Kροατία

Το να πεις ότι θα δεις τις δαλματικές ακτές είναι σαν να λες ότι θα πας σε όλα τα ελληνικά νησιά. Ο Θανάσης Γανωτής μάς βοηθάει να προσανατολιστούμε.

Kροατία

Το να πεις ότι θα δεις τις δαλματικές ακτές είναι σαν να λες ότι θα πας σε όλα τα ελληνικά νησιά. Ο Θανάσης Γανωτής μάς βοηθάει να προσανατολιστούμε.

Kροατία - εικόνα 1

Με σκάφος Ο καλύτερος τρόπος για πραγματικά ξεχωριστές διακοπές στις ακτές της Δαλματίας είναι να τις διαπλεύσετε με σκάφος, ιστιοφόρο ή μηχανοκίνητο, ιδιόκτητο ή νοικιασμένο. Φτάνει να το επιτρέπουν η ιδιοσυγκρασία σας και η παρέα.

  • Καλό είναι να χωρίσετε γεωγραφικά την περιοχή και να εστιάσετε σε ένα μόνο κομμάτι, για να μπορέσετε να απολαύσετε τις ομορφιές της Κροατίας. Τα αναρίθμητα νησιά της Αδριατικής, σε πολύ μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία για όσους αγαπούν το γαλάζιο της θάλασσας και τις χρυσές αμμουδιές – δηλαδή λίγο-πολύ όλοι οι Έλληνες. Το σύμπλεγμα των νησιών του αρχιπελάγους Kornati (οι Βενετσιάνοι τα ονόμασαν Incoronate – εστεμμένες) είναι το μεγαλύτερο και πυκνότερο στη Μεσόγειο.

    Ιδανικό για όσους ονειρεύονται να ζήσουν σαν σύγχρονοι Ροβινσώνες, καθώς απαρτίζεται κυρίως από ερημονήσια εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.

  • Αν βέβαια έχετε πάρει μαζί σας το Prada σας και θέλετε οπωσδήποτε να το φορέσετε, κατευθυνθείτε στο Dugi (www.dugiotok.hr), που είναι το σημαντικότερο νησί της περιοχής με κοσμοπολίτικη ζωή. Προσοχή πού πατάτε το πόδι σας: υπάρχει ένα μεγάλο Φυσικό Πάρκο (www.kornati.hr) και πολλά ιδιόκτητα νησιά. On the road Αν πάλι το ιστιοφόρο σάς φέρνει ναυτία, πάρτε το αυτοκίνητο (ή, γιατί όχι, και το τροχόσπιτο). Από την Opatija στο Βορρά, ένα Monte Carlo του περασμένου αιώνα, περνώντας από το νησί Krk, το Cres, το Zadar με τα ενετικά παλάτια, το Split με το πανέμορφο και ολοκληρωτικά ανασκευασμένο παλάτι του Διοκλητιανού, μέχρι το Νότο στο Dubrovnik, ιστορικό μνημείο της UNESCO, 600 χιλιόμετρα παραλιακού δρόμου προσφέρουν άπειρες επιλογές στάσεων και σταθμών – δεν είναι αυτοκινητόδρομος, αλλά η οδήγηση είναι ασφαλής.
  • Για να βρείτε το δρόμο σας, το κατάλληλο site (όπως και για όλη την Ευρώπη) είναι το www.viamichelin.com.
    Kροατία - εικόνα 2

    Mε λεωφορείο Αν δεν θέλετε να οδηγήσετε, υπάρχει και λεωφορείο στο site www.autotrans.hr (ο οδηγός σάς πάει μέχρι όπου του πείτε). Για τα νησιά που θα βλέπετε απέναντί σας, κοντινά ή μακρινά, θα βρείτε εύκολα μεταφορικό μέσο. Relax Για όσους δεν αγαπούν την περιπέτεια ή έχουν ανάγκη από αλλαγή περιβάλλοντος και ξεκούραση, υπάρχουν πάντα πολυτελέστατα ξενοδοχεία, νεόχτιστα ή παλιά, όπου σύχναζαν βασιλείς και αυτοκράτορες (και αργότερα τα υψηλόβαθμα μέλη του κόμματος την εποχή της Γιουγκοσλαβίας).

  • Βέβαια, αν είστε πολλοί για να πάτε σε ξενοδοχείο, μια ενδιαφέρουσα, συμφέρουσα και απόλυτα ελκυστική επιλογή είναι να νοικιάσετε ένα φάρο ή απλώς ένα σπίτι (www.adriagate.com).

    www.tourist-office.org/croatie

    Προτείνω επίσης τέσσερα βιβλία: Fulvio Tomizza, «Το Δαλματικό όνειρο», Hans Kitzmuller «Ταξίδι στις Εστεμμένες», Cristiano Caracci «Το φως του Dubrovnik»,Ivo Andric «Το χρονικό του Travnik».

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
    18/04/2024

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

    To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

    Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

    Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

    Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

    To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

    Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.