Γλυκό φθινόπωρο στη Σύρο

Η Ιωάννα Γκομούζα πήγε για διακοπές... φραγκοσυριανές, γλυκάθηκε (και όχι μόνο από τα λουκούμια) και ορκίστηκε να επιστρέφει και το φθινόπωρο. Τι είναι τρεις ώρες δρόμος;

Γλυκό φθινόπωρο στη Σύρο

Η Ιωάννα Γκομούζα πήγε για διακοπές... φραγκοσυριανές, γλυκάθηκε (και όχι μόνο από τα λουκούμια) και ορκίστηκε να επιστρέφει και το φθινόπωρο. Τι είναι τρεις ώρες δρόμος;

Γλυκό φθινόπωρο στη Σύρο - εικόνα 1

Σάββατο πρωί φοράς το μαγιό, μπαίνεις στο πλοίο και κατά τις δέκα λιάζεσαι στην πλαζ του Αστέρα, στην Ερμούπολη, ζουμάροντας στη Μικρή Βενετία. Προλαβαίνεις να φύγεις από την Παρασκευή μετά το γραφείο; Τα απογευματινά δρομολόγια φτάνουν πάνω στην ώρα για ποτό στην παραλία. Δύσκολο να βρεις άλλο κυκλαδίτικο νησί με τέτοιο πακέτο. Έχει συχνές συγκοινωνίες και καλό ΚΤΕΛ, για να πεταγόμαστε και χωρίς αυτοκίνητο. Ψαγμένα εστιατόρια, μπαράκια και διευθύνσεις για αγορές με άποψη. Και κυρίως μια πρωτεύουσα κούκλα, που σου βάζει ιδέες να μετοικήσεις για να τη σεργιανίζεις. Να είχα, λέει, σπίτι στα Βαπόρια, την καρτποσταλική γειτονιά με τα αρχοντικά, και να σεργιανίζω στην Απόλλωνος και τη Βαφειαδάκη φωτογραφίζοντας τα νεοκλασικά. Ν' αράζω στο «Jar» κάτω από τις μπουκαμβίλιες για πανακότα με πορτοκάλι και λάιμ και να δοκιμάζω παγωτά στο «Daidadi» στο λιμάνι. Με το σούρουπο, ν' ακολουθώ το… πνεύμα του Βαμβακάρη στην Άνω Σύρα, από τον καθολικό ναό του Σαν Τζώρτζη ως τα καφενεία για λεμονίτες, με όλη την Ερμούπολη «πιάτο» στα πόδια μου. Και να φροντίσω, ανιδιοτελώς φυσικά, να κάνω φίλους με βίλα στους ελαιώνες στην Παρακοπή, την Ντελαγκράτσια ή τη Χρούσσα: η πεμπτουσία των διακοπών στη Σύρο. Θυμάσαι το σίριαλ «Η αίθουσα του θρόνου»; Ε, κάπως έτσι. Βουτήξαμε μοναχικά, σε διάφανα τουρκουάζ νερά, στις βόρειες παραλίες (Βαρβαρούσα, Αετός, Λια, Γράμματα), όπου φτάνεις με καραβάκι από το Κίνι (στα Γράμματα έχει φουντωτά αρμυρίκια και πεύκα για σκιά). Υπέροχα νερά έχει και στο Δελφίνι. Κοσμικές και οργανωμένες παραλίες είναι το Κίνι, ο Γαλησσάς και οι Αγκαθωπές. Για κλίμα οικογενειακό στις βοτσαλωτές Φοίνικα και Κόμητο.

Γλυκό φθινόπωρο στη Σύρο - εικόνα 2
Αρχοντικό Βουρλή

Νυχτοπερπατήματα :Το πρώτο ποτό το πίνουμε στην Πλατεία Δημαρχείου, στο «Πειραματικό», πριν περάσουμε για χορό στην «Αγορά». Η μεγάλη πιάτσα της διασκέδασης απλώνεται στην παραλία με mainstream cafe-clubs («Liquid», «Αρχαίος») αλλά και έντεχνα στέκια («Πόλις»). Εμείς, πάντως, προτιμάμε την ατμόσφαιρα των Βαποριών: πιάνουμε θέση στους ξυλόγλυπτους καναπέδες του «Cafe del Mar» ή στ' «Αστέρια» ακούγοντας τζαζ, μάμπο, λάουντζ και… το κύμα. Δεν χορταίνω: Τα θαλασσινά (μυδάδα με μοσχοκάρυδο και σαφράν, γαριδομελέτα, χταποδάκι ξιδάτο, καραβίδες με σάλτσα ούζου) στην καινούργια ψαροταβέρνα «Νηρηίδες» στο Αχλάδι. Στην Ερμούπολη, μεσογειακές γεύσεις στην «Κουζίνα» και το «La Dolce Vita», μαραθόπιτα και μαγειρευτά στο «Αρχονταρίκι της Μαρίτσας», συριανό κοτόπουλο κοκκινιστό στα «Οινοπνεύματα», μοσχαράκι, κατσικάκι και μοναδική θέα στα γύρω νησιά με το ηλιοβασίλεμα στο «Πλακόστρωτο», στο Σαν Μιχάλη. Shopping φετίχ:

  • Οι Στρίγκλες (Κλ. & Κ. Στεφάνου) για τσαντάκια των Μ. Μάστορη και Saints & Apostles, ρούχα, κοσμήματα και απίθανες πλεκτές… θερμοφόρες!
  • Τα ψαγμένα κοσμήματα του Σαν τα φύλλα (Πολίτη 2).
  • Το Cosmos για χειροποίητα ρούχα, σαγιονάρες, μπιζού και μαξιλάρια σε σχήμα λουλουδιού (Ροΐδη 10).
  • Καφτάνια και μπιζού με σβαρόφσκι από την Κουίντα. Να φέρω πίσω:
  • Λουκούμια Δεναξά και Λειβαδάρα.
  • Χαλβαδόπιτες από τον Κορρέ.
  • Ζυμαρικά, τυριά Σαν Μιχάλη και Σαν Τζώρτζη αλλά και θρεψίνη από το εξαιρετικό κατάστημα του Κώστα Πρέκα (Χίου 4). Μένουμε : Στα Βαπόρια, στα νεοκλασικά «Αρίων»(2281081749), «Αρχοντικό Βουρλή» (2281081682), «Ξενών Απόλλωνος» (2281081387) και στο «Σύρου Μέλαθρον» (2281086495). Στην Ερμούπολη επίσης θα βρείτε τα «Ερμής» (2281083011), «Lila» (2281082738), «Όμηρος» (2281084910). Στον Φοίνικα, στα «Brazzera» (22810

    79173) και «Villa Regina» (2281043837).

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

    Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    29/04/2024

    Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

    Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

    Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

    Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

    "Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

    Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

    Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

    Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

    Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

    Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

    Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

    Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.