Λίμνη ή λουτρά;

Δύο άγνωστες εκδρομές σε απόσταση ημερήσιας απόδρασης από τη Θεσσαλονίκη. Για όσους βρεθούν στα βόρεια.

Λίμνη ή λουτρά;

Δύο άγνωστες εκδρομές σε απόσταση ημερήσιας απόδρασης από τη Θεσσαλονίκη. Για όσους βρεθούν στα βόρεια.

Λίμνη Δοϊράνη

Λίμνη ή λουτρά; - εικόνα 1

Στα σύνορα με τη FYROM, 70 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, η Δοϊράνη είναι μάλλον άγνωστη για τους εκτός περιοχής. Οι οικισμοί της δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική χάρη – αν και στον ομώνυμο οικισμό της Δοϊράνης θα βρείτε έναν χαριτωμένο παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. H πιο γνωστή περιοχή είναι τα Χίλια Δέντρα, το παραλίμνιο δάσος με τα πλατάνια, τις βελανιδιές και τα σκλήθρα. Στον γειτονικό οικισμό των Μουριών αναζητήστε το μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη του Μπέλες: από τον σιδηροδρομικό σταθμό Μουριών και το ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ακολουθήστε το δρόμο που κατευθύνεται προς τις κατασκηνώσεις της μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου: είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι ενός σημείου και συνεχίζει με χωματόδρομο. Ιδιαίτερο ιστορικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το συμμαχικό νεκροταφείο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πολύ κοντά στο χωριό Δοϊράνη. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται και το επιβλητικό μνημείο με τα λιοντάρια, που προσφέρει εκπληκτική θέα.

Για φαγητό πάμε στο Πέτρινο στο Καβαλάρι (2341031755). Είναι σχεδόν πάντα ανοιχτό και προσφέρει πιάτα όπως ορτύκια στιφάδο και σουτζουκάκια από βουβαλίσιο κιμά. Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε, το Dimitra Palace Hotel (2341031334) διαθέτει 20 χαριτωμένα ξύλινα μπανγκαλόου για παρέες έως

6 ατόμων.

Λουτρά Λαγκαδά

Ακριβώς έξω από τη Θεσσαλονίκη, ο Λαγκαδάς είναι μια μικρή, μάλλον αδιάφορη τουριστικά κωμόπολη. Υπάρχει όμως ένας σημαντικότατος λόγος για να κάνετε στάση εδώ: τα δημοτικά λουτρά. Μέσα σ’ ένα μεγάλο πάρκο απλώνονται οι παλιές, αλλά περιποιημένες (και προπαντός πεντακάθαρες) εγκαταστάσεις. Πέρα από τις ατομικές μπανιέρες λουτρών, λειτουργεί μια ομαδική δεξαμενή, πραγματικά υπέροχη. Με εισιτήριο μόλις € 5 βυθίζεσαι στο καυτό νερό, μέσα στο ημίφως της θολωτής αίθουσας ή ξαπλώνεις στον μαρμάρινο πάγκο κάτω από τις βρύσες που εκτοξεύουν το ιαματικό νερό. Αυτή την εποχή, ολοκληρώνονται και οι εργασίες αποκατάστασης στο παλιό οθωμανικό χαμάμ, που προβλέπεται να λειτουργήσει από τα τέλη Ιανουαρίου. Η αποκατάσταση έγινε με σεβασμό στην ιστορία του χώρου και ανέδειξε τα χαρακτηριστικά του, τους μαρμάρινους λουτήρες και τον μεγάλο θόλο με τα μικρά στρογγυλά ανοίγματα. Τα λουτρά είναι ανοιχτά όλο το χρόνο, από το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, και λειτουργούν εναλλάξ κάθε ώρα για άντρες και γυναίκες (2394022165). Μετά το λουτρό, αν θέλετε να τσιμπήσετε κάτι, αναζητήστε το Γράδο (2394025995) στο κέντρο της πόλης. Έχει ωραία ποικιλία σε ουζομεζέδες αλλά και κρεατικά της ώρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Επιστροφή στη Μύκονο

Η Μύκονος αφήνει πίσω της τον θόρυβο των τελευταίων χρόνων και επιστρέφει στα ταξιδιωτικά ραντάρ με τον τρόπο που της ταιριάζει περισσότερο: μέσα από τη διαχρονική ομορφιά, την κοσμοπολίτικη αύρα και μια πιο ισορροπημένη εμπειρία φιλοξενίας. Και αυτά τα δύο ξενοδοχεία της HotelBrain γίνονται οι ιδανικές βάσεις για να ανακαλύψουμε ξανά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που έκανε το νησί παγκόσμιο προορισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/08/2026

3 χωριά-ησυχαστήρια των νησιών του Ιονίου για διακοπές στο ρελαντί

Μακριά από την πολυκοσμία, τρία χωριά του Ιονίου μάς θυμίζουν ότι οι πιο όμορφες διακοπές κρύβονται σε ήσυχα λιμανάκια, πέτρινα σοκάκια και νερά που μοιάζουν εξωπραγματικά.

Λακωνική Μάνη, φτιαγμένη από πέτρα και θάλασσα

Το μοναδικό τοπίο της Μάνης, μόνο ατμοσφαιρικό μπορεί να χαρακτηριστεί, με τους πέτρινους οικισμούς, τα "παγωμένα" στο χρόνο χωριά και τα επιβλητικά κάστρα να αποτελούν φυσική συνέχεια, της τραχιάς λακωνικής γης.

Ένα νέο τοπόσημο γεννιέται στη Θεσσαλονίκη

Η ΔΕΘ-HELEXPO περνά σε νέα εποχή με τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου 120 στρεμμάτων και σύγχρονων εκθεσιακών υποδομών στη Θεσσαλονίκη.

Η νέα ιστοσελίδα της Louis Hotels σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στις επόμενες διακοπές σας

Τώρα μπορείτε να επιλέξετε σε μεγαλύτερη ταχύτητα, ανάμεσα σε 6 προορισμούς και 25 ξενοδοχεία και επαύλεις από το κινητό, το tablet και τον υπολογιστή.

Χιπ χοπ στην Πάρο με τον Novel 729

Ο Novel 729 έρχεται για μια μοναδική συναυλία στο κυκλαδίτικο νησί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στο Πάρκο 2026.

Η ινδική αγορά στρέφει το βλέμμα της στην Ελλάδα

Η προβολή μέσω της IndiGo ενίσχυσε το ενδιαφέρον της ινδικής αγοράς για τρεις ελληνικούς προορισμούς, ανοίγοντας νέες προοπτικές στον τουρισμό.