Πικουλιάνικα Λακωνίας

Δίπλα στον Μυστρά, τον Αϊ-Γιάννη και το Παρόρι (κάτι σαν τα Β.Π. της Σπάρτης δηλαδή), τα low profile Πικουλιάνικα παρέμειναν για χρόνια το αγροτικό χωριουδάκι στις παρυφές του Ταΰγετου που διέσχιζες για να φύγεις προς το βουνό και την Καλαμάτα.

Πικουλιάνικα Λακωνίας

Χωριό-πέρασμα από τη Σπάρτη στον Ταΰγετο, τα μικροσκοπικά Πικουλιάνικα είναι το νέο hot spot της Λακωνίας.

Πικουλιάνικα Λακωνίας - εικόνα 1

Δίπλα στον Μυστρά, τον Αϊ-Γιάννη και το Παρόρι (κάτι σαν τα Β.Π. της Σπάρτης δηλαδή), τα low profile Πικουλιάνικα παρέμειναν για χρόνια το αγροτικό χωριουδάκι στις παρυφές του Ταΰγετου που διέσχιζες για να φύγεις προς το βουνό και την Καλαμάτα. Λίγοι ταξιδιώτες (οι γνώστες) τραβούσαν χειρόφρενο μπροστά στη μοναδική ταβέρνα-καφενείο του χωριού για το διάσημο σύγκλινο με αβγά του μπάρμπα-Νίκου Μπουγάδη. Σήμερα, όλο και πιο πολλοί ψαγμένοι Σπαρτιάτες αλλά και ξένοι αποφασίζουν να μείνουν εδώ. Και όχι άδικα. καλύτερο μπαλκόνι με θέα στον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα, την καταπράσινη κοιλάδα του Ευρώτα, αλλά προπαντός στη μοναδική καστροπολιτεία του Μυστρά δεν θα βρεις πουθενά.

Αν δεν έχεις ξανακάνει τη διαδρομή ως εδώ, θα απολαύσεις χαλαρή οδήγηση μέσα από πορτοκαλεώνες και νερά στην κοιλάδα του Ευρώτα. Η ανάβαση αρχίζει από τη μικρή πλατεία του χωριού Μυστράς. Λιγοστοί τουρίστες απολαμβάνουν τον καφέ μετά τη βόλτα τους στον αρχαιολογικό χώρο. Ένα δεκάλεπτο οδήγησης από εδώ και μπαίνεις στα Πικουλιάνικα. Τα λιγοστά τους σπίτια απλώνονται κατά μήκος του δρόμου. Πινακίδα δεν υπάρχει ακόμα, αλλά ο ξενώνας μυρίζει καινούργιο από μακριά. Σπρώχνω τη βαριά πόρτα της εισόδου και με υποδέχεται το υπέροχο χαμόγελο της Βίκυς Λιάκου, της νεαρής κοπέλας στην οποία ανέθεσε η οικογένεια Μαζαράκη τη διαχείριση του ξενώνα. Καθένα από τα εννιά δωμάτια (σε έξι πέτρινες κατοικίες) έχει το δικό του χαρακτήρα και ύφος – το δικό μου είναι το «Στάχυ». Μπαίνοντας, χάνομαι σε ένα θεατρικό σκηνικό όπου η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη.

Πικουλιάνικα Λακωνίας - εικόνα 2
Δωμάτιο «Ελιά», ξενώνας Μαζαράκη

Το αυθεντικά ρουστίκ περιβάλλον κάνει το χώρο άμεσα φιλικό. Μεγάλες ξύλινες σανίδες στο πάτωμα, χοντρά δοκάρια στην οροφή, μια παλιά φωτογραφία (αγρότισσες σε θερισμό) καλύπτει ολόκληρο τοίχο (photo-mural), αυθεντικά αγροτικά εργαλεία κρεμασμένα στην κουζίνα. H γήινη απλότητα συμπληρώνεται ιδανικά από τις ανέσεις ενός δωματίου σε μεγάλο ξενοδοχείο: κρεβάτια και παπλώματα Cocomat, μπανιέρα με jacuzzi στο μπάνιο, ένα vintage, τύπου Niagara, καζανάκι στην τουαλέτα δείχνει πως το χέρι που δούλεψε τον ξενώνα είχε στο μυαλό του ένα concept που το υπηρέτησε μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια – ακόμα και το πιστολάκι κρέμεται μέσα σε ειδικά ραμμένο σακουλάκι με στάμπα από στάχυ. Τα καλλυντικά του μπάνιου είναι από τη σειρά με σιτάρι του Κορρέ. Τα υφάσματα στις ξαπλώστρες και τις πολυθρόνες έχουν γίνει ειδική παραγγελία για το συγκεκριμένο δωμάτιο με ένα υπέροχο πράσινο στάχυ ντεσέν. Η πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα παραπέμπει σε εξοχικό της Τοσκάνης.

Το ίδιο «παιχνίδι» γίνεται σε όλα τα δωμάτια. Λάτρεψα αυτό της ελιάς, με το τέλειο χαλαρωτικό πράσινο μέσα σε ένα αυθεντικό country περιβάλλον. Λειτουργικά και διακοσμητικά αντικείμενα υπηρετούν με ιδανικό τρόπο την ιδέα της ελιάς. Ακολουθούν ο «Ουρανός», τα «Κλαδιά», τα «Λουλούδια», το «Ρόδι»... Διόλου τυχαία, ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τον ξενώνα Μαζαράκη σε κάτι τόσο ιδιαίτερο είναι η γνωστή σκηνογράφος Ελένη Μανωλοπούλου – ίσως γι’ αυτό η δουλειά της αποπνέει τόση ζεστασιά και θεατρικότητα. Σαν να έδωσε μια πνοή ζωής...

Πικουλιάνικα Λακωνίας - εικόνα 3
Θέα στον Μυστρά από το «Mistras Bistro»

Κάποια από τα δωμάτια ενώνονται με εσωτερική σκάλα και μετατρέπονται σε μεγάλη βίλα. Όλα μοιράζονται την ίδια απαράμιλλη θέα από τα μπαλκόνια τους – τέλεια για πρωινό άραγμα με τις νοστιμιές που βγάζεις μία μία από το καλάθι που σου ανεβάζει η Βίκυ ό,τι ώρα το ζητήσεις: φρέσκα πορτοκάλια, ντόπιο γιαούρτι και αβγά, κουλουράκια και κέικ (διαφορετικά κάθε μέρα). Η Βίκυ Λιάκου με πείρα στα ξενοδοχειακά είναι η καλύτερη ίσως εγγύηση ότι ο ξενώνας Μαζαράκη θα καταφέρει να ανταποκριθεί στα στάνταρ του σέρβις και της ιδιαίτερης πρότασης φιλοξενίας στην οποία στοχεύει. Η ίδια συνεργάζεται με ντόπιους που μπορούν να σας οργανώσουν ξεναγήσεις σε λιοτρίβια, εκδρομές στον Ταΰγετο (λίγα μόλις χιλιόμετρα από εδώ βρίσκεται η Τρύπη, χωριό-πύλη για το δάσος του Ταΰγετου) ή μια όμορφη διαδρομή με ποδήλατα. Σε κοντινή απόσταση από τον ξενώνα, λειτουργεί και επιχείρηση με άλογα για μικρές βόλτες ή ολοήμερες περιπλανήσεις.

Στο χωριό υπάρχει μια μικρή ταβέρνα, αλλά το σήμα κατατεθέν για Έλληνες και ξένους, αρκετά χρόνια τώρα, είναι το «Mistras Bistro» της Χριστιάνας Κανελλακοπούλου, ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος όπου απολαμβάνεις λίγα, αλλά ξεχωριστά πιάτα, με ψαγμένη λίστα κρασιών και μπίρας, μεγάλη ποικιλία καφέδων και τσαγιού και πολύ προσεγμένα γλυκά. Κι όλα αυτά σε ένα περιβάλλον με επιλεγμένη μουσική (κάποιες φορές και live). Τον περισσότερο καιρό σερβίρει έξω, απολαμβάνοντας μια θέα εκπληκτική – όλος ο αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά μπροστά σου. Η είδηση είναι όμως ότι ο Ξενώνας Μαζαράκη αγόρασε ήδη την παλιά κλασική ταβέρνα του μπάρμπα-Νίκου που αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το Πάσχα.

INFO

Πικουλιάνικα, 9 χλμ. από τη Σπάρτη, 4 χλμ. από τον Μυστρά. Ξενώνας Μαζαράκη, 2731020414,

από € 70 τη χαμηλή περίοδο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.