Λίμνη ή λουτρά;

Δύο άγνωστες εκδρομές σε απόσταση ημερήσιας απόδρασης από τη Θεσσαλονίκη. Για όσους βρεθούν στα βόρεια.

Λίμνη ή λουτρά;

Δύο άγνωστες εκδρομές σε απόσταση ημερήσιας απόδρασης από τη Θεσσαλονίκη. Για όσους βρεθούν στα βόρεια.

Λίμνη Δοϊράνη

Λίμνη ή λουτρά; - εικόνα 1

Στα σύνορα με τη FYROM, 70 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, η Δοϊράνη είναι μάλλον άγνωστη για τους εκτός περιοχής. Οι οικισμοί της δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική χάρη – αν και στον ομώνυμο οικισμό της Δοϊράνης θα βρείτε έναν χαριτωμένο παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. H πιο γνωστή περιοχή είναι τα Χίλια Δέντρα, το παραλίμνιο δάσος με τα πλατάνια, τις βελανιδιές και τα σκλήθρα. Στον γειτονικό οικισμό των Μουριών αναζητήστε το μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη του Μπέλες: από τον σιδηροδρομικό σταθμό Μουριών και το ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ακολουθήστε το δρόμο που κατευθύνεται προς τις κατασκηνώσεις της μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου: είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι ενός σημείου και συνεχίζει με χωματόδρομο. Ιδιαίτερο ιστορικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το συμμαχικό νεκροταφείο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πολύ κοντά στο χωριό Δοϊράνη. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται και το επιβλητικό μνημείο με τα λιοντάρια, που προσφέρει εκπληκτική θέα.

Για φαγητό πάμε στο Πέτρινο στο Καβαλάρι (2341031755). Είναι σχεδόν πάντα ανοιχτό και προσφέρει πιάτα όπως ορτύκια στιφάδο και σουτζουκάκια από βουβαλίσιο κιμά. Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε, το Dimitra Palace Hotel (2341031334) διαθέτει 20 χαριτωμένα ξύλινα μπανγκαλόου για παρέες έως

6 ατόμων.

Λουτρά Λαγκαδά

Ακριβώς έξω από τη Θεσσαλονίκη, ο Λαγκαδάς είναι μια μικρή, μάλλον αδιάφορη τουριστικά κωμόπολη. Υπάρχει όμως ένας σημαντικότατος λόγος για να κάνετε στάση εδώ: τα δημοτικά λουτρά. Μέσα σ’ ένα μεγάλο πάρκο απλώνονται οι παλιές, αλλά περιποιημένες (και προπαντός πεντακάθαρες) εγκαταστάσεις. Πέρα από τις ατομικές μπανιέρες λουτρών, λειτουργεί μια ομαδική δεξαμενή, πραγματικά υπέροχη. Με εισιτήριο μόλις € 5 βυθίζεσαι στο καυτό νερό, μέσα στο ημίφως της θολωτής αίθουσας ή ξαπλώνεις στον μαρμάρινο πάγκο κάτω από τις βρύσες που εκτοξεύουν το ιαματικό νερό. Αυτή την εποχή, ολοκληρώνονται και οι εργασίες αποκατάστασης στο παλιό οθωμανικό χαμάμ, που προβλέπεται να λειτουργήσει από τα τέλη Ιανουαρίου. Η αποκατάσταση έγινε με σεβασμό στην ιστορία του χώρου και ανέδειξε τα χαρακτηριστικά του, τους μαρμάρινους λουτήρες και τον μεγάλο θόλο με τα μικρά στρογγυλά ανοίγματα. Τα λουτρά είναι ανοιχτά όλο το χρόνο, από το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, και λειτουργούν εναλλάξ κάθε ώρα για άντρες και γυναίκες (2394022165). Μετά το λουτρό, αν θέλετε να τσιμπήσετε κάτι, αναζητήστε το Γράδο (2394025995) στο κέντρο της πόλης. Έχει ωραία ποικιλία σε ουζομεζέδες αλλά και κρεατικά της ώρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.