Ορος Καλλίδρομο

Με οδηγούς τον Τάσο και τη Φωτεινή, τους ιδιοκτήτες του ξενώνα «Τετράπολις», ανακαλύπτουμε τις ήρεμες ομορφιές του Καλλίδρομου. Κάτι ήξερε τελικά ο Εφιάλτης που έφερε τους Πέρσες από δω…

Ορος Καλλίδρομο

Με οδηγούς τον Τάσο και τη Φωτεινή, τους ιδιοκτήτες του ξενώνα «Τετράπολις», ανακαλύπτουμε τις ήρεμες ομορφιές του Καλλίδρομου. Κάτι ήξερε τελικά ο Εφιάλτης που έφερε τους Πέρσες από δω…

Ορος Καλλίδρομο - εικόνα 1
Ξενώνας «Τετράπολις»

Το Παλαιοχώρι του Νομού Φθιώτιδας υποδέχεται τους –όχι και τόσους πολλούς– ταξιδιώτες του Καλλίδρομου. Ύστερα από μια μικρή διαδρομή, κατά την οποία οι βελανιδιές μπερδεύονται με τα πεύκα και τις ελιές, φτάνουμε στον ξενώνα «Τετράπολις». Ο Τάσος και η Φωτεινή μάς περιμένουν για να μας ξεναγήσουν στην περιοχή τους. Με μια κούπα καυτό τσάι στο χέρι, τους… ανακρίνουμε. «Η περιοχή έχει άφθονα μονοπάτια για πεζοπορία, ιππασία, ποδηλασία και φυσικά διαδρομές με το αυτοκίνητο», μας λένε. Μας μιλούν ακόμη για τη λίμνη Νευροπόλεως που δημιουργείται από το νερό της βροχής: «Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 900 μ., περιτριγυρισμένη από έλατα, και απέχει 6 χλμ. από το χωριό. Όταν δεν έχει βρέξει, μπορεί κανείς να πάει και με συμβατικό αυτοκίνητο». Ο Τάσος συμπληρώνει: «Περπατώντας, είναι γύρω στις δύο ώρες κι ένα τέταρτο. Πολλές φορές, όταν ο καιρός το επιτρέπει, οργανώνουμε πεζοπορίες στη λίμνη αλλά και κατασκήνωση». Βγαίνουμε να δούμε τα άλογα του ξενώνα και να πάμε με αυτά μέχρι τον Προφήτη Ηλία. Παίρνουμε το δρόμο που πάει από τον ξενώνα στο χωριό και στρίβουμε αριστερά ανεβαίνοντας το βουνό. Στο τέλος της ασφάλτου κάνουμε δεξιά στο χωματόδρομο, μισή ώρα δρόμος με τα άλογα, για να χαζέψουμε τη θέα αλλά και να δούμε τα ερείπια της αρχαίας δωρικής Τετράπολης.

Φεύγοντας, κάνουμε μια στάση στο Παλαιοχώρι για να χαζέψουμε το καφεπαντοπωλείο «Το άστρον», απομεινάρι του ’60, και να πιούμε ένα καφεδάκι με τους ντόπιους.

Ορος Καλλίδρομο - εικόνα 2

Διαμονή-φαγητό

Η μοναδική πρόταση διαμονής στο Παλαιοχώρι είναι ο ξενώνας «Τετράπολις» (2231092592, 6977595988, www.tetrapolis.gr). Αμφιθεατρικά χτισμένος στις πλαγιές του Καλλίδρομου, διαθέτει 8 σπιτάκια, άλλα ξύλινα και άλλα με πέτρα, που αγναντεύουν τον Παρνασσό, την Οίτη και την Γκιώνα. Στο χουχουλιάρικο εστιατόριό του θα βρείτε διάφορα μαγειρευτά αλλά και της ώρας. Όλα είναι χειροποίητα. Ακόμη μία επιλογή είναι η απλή ταβέρνα «Χολέβαινα», μέσα στο Παλαιοχώρι (2231092200).

Ορος Καλλίδρομο - εικόνα 3

Περπάτησέ το!

Αυτή την εποχή γίνονται προσπάθειες να αναδειχτεί το λεγόμενο Μονοπάτι του Εφιάλτη, μέσω του οποίου οδήγησε τους Πέρσες στις Θερμοπύλες και περνάει μέσα από το βουνό. Πρόκειται για μια σηματοδοτημένη διαδρομή 16 χλμ., η οποία ξεκινά από τη Μονή Δαμάστας και καταλήγει στις Θερμοπύλες, στο ύψος του αγάλματος του Λεωνίδα. Στο μεγαλύτερο μήκος της είναι μονοπάτι, ένα μέρος της αποτελείται από δασικούς δρόμους, ενώ το υψηλότερο σημείο της διαδρομής φτάνει τα 1.060 μ. υψόμετρο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.