Ζυρίχη

Πίσω από τη γυαλιστερή και στιβαρή business πρόσοψή της, η πόλη των τραπεζών και των χρηματιστών κρύβει μια νεανική και αρτίστικη καρδιά, γεμάτη μοδάτα στέκια, σικ εστιατόρια, κεφάτα cafes και clubs.

Ζυρίχη

Πίσω από τη γυαλιστερή και στιβαρή business πρόσοψή της, η πόλη των τραπεζών και των χρηματιστών κρύβει μια νεανική και αρτίστικη καρδιά, γεμάτη μοδάτα στέκια, σικ εστιατόρια, κεφάτα cafes και clubs.

Ζυρίχη - εικόνα 1

Kλασάτη, clean cut, «καλοκουρδισμένη», σαν υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας ελβετικό ρολόι, η Ζυρίχη έχει καταχωρισθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο ως ο αρχετυπικός προορισμός για big business – με όλη την αυστηρή πολυτέλεια ή τον καθωσπρεπισμό του. Κι όμως, η οικονομική πρωτεύουσα της Ελβετίας ήταν πάντα κάτι περισσότερο απ’ αυτό: μια «ανήσυχη» πόλη, που προσέφερε φιλόξενα στέγη σε πρωτοπόρους καλλιτέχνες και οραματιστές.

Εδώ, στο «Cabaret Voltaire» (Spiegelgasse 1), γεννήθηκε το 1916 το πρωτοποριακό και αντισυμβατικό εικαστικό κίνημα Dada, ως αντίδραση στη βαρβαρότητα του πολέμου. Εδώ έγραψε τον διάσημο «Οδυσσέα» του

ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζέιμς Τζόις – μπορείτε να επισκεφθείτε το Ίδρυμα Τζέιμς Τζόις στο Λογοτεχνικό Μουσείο Strauhof (Augustinergasse 9). Εδώ, στο 14 της Spiegelgasse, κατέφυγαν ο Λένιν με την Κρούπσκαγια λίγο πριν επιστρέψουν στη Ρωσία για να ηγηθούν της Οκτωβριανής Επανάστασης. Κι εδώ, από τον άμβωνα του ναού Grossmu¨nster, έφερε, το 16ο αιώνα, το μήνυμα της θρησκευτικής προτεσταντικής μεταρρύθμισης στην Ελβετία ο Huldrych Zwingli.

Shopping στην Bahnhofstrasse

Το πρώτο πράγμα, πάντως, που μας έρχεται στο μυαλό κάθε φορά που πεταγόμαστε στη Ζυρίχη είναι... το high class shopping. Ακόμα κι αν το πορτοφόλι σου δεν αντέχει τις βαριές υπογραφές, μια βόλτα στα μεγάλα πεζοδρόμια της λουσάτης Bahnhofstrasse –η «5η Λεωφόρος» της Ζυρίχης, που ξεκινά από τον εμβληματικό σιδηροδρομικό σταθμό και καταλήγει στις όχθες της λίμνης– είναι εμπειρία, ειδικά τα Χριστούγεννα με τον περίτεχνο γιορτινό φωτισμό. Δες το σαν άσκηση καλού γούστου, ευκαιρία να ενημερωθείς

για τα trends της σεζόν αλλά και να νιώσεις το ρυθμό της πόλης σαν ντόπιος. Η απαστράπτουσα σειρά από βιτρίνες συγκεντρώνει όλες τις βαριές υπογραφές: υψηλή ωρολογοποιία και κοσμήματα διά χειρός Cartier, Tiffany, Bulgari, Bucherer, κ.ά., haute couture των Giorgio Armani, Louis Vuitton, Salvatore Ferragamo. Κι όταν κουραστείς από τους... μεγατόνους χλιδής, κάνε στάση στην Paradeplatz για μια ζεστή σοκολάτα στο ιστορικό «Confiserie Sprungli».

Ζυρίχη - εικόνα 2
Στη Ζυρίχη, το high class shopping είναι must: ενημερώσου για όλα τα trends, κάνοντας μια βόλτα στις βιτρίνες της Bahnhofstrasse.

Σεργιανιζοντας στο ιστορικο κεντρο

Κάθε «απιστία» στην Bahnhofstrasse λειτουργεί σαν μια πύλη στο παρελθόν. Ναι, από εδώ ξεκινούν τα λιθόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης που απλώνεται και στις δύο όχθες του ποταμού Limmat. Περπάτησέ τη χαλαρά, χωρίς βιασύνη – το ιστορικό κέντρο είναι αρκετά… compact για να το γυρίσεις εύκολα με τα πόδια σε λίγες ώρες και ν’ απολαύσεις με το πάσο σου κάθε μικρή ή μεγαλύτερη στιγμή του. Κάνε στάση σε κάποια αντικερί για να έρθεις πιο κοντά στο παρελθόν, φωτογράφισε τα πολύχρωμα γραφικά σπιτάκια με τις κεραμιδένιες στέγες, απόλαυσε τις περίφημες σοκολατένιες μπουκίτσες του Teuscher, και στο Νο 9 της Uraniastrasse κάνε μια πιο γενναιόδωρη στάση στο ρετιρέ της «Brasserie Lipp», στο μπαρ-καφέ «Jules Verne», για την πανοραμική του θέα.

Το πιο παλιό κομμάτι της πόλης αναπτύσσεται στη δυτική όχθη του ποταμού, γύρω από το Lindenhof. Σε απόσταση βολής, θα βρεις τις εκκλησίες του Αγίου Πέτρου και των Αυγουστίνων, ενώ λίγο πιο κάτω κάθε... πρωτάρης στη

Ζυρίχη περνά για το απαραίτητο «προσκύνημα» από τα διάσημα βιτρό του

Σαγκάλ στη Fraumu¨nster. Διασχίζοντας τη γέφυρα Munsterbrucke, ανοίγεται μπροστά σου η μποέμικη, φοιτητική ανατολική όχθη, γεμάτη πολύβουους πεζόδρομους, cafe΄s και τον Grossmunster, τον καθεδρικό-ορόσημο με τους δίδυμους πύργους. Όταν βρεθείς εδώ, αφήνεις το χάρτη στην άκρη – σ’ αυτόν το λαβύρινθο από σοκάκια, οι τυχαίες ανακαλύψεις έχουν τη δική τους γοητεία. Φρόντισε, όμως, να κάνεις οπωσδήποτε τρεις στάσεις: στις πλούσιες συλλογές του Μουσείου Τέχνης Kunsthaus –θα δεις από Ροντέν, Ρέμπραντ και Γκρέκο μέχρι Γουόρχολ, Ματίς, Πικάσο και Μουνχ–, στο ανακαινισμένο «Cabaret Voltaire» και στο μαμαδίστικα παλιομοδίτικο –αν και τουριστικό– ζαχαροπλαστείο «Schober» για σοκολάτα με μόκα ή cheesecake.

Ζυρίχη - εικόνα 3
Grossmu¨nster: ο καθεδρικός-ορόσημο, με φόντο τη λίμνη της Ζυρίχης.

Εναλλακτικα στο Zurich West

Χόρτασες λιθόστρωτα, μεσαιωνικές μνήμες και αστραφτερό shopping; Go west για κάτι πιο εναλλακτικό. To μετα-βιομηχανικό Zurich West έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια στο πιο πολυσυλλεκτικό χωνευτήρι της underground σκηνής στην πόλη. Η Industrie Quartier φιλοξενεί ενδιαφέροντες πολυχώρους και συλλογές σύγχρονης τέχνης – Schiffbau, Kunsthalle & Migros Museum, Daros Exhibitions. Στις όχθες και τους παράδρομους της πολυπρόσωπης Langstrasse, από την έθνικ αγορά της Helvetiaplatz ως τη hip γειτονιά της Limmatplatz, εναλλάσσονται designer bars και μπουτίκ, ψαγμένες γκαλερί, ανεξάρτητα σινεμά, νεανικά καταστήματα ρούχων αλλά και μυρωδιές από πίτσα και κεμπάπ!

5 must εμπειριες στη χειμωνιατικη Ζυριχη

1. Τα χριστουγεννιάτικα παζάρια της Niederdorfstrasse και το ShopVille-RailCity Zurich.

2. Ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου στο στολισμένο κέντρο, στις 16/12.

3. Τα πυροτεχνήματα πάνω από τη λίμνη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

4. Ένα δείπνο σε απόλυτο σκοτάδι στο εστιατόριο «Blindekuh».

5. Η πανοραμική θέα από το λόφο Uetliberg.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.