπορείτε να πάτε στο Skybar, στο Shore Club, στο μπαρ στο Delano, στο Nobu για ένα υπέροχο Lychee Martini, στο Spire Bar στο The Hotel… Για μετά, οι επιλογές είναι πάρα πολλές: στο Mynth, The Fifth, στο Snatch, η λίστα δεν τελειώνει. Μερικά μέρη, όμως, είναι μοναδικά.

Casa Casuarina Το πρώην σπίτι του Gianni Versace έχει μετατραπεί στο πλέον πριβέ club που απευθύνεται μόνο στην ελίτ της μόδας και του χρήματος. (1116 Ocean Drive, 672 6604; www.casacasuarina.com)

La Covacha Γεύση από πραγματική Λατινική Αμερική. Θα χορέψετε μέχρι τελικής πτώσεως salsa και merengue. (107 NW 25th Street, 594 3717)

The Mansion Μοδάτο, θεατρικό, φιλοξενεί τους καλύτερους DJs και έχει 6 VIP ζώνες (!). Μπορεί να χορεύετε δίπλα δίπλα με την Paris Hilton ή με τα κακά παιδιά του Χόλιγουντ! (1235 Washington Av., 5315535, www.theopiumgroup.com)

Set (320 Lincoln Road, South Beach 531 2800, www.setmiami.com)

  • Extra info: www.miaminewtimes.com Κατερίνα Κατώπη
  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

    Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    25/04/2024

    "Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

    Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

    Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

    Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

    "Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

    Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

    Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.