Αμοργός

Όταν η Κρίστη Στασινoπούλου στο βιβλίο της «Εφτά φορές στην Αμοργό» περίεγραφε την ύπαρξη μαγνητικών πεδίων στο νησί που σου φτιάχνουν τη διάθεση, σίγουρα κάτι ήξερε. Λες να φταίνε τα μαγνητικά πεδία που, με το που πάτησα το πόδι μου κι εγώ εκεί, αποφάσισα να απενεργοποιήσω το κινητό μου;

Αμοργός

Όταν η Κρίστη Στασινoπούλου στο βιβλίο της «Εφτά φορές στην Αμοργό» περίεγραφε την ύπαρξη μαγνητικών πεδίων στο νησί που σου φτιάχνουν τη διάθεση, σίγουρα κάτι ήξερε. Λες να φταίνε τα μαγνητικά πεδία που, με το που πάτησα το πόδι μου κι εγώ εκεί, αποφάσισα να απενεργοποιήσω το κινητό μου;

Αμοργός - εικόνα 1

Γιατί να πάω;

Ένας τεράστιος «μαγικός» βράχος φυτεμένος στη μέση του Αιγαίου, με την «ιδιότητα» ν' αλλάζει πρόσωπα για να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία σου. Ιδανικό ησυχαστήριο αλλά και απόλυτος εναλλακτικός προορισμός για νέους που έχουν βαρεθεί το mainstream των άλλων νησιών. Κυκλαδίτικο τοπίο στο φουλ, γλεντζέδες κάτοικοι και low profile γοητεία φτιάχνουν κατάσταση.

Must do

Ανακαλύψτε τα γραφικά χωριά που πολλές φορές είναι προσβάσιμα μόνο μέσω μονοπατιών. Εμείς επιλέξαμε το «εύκολο» μονοπάτι από την Αιγιάλη στον Λαγκαδά, όπου ήπιαμε αμοργιανή «ψημένη ρακή» στο παραδοσιακό καφενείο «Αρτεμισία». Βόλτα στα καλντερίμια της χώρας και κοκτέιλ στο «Γιασεμί», όπου μπορείτε ν' απολαύσετε και το πρωινό σας. Στα Θολάρια θα δείτε ένα από εκείνα τα ηλιοβασιλέματα που θα θυμάστε για πάντα.

Στη Χώρα, διάσπαρτοι στα καλντερίμια παίζουν μουσική πολλοί περιπλανώμενοι ρεμπέτες, άξιοι συνεχιστές της παράδοσης που άφησε πίσω του ο «παλιός» Γιώργος Κατσαρός. Προτείνουμε ζακετούλα, τραπεζάκια έξω, ρακές και άρωμα νυχτολούλουδου συνοδεία τζουρά στο «Καθοδόν».

Στα Κατάπολα, βόλτες στο φυσικό λιμάνι, σοκολατόπιτα στο ζαχαροπλαστείο «Αιγαίον» και άραγμα στο ήσυχο «Moon Bar», όπου μπορεί να πετύχετε ένα από τα σχεδόν απρογραμμάτιστα live με έντεχνα τραγούδια. Clubbing στο εναλλακτικό «Q» και το chill out «Άμμος» στην παραλία της Αιγιάλης, που αποτελούν και τον τελικό προορισμό κάθε βραδιάς. Αρχή με ρακόμελα στο καφενείο μπροστά από το λιμάνι.

Το βυζαντινό μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, πάνω στον γκρεμό και προσβάσιμο με τα πόδια, είναι το πιο καρτποσταλιστικό σημείο.

Αμοργός - εικόνα 2

Best παραλίες

Η πιο γνωστή παραλία είναι ο ανεμοδαρμένος κολπίσκος της Αγίας Άννας, όπου γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας «Απέραντο γαλάζιο». Δίπλα στο χωριό Αρκεσίνη, θα βρείτε την παραλία του Μούρου, μία από τις ομορφότερες του νησιού. Εκεί κοντά, από την απάνεμη παραλία της Καλοταρίτισσας, πάρτε το καΐκι για το μικρό νησάκι της Γραμβούσας. Μετά τη σύντομη βαρκάδα, στην υποδοχή δεσπόζουν οι δίδυμοι αμμώδεις κολπίσκοι και οι… λαγοί, οι μοναδικοί κάτοικοι του νησιού. Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού είναι αυτή της Αγιάλης. Μεγάλη αμμουδιά, όπου τα beach bars προσελκύουν νεαρόκοσμο. Λίγο πιο δίπλα, προσβάσιμη με καΐκι ή με τα πόδια, η all time classic παραλία γυμνιστών Λεβρωσός.Καλή επιλογή αποτελεί μία ακόμη αμμώδης και λιλιπούτεια παραλία κοντά στα Κατάπολα, το Μαλτέζι με ένα χαλαρό μικρό beach bar.

Αμοργός - εικόνα 3

Πού να φάτε

Στο «Πανόραμα» στα Θολάρια, με ντόπια κρέατα, βιολογικά λαχανικά, σπιτικό κρασί και αμοργιανά τυριά. Στον Λαγκαδά, στην ταβέρνα του «Νίκου», με τις γνωστές στο νησί μελιτζάνες του, ενώ στην Αιγιάλη στον «Χονδρό» στην παραλία, με ντόπια ψητά και μανιταρόπιτα. Για πιο «επίσημες» καταστάσεις, στο εστιατόριο «Αμβροσία» του «Aegialis», με τοπικές και διεθνείς γεύσεις και ζωντανά νησιώτικα συνοδεία βιολιού και λαούτου δύο φορές την βδομάδα. Ψάρι και κακαβιά στο «Μουράγιο» στα Κατάπολα. Καλή παραδοσιακή κουζίνα στο «Λιοτρίβι» και το «Τσαγκαράδικο» στη Χώρα, μέσα σ' ένα παλιό ελαιοτριβείο κι ένα τσαγκαράδικο αντίστοιχα. Για τους πιο budget conscious, στο «Λεωνίδας» με τιμές φοιτητικές.

Insider tips

H Ειρήνη Γιαννακοπούλου, manager του ξενοδοχείου «Aegialis», μας δίνει τα δικά της must do:

  • Εμπειρία η επαφή με τον πολύχρωμο βυθό της Αγίας Άννας και της Νικουριάς, με το καταδυτικό κέντρο Αμοργού.
  • Ζήστε οπωσδήποτε την κατάσταση ενός πανηγυριού με καλό φαγητό και κυκλαδίτικο κέφι. Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στης 26 Ιουλίου, τα πανηγύρια στον Αϊ-Γιάννη τον Θεολόγο (μια ώρα περπάτημα από τη Λαγκάδα) στις 8 Σεπτεμβρίου, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακό πατατάτο κατσικάκι.

    Check in

    Στο ξενοδοχείο «Aegialis» (2285073393, www.amorgos-aegialis.com) στην Αιγιάλη, με κυριότερο προτέρημα τη θέα. Για αυτονομία, στο «Apaggio» στα Κατάπολα (2285071750) . Για low budget καταστάσεις, στα camping στην Αιγιάλη και τα Κατάπολα.

    Βαγγέλης Μονογυιός
  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

    Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    30/04/2024

    "Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

    Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

    MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

    Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

    Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

    Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

    Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

    Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

    "Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

    Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

    Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

    Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.