Το καλύτερο Πήλιο

Η Ελένη Κούκη χαρτογραφεί τα ταξιδιωτικά must ενός φθινοπωρινού weekend στο Πήλιο – ή μάλλον περισσότερων. Γιατί αυτό το βουνό δεν στερεύει ποτέ από προτάσεις.

Το καλύτερο Πήλιο

Η Ελένη Κούκη χαρτογραφεί τα ταξιδιωτικά must ενός φθινοπωρινού weekend στο Πήλιο – ή μάλλον περισσότερων. Γιατί αυτό το βουνό δεν στερεύει ποτέ από προτάσεις. Φωτό Χρήστος Δράζος

Το καλύτερο Πήλιο - εικόνα 1
Το χωριό Άγιος Λαυρέντιος

Πρώτος καφές για να χαλαρώσουμε από την ένταση της διαδρομής στην εθνική και να μπούμε σε ρυθμούς Πηλίου στο καφέ «Αερικό», μεταξύ Πορταριάς και Μακρινίτσας. Νυχτώνει. το μεγάλο τζάκι-νησίδα ζεσταίνει όλο το χώρο, η μπάρα σε καλεί για μια βραδιά παρεΐστικης κραιπάλης, τα τραπεζάκια στα παράθυρα προσφέρουν space θέα στη φωτισμένη πόλη του Βόλου. Σκέφτομαι τις εναλλαγές του ταξιδιού, τον κρύο αναζωογοννητικό αέρα του βουνού, τη θαλπωρή του τζακιού, τις καφέ αποχρώσεις στα δάση της οξιάς, το γαλάζιο της θάλασσας –και μάλιστα εις διπλούν: Παγασητικός και Αιγαίο–, την πολυτέλεια μιας καινούργιας σουίτας και την cult ομορφιά ενός κοινοτικού καφενείου. Το Πήλιο είναι οι εναλλαγές του: η περαντζάδα του Βόλου, τα διαδοχικά χωριά, οι ψαγμένοι ξενώνες που κάθε χρόνο πληθαίνουν, οι παραδοσιακές γεύσεις (μια γουλιά τσίπουρο, μια μπουκιά σπεντζοφάι) αλλά και τα εστιατόρια που ποντάρουν στις δημιουργικές γεύσεις. Οι χωματόδρομοι που σε οδηγούν στο βουνό ή τη θάλασσα. Η επιλογή είναι δική σου.

χωριο και πλατεια

Είδαμε πολλά καινούργια πράγματα σ’ αυτό το ταξίδι. Καταγράψαμε νέες έξυπνες διευθύνσεις στην ατζέντα μας, δοκιμάσαμε νέες γεύσεις, ανακαλύψαμε νέα στέκια. Αλλά… Η αλήθεια είναι ότι όταν σχεδιάζουμε ένα weekend στο Πήλιο, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι οι εκπληκτικές πετρόχτιστες πλατείες των χωριών του. Να είναι χειμώνας, αλλά με ηλιόλουστη μέρα, κι εμείς να καθόμαστε κάτω από έναν γερο-πλάτανο, να παραγγέλνουμε «εικοσιπενταράκια» (στο πλέον κλασικό μπουκαλάκι που σερβίρουν τσίπουρο), σε κάθε γύρο να έρχονται καινούργιοι μεζέδες, να λέμε τα νέα μας χαλαρά και ν’ απολαμβάνουμε αυτή την αίσθηση «χωριού» και «βουνού». Αυτή είναι η ουσία του Πηλίου. Και καθώς στο βουνό υπάρχουν περισσότεροι από εβδομήντα οικισμοί, οι επιλογές είναι ατελείωτες. Η πλατεία στις Μηλιές είναι απλόχωρη, με θέα στον Παγασητικό και δύο παραδοσιακά καφενεία-εστιατόρια. Αξίζει πάντα μια επίσκεψη στην εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (του 1741) που βρίσκεται πάνω στην πλατεία, έστω και μόνο για να δείτε τις τοιχογραφίες – τη φοβερή Δευτέρα Παρουσία, όπου στο ποτάμι του Άδη πνίγονται ο μοιχός (!) και ο εικονοκλάστης. Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω βρίσκεται η Βυζίτσα, ένα χωριό-υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής, με εντυπωσιακά αρχοντικά του κυρίως 19ου αιώνα. Η πλατεία της είναι εξίσου παραδοσιακή, αλλά, για να πούμε τη μαύρη αλήθεια, ποτέ δεν έχουμε ευχαριστηθεί απόλυτα το φαγητό μας εδώ – η τουριστική αίγλη του χωριού ίσως έχει κάνει τους μαγαζάτορες να επαναπαυτούν. Ακολουθεί η πλατεία στις Πινακάτες, μία από τις πιο αγαπημένες μας. Πρόκειται για μια μικροσκοπική πέτρινη «εξέδρα» περιτριγυρισμένη από τα σπίτια του χωριού – σαν κουκλίστικο σκηνικό θεάτρου. Η πλατεία όμως του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, έχει ως ατού τον cult «Τσακιτζή» (μάλλον προς τιμή του ομώνυμου παλιού τραγουδιού του Στράτου Διονυσίου). Μετά συναντάμε τις διάσημες, φουλ τουριστικές πλατείες της Πορταριάς και της Μακρινίτσας. Τα δύο αυτά χωριά, καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στον Βόλο, συγκεντρώνουν ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Στην πλατεία της Πορταριάς, όποια ώρα και να περάσουμε, ξέρουμε ότι θα μας περιμένει ανοιχτό το ιστορικό εστιατόριο Κρίτσα που πρωτολειτούργησε το 1930 ως γαλακτοπωλείο. Μια πίτα με κόκκινη πιπεριά, δύο αβγά τηγανητά με τσιγαριστά χόρτα – το μενού εδώ έχει όλα τα κλασικά, αλλά και μερικά χαρακτηριστικά πηλιορείτικα πιάτα. Στη Μακρινίτσα, πάλι, μας περιμένει το πασίγνωστο καφενείο του Θεόφιλου. Χτισμένο το 1910, χρωστάει το όνομά του και τη φήμη του στη μεγάλη τοιχογραφία με τον Κατσαντώνη που φιλοτέχνησε ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος. Έχει λίγα τραπέζια κι όσο κι αν αποτελεί χρόνια τώρα τουριστική ατραξιόν, αξίζει να καθίσεις.

Προχωρώντας βρισκόμαστε στις υπέροχες πλατείες των χωριών του Ανατολικού Πηλίου, με διασημότερη εκείνη της Αγίας Παρασκευής στην Τσαγκαράδα – ναι, αυτή με τον χιλιόχρονο πλάτανο. Εδώ, την τελευταία φορά γευτήκαμε ένα εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού κεράσι διαπιστώνοντας ότι στο Πήλιο τα «βιομηχανικά» γλυκά του κουταλιού (που, κακά τα ψέματα, παλιότερα τα συναντούσαμε συχνά πυκνά) έχουν αρχίσει να θεωρούνται τόσο passe΄, όσο και οι προτηγανισμένες πατάτες. Βέβαια, η Τσαγκαράδα έχει και δεύτερη υπέροχη πλατεία, αυτή των Ταξιαρχών, στην οποία επισκεφθήκαμε με αφορμή την επίσκεψή μας στο ενδιαφέρον, με δημιουργικές ανησυχίες εστιατόριο «Αγνάντι». Τέλος, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη γαλήνη ενός μεσημεριού στην πλατεία του Κισσού – ελληνικός καφές και τάβλι σε σκηνικό ’50s.

Το σαφάρι, βέβαια, δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχουν η μεγαλόπρεπη Ζαγορά, το απομακρυσμένο Πουρί (εκπληκτική θέα σε όλη την ανατολική ακτή)...

Είπαμε, το Πήλιο είναι ατελείωτο και δεν εξαντλείται σ’ ένα σαββατοκύριακο. Σου αφήνει πάντα μια εκκρεμότητα για να ξαναγυρίσεις.

Spa στις καστανιες

Το καλύτερο Πήλιο - εικόνα 2
Xenia Palace Portaria

ΟΚ, λοιπόν. Το Πήλιο είναι παραδοσιακά χωριά, δάσος και θάλασσα. Πλέον όμως δεν είναι μόνο αυτά. Την τελευταία πενταετία, αργά αλλά σταθερά, πραγματοποιήθηκε ένα εντυπωσιακό up grade των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον μας για την περιοχή. Χαρακτηριστική εξέλιξη είναι ότι από φέτος το χειμώνα θα υπάρχουν ακόμη περισσότερες επιλογές σε spa ξενοδοχείων. Μέχρι τώρα οι spa aficionado είχαν δύο ξενοδοχειακές διευθύνσεις, το μικρό και χαριτωμένο spa του Xenia Palace Portaria και το μεγάλο (με φουλ εξοπλισμό) στο Xenia Volou. Ο φετεινός χειμώνας λοιπόν υποδέχεται δύο ακόμη^ Το πρώτο είναι το «Valis Resort» λίγο έξω από τον Βόλο, στο χωριό Αγριά. Πρόκειται για ένα νέο ξεονοδοχειακό συγκρότημα που πρωτολειτούργησε πέρυσι την άνοιξη και φιλοδοξεί να προσφέρει μια εντυπωσιακή γκάμα υπηρεσιών (π.χ. από φέτος θα υπάρχουν τρία θεματικά εστιατόρια). Ανάμεσα στα άλλα λοιπόν, αναμένεται και η έναρξη λειτουργίας του spa. Επισκεφθήκαμε τους χώρους και διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ άνετοι, με ωραίες καμπίνες θεραπειών και μια μικρή εσωτερική πισίνα. Στο μενού η έμφαση θα δοθεί σε Thai θεραπείες από ειδικευμένους θεραπευτές.

Το δεύτερο spa αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, όπως εξάλλου και το ξενοδοχείο στο οποίο στεγάζεται. Έχουμε στρίψει με το αμάξι σ’ ένα στενό δρομάκι της Τσαγκαράδας και βρισκόμαστε σε ένα πυκνό δάσος από καστανιές, αναζητώντας το «12 Months Resort». Ξαφνικά, μέσα από το δάσος ξεπροβάλλει αυτό το στιλάτο ξενοδοχείο με τον μίνιμαλ (ξύλο και τζαμαρία) χώρο συνεδρίων και την έξυπνη διακόσμηση που παίζει εύστοχα με κάποια ντόπια στοιχεία (υπέροχος ο θεόρατος κορμός καστανιάς στο λόμπι). Το «12 Months Resort» λειτουργεί από πέρυσι τα Χριστούγεννα. Φέτος όμως ετοιμάζεται να προσθέσει στο δυναμικό του ένα μικρό, αλλά ωραίο spa με hip oriental διάθεση. «Ο στόχος μας είναι να λειτουργεί και τις καθημερινές», μας εξηγεί η ιδιοκτήτρια Ευαγγελία Βενιέρη. «Θέλουμε να προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο στον επισκέπτη που θα έρθει εδώ για κάποιο συνέδριο».

Το κυνηγι των μανιταριων

Το καλύτερο Πήλιο - εικόνα 3
Η λουλουδιασμένη αυλή του Ξενώνα «Θαλλώ» στην Τσαγκαράδα

Εξελίξεις λοιπόν... Μόνο που λέγοντας «εξελίξεις», δεν πρέπει να φανταζόμαστε μόνο τη luxury πλευρά του ταξιδιού. Όπως έχει εξάλλου αποδειχθεί κι αλλού, η ανάπτυξη μιας περιοχής όπως το Πήλιο συχνά σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι με ιδιαίτερες γνώσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα να μετατρέψουν το χόμπι τους σε συστηματική δραστηριότητα, μεταδίδοντας και σε μας, τα παιδιά της πόλης, γνώσεις και πρακτικές που διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε ν’ αποκτήσουμε. Μια τέτοια εμπειρία ήταν, π.χ., το μάζεμα των μανιταριών. Ξεναγός μας ο Φιλάρετος Ψημμένος, ιδιοκτήτης του... «θεματικού» ξενώνα «Αμανίτα» στην Τσαγκαράδα, ο οποίος, όπως δηλώνει και το όνομά του, μυεί τους επισκέπτες στη χαρά του κυνηγιού των μανιταριών. «Γιατί το μάζεμα των μανιταριών είναι ένα πραγματικό κυνήγι», μας εξηγεί ο Φιλάρετος, «είναι η χαρά της ανακάλυψης, γιατί το μανιτάρι κρύβεται.

Είναι το περπάτημα στο δάσος και μετά η περηφάνια να επιστρέφεις πίσω με το σακούλι γεμάτο». Ο ίδιος ο Φιλάρετος δεν είναι ντόπιος, αλλά ένας επισκέπτης που αγάπησε την περιοχή και είκοσι πέντε χρόνια τώρα της αφιερώθηκε. Τις πρώτες γνώσεις του για το μάζεμα των μανιταριών τις πήρε από τον πατέρα του, που ήταν συλλέκτης βοτάνων, και σιγά σιγά τις διεύρυνε με πολύ διάβασμα και πρακτική εξάσκηση. «Στο Πήλιο», μας λέει, «μαζεύουμε τρία είδη βρώσιμων μανιταριών: τη γουργουλιάνα, με ψηλό πόδι, που είτε την τηγανίζουμε είτε την ψήνουμε, τα καλογεράκια ή βωλίτες (τα γνωστά μας από την ιταλική κουζίνα πορτσίνι), που τα χρησιμοποιούμε σε ριζότο ή τα βάζουμε με πατάτες στο φούρνο, και τέλος τα πανέμορφα νεραντζάκια, αμανίτα σεζάρια επισήμως, που τρώγονται ακόμη και ωμά, αλλά φυσικά είναι εξίσου υπέροχα με σκόρδο και κρασί». Η καλή εποχή για το μάζεμα των μανιταριών είναι... τώρα. Όλος ο Οκτώβριος, κι αν ο καιρός τραβήξει, ίσως η πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη. Κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει και ανοιξιάτικη σοδειά, αλλά βέβαια τα μεγέθη δεν έχουν καμία σχέση με τη φθινοπωρινή. «Στους επισκέπτες μας προτείνουμε δύο διαδρομές, ανάλογα με τη διάθεσή τους. Η πρώτη είναι στην ουσία μια βόλτα στον οικισμό της Τσαγκαράδας, στο δάσος με τις καστανιές. Τους δείχνουμε διάφορα είδη μανιταριών, βρώσιμα και μη, ενώ παράλληλα βάζουμε κάποια στο πανέρι μας. Η δεύτερη διαδρομή γίνεται στο δάσος της οξιάς. Εδώ τα μανιτάρια είναι περισσότερα και πιο μεγάλα, πιο σκληρά, πιο “άγρια”. Το μάζεμα των μανιταριών στο δάσος της οξιάς είναι ένα πραγματικό όργιο μανιταροσυλλογής. Τα κλαδιά από τις μικρές οξιές είναι πολύ πυκνά και σε ορισμένες περιπτώσεις σε υποχρεώνουν ακόμη και να προχωρήσεις με τα γόνατα.

Το έδαφος είναι καλυμμένο με τα πεσμένα φύλλα, κι έτσι πρέπει να είσαι διαρκώς σε επιφυλακή για να τα διακρίνεις. Είναι μια εκπληκτική εμπειρία. Επιστρέφοντας στον ξενώνα, ακολουθεί η τελική πράξη: το μαγείρεμα και η απόλαυση των πιάτων με τη συνοδεία κρασιού. Εξάλλου, γι’ αυτό ονομάσαμε τον ξενώνα μας “Αμανίτα”. Για να τιμήσουμε αυτό συναρπαστικό ένστικτο της αναζήτησης τροφής στο δάσος αλλά και το συναίσθημα της συντροφικότητας που ενώνει μια παρέα γύρω από ένα τραπέζι τρώγοντας μανιτάρια και πίνοντας κρασί».

Οδηγω, οδηγω εις το δασος...

Το καλύτερο Πήλιο - εικόνα 4
«Παληό Ελαιοτριβείο», Άγιος Λαυρέντιος

Το μάζεμα των μανιταριών δεν είναι ο μόνος τρόπος για να γνωρίσεις τα δάση του Πηλίου. Υπάρχουν χωματόδρομοι που σε καλούν να τους εξερευνήσεις. Στο τελευταίο μας ταξίδι είχαμε τη χαρά να κάνουμε μια υπέροχη 4x4 διαδρομή από το χωριό Άγιος Λαυρέντιος μέχρι το χιονοδρομικό στα Χάνια. Πρόκειται για ένα χωματόδρομο που ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ασφαλτοστρωθεί και να ενώσει το χωριό απευθείας με την κορυφή. Ξέρετε όμως πόσο συχνά αυτού του είδους τα σχέδια σκαλώνουν – λίγο οι τοπικοί ανταγωνισμοί, λίγο τα κονδύλια που ποτέ δεν είναι δεδομένα... Σιγά σιγά, μικρά δέντρα φύτρωσαν στις άκρες του δρόμου, ενώ συχνά οι βροχές δημιουργούν βαθιά αυλάκια και τότε μπορείς να τον διασχίσεις μόνο με 4x4. Η διαδρομή είναι εκπληκτική. Στα αριστερά σου ατενίζεις διαρκώς τον Παγασητικό, ενώ διασχίζεις δάση με υπεραιωνόβιες καστανιές κι έπειτα με οξιές, για να καταλήξεις στα lifts του χιονοδρομικού! Περνάς με το αυτοκίνητο τους πλακόστρωτους δρόμους, που την περίοδο του χιονιού μετατρέπονται σε πίστες αρχαρίων, και βγαίνεις στον κεντρικό δρόμο για τα Χάνια.

Α, ναι, αν κοιτάξετε τώρα προς τα δεξιά, θα δείτε την «άλλη» θάλασσα του Πηλίου το Αιγαίο...

Στον Άγιο Λαυρέντιο, είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε το δάσος μ’ έναν ακόμη τρόπο: με άλογα. Ο Παντελής Σπίνας εκτρέφει θεσσαλικά άλογα, ιδανική ράτσα για μακρινές πορείες στο βουνό. Ως ντόπιος, γνωρίζει καλά τα κατατόπια. Θα σε πάει σε ρεματιές και σε μικρές εκκλησίες καμουφλαρισμένες από την πυκνή βλάστηση, όπως η Παναγία η Σουραυλού. Το αστείο της όνομα η εκκλησία το οφείλει σ’ ένα έθιμο: ανήμερα του εορτασμού της Ζωοδόχου Πηγής (η πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα) μαζεύονται στον περίβολο και φτιάχνουν μικρά σουραύλια με τα χλωρά κλαδιά της καστανιάς.

Βέβαια, ο πιο απλός τρόπος για να γνωρίσεις την πηλιορείτικη φύση είναι να περπατήσεις σ’ ένα από τα αμέτρητα καλντερίμια που συχνά μέχρι και σήμερα διατηρούνται σε καλή κατάσταση και παλιότερα ήταν οι βασικοί άξονες επικοινωνίας μεταξύ των χωριών. Σε πολλά σημεία θα συναντήσετε μικρές ξύλινες πινακίδες (ειδικά στην Τσαγκαράδα και το Ανατολικό Πήλιο η σήμανση είναι πολύ ικανοποιητική) που δηλώνουν την αρχή της διαδρομής. Τώρα, αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, σημειώστε το πολύ καλό site www.pelion-paths.gr που, αν και δεν δίνει πολλές διαδρομές –περιορίζεται κυρίως στο Ανατολικό Πήλιο–, τις περιγράφει βήμα προς βήμα, σημειώνει τα σημεία ενδιαφέροντος και παραθέτει χάρτες.

Η θαλασσα του χειμωνα

Το καλύτερο Πήλιο - εικόνα 5
Περπατώντας στις ράγες του τρένου στις Μηλιές.

Το χειμώνα η παραλιακή ζώνη έχει μια ιδιαίτερη γαλήνη. Πλέον, μάλιστα, υπάρχουν κάποιες μονάδες σε οικισμούς που τους είχαμε ταυτίσει με τις καλοκαιρινές διακοπές, οι οποίες μένουν όλο το χρόνο ανοιχτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ξενοδοχείο «Κεντρικόν» στον Αϊ-Γιάννη Πηλίου, που πρόσφατα ανακαινίστηκε εκ βάθρων. Η νέα του διακόσμηση, ένα φρέσκο country style, αλλά και οι φουλ παροχές του (executive δωμάτια με συστήματα υδροθεραπείας και ΙΧ σάουνα, laptop εντός του δωματίου και πολλά άλλα) διαμόρφωσαν έναν all season και... all waether χώρο. Φέτος το χειμώνα, μάλιστα, θα ολοκληρώσουν την ανακαίνιση αναδιακοσμώντας τα μπάνγκαλοους με την εξαιρετικά χαρισματική θέα.

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στην παραλία Παπά Νερό, βρίσκουμε μία ακόμη μονάδα, τον «Αγαπητό», που λειτουργεί όλο το χρόνο πλέον. Τα νέα του στούντιο, σε νεανικό, μοντέρνο ύφος, με πλήρη εξοπλισμό, είναι πολύ καλά. Ο λόγος όμως που σημειώνουμε τη διεύθυνση είναι το εστιατόριο της οικογένειας, ο «Στάθης», στην κουζίνα του οποίου βρίσκεται ο βετεράνος σεφ Στάθης Αγαπητός. Το μενού, πέρα από τα κλασικά πηλιορείτικα πιάτα, έχει και μερικές προτάσεις κλασικής ελληνικής κουζίνας, όπως αρνάκι με αμπελόφυλλο, φτιαγμένες με σταθερή τεχνική και μαεστρία. Αν ο καιρός είναι βαρύς, υπάρχει η σάλα με το τζάκι, διαφορετικά η αυλή με τη θέα στο πέλαγος είναι υπέροχη. Η βόλτα μας καταλήγει στην Νταμούχαρη, ένα παραθαλάσσιο χωριό-ποίημα (προσοχή, οι πινακίδες δεν είναι πολύ κατατοπιστικές). Μέσα στα γεμάτα ελιές χωράφια ξεπροβάλλουν τα πέτρινα σπίτια, ενώ πανύψηλα βράχια κόβουν την ορμή του ανοιχτού πελάγους και διαμορφώνουν ένα μικροσκοπικό λιμανάκι. Αυτή είναι η Νταμούχαρη, που φέτος έκανε ένα... μικρό πέρασμα από τη show biz – πιο απλά, γυρίστηκαν εδώ κάποιες σκηνές από την ταινία «Mama mia!», όπως μας πληροφορεί περήφανα μια πινακίδα σ’ ένα μαγαζί με σουβενίρ. Και χωρίς την ταινία, βέβαια, πάλι θα ερχόμασταν. Το χωριό, σαν σκηνικό, κερδίζει πόντους στη σιγαλιά του χειμώνα. Κι ευτυχώς πάντα κάποιο εστιατόριο μένει ανοιχτό περιμένοντας όσους κατηφορίζουν από την Τσαγκαράδα μέχρις εδώ για μια εικόνα θάλασσας πριν επιστρέψουν στο χειμωνιάτικο βουνό.

διαμονη

Το καλύτερο Πήλιο - εικόνα 6
Ξενώνας «Αμανίτα» στην Τσαγκαράδα.

Οι καλύτερες προτάσεις στο βουνό και τη θάλασσα.

Βολος Volos Palace (Ξενοφώντος & Θρακών, 2421076501, www.volospalace.gr) Στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού, ένα καινούργιο κτίριο νεοκλασικής αισθητικής προσφέρει άνετα δωμάτια με luxury πινελιές και θέα στο λιμάνι ή την πόλη. Xenia Volou (Πλαστήρα 1, 2421092700, www.domotel.gr) Σε εξαιρετική περιοχή πάνω στην παραλία, αυτό το παλιό «Ξενία» μεταμορφώθηκε μετά την εκ βάθρων ανακαίνισή του σ’ ένα στιλάτο city hotel με σύγχρονη διακόσμηση και μεγάλα δωμάτια. Από τις καλύτερες προτάσεις στο Βόλο. Hotel Κυψέλη (Αγίου Νικολάου 1, 2421024420, www.hotelkipseli.gr) Νέα πρόταση σ’ ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της παραλίας του Βόλου. Ένα παλιό ξενοδοχείο-πολυκατοικία ανακαινίστηκε εκ βάθρων και μετατράπηκε σε μοντέρνο city hotel. Μίνιμαλ φωτιστικά στη ρεσεψιόν, εκπληκτική θέα στο roof garden, αλλά κάποια από τα δωμάτια παραμένουν στενά και έπειτα από την ανακαίνιση. Αγρια Valis Resort (περιοχή Σταθμός Αγριάς, 2428097260, www.valisresort.gr) Εντυπωσιακή καινούργια μονάδα σ’ ένα χωριό-προάστιο του Βόλου. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι εγκαταστάσεις, θα λειτουργούν 3 εστιατόρια (γερμανικό, ιταλικό, τσιπουράδικο), ένα lounge bar και πλήρες spa. Οι κοινόχρηστοι χώροι, αν και εξαιρετικά άνετοι, είναι κάπως συμβατικοί στη διακόσμηση. Τα δωμάτια όμως με την απλοχωριά τους και τα προσεγμένα facilities είναι εξαιρετικά. Υπάρχει επίσης πτέρυγα με διαμερίσματα. Τέλος, κάποιες λεπτομέρειες (π.χ. οι παντόφλες από φυσικά υλικά Coco-mat που χαρίζονται στον επισκέπτη) σε κερδίζουν. Αγιος Λαυρεντιος Παληό Ελαιοτριβείο (2428096481, 6945440262, www.palioelaitrivio.gr) Ένας από τους πιο ατμοσφαιρικούς ξενώνες στην Ελλάδα. Εξαιρετική η αποκατάσταση του παλιού ελαιοτριβείου (σήμα κατατεθέν στην είσοδο η μεγάλη φτερωτή). Πολυτελής και με άποψη η εσωτερική διακόσμηση σε ζεστούς, σκούρους τόνους. Δεν έχει θέα, ακριβώς επειδή βρίσκεται σε μια ρεματιά στην άκρη του χωριού και περιτριγυρίζεται από πανύψηλα δέντρα. Δρυάδες (2428096110, 6937050473, www.hoteldryades.gr) Ένα ξενοδοχείο φτιαγμένο με πολλή γνώση, από μια οικογένεια με εμπειρία στο χώρο της φιλοξενίας. Άνετα δωμάτια σε κλασικό στιλ, με πινελιές σύγχρονου ρουστίκ. Τα περισσότερα έχουν θέα στη θάλασσα. Μικρές χειρονομίες όπως το κέρασμα με γλυκό του κουταλιού κατά την άφιξη αλλά και το υπερπλήρες πρωινό με σπιτικές τηγανίτες, πίτες και σπιτικές μαρμελάδες προσθέτουν στη συνολική εικόνα. Άνετο σαλόνι για το χειμώνα και ωραίες αυλές για τις καλές μέρες. Πολύ ωραίο εστιατόριο – αξίζει να το επισκεφθείτε ακόμη κι αν δεν μένετε εδώ. Αγιος Γεωργιος Νηλειας Ανωβολιός (2428086893, www.anovolios.gr) Παλιά πέτρινα σπίτια του χωριού που ανακαινίστηκαν είναι ο αρχικός πυρήνας αυτής της μικρής μονάδας, που όμως έχει τις προδιαγραφές resort. Δίκλινα και σουίτες, δεκαπέντε στο σύνολο, ξεχωρίζουν για τη σύγχρονη αισθητική στη διακόσμησή τους. Άνετοι κοινόχρηστοι χώροι και αυλές σε διαφορετικά επίπεδα συμπληρώνουν την εικόνα. Αρχοντικό Τζώρτζη (2428094252, 6944582328) Ένα παλιό αρχοντικό του 1864, αρχιτεκτονικό αμάλγαμα νεοκλασικών και παραδοσιακών στοιχείων, στεγάζει έναν ατμοσφαιρικό ξενώνα. Το κτίριο έχει κριθεί διατηρητέο κι έτσι οι επεμβάσεις στο εσωτερικό είναι ελάχιστες. Μοιραία, τα μπάνια σε κάποια δωμάτια είναι μάλλον μικρά, αλλά εδώ μετράει το σκηνικό: το οθωμανικό τζάκι, οι χοντροί πέτρινοι τοίχοι κ.ά. Η σάλα του πάνω ορόφου έχει διαμορφωθεί σε υπνοδωμάτιο και είναι ένα από τα πιο άνετα του κτιρίου. Ζεστό καθιστικό στο κατώι και μικρή αυλή. Μηλιες Μυροβόλι Hotel (2423086886, 6974314693) Καινούργια μονάδα στην είσοδο του χωριού, με ωραία θέα στην πλαγιά και τη θάλασσα. Το κτίριο είναι σε πηλιορείτικο στιλ, τα δωμάτια έχουν απλή, αλλά φωτεινή διακόσμηση. Ωραίος κοινόχρηστος χώρος με τζάκι, σε νεανικό ύφος. Στα συν το ασανσέρ και κάποιες θέσεις πάρκιν. Τσαγκαραδα Στίλβη (2426049726, 6944653805) Ένα σπίτι στην άκρη της πλαγιάς με θέα στη θάλασσα. Απλά δωμάτια, σπιτική φροντίδα και καθαριότητα. Κάποια από τα δωμάτια έχουν και τζάκι. Η μικρή αυλή με τις μεγάλες ορτανσίες είναι απόλαυση. Θαλλώ (2426049314, 6932396231) Στον κεντρικό δρόμο, αλλά απομονωμένο εξαιτίας του φράχτη με τις θεόρατες ορτανσίες. Ένα παλιό πέτρινο σπίτι έχει διαμορφωθεί σε ξενώνα με σπιτίσια ατμόσφαιρα. Πολύ ωραία αυλή. 12 Months Resort (2426048894, 6975888670, www.12hotel.gr) Φιλόδοξο ξενοδοχειακό project, ένα mountain resort που προσφέρει αίσθηση διακοπών 12 μήνες το χρόνο. Μίνιμαλ διακόσμηση που μόνο σε ελάχιστες λεπτομέρειες αστοχεί. Άνετοι κοινόχρηστοι χώροι (και εξωτερική πισίνα με θέα σε βουνό και θάλασσα), μεγάλα δωμάτια καλοφτιαγμένα με υποδαπέδια θέρμανση, ντους/υδρομασάζ και δορυφορική τηλεόραση. Προσεχώς, θα λειτουργήσει και spa. Καστανιές (2426049135, www.kastanies.com) Παλιός, γνωστός ξενώνας της περιοχής, που κρατάει χάρη στην κοσμοπολίτικη ιδιοσυγκρασία του ιδιοκτήτη. Απλή, ζεστή διακόσμηση με πολλές αντίκες από την προσωπική του συλλογή, έπιπλα φτιαγμένα από ντόπιους μαστόρους. Το πετρόκτιστο κτίριο βρίσκεται σ’ έναν κήπο που περιβάλλεται από καστανιές και καμέλιες. Αλέκα (2426049380, www.alekashouse.com) Από τους πρώτους ξενώνες που σήκωσαν τον πήχη στην περιοχή, κρατάει μέχρι και σήμερα τη θέση του χάρη στα καλοφτιαγμένα, άνετα δωμάτια και το προσωπικό σέρβις.

Ίρις (2426049370, 6948811262) Καινούργιος ξενώνας με θέα στη θάλασσα. Δέκα δωμάτια με τζάκι, θέρμανση, κλιματισμό, τηλέφωνο, τηλεόραση, καφετιέρα, ψυγείο και μπάνιο με μπανιέρα ή ντους - υδρομασάζ και σάουνα.

Αμανίτα (2426049707, www.amanita.gr) Δύο πέτρινα σπίτια διακοσμημένα σε απλό νεανικό country ύφος, με ζεστούς κοινόχρηστους χώρους και ρομαντικά δωμάτια. Σήμα κατατεθέν οι διάφορες δραστηριότητες που οργανώνει ο ιδιοκτήτης – από μάζεμα μανιταριών ή ρίγανης μέχρι πεζοπορίες. Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας: υπάρχει τηλεόραση, αλλά δεν πιάνει κανάλια, είναι μόνο για ταινίες σε DVD. Elli’s House (2426049233, 6943294535) Ένα παλιό σπίτι ανακαινισμένο εκ βάθρων, με μεγάλη αυλή, πολύ κοντά στον κεντρικό δρόμο. Τα δωμάτια είναι διακοσμημένα σε ρομαντικό ύφος και κυριαρχούν τα παλ χρώματα. Όλα τα μπάνια έχουν υδρομασάζ. Στο ισόγειο υπάρχει ένα καθιστικό διακοσμημένο με κάποια παλιά κομμάτια. Aglaida Apartments (2426049097, 2109958906, www.aglaida-apartments.gr) Συγκροτήματα ανεξάρτητων διαμερισμάτων (το καθένα με δική του είσοδο), χτισμένα και διακοσμημένα από Πηλιορείτη καλλιτέχνη. Διαθέτουν air condition, δορυφορική τηλεόραση και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Έχουν θέα στη θάλασσα. Παπα Νερo Αγαπητός (2426031005, 2426031665, www.pelion-agapitos.com) Λίγο πιο ψηλά από την παραλία Παπά Νερό,τα διαμερίσματα αυτά έχουν εξαιρετική θέα στη θάλασσα. Μετά την ανακαίνιση η μονάδα απέκτησε μια μικρή πισίνα και καινούργια ανεξάρτητα διαμερίσματα-μεζονέτες με προσεγμένη επίπλωση και πλήρη εξοπλισμό. Αϊ-Γιaννης Κεντρικόν (2426031181, 6936737007). Κλασικό ξενοδοχείο στο κέντρο του παραθαλάσσιου οικισμού. Η πρόσφατη ανακαίνιση πρόσθεσε country λεπτομέρειες στη διακόσμηση. Οι φωτεινές αποχρώσεις κυριαρχούν στο σαλόνι. Πλήρως εξοπλισμένα executive δωμάτια και σουίτες με προσεγμένα μπάνια (όπου υπάρχει μηχανισμός για σάουνα), flat screen τηλεοράσεις και laptop είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία του εξοπλισμού. Ζαγορά Αρχοντικό Πρίγκου (2426023627-8, www.prigos.gr) Ένα ονομαστό, παλιό αρχοντικό του 1835, που κάποτε ανήκε σε μία από τις μεγαλύτερες οικογένειες του χωριού. Τα εφτά δωμάτια είναι απλά διακοσμημένα, με ρομαντικές λεπτομέρειες. Διαθέτουν θέρμανση, κάποια κλιματισμό και στεγνωτήρα μαλλιών. Η φροντίδα δωματίου είναι καθημερινή. Υπάρχουν αυλές σε τρία επίπεδα και μια μικρή πισίνα. Αρχοντικό Στάμου (2426023880, 6944798307, www.stamouhotel.com) Ένα πέτρινο συγκρότημα του 1875 ανακαινίστηκε πρόσφατα και μετατράπηκε σε μικρό ξενοδοχείο 9 δωματίων. Στα τρία κτίριά του στεγάζονται δίκλινα και σουίτες, ενώ υπάρχει κι ένα μικρό ατμοσφαιρικό μπαρ-εστιατόριο. Μεγάλος και φροντισμένος κήπος. Πορταρiά Xenia Palace Portaria (2428099980-3, www.xeniaportaria.gr) Η ανακαίνιση του παλιού «Ξενία» σηματοδότησε μια μεγάλη επιστροφή. Το κτίριο βρίσκεται στην άκρη του χωριού και έχει άπλετη θέα στον Παγασητικό και τον Βόλο. Μεγάλοι, χαλαρωτικοί κοινόχρηστοι χώροι, εξίσου άνετα δωμάτια, με εργονομικά μπάνια. Η διακόσμηση έχει πολυτελές ύφος, με εύστοχες country πινελιές που μας θυμίζουν ότι βρισκόμαστε στο βουνό. Ξενώνας Κρίτσα (24280 90008, www.hotel-kritsa.gr) Πάνω στην πλατεία του χωριού, ένας απλός ζεστός ξενώνας σε ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο. Οκτώ δωμάτια με ευχάριστη σπιτική ατμόσφαιρα. Λεφoκαστρο Ανθύλλιον (2421059170, 6932426117, www.anthyllion.com) Πέντε πλήρως εξοπλισμένες αυτόνομες κατοικίες, σ’ έναν μικρό παραθαλάσσιο οικισμό στον Παγασητικό, ιδανικές να φιλοξενήσουν μέχρι 4 άτομα. Λειτουργούν χειμώνα καλοκαίρι.

φαγητο

Το καλύτερο Πήλιο - εικόνα 7
Χόρτα με αβγά, κλασική πηλιορείτικη συνταγή, στην ταβέρνα του «Κρίτσα»

Οκτώ εστιατόρια που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Agnanti (Τσαγκαράδα, πλατεία Ταξιαρχών, 2426049210) Φροντισμένος, ζεστός χώρος με τζάκι – φέτος και με τοιχογραφίες! Παλιά ταβέρνα που κάνει δημιουργικά ανοίγματα στο μενού. Έτσι, ανάλογα με την εποχή, θα βρείτε φραγκόκοτα στιφάδο, κουνέλι με μανιτάρια και ψητές καυτερές ντομάτες. Δειπνοσοφιστής (Τσαγκαράδα, 2426049825) Bar-restaurant με ιστορία, στο δρόμο προς Μυλοπόταμο. Το χειμώνα είναι ανοιχτό μόνο τα σαββατοκύριακα. Διεθνής κουζίνα, όπως φιλέτο χοιρινού με σάλτσα μήλου και δαμάσκηνου ή κοτόπουλο με σάλτσα αμαρέτο. Λίστα κρασιών με ελληνικές ετικέτες. Ωραίο σάουντρακ με jazz διάθεση. Αλέκα (Τσαγκαράδα, 2426049380) Ονομαστή ταβέρνα της περιοχής, που όσο περνάνε τα χρόνια ραφινάρει τις υπηρεσίες της. Το μενού συμπεριλαμβάνει παραδοσιακές συνταγές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως ρεβιθάδα, αφράτοι γεμιστοί κολοκυθοανθοί, κατσικάκι με χυλοπίτες. Διαθέτουν και παγωτά Kayak. Κρίτσα (Πλατεία Πορταριάς, 2428099121) Μια εγγυημένη λύση για φαγητό ό,τι ώρα κι αν περάσετε. Το μενού έχει μεγάλη ποικιλία, ξεδιπλώνοντας όλη την γκάμα ψητών, κρεατικών, ορεκτικών και μαγειρευτών. Χρησιμοποιούνται όμως πολλά ντόπια υλικά και πάντα ελαιόλαδο. Τιμήστε κάποιες τοπικές συνταγές, όπως μπουμπάρι ή το κλασικό πηλιορείτικο χόρτα με αβγά. Γευσοκράτορας (Πορταριά, 2428099919) Ατμοσφαιρικό εστιατόριο που στεγάζεται σε δύο παλιά καταστήματα του χωριού τα οποία ενοποιήθηκαν και διαμορφώθηκαν κατάλληλα. Σύγχρονο μενού με πιάτα όπως σαλάτα του βοσκού με ζεστό chevre και καραμελωμένα μανιτάρια. Veranda (Ξεν. «Xenia Palace Portaria», 2428099110) All day bar-restaurant στην άκρη του γκρεμού, με πανοραμική θέα. Αξίζει να έρθετε βράδυ, όταν τα φώτα της πόλης του Βόλου κυριαρχούν στο κάδρο. Μικρό μενού με πιάτα που απευθύνονται σε ευρύ κοινό, αλλά είναι και κάπως πιο εκκεντρικά – π.χ. σολομός με ροδοπέταλα. Δρυάδων Γεύσεις (Άγιος Λαυρέντιος, 2428096110) Μια μαμά στην κουζίνα είναι πάντα εγγύηση – ιδιαίτερα αν έχει και ανησυχίες. Έτσι, στην άνετη σάλα του ξενώνα «Δρυάδες» δοκιμάσαμε ένα υπέροχο μπουμπάρι, πραγματικά σπιτικό (έντερο γεμισμένο με ρύζι και κιμά, ψητό στο φούρνο), αλλά κι ένα πλούσιο κότσι με γλυκιά σάλτσα. Οι μερίδες είναι γεναιόδωρες και οι πατάτες –φυσικά– φρεσκοτηγανισμένες. Το Κουκούλι (Μηλιές, 2423086068) Στον σιδηροδρομικό σταθμό των Μηλεών, ένα εστιατόριο με δημιουργικές ανησυχίες. Μεσογειακές, απλές γεύσεις (μύδια μαρινιέρ με σκόρδο και λευκό κρασί) και αρκετές επιλογές σε ζυμαρικά (φαρφάλες με βασιλικό, φρέσκια ντομάτα, μοτσαρέλα) αλλά και φιλέτα με διάφορες σάλτσες. Απλή, αλλά γουστόζικη χειμωνιάτικη σάλα. ιππασια

Παντελής Σπίνας Άγιος Λαυρέντιος, 6973718928

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.